Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Bill

Příspěvek od Bill »

DaveN: Než začneš řeši AG, tak je třeba si uvědomit několik věcí:
- není moc dobrý nápad začínat fotit s něčím, co má 1200mm/F8. Většina objektů se fotí spíše s kratšími ohnisky, většinou tak 200-600. Rozumná světelnost je tak do 5.6. Samozřejmě čím světelnější, tím lepší.
- větší ISO a šum zas tak moc nevadí, pro snížení šumu se nafotí více fotek a ty se pak poskládají.
- EXOS2 není špatná montáž, je to podle mne podobná (stejná?) jako EQ5
- pokud bych ti měl radit, nech si 150/1200 na planety. Na focení planet by byla lepší kamerka
- na DSO něco kratšího a světelnějšího

I s tím co máš, tak zkus nafotit více stejných snímků. Zvol delší čas - periodická chyba kolísá a část snímků prostě nepoužiješ. Snímky musíš fotit do RAW a poskládat ve vhodném SW, pro začátek je dobrý DSS (Deep Sky Stacker)

Bill
M:736 750 113
DaveN

Příspěvek od DaveN »

Díky moc za rady SLávkovi i Billovi, finance nějaký jsou, půjdu tedy cestou pointačního dalekohledu. OAG by mělo určitě za následek omezení zorného pole, možná by byl problém i s ostřením.
Dnes jsem komunikoval ještě s panem Matouškem a doporučení je na TS guiding scope 90 mm / 910 mm. Určitě si nechám poradit a použiji pointační kruhy, které jsou i příslušenstvím zmíněného refraktoru, zní to naprosto logicky, díky! Ještě vyřešit uchycení k hlavnímu dalekohledu.
Jelikož používám Autostar, zkusím asi i přes některé vlažné testy LVI smartguider II který ho jako jediný podporuje. Musím jezdit z Prahy za tmou a počítač už se mi vozit nechce, už takto nakládám auto na 3x. Líbí se mi i že je to poměrně jednoduché řešení, celé to můžu napájet z 12V PB baterie spolu s montáží, ono v noťasu by mi baterka stejně brzo umřela a řešit zase tohle... těžký život;)

Teď už je mi jasný že jsem nevybral na foto ideální dalekohled, ale nějak se s tím zkusím popasovat a časem třeba ještě něco dokoupím. Nižší světelnost musím nahnat vyšším ISO, fajn je že ten NEX-5N fotoaparát má docela nízký šum i na vyšších hodnotách.
Tak držte palce, snad ta plánovaná sestava nebude úplná blbost, co si o tom prosím myslíte?

Zítra má být jasno, ale s měsíčkem, snad půjde i tak něco nafotit, zatím bez guida, po 14 dnech už mne sakra svrbí prsty!
VIXEN R200S 800mm f4;Paracorr 2;tele-extender R200S 1500mm f7,5
filtr kolo 2" ORION;Sony NEX5N moded & a6000
SY 12mm f2;135mm f2; Loxia 35mm f2
Losmandy GM8S RA OVISION
Lacerta M-Gen+ORION hledáček
SW 120mm+bino+AZ4
CANON IS 15x50
Bresser 10x50
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Nechci ti brát iluze, ale tohle + pointační 90/900 na téhle montáži ti asi moc radosti při focení neudělá .
150/750 + pointer( ~70/400) bych viděl jako ještě rozumnou sestavu ( i když i tak s nějakými omezeními).
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Jenže 70/400, tedy pokdu myslíme ten obvyklý Skywatcher, má zase úplně tragický okulárový výtah, a při tom poměru ohnisek se to neudrží. Na něj pomůže jediné, zajistit kde je zaostřeno, z výtahu vyhodit točítko odmastit to a celý výtah (tu mezeru) vylít epoxidem. Kameru pak zaostžit pohybem v 1.25" tubusku a pevně utáhnout. Pak je to bytelný pointér. A nebo použít jen objektiv a udělat pevný tubus s nějakou aretací kamery, zaostřit ji a zaaretovat.

