Fotky našich miláčků...:-))
Děkuji všem za slova, která mě jako začínajícího "konstruktéra" hodně těší:-)!!!!
Clonku mám hotovou, jen jsem jí na focení nenasadil, a první vrstvu barvy jsem aplikoval dneska.
technické detaily zkusím poodhalit, ale jak říkám, jsem manuálně levej - proto jsem všechno vymýšlel co nejjednodušší, mnohdy na úkor uživatelského komfortu. Jakmile dodělám a předělám drobnosti, které mám na seznamu, přispěju do ATM:-)
Clonku mám hotovou, jen jsem jí na focení nenasadil, a první vrstvu barvy jsem aplikoval dneska.
technické detaily zkusím poodhalit, ale jak říkám, jsem manuálně levej - proto jsem všechno vymýšlel co nejjednodušší, mnohdy na úkor uživatelského komfortu. Jakmile dodělám a předělám drobnosti, které mám na seznamu, přispěju do ATM:-)
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Takže Vám k dobsonovi blahopřeju. Zrcadlo bylo tedy lepší, než jsem inzeroval. Leželo léta v šuplíku, tak teď se konečně uplatní...Zdraví
Petr
Petr
-
David_Vodecky
- Kontaktovat uživatele:
Jo máš pravdu ostření je neobvyklé ale efektní! Jinak mám dojem že to vykreslí daleko větší pole, možná i 35mm ale to je jen předpoklad zatím to nemám jak vyzkoušet?
Před 7 léty jsem zkoušel fotit teleobjektívem 500/ 1:5,6 a muselo se to clonit na1: 6-7 jinak to bylo hodně rozjeté. No nic moc nechal jsem toho. Ale to to je podobné ohnisko a naprosto jiná kategorie, byl jsem překvapený.
Ty fotografie už nevím od koho byly ale mněly rozhodující vliv na moje rozhodování. Samozřejmně i cena, myslím že je odpovidající kvalitě a provedení.
Před 7 léty jsem zkoušel fotit teleobjektívem 500/ 1:5,6 a muselo se to clonit na1: 6-7 jinak to bylo hodně rozjeté. No nic moc nechal jsem toho. Ale to to je podobné ohnisko a naprosto jiná kategorie, byl jsem překvapený.
Ty fotografie už nevím od koho byly ale mněly rozhodující vliv na moje rozhodování. Samozřejmně i cena, myslím že je odpovidající kvalitě a provedení.
Newton-čočková fotokomora135/550mm.Mak.127/1500mm. HD Celestron 203/2000/1400mm
Newton 300/1200,, Ref.120/1800.Canon EOS 400D.Lunt Solar SystemsLS 60TH-alfa.Spektrograf domácí výroby 1400č/mm. Rozlíšení 0,5A.DVDmřížka. EQ6.
Newton 300/1200,, Ref.120/1800.Canon EOS 400D.Lunt Solar SystemsLS 60TH-alfa.Spektrograf domácí výroby 1400č/mm. Rozlíšení 0,5A.DVDmřížka. EQ6.
Moja nová hvezdárnička na streche rodinného domu. ;)
trieder 10x50, lidlskop 70/700, ED 80/600 black diamond, Newton 254/1200, EQ6 synscan, Canon 450D, 1000Dmod...
Pro mnagy: Blahopřeju k nové hvězdárně a přeju hodně jasných nocí a dobrý seeing.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Pro mnagy: Blahopřeju k nové hvězdárně a přeju hodně jasných nocí a dobrý seeing.
Ďakujem :)
Ďakujem :)
trieder 10x50, lidlskop 70/700, ED 80/600 black diamond, Newton 254/1200, EQ6 synscan, Canon 450D, 1000Dmod...
Také mnagy blahopřeji. Vypadá to moc pěkně. Jsou už nějaké zkušenosti z pozorování?
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Také mnagy blahopřeji. Vypadá to moc pěkně. Jsou už nějaké zkušenosti z pozorování?
Ďakujem, no zatiaľ moc nepraje počasie, ale už som skúšal niečo nafotiť aj za nie príliš dobrých podmienok, išlo viac menej o prvé pokusy (M42 som fotil pri mesiaci takmer v splne :) ). Hlavne, že to nemusím vláčiť hore dole do záhrady, takto som vždy v pohotovosti. :)
Čo sa týka astrofoto vtom som začiatočník, prvé pokusy sú tu http://picasaweb.google.sk/michalnagy80/Astrofoto#
Ďakujem, no zatiaľ moc nepraje počasie, ale už som skúšal niečo nafotiť aj za nie príliš dobrých podmienok, išlo viac menej o prvé pokusy (M42 som fotil pri mesiaci takmer v splne :) ). Hlavne, že to nemusím vláčiť hore dole do záhrady, takto som vždy v pohotovosti. :)
Čo sa týka astrofoto vtom som začiatočník, prvé pokusy sú tu http://picasaweb.google.sk/michalnagy80/Astrofoto#
Tam mi domů už v osm ráno dovezl pošťák nové kukátko. Sláva, hurá...
