Astrofotografie - dotazy začínajících
Akú montáž si k tomu vybrať, aby človek mohol začať seriózne fotiť s cca. 800 až 1200 mm ohniskom a aby všetky foto nemusel vyhadzovať ?
No pokud se ti podaří zjistit odpověď, tak si ji taky koupím.
Koupil jsem si jako další montáž EQ6, ale ta přesnost není nějak výrazně lepší. Já mám u CG5 problém s DEC osou, jinak mi to přijde dost podobné.
No pokud se ti podaří zjistit odpověď, tak si ji taky koupím.
Koupil jsem si jako další montáž EQ6, ale ta přesnost není nějak výrazně lepší. Já mám u CG5 problém s DEC osou, jinak mi to přijde dost podobné.
M:736 750 113
Čo potrebuje človek na astrofoto mimo domu, ak nemá doma dobrú oblohu ? Akú obuv, rukavice, kapacitu 12 V batérie, notebook, pripadne PC + monitor, aký menič na 240 V, ohrev pointera, sekundarneho zrkadla, atd. ak chce fotiť do rána, napr. v -10 *C ?
No chce to hlavně velké odhodlání - ještě možná budeš potřebovat lopatu, písek, řetězy ...
Každopádně odpovědi najdeš v jiných rubrikách, to asi není na jednoduchou odpověď.
No chce to hlavně velké odhodlání - ještě možná budeš potřebovat lopatu, písek, řetězy ...
Každopádně odpovědi najdeš v jiných rubrikách, to asi není na jednoduchou odpověď.
- cotapota11
Zdravím Vás,
rád by som sa Vás poprosil o radu. Rád fotím nočnú oblohu (hviezdy, mesiac, planéty) a rád by som si kúpil dáky dostačujúci teleskop v nie veľmi drahej cenovej relácii. Nakoľko sa v tejto téme nevyznám bol by som rád ak by ste mi poradili dáke vhodné teleskopy+príslušenstvo na pripojenie (predpokladám, že to bude asi T2 adaptér). Ak sa pýtate na cenu bol by som rád ak by sa to pohybovalo do 200€ ale zasa čím menej tím lepšie pre mňa nakoľko som len študentom
.
Vopred Vám ďakujem za všetky rady.
rád by som sa Vás poprosil o radu. Rád fotím nočnú oblohu (hviezdy, mesiac, planéty) a rád by som si kúpil dáky dostačujúci teleskop v nie veľmi drahej cenovej relácii. Nakoľko sa v tejto téme nevyznám bol by som rád ak by ste mi poradili dáke vhodné teleskopy+príslušenstvo na pripojenie (predpokladám, že to bude asi T2 adaptér). Ak sa pýtate na cenu bol by som rád ak by sa to pohybovalo do 200€ ale zasa čím menej tím lepšie pre mňa nakoľko som len študentom
Vopred Vám ďakujem za všetky rady.
Ahoj cotapota11,
a čím fotíš ten Mesiac a planéty teraz?
Čo by si chcel konkrétne fotiť? Mesiac a planéty sa fotia dosť odlišne od tzv. objektov hlbokého vesmíru (galaxie, hviezdokopy....), preto sa pýtam.
Aké máš k tomu Canonu objektívy?
a čím fotíš ten Mesiac a planéty teraz?
Čo by si chcel konkrétne fotiť? Mesiac a planéty sa fotia dosť odlišne od tzv. objektov hlbokého vesmíru (galaxie, hviezdokopy....), preto sa pýtam.
Aké máš k tomu Canonu objektívy?
mitovka
- cotapota11
Ahoj,
tak teraz viac menej nefotím, ale rád by som sa tomu začal venovať o veľa viac sem tam viem mesiac vyfotiť len.
Objektívy mám 18-55 a 75-300. Tak rád by som fotil hlavne mesiac a hviezdy.
tak teraz viac menej nefotím, ale rád by som sa tomu začal venovať o veľa viac sem tam viem mesiac vyfotiť len.
Objektívy mám 18-55 a 75-300. Tak rád by som fotil hlavne mesiac a hviezdy.
- Honza Ebr (honza42)
Zkus si nejdřív přečíst tohle - http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1221076549, obzvlášť druhý příspěvek, který je o fotografování.
