Stranové uchycení tenkého zrcadla
Zdravím všechny na fóru,a prosím o radu.Stavím Newtona 355/1780,tloušťka zrcadla je jen 27mm.Uložení zrcadla bude na 18 bodech.Hledal jsem na webu zajištění zrcadla proti posunu do stran,většinou je všude popisován prakový závěs na struně z klavíru,či z popruhu po obvodě zrcadla na rozložení váhy zrcadla při pozorování v malých výškách nad obzorem.To ale vyhovuje pro Dobsonovu montáž,kdy se při naklonění dalekohledu k obzoru ocitá dole vždy stejná část obvodu zrcadla./pokud bych nepřeklopil dalekohled přes zenit/.Problém mám v tom,že bych teleskop chtěl mít v paralaktické vidlicové montáži,a tam se může dole ocitnout jakákoliv část obvodu zrcadla.Obávám se že při zachycení do několika bočních úchytů se bude v těchto polohách zrcadlo deformovat a vznikat astigmatismus.Má li někdo s tímto zkušenost bych bych mu vděčný za radu. Díky Mizar
Co Tě vede k tak tenkému zrcadlu ? Zaděláváš si dost na těžkořešitelné problémy. Viděl bych to na vahadla i na obvodu, ale pro focení by to nebylo zřejmě vůbec vhodné.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Mám podobné zrcadlo ve svém Ultralehkém dobsonu. Těch 18 bodů bude tak tak. Měl jsem pevné uložení po obvodě (na laseru na míru přesně říznuté 4 šablony na dotek se zrcadlem) a po půl roce zkušeností to šlo klasicky na zavěšení do popruhu. Byly problémy s deformací zrcadla a astigmatismem, hlavně při změnách teploty.
Popravdě řečeno, netuším, jak takto velké a tenké zrcadlo uchytit dostatečně pevně pro fotografování, a zároveň tak, aby nedocházelo k jeho deformacím.
Na fotodalekohled by bylo vhodnější spíš zrcadlo normální tloušťky, které je k deformacím daleko méně náchylné a lépe se dělá jeho uložení.
Popravdě řečeno, netuším, jak takto velké a tenké zrcadlo uchytit dostatečně pevně pro fotografování, a zároveň tak, aby nedocházelo k jeho deformacím.
Na fotodalekohled by bylo vhodnější spíš zrcadlo normální tloušťky, které je k deformacím daleko méně náchylné a lépe se dělá jeho uložení.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM