triedr 10x60 vs 15x70

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
stana

triedr 10x60 vs 15x70

Příspěvek od stana »

Ale však nejsem přírodní úkaz, ale normální člověk. Proto cítím potřebu schladit nadšení z bina 15 x 70 či 25 x 100 - přímohledné triedry. Prostě radši nejdřív vyzkoušet, zda patříte mezi odolné jedince, které po delším pozorování tímto dalekohledem nebolí za krkem či hlava atd.. 8-)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Baldion

triedr 10x60 vs 15x70

Příspěvek od Baldion »

Je pravda, že v nadhlavníku se s triedrem dá pozorovat snad jen vleže ;)
Ale zase je skladnější a použitelný i na koukání po krásách přírody ::)
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

triedr 10x60 vs 15x70

Příspěvek od biker.fm »

At uz to je jakkoliv, kouknuti dobrym triedrem je uplne o necem jinem nez kouknuti nejakym dobsonem/newtonem ... Pro me ma trieder sve kouzlo a i kdyz mam 15x70, nejradeji se divam Somet-em 25x100, zalomene okulary jsou k nezaplaceni  ;) Jen ten Somet je krapanek vetsi nez 15x70, nenarvu ho do batuzku na vylet do Beskyd :-(
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Yuri

triedr 10x60 vs 15x70

Příspěvek od Yuri »

Fajn, takže já jsem si i na základě zdejších rad (za které tedy ještě jednou děkuji) nakonec pořídil TS 15x70, tudíž se mohu pro případné potřeby kolegů začátečníků podělit o dojmy.

Provedení se mi zdá kvalitní, chod ostřících prvků je plynulý s rozumným odporem, povrchové pogumování příjemné na omak (akorát jsem měl pocit, že při nižších teplotách se začíná trochu drolit, ale ráno byl povrch opět zcela hladký), dalekohled je dobře vyvážený a na svou velikost relativně lehký, čekal jsem to horší. Vizuální test na souosost jsem nedělal, nicméně hvězdy se jeví jako ostré jednotlivé body, takže zde je zdá se všechno v pořádku a kresba u krajů je taktéž dostatečně ostrá. Barevnou vadu jsem zatím taky separé nezkoumal, nicméně pro běžné pozorování je určitě zanedbatelná. Dodávaný popruh je hodně uzoučký (snad centimetr), což asi může činit jeho použití nepříliš příjemným; nezkoušel jsem.

Na denní koukání mi dalekohled přijde super - slušné zvětšení, vysoký kontrast a značná ostrost, stále dobré zorné pole, světlý obraz a při pohledu například do města vidíte věci, o kterých jste neměli tušení, že před vámi leží. Upozorňuji, že mé nadšení je dáno mj. tím, že má dosavadní pozorování (čehokoliv) se odehrávala prostým okem, případně kukátkem 10x25, oproti kterýmžto je 15x70 solidní skok vpřed. Pozorování z ruky ve dne vcelku jde, přístroj se pochopitelně nedá držet donekonečna, ale s malými přestávkami je to lehce zvládnutelné; obraz se nijak zásadně netřepe. Osvědčilo se mi jej (dalekohled) držet úplně na konci objektivů, tím se dosáhne o něco lepší stabilizace než při držení v prostoru za okuláry. Nejbližší zaostření je na cca 15 metrů, takže na sousedku v okně rovnou přes ulici to není.