Tak, jak je teď tvoje otázka položená, je jediná smysluplná odpověď "nekupuj nic". Za 200 Eur rozhodně nejde koupit "dalekohled, který bys připojil k foťáku a fotil hvězdy". Jak píše mitovka, focení planet/měsíce a zbytku vesmíru jsou radikálně odlišné aktivity - na planety a měsíc ti bude víceméně k ničemu ten foťák, na zbytek vesmíru zas v cenové realci do 200 Eur jakýkoliv dalekohled (a budeš fotit jenom přes objektivy).
Tak, jak je teď tvoje otázka položená, je jediná smysluplná odpověď "nekupuj nic". Za 200 Eur rozhodně nejde koupit "dalekohled, který bys připojil k foťáku a fotil hvězdy". Jak píše mitovka, focení planet/měsíce a zbytku vesmíru jsou radikálně odlišné aktivity - na planety a měsíc ti bude víceméně k ničemu ten foťák, na zbytek vesmíru zas v cenové realci do 200 Eur jakýkoliv dalekohled (a budeš fotit jenom přes objektivy).
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
cotapota11 určite preštuduj doporučované informácie.
Ak cheš ozvi sa mi večer na skype (moje údaje máš v sukromnej sprave a asi aj v mojom profile) môžme o tom trochu popísať.
Ak cheš ozvi sa mi večer na skype (moje údaje máš v sukromnej sprave a asi aj v mojom profile) môžme o tom trochu popísať.
mitovka
- Split82
- Věk: 43
- Kontaktovat uživatele:
Ahojte! Pred par mesiacmi som si kupil Newtona 200 / 1000 (konkretne bresser messier NT-203) a rad by som skusil zacat s astrofotografiou. Prestudoval som par zakladnych veci, ale zarazila ma jedna vec v tomto videu https://www.youtube.com/watch?v=9d0292TBMHo#t=1183 (video sa spusti presne v case ked sa o tom hovori), kde pan tvrdi ze newtony mozu mat velky problem so zaostrenim. Riesenim je bud posunutie primarneho zrkadla, alebo pouzitie barlowovej cocky. Posunutie zrkadla vsak znemoznuje opticke pozorovanie a barlowova cocka posuva fotak daleko od tubusu. Ma niekto skusenosti s tymto dalekohladom a vedel by mi poradit, ktore riesenie je najschodnejsie? Dakujem.
Ahoj Split82, najlepsie je to skusit Kopec kolegov uz riesilo posunutie primaru (a je tu aj pomerne dost prispevkov na tuto temu) a je to riesenie. Kazdopadne daj fotak na korektor, pichni to tam a skus zaostrit. No a uvidis drzim palce
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek
montaz: EQ6R
montaz: EQ6R
- Split82
- Kontaktovat uživatele:
Dik moc! Vobec ma nenapadlo to skusit Tak zajtra skocim kupit ten konektor a otestujem a dam vediet.
- Split82
- Kontaktovat uživatele:
Tak len chcem potvrdit ze na Bresser Messier NT-203 nieje problem fotak pripojit a zaostrit. Takze zrkadlo posuvat nemusim 
-
Jasnovidec
- Kontaktovat uživatele:
K čemu slouží kalibrace snímků v MRAW? Když je zkalibruju v mraw, nemusim už dávat DF, FF, BF při skládání v DSS?
Pokouším se už nějakou dobu o DSO, ale pořád to není ono
, můj dosavadní postup byl jen v MRAW převod raw na tif, pak poskládání v DSS a max doladění v PS, ale snímky stojí za... málo, barevně špatný, moc šumu, přepálený, tmavý...
Díky
Pokouším se už nějakou dobu o DSO, ale pořád to není ono
Díky
Ttriedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
Když je zkalibruju v mraw, nemusim už dávat DF, FF, BF při skládání v DSS?
Ano. Dokonce nesmíš, kalibrovat to je třeba pouze 1x.
-
Jasnovidec
- Kontaktovat uživatele:
takže kalibrace = použití DF, FF, BF.
Díky
takže kalibrace = použití DF, FF, BF.
Díky
Ttriedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Já dokonce nepoužívám BF takže jestli nemáš něco extra speciálního, nemusí být nutný. Kromě DSS, kde má někdo problém s barvami, zkus třeba regim na to seskládání už zkalibrovaných dat.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod