SOČ- stredoškolska odborna cinnost

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
mato3108

Příspěvek od mato3108 »

Zdravim vsetkych... :D

hmm.. v decembri budeme musiet na skole prezentovat nase prace.. ja som si ako temu vybral-vesmir- čiže v tej praci moze byt zahrnuté vsetko čo sa ho týka... ta praca musi obsahovať aj neaku prakticku cinnost a aj preto by som si chcel kupit neaky dalekohlad a spravit neake pozorovania.

Chcel by som ale aj navstivit neake observatoria a ziskat z odtial neake zaujimavosti rozhovori s astronomami...

A to sa prave chcem spitat- nemohli by ste mi poradit neake destinacie?.. a mozno aj pomoct s neakou temou ktorej by som sa v tej praktickej casti mohol venovat a tak komisiu ohurit...

vsetkym vopred velmi dakujem... ;)
Arcturus

Příspěvek od Arcturus »

Ahoj,
se SOČ mám bohaté zkušenosti, sám jsem jí prošel, neměl jsem sice astronomické téma, ale i tak vím o co jde.
Co se týče tématu, tak to pochopitelně záleží na tvých podmínkách a možnostech. Zajímavé by rozhodně byly proměnné hvězdy, mohl by jsi vyhledat zástupce jednotlivých typů proměnných hvězd, pozorovat je a pak publikovat světelné křivky a porovnávat je mezi sebou, vysvětlit proč se od sebe liší apod., jen nevím jak moc by to bylo náročné na čas. To je jen jeden z příkladů...

Pokud budeš mít zájem o jakoukoliv konzultaci, mohu ti pomoci.
Zdraví
Michal
(Newton 130/900, refraktor 60/700, Mak 127/1500, triedr 10x50)
psmolly

Příspěvek od psmolly »

To je opravdu náročné na čas, na vysvětlování, na pochopení a pak ještě prezentovat něco, čemu sámnerozumím, aby tomu rozuměli ostatní.

Myslím že ideální je v těchto dnech a vůbec v tomto období Jupiter. Jeho 4 největší měsíce, GRS(velká rudá skvrna, kterou lze pozorovat), oblačné pásy. Popis, co obnáší pozorování planet, jak je planeta vidět, co lze pozorovat, pohyb v dalekohledu bez kompenzace rotace, prostě jednoduché věci, které přijdou neznalým lidem zajímavé. Pozorování planet není nijaknáročné (jako třeba galaxie, mlhoviny a tak). Zkus zajít na hvězdárnu a na Jupitera se podívat. O tom se dají psát romány. :)
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
VK

Příspěvek od VK »

To mato3108: a jaký je to typ střední školy, na kterou chodíš? Gymnázium, průmyslovka, jiná škola?

K tomu Jupiteru: prakticky nejucelenější přehled amatérských pozorování z ČR, který na internetu je, je na http://cspp.astro.cz (Česká skupina pozorovatelů planet). Je tam i přednáška o Jupiteru z r. 1998, takže je možné čerpat tam základní informace. Ovšem na napsání SOČky to nestačí.

Aby to jako SOČka mělo šanci na úspěch, musí to obsahovat myšlenku. Záměr. Nějaký výsledek - to, co vytvoříš, musí mít nějaké použití. A čím je to použití pro větší okruh lidí, tím lépe. Dobré (až žádoucí) je nemyslet přitom na SOČku samotnou a nesledovat jako cíl "jen" úspěch v SOČce, ale mít nějaký hlubší, dlouhodobější záměr. SOČku lze považovat za určitou nepovinnou obdobu diplomové práce, uskutečněnou ovšem na střední škole. Nevím, jestli existuje kateorie "astronomie". Za mě (r. 1994) byla kategorie "02 - fyzika". Já jsem se soutěže zúčastnil s prací Program na transformaci astronomických souřadnic. Využil jsem přitom hlavně knížku Pokorný, Z.: Astronomické algoritmy pro kalkulátory, Brno 1988. Škoda, že jsem tehdy neměl k dispozici knížku Wolf, M.: Astronomická příručka, Academia, Praha 1993, v ní je ještě hlubší výklad souřadnicových systémů, především využití matic k jejich popisu. Matice umožňují řešit výpočet elegantněji a za určitých okolností i přesněji.

