To mato3108: a jaký je to typ střední školy, na kterou chodíš? Gymnázium, průmyslovka, jiná škola?
K tomu Jupiteru: prakticky nejucelenější přehled amatérských pozorování z ČR, který na internetu je, je na
http://cspp.astro.cz (Česká skupina pozorovatelů planet). Je tam i přednáška o Jupiteru z r. 1998, takže je možné čerpat tam základní informace. Ovšem na napsání SOČky to nestačí.
Aby to jako SOČka mělo šanci na úspěch, musí to obsahovat myšlenku. Záměr. Nějaký výsledek - to, co vytvoříš, musí mít nějaké použití. A čím je to použití pro větší okruh lidí, tím lépe. Dobré (až žádoucí) je nemyslet přitom na SOČku samotnou a nesledovat jako cíl "jen" úspěch v SOČce, ale mít nějaký hlubší, dlouhodobější záměr. SOČku lze považovat za určitou nepovinnou obdobu diplomové práce, uskutečněnou ovšem na střední škole. Nevím, jestli existuje kateorie "astronomie". Za mě (r. 1994) byla kategorie "02 - fyzika". Já jsem se soutěže zúčastnil s prací Program na transformaci astronomických souřadnic. Využil jsem přitom hlavně knížku Pokorný, Z.: Astronomické algoritmy pro kalkulátory, Brno 1988. Škoda, že jsem tehdy neměl k dispozici knížku Wolf, M.: Astronomická příručka, Academia, Praha 1993, v ní je ještě hlubší výklad souřadnicových systémů, především využití matic k jejich popisu. Matice umožňují řešit výpočet elegantněji a za určitých okolností i přesněji.
Otázka: jsi schopen číst cizojazyčnou literaturu (angličtina, němčina, ruština, atp.)?
Poznámka: k přijetí práce do soutěže SOČ potřebuješ oponenta, který musí napsat posudek na Tvoji práci, můžeš (nemusíš) mít konzultanta (pokud ho máš, měl bys ho tam uvést).
Kdybys měl seriózní zájem o ten Jupiter (nebo planety obecně), jsem ochoten se Ti věnovat- prosím v takovém případě o soukromou korespondenci, e-mail: vladimir . kocour (zavináč) seznam . cz.
V. K.