Teď k tomu asi nejdůležitějšímu, tedy nočnímu pozorování. I při použití v Praze při MHV někde kolem 3,5 je o zábavu postaráno. Za těchto podmínek jsou v dosahu hvězdy s magnitudou cca 6,5. Měsíc vypadá dobře, krátery na terminátoru jsou sympaticky plastické, nicméně zde by vyšší zvětšení rozhodně neuškodilo. U Jupiteru jsou parádně vidět Galileovy měsíce, spatřit je poprvé je docela zážitek a sledovat, jak den za dnem vcelku dramaticky mění svou polohu má taky něco do sebe - celé to vypadá jako malý funkční modýlek. Pár provedených projekcí Slunce (na chvíli zpět do dne, tedy) žádné skvrny neukázalo, asi jsem neměl štěstí. Z DSO jsem zatím viděl M13, M31, M92 a hvězdokupy v Perseovi; zkoušel jsem tuším i M29 v Labuti, ale ta byla mimo dosah (magnituda 6,6). M31 je pro triedr vcelku vděčný objekt, jelikož její protáhlý tvar patří k těm (nej)zajímavějším věcem, které lze na noční obloze s touto výbavou vidět. Zbytek byly jen takové mlhavé pufíčky, ale i tak má člověk radost, že je vůbec viděl/našel. Tím bych se opět dostal k zornému poli, které je na noční pokoukání relativně malé (časem bych sem pro představu dopsal, jaké dvě hvězdy se do něj akorát vejdou, i když úhlové specifikace jsou známy), což činí z orientace na obloze pro začátečníka vcelku výzvu. Zejména i proto, že jasné hvězdy jsou při pohledu do dalekohledu oproti hvězdám okolním výrazně slabší než je tomu při pohledu pouhým okem, takže si ze začátku ani nejste jisti, jestli to, na co přes dalekohled koukáte, je opravdu Vega, která jinak na noční obloze svítí velmi výrazně. Nicméně celé to za takové zvětšení stojí a navíc má člověk ještě o něco větší radost, že hledaný objekt (pufíček) po půl hodině konečně našel. Jediné, co se mi trochu nelíbilo, je fakt, že při pohledu do dalekohledu se vesmír jeví hrozně placatě, i když - pravda - nevím, jak bych chtěl vzdálenosti mezi bodovými hvězdami vidět.

Koukání z ruky vestoje není v noci nic moc, takový Jupiter v zorném poli poskakuje jako čertík na pérku a Měsíc taky úplně nepostojí (což je problém při sledování kráterů). Pozorování vleže na zádech docela jde (třeba na tu M31 bez problémů, ta jde i vestoje), nicméně např. Albireo se mi na dvě hvězdy z ruky vleže rozložit nepodařilo, což přitom v možnostech přístroje je. Stativ bude časem, tak jsem docela zvědav, co nového přinese. Další, poměrně značná nevýhoda absence stativu je pak ta, že v podstatě nemáte šanci někomu, kdo není v ovládání triedru alespoň trochu zběhlý, skoro nic ukázat.

Celkově mám z koupě dobrý pocit a do té 10x60 nebo 11x70 bych teď rozhodně nešel. Jediné, co je v tomto ohledu trochu opruz (psychologický faktor) je to, že CS 15x70 (v podstatě identický přístroj, ale mně se nelíbí jeho barevné provedení) na Amazonu stojí polovic toho, co tady, nicméně pro tuto absolutní cenovou výši asi nemá cenu si ho nechat posílat. Časem si zřejmě pořídím výrazně kompaktnější (kratší) 10x50 či širokoúhlou 8x42, i když spíš na denní použití, nicméně v noci se nejspíš taky neztratí; podle mě smysl mít dva triedry z opačných konců výkonového spektra má, i když to bude značně individuální.

To je asi vše. Věc bych shrnul tak, že koupi dalekohledu TS 15x70 mohu všem, zejména pak úplným začátečníkům, vřele doporučit ;D
Bresser 10x25, Nikon Action VII 8x40, TS 15x70, Canon EOS 500D + 18-55 IS/Tamron 70-300, paralaktický stolek ve výstavbě
Kubajz

triedr 10x60 vs 15x70

Příspěvek od Kubajz »