Ten hliníkový stativ je teda děs a hrůza... Co mě překvapilo je montáž.. je totálně stejná jako EQ MON2, jediný co je jiný je barva...
Vrazil jsem tam okulár a všechno se totálně klepe, čekal jsem že to bude alespoň trochu stabilnější a například oproti té 130-cítce co jsem měl na EQMON1. Měla sice trochu vůle, ale dalo se kolem alespoň chodit a normálně ostřit. Tady na ten dalekohled jen nepatrně sáhnu (zaostřím, kýchnu si) a 10 sekund se to totálně klepe, ale strašně. Aź to bude venku tak si nedokážu představit co to bude dělat za věci...
Kuba
Ten hliníkový stativ je teda děs a hrůza... Co mě překvapilo je montáž.. je totálně stejná jako EQ MON2, jediný co je jiný je barva...
Vrazil jsem tam okulár a všechno se totálně klepe, čekal jsem že to bude alespoň trochu stabilnější a například oproti té 130-cítce co jsem měl na EQMON1. Měla sice trochu vůle, ale dalo se kolem alespoň chodit a normálně ostřit. Tady na ten dalekohled jen nepatrně sáhnu (zaostřím, kýchnu si) a 10 sekund se to totálně klepe, ale strašně. Aź to bude venku tak si nedokážu představit co to bude dělat za věci...
Kuba
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
No snáď to nebude také hrozné, ja mám o 20cm dlhší tubus a neklepe sa tak ako opisuješ. Vonku určite nebude vadiť keď budeš okolo chodiť, teda aspon ak to budeš mať na tráve (na hline).
Ale ten hliníkový statív mi teda pripadá ako krok späť. Dakedy ho už pod montáž dávali a prešli na oceľ kvôli lepšej stabilite. Prečo by sa vracali k hliníku, mi nejde do hlavy.
mitovka
Ale ten hliníkový statív mi teda pripadá ako krok späť. Dakedy ho už pod montáž dávali a prešli na oceľ kvôli lepšej stabilite. Prečo by sa vracali k hliníku, mi nejde do hlavy.
mitovka
mitovka
S tím klepáním je to opravdu hrůůůza. Uvidím co to udělá venku ... ale jak na to koukám, venku sněží, takže se mi na něho tady bude ještě dlouhou dobu prášit ;D
Caribic10...Gratuluji k novému mazlíčkovi. 
Zkus zjistit,kde to je nejvíc rozvolněné.Mám zkušenost,že to většinou jsou volné šrouby,uložení ..ap. Zkus to postahovat,případně stáhnout AL profily páskou.
Cassi si takový stativ v dutinách vyplnil,aby byl těžší.
Pro focení je jen jedna rada...větší montáž s těžkým stativem.
Zkus zjistit,kde to je nejvíc rozvolněné.Mám zkušenost,že to většinou jsou volné šrouby,uložení ..ap. Zkus to postahovat,případně stáhnout AL profily páskou.
Cassi si takový stativ v dutinách vyplnil,aby byl těžší.
Pro focení je jen jedna rada...větší montáž s těžkým stativem.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Začal bych rozhodně výměnou toho tripodu za poctivý 1,5-2" ocelový trubkový stativ.. 
P.S. Na pozorování je ta montáž ještě good, ale na focení už je slabá..
To mnagy: Ten pilíř/sloupek máš kotvený do střechy? Netřepe se to?
Jinak dost dobrý..
Asi bych se s tím sloupkem "trefil" do nosné zdi pod střechou..Pak bych byl v klidu..
P.S. Na pozorování je ta montáž ještě good, ale na focení už je slabá..
To mnagy: Ten pilíř/sloupek máš kotvený do střechy? Netřepe se to?
Jinak dost dobrý..
Asi bych se s tím sloupkem "trefil" do nosné zdi pod střechou..Pak bych byl v klidu..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Re: Fotky našich miláčků...:-))
Lidi, našel jsem v krabici tenhle upínací díl... Škoda že budu vypadat jako pitomec, ale k čemu to je ;D Upínací lišta na kruhách je úplně rovná bez zářezů a tenhle kousek hezky zapadá do hlavy montáže, jak tam jsou dva upínací šrouby.

- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Gratulujem k novému prírastku
. Už chýba len to počasie
. Tú lištu som používal napr. na pripevnenie tela Panasonicu k montáži - lišta pasuje do hlavy montáže. Inak slúži hlavne asi na pripevnenie menšieho refraktora, či podobného menšieho ďalekohľadu.