Rakousko - Taury, Edelweißspitze aj.

Vaše tipy na místa s dobrým výhledem a především tmavou oblohou.
Uživatelský avatar
Myzer
Příspěvky: 1231
Registrován: 28. 05. 2003, 18:31

Rakousko - Taury či něco lepšího

#16

Příspěvek od Myzer »

Hore na kopci sa nachádza parkovisko a malá chatka, kde je možné cez deň kúpiť nejaké jedlo alebo suveníry, v noci tam však už absolútne nikto nie je. Počas čakania na tmu sa na vrchole zastavil len jeden fotograf túžiaci zachytiť západ Slnka a počas súmraku prišla jedna dvojica v dodávke, ktorá sa na mieste rozhodla zrejme iba prenocovať. Obloha v noci vykazovala charakteristiky "skutočnej tmy" s priemernou hodnotou 21,55 MSA meranou v smere Draka a Herkula. Priezračnosť bola excelentná s ľahko viditeľnými najjužnejšími hviezdami Škorpióna a centrálna vydutina stredu Galaxie bola veľmi pekne definovateľná aj nižšie nad obzorom. Občas ňou prechádzali i drobné tmavé obláčiky, ktoré sme sa snažili vyfotiť. Najväčším problémom bol silný vietor, ktorý fúkal zo severozápadu, preto sme pozorovali pohodlne v zákryte za chatkou. Asi o jednej sme sa však rozhodli zostúpiť nižšie, päť minút cesty autom sme totiž mali už vopred u domácich dohodnuté ubytovanie (bez elektriny), kde sme pokračovali v pozorovaní. Ráno nás čakali na stole pravé rakúsko-alpské raňajky a tak sme sa posilnení mohli vydať ďalej.

http://www.nockalmstrasse.at/en/

Emberger Alm

Toto miesto sa nachádza cca 30 km na západ od Nockalmu a je prístupné po ostrých serpentínach z Bergu alebo Greifenburgu (robia tam skvelý schnitzel), odkiaľ je cesta dobre značená. Vo výške 1 755 m tam nájdete niekoľko chatiek, evidentne slúžiacich predovšetkým pre paraglaidistov. Medzi nimi je umiestnený aj Sattlegger´s Alpenhof, poskytujúci služby pre astronómov od roku 1990 a kde sa každoročne koná akcia ITT (Internationales Teleskoptreffen). Pri vstupe do hotela vás zaujme hneď niekoľko astronomických fotografií. Na recepcii som sa predstavil ako nejaký reportér píšuci článok o tmavých lokalitách v Rakúsku a keďže sú tam na astronómov asi zvyknutí, odpovedali mi hneď na niekoľko otázok a zároveň nejaké otázky položili aj mne. Dostal som dokonca kľúče od observatórií (domčeky s odsúvacou strechou), kde je umiestnený 12” Meade LX200 a 17,5” Newton na paralaktickej montáži s navádzacím systémom. Neskôr som sa ešte stretol a porozprával aj s ich majiteľom Thomasom.

http://www.alpsat.at/index_engl.htm
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Uživatelský avatar
Myzer
Příspěvky: 1231
Registrován: 28. 05. 2003, 18:31

Rakousko - Taury či něco lepšího

#17

Příspěvek od Myzer »

High Alpine Road

Táto horská cesta je oveľa viac frekventovaná, dlhšia a drahšia (28 EUR na deň) než Nockalm. Nachádza sa v národnom parku Hohe Tauern a pre prístup platia podobné pravidl, ktoré nájdete na oficiálnych stránkach. Dominantou je najvyšší vrch Rakúska Grossglockner (3 798 m) a celoročný ľadovec Pasterze. Táto časť predstavuje jeden úsek Hochalpenstrasse, druhá odbočka vedie popri chate Wallackhaus (jedno z dvoch potenciálnych pozorovacích miest, ktoré doporučuje skvelý nemecký pozorovateľ Uwe Glahn, nám sa však príliš nepáčilo) cez tunel Hochtor až na vyhliadku na Edelweiss-Spitze (2 571 m), čo je najvyššie položené miesto kam sa dá dopraviť autom. Hore sa nachádza parkovisko s perfektným výhľadom vo všetkých smeroch na okolité alpské tritisícovky a vysokohorská chata. Majiteľ chaty vystupoval veľmi sympaticky a keďže ovládal angličtinu, hodili sme spolu reč. Najviac ma asi zaujímala možnosť ostať hore na parkovisku pozorovať, prespať tam v aute (noc na chate s raňajkami stála 32 EUR, ešte že mali obsadené) a ráno v kľude odísť. Ubezpečil ma, že to nie je žiadny problém a na astronómov sú tam zvyknutí, dokonca ani nehrozia žiadne kontroly a v noci sa dá odtiaľ v pohode odísť (o tomto sa už popísalo všeličo). Zašli sme teda na večeru a vybrali si niečo z ponuky dňa, ceny za toto jedlo boli priaznivé. Po západe Slnka sa parkovisko vyprázdnilo, aby tam počas pribúdajúceho súmraku okrem nášho neostalo už ani jedno auto. Iba zopár ľudí vybehlo z chaty "si zapáliť" a opýtali sa nás čo tam asi robíme.

