Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
M4Ho

Příspěvek od M4Ho »

Nazdar!
Nedávno som si kúpil ďalekohľad Astromaster 130/650 EQ a chcel by som začať s Astrografiou. Doma mám digitálny foťák Nikon Coolpix 3700 a neviem či to vôbec bude možné. Treba tam dokúpiť aj nejaký krúžok a vôbec si neviem rady aký.

za odpoveď vopred ďakujem
Celestron Astromaster 130/650 EQ-2
Maser
Věk: 45

Příspěvek od Maser »

Nazdar!Nedávno som si kúpil ďalekohľad Astromaster 130/650 EQ a chcel by som začať s Astrografiou. Doma mám digitálny foťák Nikon Coolpix 3700 a neviem či to vôbec bude možné. Treba tam dokúpiť aj nejaký krúžok a vôbec si neviem rady aký.za odpoveď vopred ďakujem  Jen o jeden řádek výš, než si založil tema je celá hromada odpovědí které hledáš. Stačí jen číst, není třeba se ptát.  
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1221076549
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
moonlighting

Příspěvek od moonlighting »

Zdravím Vás všechny.

Měl bych jeden dotaz jakožto absolutně neinformovaný laik, který tedy zatím nemá žádný hvězd. dalek.

Jak je to s možností připojit k dalekohledu dig. fotoaparát za účelem nahrání kvalitního videa? (Konkrétně např. Canon SX1, žádná zrcadlovka, pouze "trochu" vetší kompakt.)

Respektive, jestli je nějaká šance s dalekohledem tak řekněme do 5.000,- získat tu možnost jednoduchého napojení.

Eventuelně tedy propojit rovnou do PC a jednoduše v reálném čase nahrávat to, na co bych se díval v dalekohledu.

Hlavní myšlenka tohoto dotazu - dalekohled do 5.000,-, s jednoduchou možností pořizovat video v rozlišení min. DVD (ten Canon zlvádá Full HD), zvětšení tak min. 150, prvni objekt zájmu - měsíc.

Díky za Vaše odpovědi, a už teď je mi jasné, že takové řešení s takovými požadavky neexistuje.

PS: Prosím v reakcích nepoužívat moc odborných pojmů, jsem laik.
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Vítej na AF  :) Kompaktem se dá nahrávat/fotit krajina/Měsíc prostě tak, že se místo oka na okulár položí objektiv fotoaparátu Buď to jde jen tak v ruce, nebo pomocí tzv. afokálních držáků, které se nasadí na výstup dalekohledu a pozici kompaktu fixují:

http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... nstvi.html

Pak lze sledovat např. ten Měsíc na obrazovace digitálu. Pro to aby to šlo pozorovat na obrazovce ntb v reálném čase by to snad šlo propojit nějakým káblíkem. Častěji se takto zobrazuje obraz při natáčení videa pomocí webkamer. Když už je dalekohled namířený na Měsíc, je to mnohem lepší pozorovat na vlastní oči (vlastně na vlastní dalekohled) Pokud jde o záznam obrazu, tak to jde výše uvedenými způsoby.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
moonlighting

Děkuji za pěknou odpověď. ;)

To jsem opravdu netušil o existenci těchto univ. afokálních držáků.
Již jsem tedy chytřejší a sbírám dále nějaké ty obecné informace.

Měl bych ještě pár dotazů a abych nemusel zakládat další téma, tak se zeptám zde:

1) Ten okulár opravdu unese váhu toho držáku + více než 0,5 kg foťák?
2) Jaký je praktický rozdíl mezi AZ a EQ montáží? Který by byl pro mou amatérskou potřebu vhodnější? S tím také souvisí dotaz - při tom natáčení bych samozřejmě chtěl plynule hýbat ("šmejdit") po objektu - jde to vůbec? Nebo se dalekoh. musí fixovat a jemné pohyby nejsou možné?
3) Jestli jsem pochopil správně - tak např. když bych si pořídil ten nejběžnější typ - čočkový (refraktor) a k němu by byly dodávány např. 2 okuláry, max. zvětšení třeba 90x, tak když bych si koupil zvlášť okulár, tak bych mohl získat skoro libovolné zvětšení - např. 200x, 300x atd.?
4) Jde v případě "nouze" pozorovat alespoň něco z pohodlí pokoje - střešního okna? (pouliční lampy jsou bohužel trochu v dosahu)
5) A dále jestli jsem pochytil správně - typ zrcadlový - Newton by nebyl pro moje potřeby natáčení vhodný? (např. kvůli tomu, že je tam vše obráceně a vzhůru nohama)

