Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
smoula

Příspěvek od smoula »

Mno a mozna nejen me by zajimalo jake mam teda moznosti. :P

Nepocitam moznosti:
-porizeni kamerky na planetky,
-porizeni zrcadlovky s odnimatelnym telem
-a krom 80$oveho velkeho MaxView 40 okularu (kery pry prave slibuje odstraneni problemu vznikajicich u velkych objektivu).
AVX 11" SCT Celestron
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nejprve si musíš ujasnit, co vlastně chceš fotit (ono kromě Měsíce a Slunce s filtrem na dobsonově montáži vlastně nic jiného fotit nejde, je to dalekohled hlavně na koukání). Na planety potřebuješ nějakou formu pohonu, alespoň jednoduchou poncetovu plošinu z prkének. Jinak je ti na planety i ta kamera k ničemu.  

Aby šlo fotit afokálně, tedy přes okulár, potřebuješ vhodnou kombinaci okuláru+foťáku, nejlépe s možností plně manuálního režimu a natáčení videa (to je na planety lepší než jednotlivé snímky).

Aby šlo fotit (snímat) v primárním ohnisku nebo projekcí, potřebuješ buď foťák s odnímatelným objektivem, nebo nějakou kamerku bez objektivu (CCTV kamera + digitizér, citlivá kvalitní WEBkamera, upravená místo objektivu redukce do výtahu dalekohledu, něbo přímo astronomická kamera).

Žádné jiné možnosti neexistují. S tím, co máš k dispozici, to nejspíš nepůjde.

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Martine, kdybych nečetl historii všech příspěvků, tak řeknu jediné. "smoula" popisuje přesně ty samé problémy, které pociťuji při afokálním fotu s Canonem SX200 IS, ale rozhodně nelze z mých výsledků říct, že to nejde. Tudy bych se v úvahách ubíral dál.

Jakmile víc nazoomuju, cca tak aby kolečko zorného pole zabíralo asi polovinu displeje, tak už je obraz Měsíce nebo planety dost tmavý aby si automatika foťáku ztmavila obraz na ideální jas. Pak točím video. Zaostření dělám stejně, jako když se pozoruje vizuálně, tzn. výtahem, ne ostřením na foťáku.

Podle mně primárně dělá smoula něco špatně, nevěřím že to nejde vůbec, leda by měl totálně nepoužitelný okulár.

edit: možná bude chyba paradoxně v tom, že pro začátek nejvíc obtížné je točit videa na dobsonu. Já měl neuvěřitelné problémy (i když šlo to) a teprve s tím, co točím na paralaktice tak výsledky docela ujdou.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
smoula

Příspěvek od smoula »

Jakmile víc nazoomuju, cca tak aby kolečko zorného pole zabíralo asi polovinu displeje, tak už je obraz Měsíce nebo planety dost tmavý aby si automatika foťáku ztmavila obraz na ideální jas.
Jop, ja netvrdim, ze to vubec nejde. Tim IXUSem, po prenastaveni, aby ostril na stred i a "ztmavil" nastavil si automatiku podle stredu napr. mesic vyfotit jde. (viz moje fotka mesice v sekci mesic  ::) )  Ale musi se to nazoomovat, ve vhodnem miste namacknout aby se nastavila automatika, posunout mesic kam chci a na samospoust vyfotit. Jenze i tak to neni nijak extra ostra fotka, jsou tam  videt chromaticke aberace vyrazne a cele je to stezi pouzitelne sotva na ten mesic. Tohle cele se da absolvovat s Baader Clickstop upevnovacim nastavcem. Zkousel jsem to zatim jen na "prenosnem" 70/700 refraktoru, ale na Dobsonu to nebude jine.
Takze ano, automatem s malym objektivem to jde, ale ledva tak mesic nijak ostre ohromujici kvality.  Proto jsem se pustil do toho vymysleni zaprahnuti te moji semi-zrcadlovky.

ad. "manuálního režimu a natáčení videa (to je na planety lepší než jednotlivé snímky). "  moje idea byla pustit foceni serie snimku s casem 1/250-1/2. nejake DSO asi na dobsonu nebudou nikdy, tak aspon planetky.
AVX 11" SCT Celestron
sonk

Příspěvek od sonk »

Ahoj,

po přečtení pár topiců bych se chtěl zeptat, jestli je rozumný si pořídit na Dobson 200/1200 montáž, řekněme
HEQ-5? Jse mi o to, že bych časem chtěl něco jiného vhodnějšího na focení, tak jestli to jde ohledně universálnosti.

Popř. celkově rady, jak s D200 a kam až jde použít na focení. (přijde mi že skoro nejde).

Díky za postřehy
Dobson 200/1200
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Na 200/1200 EQ6, metrova roura je pro HEQ5 z meho pohledu maximum. Tech 20cm navic uz bude dost znat.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Myslím, že má dobsona, takže rada spíše má směřovat k Poncetově plošině.
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Alien_MasterMynd

Ja to pochopil tak, ze chce pouzit jen rouru a dat to na montaz, kterou by vyuzil i na neco jineho. Nehlede k tomu, ze poncetka je jen jednoosa a on to chce na foceni a troufnu si predpokladat, ze nemysli jen planety.
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

sonk

Příspěvek od sonk »

Ja to pochopil tak, ze chce pouzit jen rouru a dat to na montaz, kterou by vyuzil i na neco jineho. Nehlede k tomu, ze poncetka je jen jednoosa a on to chce na foceni a troufnu si predpokladat, ze nemysli jen planety.
Jo jo, montáže se klidně zbavím, rád bych pouze rouru na něco skladnějšího a hlavně do budoucna lépe použitelného. Jsem ochotný si připlatit, když mi řeknete, že je to dobrý nákup a do budoucna to využiju i s jinýma "rourama" popř.