Pár lidí má taky dobré zkušnosti s nějakými levnými teleobjektivy (Samyang ?) Někde to tu je. A byly lehké.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Bill

Příspěvek od Bill »

DaveN:

Mi to nepřijde moc jako dobrý nápad - je to opět dlouhé a málo světelné. Já teď řeším něco podobného a už F8 mi připadá na hranici použitelnosti a ten tvůj má F10 - nech si poradit ještě někým jiným, ale asi budeš mít problém najít nějakou použitelnou hvězdu.
Pro AG stačí tak 1/2 - 1/3 ohniskové vzdálenosti hlavního dalekohledu. Občas někdo pointuje 200mm hledáčkem 1000mm Newton.

K tomu autonomnímu AG - přečti si diskuze, ale jsou doporučovány 2 řešení - Lacerta nebo TV Guider.

Bill
M:736 750 113
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Já mám zkušenost s pointery SW 80/400 a 70/900. S pointačními kruhy nemám ani u toho dalekohledu f 13 problém najít vhodnou hvězdu. Dělám to tak, že si tam napřed dám okulár, nějakou relativně jasnou hvězdu dám cca do prostřed a pak nasadím kamerku a případně doostřím. Nevybírám teda ani nejjasnější hvězdu, protože ta mi na displeji udělá moc velkej puntík a přesnost se mi tím nějak vytrácí. Nemohu si stěžovat na špatnou mechaniku pointeru ani u toho dalekohledu f5 (mimochodem tam bacha, ten se nedá bez prodloužení zaostřit, já tam mám převraceí zrcátko a až pak kamerku). Byť to jinak má hřebenový výtah, po zaostření a aretaci v těch kruzích drží velmi přesně. Podle mě je mnohem víc vůlí / málo tuhosti v samotných montáží této kategorie, než v těch pointerech. Pokud uvažuješ o LVI smart guideru II, kup si ho, měl by mít vyšší přesnot pointace a možná by ti mohl stačit opravdu malý pointer. ( Dokonce se dá guider propojit s foťákem a nepotřebuješ pak časovač) Ale bacha na to, co se stalo mě! Připojil jsem ten LVI na montáž (ta běžela) a chtěl dále připojit ten guider na 12V baterku, jenže jsem asi přehodil póly a skratoval si celou montáž přes ten autoguider (autoguider přežil) tak bacha na podobný hlupý chyby Hodně zdaru do začátku a zase se moc nenech odradit negativy, nějak se holt začít musí. V začátcích je mnohem důležitější elán a vše si osahat a raději pak sám přijít na to, co je ok a co ne. Já začínal na EQ5 s ohniskem 1250mm f 10 a fotil bez pointace

Ještě k tomu LVI: je tam hodně věcí v tom balení. Kamerka, vlastní tělo guideru a "malá modrá chytrá krabička" , která má navíc napájení na 3 tužkové baterky (opravdu 3, ne 2 a ne 4) a často mi s ním kalibrace zabrala i čtvrt hodiny. Takže pro začátky a na výjezdy je to pak celkem dost složitost, hodně kabelů a tím pádem hodně potenciálních možností si něco utrhnout. SW synguider má jen kamerku a jedno malé drátové ovládání jinak je "all in", což na výjezdech hodně cením.
ogami
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ogami »

Musím jezdit z Prahy za tmou a počítač už se mi vozit nechce, už takto nakládám auto na 3x. Líbí se mi i že je to poměrně jednoduché řešení, celé to můžu napájet z 12V PB baterie spolu s montáží, ono v noťasu by mi baterka stejně brzo umřela a řešit zase tohle... těžký život;)

