Dalekohled
Dalekohled
Hlavně bych Ti doporučil nejdřív hodně číst, pak zase hodně číst a pak se teprve ptát ;) V rodině určitě někdo má triedr, tak si ho pujč, kup si nebo vytiskni mapku hvězdné oblohy a jen tak se koukej. Pak teprv, až se budeš vůbec na obloze orientovat špekuluj, co si koupíš.
¨
Ahoj triedr mám po dědovi a mapa je us obednana v pondeli ji cekam us sem ji obednal ve ctvrtek
¨
Ahoj triedr mám po dědovi a mapa je us obednana v pondeli ji cekam us sem ji obednal ve ctvrtek
Dalekohled
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1186404894
..osobně si myslím, že i ten 6'' bude dosti těžký.
Možná bych volil koupi OTA 150/750 - jen dalekohled (tubus) a okuláry a k tomu si nechal vyrobit dobsonovou bedýnku. Pokud by jsi měl možnost cestou zastavit se v Neratovicích mohl by jsi jednu odvézt zdarma
(taková jaká je zde: http://www.obloha.webzdarma.cz/orion_UK.php )
..osobně si myslím, že i ten 6'' bude dosti těžký.
Možná bych volil koupi OTA 150/750 - jen dalekohled (tubus) a okuláry a k tomu si nechal vyrobit dobsonovou bedýnku. Pokud by jsi měl možnost cestou zastavit se v Neratovicích mohl by jsi jednu odvézt zdarma
(taková jaká je zde: http://www.obloha.webzdarma.cz/orion_UK.php )
Dalekohled
Ne že ho neunesu ale na první dalekohled sy myslím není ideální a ještě pro teenagera
No, možná..Osobně si to nemyslím..
Na okukování oblohy je to nejlepší volba z titulu jednoduchého ovládání, výkonu a ceny. Ale když se ti nelíbí, tak si ho nekupuj.
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Dalekohled
No, ja si taky nemylsim, ze ve 13 letech dobson uneses. Mozna par metru, ale to ve tve situaci nebude asi prilis reseni. Reseni by mohla byt nejaka karka. Opravdu bych nejdriv par tydnu az mesicu cetl literaturu a AF, popr. navstivil nejaky astrosraz nebo prodejnu astro techniky (bez reklamy - nejlepe SUPRU nebo pana Matouška) a udělal si obrázek. Ono možná ten 6" dobson bude vyšší než ty.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Dalekohled
No, ja si taky nemylsim, ze ve 13 letech dobson uneses. Mozna par metru, ale to ve tve situaci nebude asi prilis reseni. Reseni by mohla byt nejaka karka. Opravdu bych nejdriv par tydnu az mesicu cetl literaturu a AF, popr. navstivil nejaky astrosraz nebo prodejnu astro techniky (bez reklamy - nejlepe SUPRU nebo pana Matouška) a udělal si obrázek. Ono možná ten 6" dobson bude vyšší než ty.
Prosimte nedelej ze me 7 rocni dite
Prosimte nedelej ze me 7 rocni dite
Dalekohled
No, ja si taky nemylsim, ze ve 13 letech dobson uneses. Mozna par metru, ale to ve tve situaci nebude asi prilis reseni. Reseni by mohla byt nejaka karka. Opravdu bych nejdriv par tydnu az mesicu cetl literaturu a AF, popr. navstivil nejaky astrosraz nebo prodejnu astro techniky (bez reklamy - nejlepe SUPRU nebo pana Matouška) a udělal si obrázek. Ono možná ten 6" dobson bude vyšší než ty.Já si taky myslím že by to vůbec neměl bý problém.
6'' dobson má 14kg, a 8'' má 16kg. To musí ve 13 unést levou zadní a ještě si pískat...
6'' dobson má 14kg, a 8'' má 16kg. To musí ve 13 unést levou zadní a ještě si pískat...
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Dalekohled
Na dvě části to má kolem 10 kil../podstava i tubus cca každý 10 kg/Tak neřešte blbosti..
Spíš se mu nelíbí, řekl bych..
No já se budu leda chechtat, až si koupí nějakého "krásného" sr..če a za chvilku mu bude malý objektiv..
Holt ale sto lidí, sto chutí..Ostatně svůj názor jsem už řekl, tak už ho nebudu papouškovat furt dokola. Jisté je, že nejlepším řešením je navštívit nějakou astroslezinu, kde se může podívat "na" i "skrze" kukry..Potěžkat, osahat a pak vybírat. Kór když vůbec neví, do čeho jde.
