Astrofotografie - dotazy začínajících
Dekuji za radu pavel, spravne si poznal, ze v astrografii jsem zacatecnik, dosud jsem se ji nevenoval, z bazaru si zrcadlovku kupovat nebudu, spis chvili pockam a pak si koupim poradnou novou. Na ziskani zakladnych dovednosti astrofoto je ten muj ultrazoom docela dobry, rekl bych. Tak zatim se naucim zakladni veci, to neuskodi.
I kdyz uz neni ani moc novy, fotky dela pekne a uz jsem s nim zkousel i astrofotografovat.
Co jsem koukal na astrofotky , tak par fotek mam v porovani s ostatnima dost slusny.
(Nevidim elon duvod, proc bych se nemohl zeptat na neco, co me zajima, kdyz jsem to na netu memohl najit, myslim, ze od toho astro-forum existuje.
I kdyz uz neni ani moc novy, fotky dela pekne a uz jsem s nim zkousel i astrofotografovat.
Co jsem koukal na astrofotky , tak par fotek mam v porovani s ostatnima dost slusny.
(Nevidim elon duvod, proc bych se nemohl zeptat na neco, co me zajima, kdyz jsem to na netu memohl najit, myslim, ze od toho astro-forum existuje.
Meade Lightbridge 1524/305, Bresser 700/70, Bresser 8X56,Nikon d3200+18-55mm, folie AstroSolar
okulary: PL26mm řada 5000, ts-planetary-hr-5mm, celestron-93424-xcel-lx-12mm
Filtr UHC Astronomik PROFI
Sedy filtr na Slunce a Mesic
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Pro užvatele Matyas: To sice ano, ale elona chápu, je nepřehlédnutelné, jak často si pleteš AF s chatem. Dobře víš, že už jsi tady byl upozorněný vícekrát, tak se pak nemůžeš divit nepatrně podrážděnější reakci někoho, kdo to vnímá.
V jednom vlákně dostává odpověd, a v dalším klade dotaz.
A odpovědi erudované, každý z odpovídajících se snaží, aby to mělo hlavu a patu. Pokud mají dotazy smysl, neříkám křivého slova, ale když napíše přímo, že se ptá jen tak, tak sem se nechal zvednout-omlouvám se.
edit: já samozřejmě chápu, když se bude někdo na něco systematiicky dotazovat a nebude mu to jesné, že se bude ptát do nekonečna znova, ale Matyas klade dotazy v téměř všech sekcích na vše.
A odpovědi erudované, každý z odpovídajících se snaží, aby to mělo hlavu a patu. Pokud mají dotazy smysl, neříkám křivého slova, ale když napíše přímo, že se ptá jen tak, tak sem se nechal zvednout-omlouvám se.
edit: já samozřejmě chápu, když se bude někdo na něco systematiicky dotazovat a nebude mu to jesné, že se bude ptát do nekonečna znova, ale Matyas klade dotazy v téměř všech sekcích na vše.
UL 6", UL 14", Meopta AD, 70/900, CZ 8x30, 7x50,
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://planety.g6.cz/
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://planety.g6.cz/
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
Ptal jsem se kvůli tomu, abych věděl, jakou zrcadlovku si budu kupovat, případně jestli je na to použitelný ten můj ultrazoom. Že jsem říkal jen tak pro info, to neznamená, že jsem se ptal jen tak, ptal jsem se kvůli tomu, abych věděl, jakou zrcadlovku budu kupovat.
Kladu dotazy v sekcích na to, co nevím, dost věcí o tom vím, tak se nemusím ptát na všechno.
Kladu dotazy v sekcích na to, co nevím, dost věcí o tom vím, tak se nemusím ptát na všechno.
Meade Lightbridge 1524/305, Bresser 700/70, Bresser 8X56,Nikon d3200+18-55mm, folie AstroSolar
astrografii jsem zacatecnik, dosud jsem se ji nevenoval, z bazaru si zrcadlovku kupovat nebudu, spis chvili pockam a pak si koupim poradnou novou
Ahoj.
Pokud budeš chtít fotit i emisní mlhoviny, tak je vhodnější zrcadlovku upravit - pak už je těžce nebo vůbec použitelná pro cokoliv jiného. Navíc na astronomické obrázky nepotřebuješ moc velké rozlišení - takže bych tu myšlenku na starší nezavrhoval. Tady v bazaru se objevují starší použitelné kousky a většínou již upravené na astronomii.
Bill
Ahoj.