Kvuli jednomu notebooku prece nebudes behat k autu 6x, ja ho vozim uz peknou dobu a dam to na 3x jako ty. Muj notebook vazi 1.2kg, coz je v porovnani se zbytkem vybavy naproste nic. Navic notebook lze bez problemu napajet z 12V autobaterie stejne jako standalone guider. Urcite bych se vyhnul levnejsim standalone guiderum, ktere postradaji pokrocilejsi funkce (dithering atd). Pokud uz nejaky rozumny notebook vlastnis (ne neco co vazi 5kg a ma rozmery mensiho letiste), tak ve spojeni s kamerou QHY5 je to to nejlevnejsi reseni, ktere funkcnosti netrumfne ani ten nejdrazsi standalone guider ;)
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
DaveN

Příspěvek od DaveN »

Díky za každou radu. Netrvám na tom LVIčku, použil bych raději něco osvědčeného co doporučujete, ale nenašel jsem nikde info zda-li by bylo možné připojit Lacerta, SW Guider či TV guider do portu na GOTO montáži Meade. Všude se uvádí kompatibilní s ST-4 protokolem, ale to ten Meade pravděpodobně neumí, má to nějaký vlastní komunikační protokol.
Nevíte jestli existuje řešení jak propojit i jiné guidery s Meade?

To Milan: vidíš jako hlavní problém váhu všeho na té montáži? Malá světelnost? Velké ohnisko? Asi ale už tuším odpověď :)

Doporučujete tedy kratší ohnisko u pointačního dalekohledu?
Nabízí se mi tu pak ještě možnost Newtona 150/ 750mm f5 (jen dalekohled - vše ostatní včetně kruhů a okulárů atd bych mohl použít s toho dlouhého). Světelnost je lepší, ohniskou kratší, je to i lehčí a montáž by to spíše zvládla.
Po vysosání informací od Vás teď více uvažuji o pointaci tím SW 80/400mm

Díky všem, David.
Losmandy GM8S RA OVISION
SW 120mm+bino+AZ4
CANON IS 15x50
Bresser 10x50
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Prostě se posílají po sériové lince příkazy LX200 protokolu. Oproti tomu ST-4 není protokol, je to port, prostě způsob zapojení 4 drátů a spolené země, které prostě jen spínají pohyby ve 4 směrech. Žádný komunikační protokol tam není.  

Můj TVGuider (když už tu byl zmíněn) LX-200 protokol umí, pro danou montáž je potřeba udělat kabel na míru. Nicméně to píšu jen kdyby se ti podařilo nějaký bazarový koupit. Momentálně je nedělám, neb na to prostě není čas.
Kabel pro Autostar ale případně vyrobím.

Pro tebe nejlevnější řešení je podle mě ale pointace přes notebook. Malý netbook se dá koupit za pakatel, narozdíl od autonomního autoguideru, co podporuje LX-200 protokol.

Taky ještě myslím, že se k Autostaru prodával rozšiřující modul s ST-4 autoguider portem, který se zapojoval do AUX vstupu montáže.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Doporučujete tedy kratší ohnisko u pointačního dalekohledu?  
Ideální pointační ohnisko odpovídá zhruba ohnisku hlavního dalekohldu. Dnes ale při přesnosti, které lepší guidery mají, už zdaleka není třeba, tak stačí menší. U guiderů co mají podpixelovou přesnost pointace (lacerta, LVI...) stačí možná i třetinové. Větší pointer by byl zbytečně těžkej, neskladnej atd...