Přeci jen zkušený pozorovatel už si dokáže udělat představu, co od kterého typu dalekohledu může čekat, ale i tak je konkrétní praktická zkušenost s komentářem majitele THE BEST..
Takže 2 x měřáť, jednou řezáť, pane hrábě! Houk..
Spíš se mu nelíbí, řekl bych..
No já se budu leda chechtat, až si koupí nějakého "krásného" sr..če a za chvilku mu bude malý objektiv..
Holt ale sto lidí, sto chutí..Ostatně svůj názor jsem už řekl, tak už ho nebudu papouškovat furt dokola. Jisté je, že nejlepším řešením je navštívit nějakou astroslezinu, kde se může podívat "na" i "skrze" kukry..Potěžkat, osahat a pak vybírat. Kór když vůbec neví, do čeho jde.
Přeci jen zkušený pozorovatel už si dokáže udělat představu, co od kterého typu dalekohledu může čekat, ale i tak je konkrétní praktická zkušenost s komentářem majitele THE BEST..
Takže 2 x měřáť, jednou řezáť, pane hrábě! Houk..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Dalekohled
Neco jineho je uzvednout a neco jineho je nosit, panove. Ale jak myslite. Taky bych si do toho ve 13 nenechal kecat.
Newton 203/1200, dobson
Dalekohled
Bud opravdu chce investovat do svého koníčka nebo jen tak si koupit dalekohled a skusid to něco stoho ale to je pak na něj jak to do opravdu je. jinak ja bych i ve 13 šel do 8" je to luxus 
Newton SW 200/1000 EQ-5M triedr přs...
Dalekohled
A co když si koupím 8" a po měsíci mě o přestane bavit po čase si můžu koupit lepší dalekohled
Dalekohled
Tak pokud máš opravdový zájem o astronomický dalekohled, astronomie tě zajímá, neměl by jsi mít důvod, proč by tě to mělo omrzet.
A i kdyby jsi se nakonec pro pozorování noční oblohy nenadchnul, přijdeš o peníze při prodeji dalekohledu tak i tak. Za plnou částku ho už stejně neprodáš. Tak je jedno jestli utratíš tolik nebo tolik. Když si pro začátek pořídíš dalekohled s dostatečným průměrem nebudeš mít důvod k prodeji.
To můj názor, každopádně se rozhodni sám. V tvém případě bude lepší se nejdřív přes dalekohled podívat. Jinak jsou to vyhozené peníze do luftu a další spekulace úplně zbytečné!
Kuba
A i kdyby jsi se nakonec pro pozorování noční oblohy nenadchnul, přijdeš o peníze při prodeji dalekohledu tak i tak. Za plnou částku ho už stejně neprodáš. Tak je jedno jestli utratíš tolik nebo tolik. Když si pro začátek pořídíš dalekohled s dostatečným průměrem nebudeš mít důvod k prodeji.
To můj názor, každopádně se rozhodni sám. V tvém případě bude lepší se nejdřív přes dalekohled podívat. Jinak jsou to vyhozené peníze do luftu a další spekulace úplně zbytečné!
Kuba
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Dalekohled
Tak jo ještě nevím jaký koupím hodlám si ho koupit aš v zimě zatím si něco přečtu .Sklamalo mě když sem byl u násv městské knihovně a našel sem tam jen jednu knihu a astronomickych dalekohledech a to 20 let starou
A můžete mi ještě poradit co budu muset ještě dokoupit když si koupím některý z těch dvou dalekohledů díky
A můžete mi ještě poradit co budu muset ještě dokoupit když si koupím některý z těch dvou dalekohledů díky
Dalekohled
Pokud si nejsi jistý zkus poprosit nějakého amatéra z okolí, aby se ti pár nocí věnoval, některé najdeš snadno protože se zobrazují na mapě, takže bych doporučil najít na mapě a oslovit. A koukal bych se zde v bazaru, bývají tu zajímavé prodeje a pokud by tě astro nezaujalo lze prodat s minimální ztrátou dál, což u nového dalekohledu je problém.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Dalekohled
Nejlip ti pomuze nejake astronomicke setkani a nebo navsteva specializovane astroprodejny.
Newton 203/1200, dobson