EQAlign

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
Prazan
Věk: 50

EQAlign

Příspěvek od Prazan »

Nikde jsem tady nenašel vlákno o tomto software, tak jej zakládám.
Na stránce http://eqalign.net/e_eqalign.html je ke stažení zajímavý program, který toho umožňuje docela dost a v rámci jediného programu.
Namátkou asistuje při ustavování montáže Scheinerovou metodou, umožňuje autoguiding, měření a vyhodnocování periodické chyby montáže a další. Včera jsem jej zkoušel nasucho v obýváku a zdá se, že funguje velice hezky. Montáž jsem připojil přes ASCOM. Webovou kamerku program taky podporuje. Jediný problém, na který jsem narazil je při prvním spouštění průvodce nastavením. Pokud nenechám vše nastavené na přednastavených hodnotách, dojde k chybě a následné nefunkčnosti programu. Po prvním spuštění už jde nastavit cokoli.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

EQAlign

Příspěvek od Konihlav »

ja jsem o tom slysel, ale jeste jsem to netestoval. Jsem rad, ze za ten presrok jsem se naucil pouzivat dost veci (a vubec fotit) a nez projdu tyhle zajimave utilitky, tak budu v duchodu protoze cas ztraveny venku se snazim uz vyuzivat jen ucelne a nerad si kazim noc testovanim...

nicmene je tu jedna vec co me docela trapi: chtel bych zajistit, v nejakem z techto EQMOD programu, aby si to zapamatovalo aktualni pozici (objekt), ja si pak prejel na jiny a pak stiskem tlacitka se vratil presne tam, kde montaz byla + samozrejme dohnany "offset" tj. pohyb objektu po obloze. Proc? Abych neztratil slozite ziskanou kompozici, kdyz bych chtel mezitim preostrovat na jasnou hvezdu...

zatim to resim svepomoci tj. ze si "vyfotim" obrazovku EQMODu, prejedu, preostrim, a vratim se na stejne souradnice. +- to funguje, ale chtelo by to nejake lepsi reseni...
Prazan

EQAlign

Příspěvek od Prazan »

Tento program nemá s EQMOD nic společného, proto bych navrhoval, aby moderátor provedl přesun.
To Konihlav: Pokud vyjedu ven, tak se taky snažím využít vhodnou noc k focení, ale takových je teď zoufale málo, takže si většinou jen hraju.
Pro zpětné najetí na určitou pozici by šlo výhodě použít některý slot pro parkovací pozice. Je jich tam docela dost. Mluvím o rozhraní EQASCOM.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

EQAlign

Příspěvek od Konihlav »

ja mluvim o EQMOD ASCOM tj. o tomhle. Parkovaci slot pozici jsem jiz zkousel pouzit, jenze samozrejme co se nestane - mysli si, ze je zaparkovan a prestane trackovat, a ozivit sideral tracking chvilku trva, takze se to zase o par pixelu pohne... zatim jsem proste nic jednoducheho a pritom genialniho nenasel :-/
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

EQAlign

Příspěvek od Konihlav »

chtelo by to prozkoumat treba ten EQTour ci tak, treba to nejaka z tech utilitek snadno umi, jen o tom nevim (protoze jsem treba liny jako prase to hledat...)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

EQAlign

Příspěvek od Konihlav »

tak asi by to slo:
ADDING AND REMOVING OBJECT ENTRIES
The current Tour can be appended with a new entry corresponding to the current scope position by simply pressing the "Add" button. The user is prompted to add a description and once the return key is pressed the list will be refreshed and the new entry should appear. If an empty description is entered then the process is aborted.

Objects are removed from the current list by first selecting them then pressing the "Delete" button.

viz

http://eq-mod.sourceforge.net/tourindex.html

:-) vyzkousim, az budu priste fotit...
Prazan

EQAlign

Příspěvek od Prazan »

Mluvíme o tom samém - ono se to všechno jmenuje trochu podivně. Program se nějak jmenuje, instalační soubor se nějak jmenuje a nakonec člověk v hlavičce programu najde zase něco jiného :-)
Jo, EQTour by měl zafungovat. To s tím parkováním a vypínáním pohybu mi hned nedošlo.
MilAN
Věk: 77

EQAlign

Příspěvek od MilAN »

Jde uložit (jako uživatelsky definovaný objekt )nebo jen napsat souřadnice  polohy dalekohledu ke které se chceme vrátit a pak na ně  jednoduše opět najet.
Je jen potřeba si uvědomit, že  se nejedná  o skutečné souřadnice RA a DEC, ale o souřadnice  RA /DEC které   znázorňuje montáž.
Není to tedy na jedno tlačítko, ale je to hodně přesné.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

EQAlign

Příspěvek od Konihlav »

jo, ja to zatim delal "rucne", ze jsem si printscreenem vyfotil okno EQMOD s RA a DEC objektu/kompozice, pak jsem prejel jinam a pak se vratil a kupodivu to tak nejak pasuje ale priste vyzkousim ten EQTour s novym objektem a kdyz se to osvedci budu pouzivat :-)
Odpovědět