Chtel bych se proto mistnich zeptat, jak jim funguje pointace techto ohnisek (750-900mm), jak casto jim autoguider dela korekce (zda skace S, W, S, W, N, W, S, E ... nebo zda koriguje ve vsech smerech, tj. N, W, S, E, apod.). Funguje Vam to nejak pravidelne? Jak casto dochazi ke korekcim? U jake montaze? Jak dlouhe pouzivate expozice a pointujete na silnou hvezdu nebo na slabsi?
Ja vyzkousel pointaci pri 500mm tak jako obvykle, tedy moji funkcni sestavu, ale uz i 3 minutove expozice nebyly uplne OK, tak jak bych chtel. To mi funguje pointace pomerne normalne.
Pak jsem si od 1hod do 3hod hral s pointaci pres 2x barlow a zkousel pointovat na 1000mm a to mi PHDGuiding kreslil graf s uplne maximalnimi vykyvy

Jinak se mi spise osvedcilo pointovat na slabsi hvezdy nez na silnejsi (asi jsou nejak moc prepalene a stred se pak hure urcuje?). Zkousel jsem tez snizit agresivitu z 90ti % na 60% ale vysledky byly horsi.
Pozdeji sem dam grafy, ted je nemam kam nahrat.
diky za komentare...
P.S.: jo a taky jsem zkusil jeste vice "rozvazit" delkohled v RA, pro jistotu, ale nejak to nepomohlo...
- ohniska 330mm a 510mm (Borg) umim pointovat velmi dobre, 20ti minutove a 10ti minutove (510) mi zatim zadne potize nedelaly, tak si rikam, zda se neco nehybe v tom Newtonu. Pritom jsem ho cvicne zkolimoval laserem a utahl ty spodni sroubky u zrcadla, aby se nemohlo hnout ani nahodou... stejne me ale proste zajima, jak pointuji ostatni