Pokud budeš chtít fotit i emisní mlhoviny, tak je vhodnější zrcadlovku upravit - pak už je těžce nebo vůbec použitelná pro cokoliv jiného. Navíc na astronomické obrázky nepotřebuješ moc velké rozlišení - takže bych tu myšlenku na starší nezavrhoval. Tady v bazaru se objevují starší použitelné kousky a většínou již upravené na astronomii.
Bill
M:736 750 113
Ahoj, nezlobte se moc že ještě otravuju... k výběru nového dalekohledu pro focení, láká mne 200/800 f4 Vixen tady z bazaru včetně korektoru komy, váhově je to stejné jako ten druhý vyhlídnutý 150/750 f5 Messier, pro montáž podobná zátěž. Co si o tom myslíte? Dobrá volba?
Díky, David.
Díky, David.
VIXEN R200S 800mm f4;Paracorr 2;tele-extender R200S 1500mm f7,5
filtr kolo 2" ORION;Sony NEX5N moded & a6000
SY 12mm f2;135mm f2; Loxia 35mm f2
Losmandy GM8S RA OVISION
Lacerta M-Gen+ORION hledáček
SW 120mm+bino+AZ4
CANON IS 15x50
Bresser 10x50
filtr kolo 2" ORION;Sony NEX5N moded & a6000
SY 12mm f2;135mm f2; Loxia 35mm f2
Losmandy GM8S RA OVISION
Lacerta M-Gen+ORION hledáček
SW 120mm+bino+AZ4
CANON IS 15x50
Bresser 10x50
Ahoj
Mám takový začátečnický dotaz - proč je lepší použít k fotografování dalekohled a né objektiv k zrcadlovce? V čem je lepší koupit např toto: http://dalekohledy.cz/webmagazine/produ ... 3&idp=1936 a né toto: http://www.sigma-foto.cz/sigma-katalog/ ... ex-dg-hsm/ .
S astro.technikou teprva začínám
Mám takový začátečnický dotaz - proč je lepší použít k fotografování dalekohled a né objektiv k zrcadlovce? V čem je lepší koupit např toto: http://dalekohledy.cz/webmagazine/produ ... 3&idp=1936 a né toto: http://www.sigma-foto.cz/sigma-katalog/ ... ex-dg-hsm/ .
S astro.technikou teprva začínám

SW newton 130/650mm Crayford 1:10, EQ-5M(LX200), EOS 30D
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
No to sis na začátek vybral hezké "příklady" ;)
Důvodů je víc. Dalekohled určený pro astrofotografii bude lepší nejspíše v těchto ohledech:
1) kontrast na silně přeexponovaných bodových zdrojích světla - hvězdy. Ten fotoobjektiv může trpět různými reflexy, halo kolem hvězd. Pro bežné denní použití to většinou není poznat, objeví se to až na hvězdách. Mnohdy u jinak špičkových objektivů je kresba na astrofoto slabota.
2) clona - pokud fotoobjektiv trochu přicloníš, začnou lamely produkovat kolem hvězd takové ošklivé difrakční obrazce. V lepším případě ostré cípy, v horším případě (zakřivená lamela) hnusné vějíře. Pokud nejde kvůli kresbě objektiv použvat na plnou díru, tak je to problém
3) ostření - ostřící mechanismus (většinou pohybem vnitřních členů) může být nestabilní, závislý na teplotě, pohybovat se při dlouhých expozicích. Z toho plynou roozmáznuté hvězdý v dlouhé expozici, i když jsi pointoval. Občas je i mizerná kresba hvězd v rozích (v každém rohu jiná), když je objektiv naležato, nebo šikmo vzhůru.
Dalekohled (kvalitní) má všechny tyhle neduhy potlačené či úplně eliminované (objektiv bez clony, optické členy bez možnosti pohybu, konstrukce spočítaná pro maximální kontras bez reflexů, mechanicky stabilní - ostří se bytelným okulárovým výtahem)
Důvodů je víc. Dalekohled určený pro astrofotografii bude lepší nejspíše v těchto ohledech:
1) kontrast na silně přeexponovaných bodových zdrojích světla - hvězdy. Ten fotoobjektiv může trpět různými reflexy, halo kolem hvězd. Pro bežné denní použití to většinou není poznat, objeví se to až na hvězdách. Mnohdy u jinak špičkových objektivů je kresba na astrofoto slabota.
