Fotky našich miláčků...:-))
Dobsonova montáž je home made Montáž jsem kdysi dávno vyráběl já, ještě bych doporučil pokud zvládneš nalepit na dráhu koleček mezikruží z duralového plechu, alespoň u mé se časem vyjela od koleček dráha s trochou nerovností danou různou tvrdostí vodovzdorné překližky. Já ovšem mám trochu větší i těžší dalekohled.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Jinak, fascinuje mě držák sekundáru - sympatické řešení. Počítáš s tím, že to bude držet polohu na věky, nebo je tam nějaká možnost kolimace (pominu-li otáčení kolem osy upnutí k tubusu)?
Trošku jsem to přeělal. Jeden držák jsem ponechal(je to pro mne jednodušší řešení), ale samotné uchycení zrcátka je teď štelovatelné:
Jednak jím lze otáčet podle té tyčky k tubusu, druhak lze posouvat tu tyčku v pdélných dírách v tubusu a třeťak(to je novinka) podle vlastní osy tubusu. Snad je to z obrázku patrné - vnitřní kroužek má díry přesně na tu tyčku, zatímco ten vnější, tedy samotný držák, má díry podélné, tykže jím lze otáčet. Určitě to není řešení kdovíjak geniální a dozajista bude mít i nevýhody(na které třeba někdy teprve přijdu), ale je to jednoduché na výrobu a ovládání...
Trošku jsem to přeělal. Jeden držák jsem ponechal(je to pro mne jednodušší řešení), ale samotné uchycení zrcátka je teď štelovatelné:
Jednak jím lze otáčet podle té tyčky k tubusu, druhak lze posouvat tu tyčku v pdélných dírách v tubusu a třeťak(to je novinka) podle vlastní osy tubusu. Snad je to z obrázku patrné - vnitřní kroužek má díry přesně na tu tyčku, zatímco ten vnější, tedy samotný držák, má díry podélné, tykže jím lze otáčet. Určitě to není řešení kdovíjak geniální a dozajista bude mít i nevýhody(na které třeba někdy teprve přijdu), ale je to jednoduché na výrobu a ovládání...
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Tak to je on, mého srdce šampión 

Sky-Watcher NWT 254/1200mm 10" Dobson Flex Tube
Okuláry: setové 25 a 10mm, SWA-58 6mm
Měsíční filtr
Triedr 10x25, kompas
Okuláry: setové 25 a 10mm, SWA-58 6mm
Měsíční filtr
Triedr 10x25, kompas
Taky se pochlubim - můj první...:]
Zátiší: SW 150/750 "Black diamond", montáž EQ-5
Zátiší: SW 150/750 "Black diamond", montáž EQ-5
SW newton 150/750 || SW 70/500 || EQ-5m || CanonEOS1000Dm || Canon70-200mm f/4 L || Canon50mm f/1,8 || QHY5
"Budete-li se snažit porozumět celému vesmíru, nepochopíte vůbec nic. Jestliže se pokusíte porozumět sobě, pochopíte celý vesmír." [Buddha]
"Budete-li se snažit porozumět celému vesmíru, nepochopíte vůbec nic. Jestliže se pokusíte porozumět sobě, pochopíte celý vesmír." [Buddha]
to 323K13L : mám tubus taky black diamond, ale s tou bílou EQ5 jsi mě teda naštval, na tu jsem měl zálusk taky. Ale smolík pacholík 

http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
to 323K13L : mám tubus taky black diamond, ale s tou bílou EQ5 jsi mě teda naštval, na tu jsem měl zálusk taky. Ale smolík pacholík :(Me se ze zacatku ta bila moc nelibila, ale co mi v Supre prinesli, to jsem vzal (nebudu resit barvu zejo:) a uz jsem si zvyknul. Aspon to pekne ladi k sobe a v noci to nikde nezapomenu. Ale ta cerna vypada nahodou taky fajn - je spravne nenapadna :]
SW newton 150/750 || SW 70/500 || EQ-5m || CanonEOS1000Dm || Canon70-200mm f/4 L || Canon50mm f/1,8 || QHY5
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Tak už sedí :)
Nakonec to je SCT C 11 na EQ 6 SS. Už je to teda pořádnej kousek a na EQ 6 je to na planety zase tak akorát. Už mi chybí jen C 5 a C 14 a uzavřu řadu přístrojů které jsem od Celestronu měl ;D
Zatím fotka z mobilu...
Reup na moje stránky...
Link: http://spaceflight.iplace.cz/menu/pristrojove-vybaveni
Nakonec to je SCT C 11 na EQ 6 SS. Už je to teda pořádnej kousek a na EQ 6 je to na planety zase tak akorát. Už mi chybí jen C 5 a C 14 a uzavřu řadu přístrojů které jsem od Celestronu měl ;D
Zatím fotka z mobilu...
Reup na moje stránky...

Link: http://spaceflight.iplace.cz/menu/pristrojove-vybaveni
Lectorem iustus...
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Nejak ťaažko sa to načítava. Ale i tá štvrťka snímku už vypadá solídne
.

4rec: je to ale nadhera vid, jak se pekne odrazi ty anti-reflexni vrstvy 
to ja jsem ted zkousel instalovat QHY5 co jsem od jednoho uzivatele koupil v tenkem igelitovem pytliku na ovoce/zeleninu a jak jsem ji vyndaval, tak zuch, rana jako hrom a rozplacla se na betonu (spadla tak z metru)... tak nevim, zda to dam dohromady, ale snad jo. Vsak vecer budu moudrejsi.

to ja jsem ted zkousel instalovat QHY5 co jsem od jednoho uzivatele koupil v tenkem igelitovem pytliku na ovoce/zeleninu a jak jsem ji vyndaval, tak zuch, rana jako hrom a rozplacla se na betonu (spadla tak z metru)... tak nevim, zda to dam dohromady, ale snad jo. Vsak vecer budu moudrejsi.
to Čtverec ;D : to je kanón.... takhle to vypadá, že i na EQ6 je už až až ...
to Koni-hlava: Tak to bych se asi šel rovnou pověsit :) :D
edit: o caribic: no já jsem nad tím taky dlouho uvažoval ale když jsem nakonec viděl tohle http://www.mikesalway.com.au/gallery/al ... e%2B12newt.... musel jsem to zkusit... ;D ::)
to Koni-hlava: Tak to bych se asi šel rovnou pověsit :) :D
edit: o caribic: no já jsem nad tím taky dlouho uvažoval ale když jsem nakonec viděl tohle http://www.mikesalway.com.au/gallery/al ... e%2B12newt.... musel jsem to zkusit... ;D ::)
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
No je to lahůdka, vypadá to tak vědecky chodim kolem toho, skoro se ho bojim dotknout. Dík za super obchod, tak teď koukám na svoji testovací Mototechnu a co nevidim normálně na její steně se rojí nějaký hmyz 
S kamerou snad nic nebude...no snad to nebude tim pytlíkem???
to caribic: no já jsem nad tím taky dlouho uvažoval ale když jsem nakonec viděl tohle http://www.mikesalway.com.au/gallery/al ... 12newt.jpg musel jsem to zkusit...
;D jeho trubka má 22kg a vyžaduje 25 kg závaží. Přiznávám je to extrém...

S kamerou snad nic nebude...no snad to nebude tim pytlíkem???

to caribic: no já jsem nad tím taky dlouho uvažoval ale když jsem nakonec viděl tohle http://www.mikesalway.com.au/gallery/al ... 12newt.jpg musel jsem to zkusit...
;D jeho trubka má 22kg a vyžaduje 25 kg závaží. Přiznávám je to extrém...
Lectorem iustus...
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
12" Newton na snímku by bol extrém. Toto je ešte to skladné riešenie
. Bojím sa, či príde, keď sa vyčasí
.

To Cztwerec: Však sú tie SCT fajn.Aj ja som rád,že som nedal na reči aký zlý a kompromisný optický dizajn sú SCT.
SW 72/420 ED,Celestron omni 120/1000, TS apo 115/800,ES MN152 , SCT 11, AZ EQ6, Bino 8x40,20x60,20x80
No čekal jsem, co se děje, když rozprodáváš astrovybavení. Vypadalo to, že končíš ;D. Vždyť jsi to měl krátce a padaly z té 9,25" Schmidtky moc pěkné obrázky. No takže nezbývá než gratulovat a popřát další asi bohužel pro nás ostatní bezva snímky planet a Měsíce
.
P.S. no počkej, teď nemám čas, stavím pozorovatelnu, ale EQ6 už je doma a s Newtonem 250 na ní doufám, taky něco solidního vypadne
.

P.S. no počkej, teď nemám čas, stavím pozorovatelnu, ale EQ6 už je doma a s Newtonem 250 na ní doufám, taky něco solidního vypadne

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Díky za gratulaci, prostě ruplo mi v hlavě, já chtěl obě i SCT 9, 25" i 11" jenže pro mě moc zbytečný luxus. Teď spíš přemýšlím jak to vše dotunit a jestli ještě vyměnit kameru, ale radši to nechám bejt, mám dojem, že snad teď už chvíli dám pokoj. Těším se na tvé snímky - a taky si v zpomínám na to, když jsme se jednou setkali, jak jsme si podali ruce - EQ 6? Néé, to je už fakt moc velká kraksna, no a vidíš, teď už v tom jedeme oba. Akorát já dokonce přemýšlím o něčem jako CGEM nebo snad i víc. Ikdyž dost už, nejdřív se budu "trápit" s tím co mám... Doufám, že jsem se nedal špatnou cestou, každý používá newtona no a já SCT, jenže nevím, mě je to sympatické...
A rozprodej, no, Megrez jsem používal zřídkakdy, spíše na koukání, QHY 5 mohu dokoupit kdykoliv a na tunning a opravu montáže padlo 1500 Kč. Dokoupil jsem alespoň další filtry. Sloupek na mé pozorovatelně už taky stojí, ale na dlouhou dobu bude doba temna. SCT 9, 25" bylo za tu cenu super, ale když jsem mohl jít za skvělou cenu do většího průměru, tak jsem neváhal.
Chtěl bych zamakat na Měsíci, planety jsou pro mě zajímavé živé objekty, ale Měsíc to je moje srdcovka, teď jsem ho dlouho netrápil...
A rozprodej, no, Megrez jsem používal zřídkakdy, spíše na koukání, QHY 5 mohu dokoupit kdykoliv a na tunning a opravu montáže padlo 1500 Kč. Dokoupil jsem alespoň další filtry. Sloupek na mé pozorovatelně už taky stojí, ale na dlouhou dobu bude doba temna. SCT 9, 25" bylo za tu cenu super, ale když jsem mohl jít za skvělou cenu do většího průměru, tak jsem neváhal.
Chtěl bych zamakat na Měsíci, planety jsou pro mě zajímavé živé objekty, ale Měsíc to je moje srdcovka, teď jsem ho dlouho netrápil...
Lectorem iustus...