Vítej do klubu spokojených vlastníků tohoto přístroje, gratulace ke koupi. Vcelku pěkné shrnutí, ale počkej až budeš moct výkon testovat se stativem na tmavé obloze, pak teprve doceníš kouzlo tohodle kusu optiky Ono i na naší sousední kladenské obloze např ta M 27 pomalu bije do očí a lze snadno nalézt i pár jasnějších galaxií jako M 81, 82, ve tmě už objekty vyskakují samy.
Přeju hodně pozorovatelských zážitků! :)
Jakub Kristek
Obrázek
Martin Vyskočil
Věk: 45

triedr 10x60 vs 15x70

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Hezky prispevek. K pozorovanym objektum bych na prvni misto pridal chi a h v Perseu, protoze na tuhle dvojitou otevrenku byl ten dalekohled snad postaveny. Stativ ti prida hodne. Pokud nebudes muset resit nahaneni objektu, vykoukas toho pak mnohem vic. Ze stativu jsem videl krater na Mesici o prumeru 9km. Pokud se ti zda, ze vyhledavani je problem, vez, ze to casem bude lepsi. Jak se stativem, tak i s vhodnym atlasem. Me se velmi osvedcil Reiseatlas. I tu nejmensi znazornenou hvezdu v atlase je snadne najit dalekohledem a vyhledavani objektu podle nej je celkem snadne. Pokud uvazujes jeste o jednom mensim triedru, zvolil bych asi 7x50. Oproti 15x70 to bude rozdil. Diky malemu zvetseni bude vhodny pro pozorovani z ruky, bude mit velke zorne pole a splni i tu tvoji puvodni podminku o velke vystupni pupile. A zaroven pridavam tip na znacku Fomei, ktera ac je celkem levna, tak jeji dalekohledy ukazuji moc hezky (toto je subjektivni informace).
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Yuri

triedr 10x60 vs 15x70

Příspěvek od Yuri »

Hezky prispevek. K pozorovanym objektum bych na prvni misto pridal chi a h v Perseu, protoze na tuhle dvojitou otevrenku byl ten dalekohled snad postaveny. Stativ ti prida hodne. Pokud nebudes muset resit nahaneni objektu, vykoukas toho pak mnohem vic. Ze stativu jsem videl krater na Mesici o prumeru 9km. Pokud se ti zda, ze vyhledavani je problem, vez, ze to casem bude lepsi. Jak se stativem, tak i s vhodnym atlasem. Me se velmi osvedcil Reiseatlas. I tu nejmensi znazornenou hvezdu v atlase je snadne najit dalekohledem a vyhledavani objektu podle nej je celkem snadne. Pokud uvazujes jeste o jednom mensim triedru, zvolil bych asi 7x50. Oproti 15x70 to bude rozdil. Diky malemu zvetseni bude vhodny pro pozorovani z ruky, bude mit velke zorne pole a splni i tu tvoji puvodni podminku o velke vystupni pupile. A zaroven pridavam tip na znacku Fomei, ktera ac je celkem levna, tak jeji dalekohledy ukazuji moc hezky (toto je subjektivni informace).
Díky. Co se atlasu týče, já jsem to pro začátek řešil tak, že jsem si s sebou na dvorek bral notebook se Stellariem. Výhoda tohoto přístupu je, že ve Stellariu se dá obloha plynule přibližovat a oddalovat a dá se tak simulovat zvětšení dalekohledu. Stejně tak se dá nastavit úroveň světelného znečištění, a na monitoru je tak ve výsledku vidět situace podobná té, která je v dalekohledu. Klikáním se pak dají rychle získávat hlavní informace o hvězdách (zejména pak magnituda, aby si člověk udělal o této veličině základní přehled, plus vzdálenost či spektrální třída pro zajímavost). Taktéž se to dá celé všelijak natáčet a zapínat či vypínat spojnice souhvězdí, což orientaci pro začátek dost usnadňuje. Nevýhoda je, že i při tmavém pozadí LCD displej poměrně oslňuje (a lesklá úprava tomu moc nepřidá), nicméně nejdřív jsem stejně šel jen po hlavních (jasných) objektech, takže to tolik nevadilo. Mám i Karkoschku, ale ten mi ze začátku příliš nepomáhal, jelikož v triedru je vidět x-krát více hvězd než jich obsahuje atlas (dejme tomu vyjma výřezů, které ale pokrývají relativně malou část oblohy), takže jsem stejně pořádně nevěděl, kde jsem. Karkoschkovo hlavní slovo tak přijde až časem.