Otázka: jsi schopen číst cizojazyčnou literaturu (angličtina, němčina, ruština, atp.)?

Poznámka: k přijetí práce do soutěže SOČ potřebuješ oponenta, který musí napsat posudek na Tvoji práci, můžeš (nemusíš) mít konzultanta (pokud ho máš, měl bys ho tam uvést).

Kdybys měl seriózní zájem o ten Jupiter (nebo planety obecně), jsem ochoten se Ti věnovat- prosím v takovém případě o soukromou korespondenci, e-mail: vladimir . kocour (zavináč) seznam . cz.

V. K.
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Hmmm - myslím, že prvotním impulzem by měl být zájem o věc jako takový, ještě lépe podložený už dřívějšími aktivitami v zájmové oblasti. Pokud tomu tak není a Vy začínáte, chcete koupit dalekohled, přemýšlíte o prvních pozorováních něčeho a už chcete komisi "ohúriť", to není dobrý start.
Pokud nemáte základy jak v teorii tak i praxi, pak je to problém především s časem.
Poradil bych tedy například vyloučit pozorování a čas soustředit na zpracování nějakých již nasbíraných dat a jejich interpretaci. Například Slunce - výskyt sl.skvrn a jejich poloha v čase, porovnání minulých cyklů atd. Není problém si v takové vybrané oblasti potřebnou teorii přečíst, navštívit hvězdárnu, kde se Slunci věnují a pokusit se zpracovat exustující data..
Astronomie obecně, jako i jiné vědy, trpí tím, že dat přitéká více, než kapacita zpracování umožňuje vstřebat a vyhodmotit.
VK

Příspěvek od VK »

Hmmm - myslím, že prvotním impulzem by měl být zájem o věc jako takový, ještě lépe podložený už dřívějšími aktivitami v zájmové oblasti. Pokud tomu tak není a Vy začínáte, chcete koupit dalekohled, přemýšlíte o prvních pozorováních něčeho a už chcete komisi "ohúriť", to není dobrý start.
Pokud nemáte základy jak v teorii tak i praxi, pak je to problém především s časem.
Poradil bych tedy například vyloučit pozorování a čas soustředit na zpracování nějakých již nasbíraných dat a jejich interpretaci. Například Slunce - výskyt sl.skvrn a jejich poloha v čase, porovnání minulých cyklů atd. Není problém si v takové vybrané oblasti potřebnou teorii přečíst, navštívit hvězdárnu, kde se Slunci věnují a pokusit se zpracovat exustující data..
Astronomie obecně, jako i jiné vědy, trpí tím, že dat přitéká více, než kapacita zpracování umožňuje vstřebat a vyhodmotit.
Ano, to je pravda.
stana

Příspěvek od stana »

Asi bych se věnoval otázce světelného znečištění a jeho vlivu na pozorování.. ;)
Tam by se toho popsalo.. A fotek tam můžeš nasekat a ani nemusíš chodit daleko..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Daja

Příspěvek od Daja »

Asi bych se věnoval otázce světelného znečištění a jeho vlivu na pozorování.. Tam by se toho popsalo.. A fotek tam můžeš nasekat a ani nemusíš chodit daleko..

Teda Staňo, to je perfektní nápad. :)
Doporučuji.
Náměty a různé materiály najdeš na AF ve "světelném znečištění".
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Ano, pokud se to vejde do zadané oblasti "Vesmír", pak je to výborný nápad s řadou možností, jak téma uchopit...
mato3108

Příspěvek od mato3108 »

wow... su tu fakt dobre rady a dakujem.. :)

k otazke:
aka stredna skola?: chodim na gymnazium..
jazyky:- ziaden problem angličtina, nemcina a ani ruscina..:)

Urcite vas este poziadam o pomoc...

uz sa mi predstava o tej SOCke pomaly rysuje.. ;)

VK: dakujem aj za odporucanu literatúru..
Odpovědět