Najväčší zážitok bol, keď som v priebehu noci pozoroval k Kozorožcovi protisvit, len tesne na okraji Mliečnej cesty a nie príliš vysoko nad horizontom (takto nízko som ho v Európe ešte nevidel). Zodiakálny pás prechádzal až do Býka (prerušovala ho snáď len žiara Jupitera), aby sa ráno v tomto súhvezdí objavilo aj zodiakálne svetlo. Určite si viete predstaviť, aký nepriaznivý sklon a výšku má ekliptika koncom júla. Ráno vyšla Venuša a tiež Mars, umiestnený naľavo od Hyád, ktorý sme tak troche považovali za možnú novu alebo supernovu a odhalili pravdu až doma. Najvyššia hodnota SQM dosahovala 21,58 MSA. Na záver napíšem ešte jednu myšlienku, ktorú som si z Rakúska odniesol. Hochalpenstrasse aj Nockalm patria medzi TOP európske lokality, pretože sa dá dostať ľahko autom do výšky nad 2 000 m, navyše sú umiestnené vo veľmi dobrej oblasti čo sa LP týka. Na Hochalpenstrasse je situácia o niečo lepšia, pretože najväčšie mestá sú vzdialené cca 70 km (Salzburg severne a Villach juhovýchodne), oproti Nockalmu - 40km smerom na juh je Villach a 50 km juhovýchodne Klagenfurt (navyše dá sa dostať ešte o 500 metrov vyššie na Hochalpenstrasse). Menšie mestá treba ignorovať, pretože nesvietia tak šialene ako u nás a nemajú lampy všade, tie najmenšie osídlenia osvetlenie v noci vypínajú, resp. ho nemajú vôbec. V každom prípade horizont je troche zosvetlený, aj keď v smere väčších miest sa nejedná o klasické svetelné čapice vďaka vyššej nadmorskej výške oproti nim. V inom smere je na fotografiách vidieť rovný svetelný pás do výšky tak 3-5 stupňov nad ktorým sú zachytené tmavé mraky, ktoré úž nie sú osvetlené. Napriek podobnému meraniu ako napríklad v Chile (ktoré mám ešte v živej pamäti ako najlepšiu oblohu čo som videl), by som oblohu v Alpách ohodnotil na „európsku“ Bortle 2 počas priaznivých podmienok. K jednotke je nakoniec potrebné ešte pridať nižšiu vlhkosť (veľmi dôležitý faktor) a menšiu turbulentnú vrstvu, preto sa nazdávam, že na kontinente bude ťažké sa dostať ešte na vyšší level a obloha bude viac menej podobná tej v Alpách, len s viac či menej "osvetleným" obzorom, ktorý je na podobných miestach už viac menej len estetickou záležitosťou.

http://www.grossglockner.at/en/
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Uživatelský avatar
Cassi
Příspěvky: 2337
Registrován: 03. 10. 2003, 16:21

Rakousko - Taury či něco lepšího

#18

Příspěvek od Cassi »

Ve dnech 9.7. - 12.7.2010 jsem byl s Honzou Ebrem a Petanem123 v Rakousku. Pozorovali jsme v Alpach a Weinsberger Waldu. Report z akce jsem dal na portal 8mag - http://8mag.net/sk/cesty/staraustria2010/start
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Uživatelský avatar
Petan123
Příspěvky: 139
Registrován: 02. 02. 2008, 19:18
Bydliště: Praha

Rakousko - Taury či něco lepšího

#19

Příspěvek od Petan123 »

