Zdravím všechny pozorovatele noční oblohy.
Jmenuji se Václav Cháb(37),žiji v Sedlčanech cca 70km jižně od Prahy.
Rád bych se s Vámi podělil o teprve začínající zkušenosti s mým novým dalekohledem od fa MEADE.
Jedná se o apochromatický refraktor Triplet ED APO 80mm.
Prosím neberte má slova jako reklamu na tento výrobek.Vybral jsem si ho po dlouhé a zralé úvaze.
Mohu Vám s určitostí říci že jsem asi nemohl udělat lepší nákup .
Samozřejmě vezmu-li v úvahu parametry daného přístroje.“Světelnost f/6 není možná pro někoho to pravé, ale dá se to samozřejmě vylepšit patřičným optickým členem.“
Nebudu zde psát o tom kde a za kolik jsem dalekohled pořídil,podstatou věci je, že tento dalekohled vlastním.
Rád bych pouze potencionální zájemce seznámil s kvalitami , ale i zápory tohoto dle mého názoru
úchvatného přístroje.
Samotný dalekohled včetně diagonálního zrcátka byl dodán v pěkném leštěném hliníkovém kufříku, s molitanovou výplní.
Vlastním montáž LXD 75 tak že nebyl problém s upevněním dalekohledu k dané montáži.
Po prvním otevření mi opravdu spadla čelist. Dalekohled se svými rozměry mne opravdu překvapil.
Očekával jsem ho menší. Všechny části jsou kovové, a kvalita zpracování velmi výborná.
Jak již bývá zvykem u nového dalekohledu , hned jak to počasí umožnilo jsem se snažil o první astrofoto. Výsledek je zde http://vaclavchab.nolimit.cz/image/14584434.
Kvalita bude do budoucna jistě lepší ale na první expozici si myslím to není zas až tak zlé.
A vizuální pozorování ? Krása, krása krása !!!
Obraz hvězd je bodově ostrý až do kraje zorného pole. Co představuje u 26mm okuláru (Meade 52st.) cca 1,42 stupně.
Barevnou vadu jsem nezaznamenal ani při 170x násobném zvětšení,proti jasnému rozhraní dvou různých pozemským objektům .Jako by jste se nedívali ani přes optiku.Fantastické !!!
Výsuvná rosnice ,dokonalé začernění a odclonění dělá jistě také své.To vše je MEADE .
Na závěr bych si dovolil jeden jediný zápor který bych Vám rád napsal.
Diagonální zrcátko je připevněno k výtahu dalekohledu pouze jedním šroubem nevalné kvality.
Když připevníte širokoúhlý okulár včetně Barlow nástavce , musíte opravdu vyvinout značnou sílu
k dotažení zrcátka.V opačném případě dochází k svévolnému otáčení.
Nevím jak dlouho to ten zajišťovací šroub vydrží,
A jaké jsou Vaše názory a zkušenosti s tímto dalekohledem ?
zdraví Venda
MEADE ED APO TRIPLET 80mm f/6
Meade Schmidt-Newton 254/1016 + LXD 75,Coronado PST 40/400,Meade APO refraktor ED triplet 80mm,Triplet Binár 20x80 APO,LPI Meade,Binár 7x50.A další nezbytné příslušenství za mnoho peněz
.

- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Tak nikdo nic jo? 
Já jsem se rozhodoval mezi ním a Megrezem 72. Klidně bych někdy udělal srovnání naživo. Vybíral jsem také po dlouhé úvaze, to je fakt. U toho Meade mě hrozně lákalo, že budu mít triplet. Pak jsem zjistil, že je to jiné sklo (FPL-51), než má Megrez. Potom jsem nenašel rovnač přímo pro tento druh přístroje, pak se mi nelíbilo provedení do modra, potom jednorychlostní Crayford a problém s otáčením focuseru na úkor rybiny. No prostě možná malichernosti, ale nakonec jsem ho kvůli nim nekoupil. Svůj Megrez jsem vybíral trochu i srdcem. I já jsem se svým přístrojem spokojený a ani mi nevadí, že je to stále "jen" dublet. Ovšem rozhodně si nemyslím, že si udělal s koupí špatně, je to určitě velmi kvalitní přístroj a je dobře, že ti takto vyhovuje.