Co se týče druhého triedru, ten nebude dříve než někdy za rok, takže na výběr mám času dost. A podmínku o velké výstupní pupile si teda nějak nevybavuju:)
Bresser 10x25, Nikon Action VII 8x40, TS 15x70, Canon EOS 500D + 18-55 IS/Tamron 70-300, paralaktický stolek ve výstavbě
David Svatoš

triedr 10x60 vs 15x70

Příspěvek od David Svatoš »

Jako druhý triedr bych spíše doporučil nějaký 8x30, 7x35, nebo maximálně 8x40. Jsou menší, lehčí, vlezou se pod bundu, mají široké ZP, na turistiku a okuk oblohy ideál. Osobně mám německého Zeisse 8x30 ZP 150/1000m (rusové dělali věrnou a kvalitní kopii, měl jsem) a přes den nepoužívám jiný triedr. Nedokážu si představit, že bych se někde po horách vláčel s nějakým něcox50 s malým ZP..
Triedr:  BPC  7x35, 8x40, 20x60, Zeiss 8x30, 7x50, 10x50; Celestron 25x70
Dobson SW 200/1200,  Refra ED-80 na EQ3-2,  Lídlskop 70/700 na Astro-3,
Yuri

triedr 10x60 vs 15x70

Příspěvek od Yuri »

10x50 jsem měl v ruce (8x42 taky, menší zatím ne) a pořád mi přišel ok - s tímhle už se asi nějak poperu. Nicméně jak jsem psal, nějakou dobu to na pořadu dne nebude.
hamr
Věk: 66

triedr 10x60 vs 15x70

Příspěvek od hamr »

Jako malý triedr doporučuju Nikon Action 7x35. Má zorné pole 163m na 1km - bomba! Já ho pořídil kolem 1700,-, teď asi stojí víc. Jsem s ním maximálně spokojený, hodí se ve dne i v noci ;).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Yuri

triedr 10x60 vs 15x70

Příspěvek od Yuri »

Jako malý triedr doporučuju Nikon Action 7x35. Má zorné pole 163m  na 1km - bomba! Já ho pořídil kolem 1700,-, teď asi stojí víc. Jsem s ním maximálně spokojený, hodí se ve dne i v noci ;).
Zachytí ten 7x35 Jupiterovy (~ Galileovy) měsíce, v městských podmínkách? To budiž takovým etalonem.
Kubajz

triedr 10x60 vs 15x70

Příspěvek od Kubajz »

V městských stoprocentně, vidím je i v 9*24 na Kladně, velkoměstské ale nezaručím:)
Jakub Kristek
Obrázek
tomcraft

triedr 10x60 vs 15x70

Příspěvek od tomcraft »

Ja ich vidim s 8x40 aj vo velkomeste (Košice) aspon myslim ze je to velkomesto ;D
Powerseeker 60/700 AZ, okulary 20mm, 4mm, barlow 3x, digitalny fotoaparat+doma vyrobeny drziak, celovka s cervenou foliou, Trieder 8x40
hamr
Věk: 66

triedr 10x60 vs 15x70

Příspěvek od hamr »

Pro Yuri,
já na Jupiter triedrem nekoukám, ale Makem nebo Dobsonem ;), ale až bude jasno schválně to od nás ze vsi zkusím tím 7x35, myslím, že ale vidět budou pokud nebude zrovna některý z nich velmi blízko ke kotouči planety.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Max.Road

triedr 10x60 vs 15x70

Příspěvek od Max.Road »

Já koukal na ty měsíce i když vyšel měsíc a byl kousek od něj měl jsem teda 10x50 ale jinak dalekohled šumt za 250kč tak že bez tak to uvidíš!Jo a ve městě (Prostějov) přimo v centru :)
Newton SW 200/1000 EQ-5M  triedr přs...

Odpovědět