Předem děkuji za odpovědi. :)
Maser
Věk: 45

Příspěvek od Maser »

3) Jestli jsem pochopil správně - tak např. když bych si pořídil ten nejběžnější typ - čočkový (refraktor) a k němu by byly dodávány např. 2 okuláry, max. zvětšení třeba 90x, tak když bych si koupil zvlášť okulár, tak bych mohl získat skoro libovolné zvětšení - např. 200x, 300x atd.?  Zvětšení je poměr mezi ohniskovou vzdáleností objektivu a ohniskovou vzdáleností okuláru. Když si koupíš libovolný okulár, dostaneš libovolné zvětšení dle výše uvedeného vstahu. Ale s větším zvětšením klesá jas, kontrast i ostrost obrazu a zárověn se zvětšují i vady objektivu.
Jsou to základní informace proto, aby si vůbec mohl nějak smyluplně pracovat s dalekohledem.
Zkus si o tom nejprve něco přečíst.

Nějaké základy jsou zde:
http://www.supra-dalekohledy.cz/pojmy/vyber.html
http://www.supra-dalekohledy.cz/pojmy/afokalnifoto.html
http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/s ... sp?idk=288

;)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
moonlighting

Zvětšení je poměr mezi ohniskovou vzdáleností objektivu a ohniskovou vzdáleností okuláru. Když si koupíš libovolný okulár, dostaneš libovolné zvětšení dle výše uvedeného vstahu. Ale s větším zvětšením klesá jas, kontrast i ostrost obrazu a zárověn se zvětšují i vady objektivu.
Jsou to základní informace proto, aby si vůbec mohl nějak smyluplně pracovat s dalekohledem.
Zkus si o tom nejprve něco přečíst.

Nějaké základy jsou zde:
http://www.supra-dalekohledy.cz/pojmy/vyber.html
http://www.supra-dalekohledy.cz/pojmy/afokalnifoto.html
http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/s ... sp?idk=288

;)
Neboj, ohledně klesajících kvalitách výsledného obrazu jsem již četl. Mě šlo jen o ujištění, že ta analogie s tím zvětšením platí. Protože spousta naprostých začátečníku, když vybírá dalekohled, tak může být (stejně jako předtím já) zklamáno, že nemají dostatečně velké zvětšení. A když pak člověk čte vlákno, kde je doporučováno zvětšení 200, 250, tak člověk tedy nemusí kupovat jiný dalek., ale "stačí" vyměnit okulár. Což jsem netušil. Co tam ale člověk pak uvidí už je další věc. ;)
Lesák
Věk: 37

Příspěvek od Lesák »