Já teda neznám přesně tu montáž co máš, ale moc stabilně opravdu nevypadá, takže nakládat zbytečná kila navíc není určitě moc dobré. Jak se chová ten dalekohled když si s tím fotil? Když šáhneš na foťák při živém náhledu klepe se to? A až tam dáš pointaci, další dalekohled a vyvážíš tak to bude ještě o dost horší, takže v tvém případě by byla výměna dalekohledu za 150mmf5 určitě přínos. Ohnisko 1200mm je na hodně mlhovin už moc, nevejdou se ti celé do záběru a f8 taky není ideální množství světla. Podle mě by byl dalekohled 150/750 a pointer 70/500 nebo 80/400 ideálně s kruhama mnohem lepší řešení.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Ideální pointační ohnisko odpovídá zhruba ohnisku hlavního dalekohldu. Dnes ale při přesnosti, které lepší guidery mají, už zdaleka není třeba, tak stačí menší. U guiderů co mají podpixelovou přesnost pointace (lacerta, LVI...) stačí možná i třetinové.Jenže to, co píšeš, platilo v době, kdy se pointovalo ručně , bez pointeru, pomocí pointačního okuláru a oka.
Neznám autopointer, který nepointoval se subpixelovou přesností, proto se používají pointační dalekohledy výrazně kratší, od 1/2 do 1/4 ohniska hlavního dalekohledu, a to v případě, že si jsou pixely v pointační i hlavní kameře velikostně podobné.
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Tak třeba ten SW synguider přesností moc nevyniká. Dobře mi upointuje ohniska max dvojnásobná. při 2,5x menším pointačním ohnisku je to hodně na hraně, tak s ním raději používám pointační ohniska podobná, ne o moc menší než fotografická. Když fotím Ohniskem 350mm, mám tam 80/400, když tam dám N200mmf5 používám ten 70/900. Hodně mu pomůže, když vyrovnám osy x a y s dec a ra osou, pak je to o kus lepší.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

A proč myslíš, že tohle zařízení tu nikdo nedoporučuje, naopak  varuje před jeho koupí?  Podívej se,  jak  jsou veliké pixely a všimni si, že je to asi jediné zařízení na světě, které neumí subpixelovou pointaci ( t.j. to, co jsme už uměli amatérsky před 25 lety !!).

http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2010111701
Slávek

Příspěvek od Slávek »

já se tomu nedivím, že se to někoum nelíbí. Co se týče přesnosti, tak by to mohlo být lepší, ale s trochu delším poiterem se to dá dobře provozovat. Vynahrazuje to lepší cenou a třeba oproti LVI o hodně snažší obsluhou.
DaveN

Příspěvek od DaveN »

Ahoj, díky za spoustu informací a doporučení. Včera jsem byl zkusit fotit, několik hodin jsem ustavoval/ studoval, příště už to bude snadnější. Měsíc svítil jako lampion, k ránu jsem poprvé v okuláru viděl Saturn, něco jsem nafotil. Ostření je obtížné ale dá se, montáž se vrtí když k ní dám oko, i když koukám vůbec na to na nesahám, spoušť mám infra, nastavím foŤák, čekám 10 vteřin a mačkám, vítr by mě asi zničil :)ostření je dobrodružné, ale jde to, některé snímky jsou pro mne dostatečně ostré, cítím ale že světelnost a dlouhé ohnisko budou problém.

Je toho tolik k objevování a k učení, nasbířám nějakou zkušenosti, pointaci zatím oželím, dávám ji k ledu, třeba k ní časem zase dojdu. Těch rezerv co mám je ještě hodně, takže tak :)

Vyměním ale dalekohled (tedy nevyměním, dlouhý si nechám na Měsíc) za ten světelnější, kratší a lehčí Messier 150mm/750 f5, pokud máte doporučení na vhodnější "foto Newtona", sem s ním prosím, optika starého se mi zdála dobrá, ale nemám zase s čím srovnávat...

Ze včera
http://img7.rajce.idnes.cz/d0701/7/7662 ... es/M34.jpg
http://img7.rajce.idnes.cz/d0701/7/7662 ... E-KMRB.jpg
http://img7.rajce.idnes.cz/d0701/7/7662 ... /Msc_3.jpg
Losmandy GM8S RA OVISION
SW 120mm+bino+AZ4
CANON IS 15x50
Bresser 10x50