Tak abych dostál slibu, a aby tu byl i nějáký obrazový výstup z expedice s Honzou 42 a Cassim, tak sem přidávám odkaz, kde najdete všechny moje noční obrázky a budete si moct udělat představu o tom, jaké tam jsou podmínky.
http://www.astro-foto.astronomie.cz/rakousko.htm
Canon 50D HEQ-5 SS  + N-150/750 + 9x50 hled. C6 ASI533MCPro
Uživatelský avatar
Michal1
Příspěvky: 482
Registrován: 21. 03. 2008, 23:15

Rakousko - Taury či něco lepšího

#20

Příspěvek od Michal1 »

Uvažuji, že bych se o řijínovém novu vydal na cca týden do Nízkých Taur. Konkrétně bych pozoroval ze sedla Sölkpass zmiňovaném v prvním příspěvku. Chtěl bych se zeptat: má to ještě v takto pokročilé době cenu? Nebývá tam touto dobou už sníh? Nebo jako u nás špatné počasí? Dá někde zjistit aktuální situace? Díky za každou radu.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 11380
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Rakousko - Taury či něco lepšího

#21

Příspěvek od MaG »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 594316/0#0][splithere][/link][splithere_end]
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Uživatelský avatar
Michal1
Příspěvky: 482
Registrován: 21. 03. 2008, 23:15

Rakousko - Taury či něco lepšího

#22

Příspěvek od Michal1 »

Minulý nov jsem se vydal na svou první výpravu za temnou oblohou do zahraničí. Dosud jsem znal oblohu jen ze středních Čech. Navštívil jsem Rakouské horské sedlo Solkpass, které na mapách SZ vypadá jako nejtemnější místo střední Evropy, a vyhlášený Edelweissspitze. Možná jsem měl příliš vysoká očekávání, ale pohled na tamější oblohu mě zklamal. Očekával jsem tyto znaky temného stanoviště pozorovatelné pouhým okem, které jsem různě vyčetl, slyšel, nebo si domyslel z kontextu:

1) Člověk si nevidí na ruku nataženou před sebe. Stejně tak předměty kolem sebe. Snad jedině pokud je osvětluje Mléčná dráha. Osvětlení Mléčnou drahou je pravděpodobně patrné jen tam, kde vystupuje střed Galaxie vysoko nad obzor.
2) Mraky nebo natažená ruka proti obloze vypadají, jako kdyby v těch místech chyběly hvězdy. Kde není hvězda, je dokonale černá obloha.
3) Mlhovina Severní Amerika viditelná pouhým okem. M33 viditelná bez nejmenšího úsilí.
4) Protisvit a zodiakální most viditelné na 1. pohled.
5) Mraky jsou černé bez známek nasvícení zdola.
6) Hvězdy 7 mag viditelné nad 50% času.
7) Mléčná dráha se rozprostírá až k Polárce a M31. Podle vyjádření některých je "Mléčná dráha všude".
8) Bohatě strukturovaná a kontrastní Mléčná dráha.
9) Hvězdokupa M 13 má stejný úhlový průměr jako měsíc v úplňku.

Z tohoto jsem byl svědkem pouze neosvětlených mraků. Chci se tedy zeptat zkušenějších na ty ostatní body. Jsou to nesmysly? Nevyskytují se snad na dotyčných stanovištích? Jsou nyní podmínky zhoršené vysokou sluneční aktivitou? Nebo jsem měl smůlu na počasí? Pokud ano, jak před výjezdem poznat, že zrovna budou dobré podmínky?

Cílem výpravy bylo fotografovat (na film, nemohu zatím ukázat snímky) a při tom pozorovat pouhým okem a hledáčkem. Měl jsem za to, že pohled pouhým okem na temnou obohu bude dostatečnou zábavou.