1) Ten okulár opravdu unese váhu toho držáku + více než 0,5 kg foťák?
2) Jaký je praktický rozdíl mezi AZ a EQ montáží? Který by byl pro mou amatérskou potřebu vhodnější? S tím také souvisí dotaz - při tom natáčení bych samozřejmě chtěl plynule hýbat ("šmejdit") po objektu - jde to vůbec? Nebo se dalekoh. musí fixovat a jemné pohyby nejsou možné?
3) Jestli jsem pochopil správně - tak např. když bych si pořídil ten nejběžnější typ - čočkový (refraktor) a k němu by byly dodávány např. 2 okuláry, max. zvětšení třeba 90x, tak když bych si koupil zvlášť okulár, tak bych mohl získat skoro libovolné zvětšení - např. 200x, 300x atd.?
4) Jde v případě "nouze" pozorovat alespoň něco z pohodlí pokoje - střešního okna? (pouliční lampy jsou bohužel trochu v dosahu)
5) A dále jestli jsem pochytil správně - typ zrcadlový - Newton by nebyl pro moje potřeby natáčení vhodný? (např. kvůli tomu, že je tam vše obráceně a vzhůru nohama)
Ahoj
1) Nejde ani tak o okulár ale o okulárový výtah. Jeli to nekvalitní ok.výtah bude se to vyklat a tím pádem nebude okulár přesně v optické ose. V nejhorším případě se bude nekvalitní ok.výtah vysouvat/zasouvat pod vahou foťáku. (hrozí snad jen u totálních hračkodalekohledů)
2) Polemika ohledně AZ/EQ je tu hodně častá... Jen základem-pro snímání je lepší EQ (což neplatí u snímání tak jasného objektu, jakým je Měsíc, kde lze i AZ) protože objekt lze v zor. poli udržet otáčením kolem jedné osy a nedochází ke stáčení pole. Levné EQ jsou chatrné, chce to alespoň EQ 5... Pro menší refraktor a snímání Měsíce postačí např. AZ 4. Každá montáž má jemné pohyby, jinak by byla pro astronom. dalekohled poměrně nevhodná
3)Zvětšení bylo nakousnuto, ale je třeba ještě doplnit, že smysluplné zvětšení je 2D (D..průměr objektivu v mm)- u kvalitních ED a APO objektivů lze jít i dost přes tuto "mez" naopak u achromátů jí ani nedosáhneš kvůli vadám
4) Šlo by s malým zvětšením Měsíc a rozlehlejší objekty (např. otevřené hvězdokupy)
5)Převrácení obrazu není vůbec na škodu, ničemu nevadí (Refraktor bez hranolu je taky podle jedné osy převrácený). Když bys byl moc punťa tak jakýkoliv editor fotek umí obraz převrátit :)

Stanley f+v

Příspěvek od Stanley f+v »

Ahoj,
při natáčení vídea a nebo focení s objektivem na aparátu, nebo kameře, tedy afokálně, je potřeba počítat s tím JAKÝ objektiv je použit.
To, co vidíš v hledáčku, zobrazí plus mínus ekvivalent kinofilmu 50mm ohnisko objektivu.
Logicky jakýkoliv tele objektiv, nebo zoom z delším ohniskem na tele konci, prodlouží výsledné ohnisko.
Dalekohled s okulárem v tomto případě funguje jako předsádka.  
Natáčení Měsíce bych řešil z pevného stativu, bez pohonu, protože je více zajímavé, jak Měsíc putuje oblohou,
případně když přes něj jde mírná oblačnost, než pouhý pohled zakomponovaný uprostřed obrazovky.
Kvalitní vídeo s HD velikostí, ať už 720p, nebo full, je efektní.
Osobně natáčím v primárním ohnisku, Měsíc vyplní přibližně 4/5 výšky obrazu 16:9.
Pro afokální způsob je dobré použít PROJEKČNÍ okulár, který má velký průměr čočky.
Kamera, nebo kompakt, nebude natáčet "malé kolečko uprostřed černé", ale podle použitého ohniska zoomu zobrazí případně celou plochu záběru astronomickým výjevem.
:)
moonlighting

No, koukám, že to tedy není jen tak.

Ten můj foťák má dle parametrů ohn. vzd. 29-580 mm (při poměru 16:9), a světelnost 2,8-5,7.

Jinak - putování Měsíce po obloze, oblačnost a ani pokud možno pouhý pohled uprostřed by nebyl můj cíl - cílem by byly krátery (co nejvíce detailů), které bych mohl vidět třeba se zvětšením 150x (?), což si ale můžu jen naivně myslet, že?