Já jsem se rozhodoval mezi ním a Megrezem 72. Klidně bych někdy udělal srovnání naživo. Vybíral jsem také po dlouhé úvaze, to je fakt. U toho Meade mě hrozně lákalo, že budu mít triplet. Pak jsem zjistil, že je to jiné sklo (FPL-51), než má Megrez. Potom jsem nenašel rovnač přímo pro tento druh přístroje, pak se mi nelíbilo provedení do modra, potom jednorychlostní Crayford a problém s otáčením focuseru na úkor rybiny. No prostě možná malichernosti, ale nakonec jsem ho kvůli nim nekoupil. Svůj Megrez jsem vybíral trochu i srdcem. I já jsem se svým přístrojem spokojený a ani mi nevadí, že je to stále "jen" dublet. Ovšem rozhodně si nemyslím, že si udělal s koupí špatně, je to určitě velmi kvalitní přístroj a je dobře, že ti takto vyhovuje.
Lectorem iustus...
- MMys
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Ač nerad, musím trochu zchladit to nadšení. I na tom malém a příliš zkomprimovaném snímku je jasně vidět, že obrazové pole je zklenuté. Prostě když zaostříte střed pole, okraje budou mírně neostré oválky. Ale to sám poznáte, až zvládnete precizně pointaci, ostření a následné zpracování. Sám uvidíte, že to bude chtít rovnač pole.
Vizuálně to samozřejmě není vidět, protože místa dál od osy jsou vidět pouze při použití menšího zvětšení, kde se vady ztratí.
Tím rozhodně nechci tvrdit, že je to špatný dalekohled. Zklenutí je vlastnost takové soustavy a musí se eliminovat dalším členem.
Vizuálně to samozřejmě není vidět, protože místa dál od osy jsou vidět pouze při použití menšího zvětšení, kde se vady ztratí.
Tím rozhodně nechci tvrdit, že je to špatný dalekohled. Zklenutí je vlastnost takové soustavy a musí se eliminovat dalším členem.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Som tiez majitelom tohto APO refraktoru.
Budem rad, ked sa s vami podelim o moje skusenosti:
(+):
-trojclenny objektiv vyborne eliminuje farebnu chybu
-v tubuse su integrovane clony
-zenitove zrkadlo s vysokou odrazivotou (96%)
-tubus je cely z kovu, nevynimajuc krytku objektivu.
-vysuvatelna rosnica
-otocny 2" okularovy vytah s velkym vysuvom
-velmi slusne dielenske spracovanie. Tubus je prekvapivo tazky, ma asi 2,5 kg
-aluminiovy kufor s vystelkou
(-):
-uchyt na montaz je rieseny cez otocny OV. Nevadi pri vizualnom pozorovani.
-uchyt zenitoveho zrkadla je rieseny pritlakom skrutky cez kovovy pasik na konus (!) zenitoveho zrkadla.
-separatny priestor pre zrkadlo v kufri (treba vzdy povolit nestastny uchyt na OV)
-zbytocna skrutka na aretaciu OV. Zanechava otlacky na vysuvnej casti
-chyba hladacik
-ziadne prislusenstvo
Moje vylepsenia:
-k pripojeniu DLSR som si objednal 2" T-adapter Celestron #93642.
-doobjednal som si tubusove objimky Vixen. Tubus upinam teraz cez listu priamo na montaz
Vybavenie:
-okular plossl 40mm Seria 5000
-okular plossl 26mm Seria 5000
-okular UWA 8.8mm Seria 5000
-okular TV Nagler zoom 3-6mm
Budem rad, ked sa s vami podelim o moje skusenosti:
(+):
-trojclenny objektiv vyborne eliminuje farebnu chybu
-v tubuse su integrovane clony
-zenitove zrkadlo s vysokou odrazivotou (96%)
-tubus je cely z kovu, nevynimajuc krytku objektivu.
-vysuvatelna rosnica
-otocny 2" okularovy vytah s velkym vysuvom
-velmi slusne dielenske spracovanie. Tubus je prekvapivo tazky, ma asi 2,5 kg
-aluminiovy kufor s vystelkou
(-):
-uchyt na montaz je rieseny cez otocny OV. Nevadi pri vizualnom pozorovani.