Zde jsou podrobné popisy jednotlivých nocím.
11./12.8. Solkpass 1790 m.n.m. V Čechách byla již několik dní bělavá obloha a nízká dohlednost. To se příliš nezlepšilo ani po příjezdu na místo. Zpočátku oblohu potahovala vysoká oblačnost a chvíli bylo i zcela zataženo střední nebo nízkou oblačností, prostě neprůhlednými ostře ohraničenými mraky. Mraky se během noci pomalu vytrácely. Nižší mraky byly zcela černé po celé obloze. Vysoká oblačnost lehce zářila. Obloha mezi hvězdami černá nebyla, mraky byly proti ní tmavší. Vidět kolem sebe bylo v pohodě. Ruku jsem před sebou viděl i v autě. Mléčná dráha měla nízký kontrast, u obzoru se téměř ztrácela kvůli oparu. Ještě více mě překvapilo, že jsem mohl snadno poznat, který hoský hřeben byl blíž a který dál. Ty blízké byly tmavší než ty vzdálené. Něco tedy muselo opar nasvětlovat, jen mi nebylo jasné co. Výhled na obzor byl v průsmyku jen na jižní a severní obzor a tam žádný zdroj SZ nebyl. Podle map SZ není žádný výrazný ani nikde v okolí desítek kilometrů. Obloha vypadala nejtemněji mezi zenitem a Polárkou. Možná rozdíl mezi severní a jižní polovinou oblohy způsoboval povlak vysoké oblačnosti. Temné mlhoviny kolem severního pólu byly viditelné ale nijak výrazné. K ránu byl možná slabounce viditelný zodiakální most, ale už jsem ho od nás viděl lépe. Noc bych hodnotil jako nadprůměrnou na mém obvyklém stanovišti na Voticku ale ne jako vyjímečnou. S podmínkami jsem nebyl spokojen, tak jsem se další den rozhodl přejet na Edelweiss s nadějí, že se snad dostanu nad opar a i tma bude lepší.

12./13.8. Edelweissspitze 2571 m.n.m. Situace s oparem opravdu lepší. Obloha v zenitu přes den byla pěkně modrá. U obzoru ale stále zákal. V noci opět černé mraky proti světlejší obloze. Bylo dobře vidět kolem sebe, na okolních kopcích šla snadno rozeznat sněhová pole. V zenitu pozorovací podmínky pěkné. Takto je na Voticku vidět zenit jen párkrát do roka. Zrovna bylo maxim Perseid, tak se nahoře sešla spousta lidí. Párkrát mi připadlo, že meteor ozářil krajinu jako blesk.

...
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Uživatelský avatar
Michal1
Příspěvky: 482
Registrován: 21. 03. 2008, 23:15

Rakousko - Taury či něco lepšího

#23

Příspěvek od Michal1 »

13./14.8. stále Edelweiss. Odpoledne se udělal hrozný vítr. Když jsem si sedl do auta, úplně to s ním házelo. V noci mi dokonce poryv větru porazil fotografický stativ (naštestí na něm zrovna nic nebylo). Za soumraku přijelo několik pozorovatelů, kteří měli v autě rozebraného dobsona alespoň půl metru. Chvíli tam postávali, ale nakonec to zřejmě kvůli větru vzdali, tak jsem na kopci zůstal sám. Vítr alespoň částečně zbavil oblohu zákalu. Přes den byla sytě modrá až cca 40 stupňů od zenitu. Při obzoru však stále ležel opar. Tato noc byla jednoznačně nejlepší. Takto strukturovanou Mléčnou dráhu ve sředních výškách (Orel, sever Štítu) jsem ještě neviděl - alespoň něco nového. U obzoru však Mléčná dráha ve Střelci byla velmi nevýrazná. M 13 byla viditelná snadno, ale úhlově větší než od nás vypadala snad jen o chlup. V M 31 zas bylo pozorovatelné jádro, jak tomu bývá i od nás, když se povedou podmínky. M 33 viditelná bočním pohledem ale za jistého soustředění. Severní Amerika ani náhodou. Hvězdy 7 mag snadno postřehnutelné, ale neudržel jsem je nad 50% času. Jen jsem počítal, po jakou dobu jednu z nich udržím: 7, 5 a 3 s. Mléčná dráha zasahovala k Polárce a M 31 asi stejným způsobem jako za obyčejné noci u nás. Zodiakální most žádný. Ráno velmi výrazné zvířetníkové světlo. Taková noc, co se týká zenitové vzdálenosti tak do 40 stupňů, nastane na Voticku tak jednou za rok nebo dva. Řekl bych, že jsem už zažil i několik lepších s lepší viditelností temných mlhovin a zodiakálního mostu. V této části oblohy jsem neviděl nic, co bych už mnohokrát neviděl od nás. Dlouho jsem si lámal hlavu, v čem je vlastně zdejší obloha lepší než doma. Jediné, na co jsem přišel, byly dlouze problikávající hvězdy 7 mag a trochu pískovější vzhled Mléčné dráhy. Co se týká temných oblaků, žádný podstatný rozdíl jsem nenašel.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Uživatelský avatar
FrantaB
Příspěvky: 272
Registrován: 23. 12. 2014, 20:00