2) clona - pokud fotoobjektiv trochu přicloníš, začnou lamely produkovat kolem hvězd takové ošklivé difrakční obrazce. V lepším případě ostré cípy, v horším případě (zakřivená lamela) hnusné vějíře. Pokud nejde kvůli kresbě objektiv použvat na plnou díru, tak je to problém
3) ostření - ostřící mechanismus (většinou pohybem vnitřních členů) může být nestabilní, závislý na teplotě, pohybovat se při dlouhých expozicích. Z toho plynou roozmáznuté hvězdý v dlouhé expozici, i když jsi pointoval. Občas je i mizerná kresba hvězd v rozích (v každém rohu jiná), když je objektiv naležato, nebo šikmo vzhůru.
Dalekohled (kvalitní) má všechny tyhle neduhy potlačené či úplně eliminované (objektiv bez clony, optické členy bez možnosti pohybu, konstrukce spočítaná pro maximální kontras bez reflexů, mechanicky stabilní - ostří se bytelným okulárovým výtahem)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Díky za jasnou a vyčerpávající odpověď, už je mi to jasný 

Mám takový začátečnický dotaz - proč je lepší použít k fotografování dalekohled a né objektiv k zrcadlovce?
Objektivy se použít dají, hodně lidi s nimi fotí. Ale je třeba je na astro vyzkoušet. Zejména pro kratší ohniskovou vzdálenosti to může být zajímavé. Je vhodné, aby objektiv kreslil na minimální clonu, jak už psal Martin. Takových ale bohužel moc není. Pro větší ohniskovou vzdálenost se dostaneš u dobrého objektivu pravděpodobně na vyšší cenu. Někdo používá starší manuální skla, už jsem někde viděl, že má odstaněnou lamelovou clonu a nahraženou kroužkem s pevnou dírou ...
mrkni se na astrofotky.cz, u většiny snímku je napsáno, čím to je foceno.
Na Canon mám vyzkoušené 70-200/4L IS a 400/5,6 L. Jsou docela slušné.
Bill
Objektivy se použít dají, hodně lidi s nimi fotí. Ale je třeba je na astro vyzkoušet. Zejména pro kratší ohniskovou vzdálenosti to může být zajímavé. Je vhodné, aby objektiv kreslil na minimální clonu, jak už psal Martin. Takových ale bohužel moc není. Pro větší ohniskovou vzdálenost se dostaneš u dobrého objektivu pravděpodobně na vyšší cenu. Někdo používá starší manuální skla, už jsem někde viděl, že má odstaněnou lamelovou clonu a nahraženou kroužkem s pevnou dírou ...
mrkni se na astrofotky.cz, u většiny snímku je napsáno, čím to je foceno.
Na Canon mám vyzkoušené 70-200/4L IS a 400/5,6 L. Jsou docela slušné.
Bill
M:736 750 113
To je přesně to, o čem jsem neměl sebemenší tušení - clona a kresba. Říkal jsem si, že když je k mání objektiv s podobnou ohniskovou vzáleností, podobnou světelností, taky APO, tak proč se fotí dražším dalekohledem... No teď už to vím O těch údajích na astrofotkách vím a to, že by někdo fotil 800mm objektivem jsem tam právě nikde nenašel, tak mi to vrtalo hlavou 

- MaG
- Kontaktovat uživatele:
tak proč se fotí dražším dalekohledem...O co opíráš svou představu, že se používají dražší dalekohledy než objektivy? Podle mě je to ve většině případů úplně naopak. Mám dojem, že kvalitně korigovaný dalekohled ED80 s ohniskem 600 mm kreslí stejně dobře nebo lépe než mnohonásobně dražší objektivy podobného ohniska (400 - 500 mm).
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Taknějak jsem se držel toho objektivu a dalekohledu co jsem uvedl hned v mém prvním dotazu.
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Tak se ale pak podívej, jaké fotky jsou všude po světe pořízené třeba tímto dalekohledem za skoro "hubičku"
SW ED-80
Samozřejmě nevyjímaje místní astrofotiče.
Třeba jen na webu Astrofotky.cz
SW ED-80
Samozřejmě nevyjímaje místní astrofotiče.
Třeba jen na webu Astrofotky.cz
Já vím, že SW ED-80 je snad nejpoužívanější dalekohled na focení. Jen jsem chtěl vědět, proč se nepoužívají na astrofoto objektivy, to je celé....
Odpověď jsem dostal, takže už vim proč
Odpověď jsem dostal, takže už vim proč