-uchyt zenitoveho zrkadla je rieseny pritlakom skrutky cez kovovy pasik na konus (!) zenitoveho zrkadla.
-separatny priestor pre zrkadlo v kufri (treba vzdy povolit nestastny uchyt na OV)
-zbytocna skrutka na aretaciu OV. Zanechava otlacky na vysuvnej casti
-chyba hladacik
-ziadne prislusenstvo
Moje vylepsenia:
-k pripojeniu DLSR som si objednal 2" T-adapter Celestron #93642.
-doobjednal som si tubusove objimky Vixen. Tubus upinam teraz cez listu priamo na montaz
Vybavenie:
-okular plossl 40mm Seria 5000
-okular plossl 26mm Seria 5000
-okular UWA 8.8mm Seria 5000
-okular TV Nagler zoom 3-6mm
oči 1xbino, Celestron C102-HD, Vixen Af 80/910
to mirec,
zdravím Vás .
Chtěl jsem poděkovat za příspěvek a zároveň se zeptat jest-li máte nějaké fotografie pořízené tímto dalekohledem ?
děkuji za odpověď a případné foto.
Venda
zdravím Vás .
Chtěl jsem poděkovat za příspěvek a zároveň se zeptat jest-li máte nějaké fotografie pořízené tímto dalekohledem ?
děkuji za odpověď a případné foto.
Venda
Meade Schmidt-Newton 254/1016 + LXD 75,Coronado PST 40/400,Meade APO refraktor ED triplet 80mm,Triplet Binár 20x80 APO,LPI Meade,Binár 7x50.A další nezbytné příslušenství za mnoho peněz
.

Zde jsou fotky zmíněného dalekohledu.
http://vaclavchab.nolimit.cz/image/14551397
http://vaclavchab.nolimit.cz/image/14551418
Venda
http://vaclavchab.nolimit.cz/image/14551397
http://vaclavchab.nolimit.cz/image/14551418
Venda
.

Venda:
este nemam ziadnu publikovatelnu fotografiu.
Tebou publikovana fotka hovori jednoznacne o skvelej korekcii farebnej chyby. Profesionalni astrofotografi opravnene maju vyhrady, ale mna, amatera, uplne nadchla.
Vsetkym Vam prajem peknu oblohu
este nemam ziadnu publikovatelnu fotografiu.
Tebou publikovana fotka hovori jednoznacne o skvelej korekcii farebnej chyby. Profesionalni astrofotografi opravnene maju vyhrady, ale mna, amatera, uplne nadchla.
Vsetkym Vam prajem peknu oblohu
oči 1xbino, Celestron C102-HD, Vixen Af 80/910
Ospravedlnujem sa ze som sa hodil na toto tema,ale zial o dalekohladoch Meade na tomto fore asi nic nie je. Zeby tieto stroje nik nemal? Rad by som sa spojil s niekym kto vlastni Meade LX 200 ACF 10" popripade 12". Planujem si ho kupit a hlavne poradit co sa tyka jeho kvality. Firemne recenzie su pekne ale predsa len skusenosti odbornika z tohoto astro-fora rad privitam. Kazda rada je cenou zlata.
to votrelec ,
Zravím.
Já osobně bych se zeptal na skušenosti například zde na této adrese.Tam mají tu 12" od MEADE již od roku 2007.
Věřím že se rádi podělí se skušenostmi které mají s tímto krásným přístrojem.
Venda
oficiální adresa:
Jihlavská astronomická společnost
Rohozná u Jihlavy 33, 588 44
kancelář, kontaktní centrum a astronomická pozorovatelna:
Věžní 1, Jihlavy, 586 01
kontaktní e-mail:
info@jiast.cz
telefon:
+420 728 880 930
+420 723 950 301
+420 774 906 125
Zravím.
Já osobně bych se zeptal na skušenosti například zde na této adrese.Tam mají tu 12" od MEADE již od roku 2007.
Věřím že se rádi podělí se skušenostmi které mají s tímto krásným přístrojem.
Venda
oficiální adresa:
Rohozná u Jihlavy 33, 588 44
kancelář, kontaktní centrum a astronomická pozorovatelna:
Věžní 1, Jihlavy, 586 01
kontaktní e-mail:
info@jiast.cz
telefon:
+420 728 880 930
+420 723 950 301
+420 774 906 125
.