Rakousko - Taury či něco lepšího

#24

Příspěvek od FrantaB »

Byl jsem v Rakousku s dalekohledem ten týden předtím, ale byl jsem kousek na sever a východ od tebe-oblast Hochkar, Gesause. Chytil jsi podle mého názoru a reportů poměrně nevděčné a mizerné počasí, s vysoko položeným oparem co přetrvával celou noc-i když se to asi vůbec nezdálo.
Abys neviděl na ruku, potřebuješ specifické okolí a nevím, jak jej popsat (i když jsem jindy a jinde zažil noc, že na lesní cestě člověk neviděl ani hranu lesa proti obloze s hvězdami a sirka dokázala osvětlit vršky stromů nějakých čtyřicet metrů vysoko)-prostě není to denodenní záležitost.
Od Mléčné dráhy bylo tolik světla, že jsem ani nepoužíval červenou baterku-nebylo proč, zato jsem si kvůli světlu od ní přehazoval tričko jako jeptišku. Široká byla až k Polárce, s tmavými partiemi pro boční pohled neozbrojeným okem chvílemi i plasticky prokreslenými. Prakticky až k obzoru. Galaxie v Andromedě i Galaxie v Trojúhelníku z oblohy "řvaly" i nízko nad obzorem (20°), v M31 bylo pohodlně vidět jádro, vitřní jasné okraje a občas byl tušit ten širokánský řídký okraj kvůli kterému je na ni potřeba 5° zorného pole. Slabé hvězdy v M13 byly (na to na co jsem byl zatím zvyklý) neskutečně hustě a neskutečně daleko od středu, troufnu si tvrdit že o něco víc než měsíc v úplňku (mám Maka, tam se to odhaduje dobře-ke kraji ZP kousek...). Nebýt polohy, protisvit bych považoval za vycházející Měsíc, i když jsem ho pořádně viděl asi poprvé... Hvězdy barevné i pro oko, v
Měl jsem těžké potíže s orientací, vůbec jsem neměl odhad na magnitudu, na co jsem byl zvyklý i z celkem dobré oblohy tady a na Slovensku-to jsem mohl rovnou zapomenout. Ustavení montáže jsem musel dělat ještě za světla, v polárním hledáčku jsem se i tak sotva chytal co je co. Místo 5-7 hvězd jich tam bylo asi 25 a v celém ZP ani nevím. Optický hledáček dalekohledu mi byl k ničemu, totální přehlcení...

Že v Rakousku Mléčná dráha zbledne nad obzorem neřeš-na malém prostoru máš spoustu výškových rozdílů a často taky lesy, z těch stoupá pára ať chceš nebo ne a to obzor trochu zkazí vždy-poušť nebo pampa to prostě není.
Chytil jsi prostě špatné podmínky, tedy na místní poměry.
SW Mak 127/1500; EQ-Mon 2 s lehkou úpravou mechaniky a pohony; Meopta 7x50; Hensoldt-Wetzlar 8x24 někdy z r. 1916
Uživatelský avatar
michal.b
Příspěvky: 3300
Registrován: 30. 09. 2004, 06:08

Rakousko - Taury či něco lepšího

#25

Příspěvek od michal.b »

Možná jsem měl příliš vysoká očekávání, ale pohled na tamější oblohu mě zklamal. Očekával jsem tyto znaky temného stanoviště pozorovatelné pouhým okem, které jsem různě vyčetl, slyšel, nebo si domyslel z kontextu:
...
Tak to si asi mel opravdu prehana ocekavani :)

Souhlasim s tim, ze si chytnul spatne pocasi, ten opar to uplne zazdil (bud rad ze si nezustal doma, tady to byla katastrofa). Kdybys chytnul opravdu pruzracnou noc, tak by to bylo uplne nekde jinde. Pred par lety jsme to videli na Lastovu, jednu noc opar a obloha stejna jako u nas se sotva viditelnym protisvitem, druhou noc po bource uplne jina liga se zodiakalnim mostem viditelnym na prvni pohled.
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11502
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Rakousko - Taury či něco lepšího

#26

Příspěvek od Psion »

