Aj na Vas čumia susedia ked vida Dobsona ?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Funno

Příspěvek od Funno »

Aj Vam sa stava ,ze cumia susedia,ze co to mate za bojler ,ked nakladate Dobsona do auta? :)
ako okolie prijima fakt ze mate takyto nie prave najlacnejsi konicek?

stretavate sa niekedy s otazkou...naco ti to bude?

Zaujimave je,ze ked sa ma to spytal moj kamarat ked sme isli na hviezdy jeho 200 tisicovym Defenderom hore hoskou cestou,odpovedal som mu asi rovnakou otazkou :)
pekne na tom je, ze mozeme spojit nase Hobby.. ked sa nim vyvezieme po horskej ceste az na odvratenu stranu hory..kde su unikatne podmienky.. a tam rozlozime moj mensi bojler.
najblizsie pridam aj nejake fotky
lebo naposledy ked sme sli s druhym kamosom na jeho Suzuki malom jeepe bez strechy,tak to vyzeralo velmi zaujimavo.
Trcal nam cez 0.5m tubusu z auta hore von..este kusok a musel by som tam priviazat reflexnu vestu na koniec ;D
shamanix

Příspěvek od shamanix »

zdravím, jo jo sousedi bývají zvědaví ale nějak si už zvykli, navíc nemám bojler ale spíš malou houfnici Dokonce se párkrát přišli i kouknout a po zkučenosti s DSO mi dokonce na telefonické požádání zhasínají bazén a okna .... že by někdo záviděl, to se říct nedá ale za podivína jsem už odmala takže je u mě máloco překvapí ::)
N150/750, motorized EQ 3-2, planetární kamerka (CCTV),nějaké okuláry a čas na koníčka asi jednou měsíčně :(
guli16

Příspěvek od guli16 »

Já bydlím na velmi hustě osídleném sídlišti ,takže když to nesu do auta,tak všichni koukají co to je Ale ještě se mne nikdo nezeptal:) asi se me boji ..
Dobson SW 200/1200 ,sw planetary 5 a 7 mm ,SP 10 a 25 mm
baranka

Příspěvek od baranka »

Co čuměj ,opravoval jsem triédr , kolimaci ,pootočím šroubek podívám se na obzor , znovu pootočím a podívám , udělám to asi po čtvrté a z protější hospody řve kuchař že jsem úchyl .
Newton 114/900
ladis
Věk: 45

Příspěvek od ladis »

Proto raději nandávám věci do auta až za stmívání ;)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Jestli na me nekdo kouka a co si mysli je mi uplne ukradene. V nedeli jsem vykladal z auta 3 dobsony a nezdalo se ze by to u nas na sidlisti budilo nejakou pozornost. Zajimavejsi to je, kdyz pozoruji na strese a beham tam s cervenou baterkou, to obcas vidim ze lidi zajima co se to tam deje.
caribic10

Příspěvek od caribic10 »

Nemám sice dobsona, ale s tímto se setkávám prakticky pokaždé když jedu večer ven. Nosím dalekohled v zelené vojenské bedně od cvičných raket (nebo od čeho je ) a to v kolem jdoucích lidech a sousedech moc důvěry nevzbuzuje. Bydlím také na sídlišti a v týdnu když jsem tahal vybavení ze čtvrtého patra dolů, vykoukla sousedka co bydlí naproti a začala si obírat muškáty. Psychicky to neunesla, když mě viděla s tou bednou, tak se ptala "jakéže si to nesu poklady".
Radši jsem kápnul božskou.

Už je to delší dobu, co jsem takhle potkal souseda co bydlí patro pod námi. Stím se trochu znám (neprohodíme jen Dobrý den). Nesl jsem domů montáž. Tu pro změnu nosím v zelené vojenské bedně po granátech  ;D A tak to nevydržel a ptal se co to mám hezkýho.
Bez nějakého rozmýšlení jsem mu odpověděl s úsměvem "granáty". Trochu koukal, ale když jsem se zasmál tak mu to došlo  ;)

Pravda občas se toho děsím, aby mi domů nevtrhla URNA  :)

ps: a proč to tahám tubus 130mm dalekohledu v bedně která má asi 20kg a je tak veliká že mi dá akorát na rozpažení?
Protože s tím praštím do dodávky a o nic se nestarám. Jestli mi sklouzne a narazí do boku auta, je mi to šumák.
Nedokážu si představit co by se s tubusem stalo, kdybych ho měl v nějakém hadrovém futrálu, volně položený v dodávce.
To jen na okraj, kdyby někoho zajímalo, proč tahám takto zbytečně těžkou krávu....  ;)
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
BiF
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

Taky dřív sousedi koukali...
Když to kdysi soused viděl poprvé, tak přes plot povídá: "Co to je? To je nějaká cirkulárka?" (měl jsem to částečně pod plachtou) :)
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Kubajz

Příspěvek od Kubajz »

Ovšemže sousedi divně koukaj když táhnu dobsona. A taky divně koukaj když táhnu maka, geigr-müllerův počítač, detektor kovů a zrovna tak by koukali kdybych byl osobou opačného pohlaví s poprsím velikosti čtyři a dekoltem hloubky Mariánského příkopu. Zkrátka a dobře zíraj na vše co denně nevidí doma či před barákem, žádnou vědu z toho nedělám a ignoruji to :)
Jakub Kristek
Obrázek
Funno

Příspěvek od Funno »

ano s tym plne suhlasim,akurat sa to da ignorovat az do xvile ked mi ako napriek sused zasvieti svetlo na dvore o jednej v noci.. >:(
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Taky se najdou sousedi, kteří jakmile začnete pozorovat, rozsvítí schválně na dvoře světlo....
Lukemon
Věk: 44

Příspěvek od Lukemon »

To já mám u jednéch sosedů zařízený tak že brnknu telefonem a je tma.Co se tak s něma domluvit pokud to teda néso zabedněnci.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Funno

Příspěvek od Funno »

takych susedov by som aj ja chcel mat ze im zavolam a zhasne sa.
nasim radsej nevolam ked pozorujem..lebo keby nesvietili,tak zasvietia..
Lukemon
Věk: 44

Příspěvek od Lukemon »

No pokud to je v zimním období v 18h tak si nikoho nedovolím omezovat (každý má ještě svou práci) ,ale po 21-22h volám.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
yamaha
Věk: 68

Příspěvek od yamaha »

Můj soused občas svítí na zahradě úplně ukrutným světlem ( ta koule co se používá na špatné veřejné osvětlení ) . Rosvítí třeba v 23 hod a zhasne třeba v 1 .Říkal jsem mu to mockrát že mi to vadí ale je to marný . Ale nemyslím že to dělá schválně , problém je v tom že je to blb .
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
Odpovědět