A kdybych byl hodně naivní, tak samozřejmě i nějaké ty planety atd. (kdybych je tedy našel ;D ) Tam už samozřejmě asi budu rád jen za "malinké rozmazané něco" uprostřed ničeho, že?
Stanley f+v

Příspěvek od Stanley f+v »

580 mm ekvivalent kinofilmu: 580 / 50 = 11,6 x větší zorný úhel,
než "základní" ohnisko.
Takže jestli budeš mít například dalekohled s výsledným zvětšením 100x
a použiješ nejdelší ohnisko na foťáku, bude to (přibližně) násobek obojího.  1160 x.
Ale pozor na kresbu na nejdelším ohnisku. Zpravidla u ultrazoomu není kdovíjak dobrá.
Lepší je použít něco mezi 200 a 300 mm EQ.
Další věc bude šum kompaktu podle použitého ISO, protože na dlouhém konci zoomu je minimální clonové číslo velké, tedy světelnost objektivu už dost mizerná.
Co se videa týče, při zachování času expozice odpovídající snímkové frekvenci ( 30 snímků /s = cca 1/30 až 1/50 s) budeš muset zvýšit citlivost, takže ve videu se objeví šum, protože kompakt má malý snímač.
Martinuss

Příspěvek od Martinuss »

Zdravím, chtěl bych ke svému dalekohledu nějaký pořádný foták nebo astrokamerku ale moc se v tom nevyznám. Chci fotit planety a nějaký to dso. Cenu tak do 15000 kč. Taky bych chtěl k tomu nějakou kamerku na autoguiding ale to asi zatím neni ani potřeba.
Schmidt-Cassegrain 280/2800mm, Okulár Baader Hyperion 68° 21mm, Nikon 10x25 , Fomei 20x50
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Máš ten SCT na paralaktické montáži ? Pokud ne, tak jsou na azimutální vidlici DSO skoro pasé. Potřebuješ paralaktický klín.

Ohnisko 2800mm pro focení DSO je bez pointace vyloučené, a asi by bylo dobré ho trochu zredukovat nějakým reduktorem pro SCT (i tak se pointaci nevyhneš).

V dané cenové relaci je to zralé leda tak na modifikovaný DSLR Canon. Ale ten zase není na planety. Uvedená aplikace vede spíš na dvě kamery. Jednu s malým senzorem a rychlým vyčítáním na DSO, druhou chlazenou integrační na dlouhé expozice, nebo v nouzi tu zrcadlovku.

Problém bude s pointací. Má ten SCT, co máš, zámek zrcadla ? Jinak je nepoužitelný pointační dalekohled (i když ani se zámkem zrcadla to není ono). Druhá možnost je pořádný off-axis guider. Pointovat by šlou možná tou planetární kamerou.

Nicméně 15 000,- na tyhle požadavky je málo. Leda kameru na planety nahradit nějakou slušnou webkamerou, a CCD kameru modifikovanou DSLR z bazaru. Pak by ses vešel.

Ale ještě EQ klín, pointér nebo OAG. No nevím nevím, tahle soustava je těžký boj i pro toho, kdo už má něco nafoceno. Netvrdím, že to nejde, ale bude to boj.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
demonek

Příspěvek od demonek »

Tak tomu říkám vyčerpávající odpověď.Klobouk dolů. Jen bych si dovolil trošku nesouhlasit s tím,že zrcadlovka Canon není na planety.Mám za sebou Saturn a Jupiter (Venuše čeka půl roku na zpracování) Eosem 550D a s výsledkem jsem v jádru spokojený.

edit: Saturn Canon EOS 550D: http://www.astrofotky.com/fotogalerie/a ... 5-2011-jpg
Martinuss

Příspěvek od Martinuss »

no.. není to žádná sranda koukám :)
Mam azimutární vidlici a klín si chci pořídit až se do toho trošku dostanu. Zámek zrcadla bohužel nemam, asi to teda vypadá prozatím na nějaký ten Canon. Jaký a co by měl na to astro alespon mít abych mohl vybírat bych chtěl poprosit vás zkušenější o pár informací
Schmidt-Cassegrain 280/2800mm, Okulár Baader Hyperion 68° 21mm, Nikon 10x25 , Fomei 20x50
Odpovědět