Někdy stačí jemná vysoká oblačnost a obloha je mizerná. I na Tenerife nebo La Palma to je občas mizerie, pěknou oblohu jsem viděl v Rakousku před 3 týdny nebo na Horské Kvildě až 21.5 MSA. Na DsD u Plzně to nebyl žádný zázrak, ale kolem půlnoci to celkem šlo 21.42 MSA. Něco jiného to bylo Bryce Canyonu v USA max 21.72 MSA, což byla bomba a mléčná dráha svítila tak, že byla krásně vidět v odrazu od karoserie auta.
To co píše FrantaB je trochu přehnané, M13 má se všemi nejslabšími partiemi 23" tedy nikoliv více než 30" a u Polárky Mléčná dráha opravdu není. Jinak vše ostatní tak je, já jsem třeba vůbec nebyl schopen nalézt souhvězdí Šíp, byl totálně utopený v Mléčné dráze a ostatní souhvězdí se taky velmi špatně hledaly v té záplavě hvězd.
Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 11380
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Rakousko - Taury či něco lepšího

#27

Příspěvek od MaG »

Tak tvrdit, že Mléčná dráha k Polárce nesahá samozřejmě můžeš, každý to vnímáme jinak, ale i z těch nemnoha fotek, co teď mám je vidět, že to zcela není tak pravda, protože třeba tady je vidět, že tam sahá. Já ale vycházím spíš z toho, že v nocích, kdy SQM-W měřilo 21,50 a L 21,70 jsem viděl bez obtíží dva temné pásy od Mléčné dráhy až k Polárce a pak tmavší kruh kolem Polárky. Z toho usuzuji, že se tyto temné pásy promítají proti hvězdám Mléčné dráhy, která zde končí. Jeden temný pás jde od Le Gentil kolem Cephea a druhý od levé části Cas.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11502
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Rakousko - Taury či něco lepšího

#28

Příspěvek od Psion »

Jedna věc je definice (hranice) Mléčné dráhy a druhá věc je kam sahá. Obecně můžeme řící, že celá obloha je Mléčná dráha a je to pravda, jiné hvězdy než z Mléčné dráhy nevidíme, ovšem uznávané hranice tohoto "útvaru" jsou poměrně daleko od Polárky.
Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 11380
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Rakousko - Taury či něco lepšího

#29

Příspěvek od MaG »

Koukám, že jsme utekli mimo téma, nedošlo mi to. Nechápu ale pojem uznávaná hranice, já prostě vycházím ze svého pozorování a nějaké hranice jinými uznávaná mi může být ukradená. Pochybuji, že bych ta temná oblaka viděl, když by nebyla na pozadí Mléčné dráhy a tím je to pro mě v tomto tématu uzavřeno.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Uživatelský avatar
FrantaB
Příspěvky: 272
Registrován: 23. 12. 2014, 20:00

Rakousko - Taury či něco lepšího

#30

Příspěvek od FrantaB »


...To co píše FrantaB je trochu přehnané, M13 má se všemi nejslabšími partiemi 23" tedy nikoliv více než 30"...
Prosím o shovívavost a děkuji za upřesnění abych neblbnul nováčky. Koukal jsem na takovou oblohu takovým dalekohledem poprvé, okolo mi problikávaly velice drobné hvězdy které mi ani Stellarium ani nic jiného co znám zatím nikdy neukázalo, takže jsem je považoval za součást... Mea culpa.

Jinak Šíp byl opravdu sotva k nalezení, to samé krk Labutě. A ostatně Herkules, u kterého je člověk zvyklý na výraznou základní "kostku" byl taky pořádně utopený. Cestu od Éta Her na M13 mám naskákanou div ne poslepu a z toho množství pidihvězd jsem dlouho váhal, jestli se nekoukám někam jinam, zvlášť když jsem si drbnul do DEC a najednou v poli zasvítila NGC 6207, které si tady člověk sotva všimne když ji nehledá.

Když jsem kouknul na foto co výše odkazuje MaG, tak musím napsat že zodiakální světlo bylo tak silné, že fest rušilo. Prostě se v něm hvězdy utápěly a pak se v něm ztratila i záře Měsíce asi 3/4 hodiny před jeho východem. A to si tam lze ve světle Měsíce číst noviny...
SW Mak 127/1500; EQ-Mon 2 s lehkou úpravou mechaniky a pohony; Meopta 7x50; Hensoldt-Wetzlar 8x24 někdy z r. 1916
Odpovědět