Dobrý den všichni. Chtěl bych poprosit, jestli by mi tu někdo nedoporučil nějakou pointační kameru vhodnou pro začátek.
Raději se zeptám tady, kde jsou lidé mnohem zasvěcenější než já
PS
kdybyste mi přihodili i nějaké odkazy tak budu rád.
Chceš opravdu jen kameru nebo autonomní zařízení pro pointaci? Pokud jen kameru, první cenově dostupné a opravdu použitelné zařízení se jmenuje monochromatická QHY-5.
Namontoval jsem modifikovaný Canon 1000D na krátký dovetail a zkoušel poprvé pětiminutové expozice. Šlo to celkem pěkně, ale s přístrojem je něco špatně. Přikládám jeden dark a light frame. Neví někdo čím to je? Jako by tam někde pronikalo světlo, ještě celkem nedávno to nedělalo. Mimochodem když se dívám na exif u light framu, bylo tam jen 50s. P.S.: Dark byl vytvořen se setovým objektivem, light s tím Tamronem.
Pokud se něco ( kromě šumu a hot pixelů, event. u některých foťáků elektroluminiscence ) objevuje na DF, potom to s největší pravděpodobností bude parazitní světlo, které se na čip dostane ať objektivem či hledáčkem. DF radši fotit v úplné tmě, místo objektivu stačí krytka(opět raději černá)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tohle je na 100% parazitní světlo nějakou škvírou. Leze to často kolem sklopeného zrcátka hledáčkem. Některé krytky na objektivy také netěsní, a některé jsou částečně průsvitné v IR oblasti (ale s nemodifikovaným foťákem to nepoznáš).
Každopádně při dělání DF to chce mít foťák ve tmě.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ten druhý, neupravený přístroj je v pořádku- s krytkou i objektivem, ještě jsem si to teď vyzkoušel. Jinak když vezmu ten upravený přístroj, s krytkou místo objektivu to nevypadá jako na snímcích výše, ale je tam spousta hotpixelů-víc než je normální.
Ahoj
Mohl by mi někdo poradit co přikoupit k focení přes Maka 127/1500 s použitím Canon 650D (objektivy mám 50mm 1.8, Sigma 17-70) a nějaké to video outdoor kamerou SJCAM4000+ ?
Okuláry mám Hyperion 17mm a 10mm, zrcátko 2".
Fotit bych chtěl hlavně planety, měsíc a pak i letadla a tak různě.
Vůbec nevím kdy se používají různé techniky focení (přes primární ohnisko, afokálně atd...)
Čím začít?
Dík moc
Zdeněk
Celestron XLT Newton 150/750mm / CG-4 s pohonem / Hyperion 25, 17, 8, 5 / UHC profi Astronomik / GSO moon filtr / Solar filtr