Ahoj kkaarr, to je perfektní výběr k 3D tisku

. Já jsem odhalený tubus vyřešil nákupem matně
černé podložky na cvičení. Zkrátil jsem ji, vyříznul otvor pod okulárovým výtahem a připevnil páskou z vnější strany stínění pod sekundárem. Souhlasím, že ten plastový helical focuser je dost odfláknutý. O to víc mne překvapuje, že nakonec funguje celkem dobře. Těsnící teflonová páska v něm dlouho nevydrží, doporučuji dát kolem stahovací nerezovou objímku (rozměr 50mm stačí), viz foto. Snížil jsem tím vůli při otáčení. Černění okraje sekundáru podle mne nemá smysl, důležitý je jen stínící tubus.

Z okulárů doporučuju Celestron X-cel LX (7, 12, 25mm), nebo Explore Scientific 82°, ale ty už jsou dražší a těžší. Dalekohled zvažuji ještě upevnit na skladnou cestovní
AZ hlavu, kterou jen přišroubuji k bytelnému fotostativu. Druhou možností je montáž AZ4, která nepotřebuje protizávaží, ale zase není moc skladná. Souhlasím ale s MilANenm, že nákup vybavení má smysl, až máš víc napozorováno.
Podle mého je to výborný dalekohled na vizuál s ideálním poměrem cena/výkon/váha. Používám ho raději, než můj těžkopádný 200mm dobson.