V prve rade musim rict, ze v planu je fotit miniBorgem 45EDII (215mm), na ktery ale stale jeste nemam vyrobenu objimku pro uchyceni na stativovy sroub, takze jsem testoval "velkeho" Borga, byt redukovaneho z 510mm na 330mm.
Pri 3 minutove expozici v Labuti (coz neni zadna extra vzdalenost od NCP) jsem uz mel "hezke" star trails. Pri 2 minutove tez. Pri 60 sekundach to bylo jaks taks OK. No a to nemluvim o tom, ze v planu je fotit nizko nad obzorem a to presne na jihu (kam jsem mel ted zakryty vyhled, protoze to napajim z auta a nemuzu se probourat garazi na pole s vyhledem na jih), coz bude jeste vetsi "problem".
Pri ustavovani jsem si predevcirem prvne vsimnul, ze nelze uplne presne nastavit (otacenim) polarni hledacek tak, aby vice mene souhlasil s polohou/orientaci souhvezdi na obloze (ustavuje se podle Velkeho Vozu a Cassiopei). Kdyz jej nastavim podle Velkeho Vozu a pak zkontroluji polohu Cassiopei, tak ta je dost mimo (divam-li se na W a porovnavam-li jednotlive "usecky" a jejich sklon vuci tomu co vidim na obloze a tomu, jak vypada v polarnim hledacku). Naopak, kdyz natocim/orientuji hledacek (v polar scope arm) podle souhvezdi Cassiopea, tak Velky Vuz ma jiny sklon nez jak to vidim na obloze. Vzhledem k tomu, ze souhvezdi jsou tam tak nejak orientacne, nedelam z toho velky problem.
Vcera vecer jsem stravil X hodin cetbou diskusniho fora na Yahoo ohledne polarniho ustaveni a i jsem si znovu precetl manual. Tentokrat jsem se rozhodl ustavit mene ledabyle, tj. i podle "second star", tj. na druhou hvezdu, kterou je na severni polokouli delta Umi. Jeji zdanliva magnituda cca 4.3 byla docela na hrane viditelnosti (bylo hnusne, misty docela oblacno, k ranu mlha - zacal jsem v 1 a koncil ve 3) a tak jsem pro jeji "ustaveni" vypinal osvetleni PH, abych ji byl schopen detekovat. V navodu se pise, ze ma clovek tocit jak PH, tak alt/az cudliky, aby dostal Polarku a delta Umi do spravne polohy. Plus minus jsem se o to snazil, ale vysledek "mereni", tj. expozice 3 minuty, 2 minuty, 60 sekund vykazovaly stejne vysledky jako noc predtim.
Proste nejsem schopen to nejak rozumne ustavit, alespon ne v teto konfiguraci.
Proto mam otazku na majitele AT (kterych tu je jiz docela hodne) JAKE TECHNIKY A METODY POUZIVATE K POLARNIMU USTAVENI??? Jake nejdelsi ohnisko jste pouzili a jak dlouhou expozicni dobu jste si mohli dovolit?
jakekoli jine dotazy/namety/pripominky jsou rovnez vitany

Jo a stativ jsem mel v rovine, podle bublinky na vodovaze. Osobne prikladam velky duraz tomu, ze proste male pixely monochromaticke CCD kamery snadno "odhali" nepresnost v ustaveni (narozdil od DSLR s bayerovou maskou).
vsem za komentare predem dekuji