Nicméně, na všechno si musím vydělat, takže zase cena/výkon prosím :)

PS: ta EQ6 nevypadá vůbec špatně i teda přesw vyšší cenu (doufal jsem tak max 20k) , otázka, mohu ji pak použít i s jiným železem? není pouza na dobsona že?
Dobson 200/1200
Alien_MasterMynd

Dobsonovy bedny se nezbavuj, ta je genialni na pozorovani, newton na paralaktice je na pozorovani strasne reseni.

Na EQ6 a dalsi das cokoliv pres upinaci listu.

-----------edit
Ale osobne bych se foceni zacal ucit tim, ze bych dal na montaz jen fotak s objektivem. Na to staci HEQ5 a naucis se kalibraci a zpracovani snimku. Na HEQ5 pak das cokoliv do zhruba metroveho ohniska (ale to uz je maximum). U delsiho ohniska musis take pocitat s pointaci. Naklady pak rostou a rostou a kvalitni optika pro fotografii je patricne draha :-)
Tr. 8x30,10x50,20x50

Vabra

Příspěvek od Vabra »

Ale osobne bych se foceni zacal ucit tim, ze bych dal na montaz jen fotak s objektivem. Na to staci HEQ5 a naucis se kalibraci a zpracovani snimku. Na HEQ5 pak das cokoliv do zhruba metroveho ohniska (ale to uz je maximum). U delsiho ohniska musis take pocitat s pointaci. Naklady pak rostou a rostou a kvalitni optika pro fotografii je patricne draha
S prvnimi par vetami bych souhlasil dale uz moc ne.

IMHO pokud se bavime o klasickych EQ montazich za rozumnou cenu (EQ5-HEQ5-EQ6 a jim podobne) a focenim na DSLR nekolikaminutovymi expozicemi, je potreba pointovat uz od ohniska okolo 200-300mm.
Pro metrove ohnisko si bez pointace dovedu predstavit maximalne "lucky imaging" serii velmi mnoha kratkych expozic < 30s CCD kamerou...
Pavel Vabrousek
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Ja to pochopil tak, ze chce pouzit jen rouru a dat to na montaz, kterou by vyuzil i na neco jineho. Nehlede k tomu, ze poncetka je jen jednoosa a on to chce na foceni a troufnu si predpokladat, ze nemysli jen planety.Já to pochopil tak, že vůbec netuší, do jaké šílenosti se žene a proto, když už mu něco k tomu doporučit, tak poncetku a hrát si s focením planet. Protože tohle řešení, dát newton z dobsonu na montáž a začít fotit není o investici do vhodné montáže, ale možná úplně blbost, když nemáš aspoň nějakou zkušenost. Kolik lidí tu dokáže dělat slušné výsledky s podobným řešením? Spočtem je na prstech jedné ruky, nebo je to věc vhodná pro začátečníky jako něco běžného? Takové řešení nemohu s čistým svědomím ani zmínit, přestože není úplně sci-fi.

Alien: vím, že to teď ode mně směrem k tobě znělo hnusně, ale vem si, jaký blbosti se tu teď ve fóru pro začátečníky řeší, tak jsem použil exemplárně trochu expresivnější mód odpovědi :-)

sonk: řešením je spíše nechat dobsona jak je a k němu koupit fotosestavu. Když fotosestava fotí, je čím koukat. Jenže fotosestava je řádově dražší než dobson.

sonk

Příspěvek od sonk »

Já to pochopil tak, že vůbec netuší, do jaké šílenosti se žene a proto, když už mu něco k tomu doporučit, tak poncetku a hrát si s focením planet. Protože tohle řešení, dát newton z dobsonu na montáž a začít fotit není o investici do vhodné montáže, ale možná úplně blbost, když nemáš aspoň nějakou zkušenost. Kolik lidí tu dokáže dělat slušné výsledky s podobným řešením? Spočtem je na prstech jedné ruky, nebo je to věc vhodná pro začátečníky jako něco běžného? Takové řešení nemohu s čistým svědomím ani zmínit, přestože není úplně sci-fi.

Alien: vím, že to teď ode mně směrem k tobě znělo hnusně, ale vem si, jaký blbosti se tu teď ve fóru pro začátečníky řeší, tak jsem použil exemplárně trochu expresivnější mód odpovědi :-)

sonk: řešením je spíše nechat dobsona jak je a k němu koupit fotosestavu. Když fotosestava fotí, je čím koukat. Jenže fotosestava je řádově dražší než dobson.

Ale jo, s tím jsem do toho trochu sel, nekdo se zminil, ze to neni na foceni ale spis na pozorovani. Nicmene jsem spis myslel, jestli by bylo mozny, dokoupit jinou montaz (EQ6 ...) dat ji na Dobson, cimz bych si pomohl v mnoha ohledech si myslim a pozdeji ji pouzit jako jiz koupenou montaz vhodnou k jine roure. Ze uz bych si predkoupil stativ predem a zatim ho pouzil k Dobsonu. Bude takovahle varianta o mnoho lepsi? Nebo to nema cenu. Spis neco takovyho jsem myslel. Jak jsem psal, moc rad fotim normalne a kdyz je dobson low na foceni, tak jsem z nej chtel dostat maximum a prave treba tou jinou montazi. Co myslis? kravina?
Dobson 200/1200
sonk

Příspěvek od sonk »

Můžete mi někdo poradit s první fotkou měsíce?

http://sonk.sweb.cz/DSC_0034.jpg

Nepodařilo semi zaostřit. Temperoval jsem tak pul az hodinu .. Venku bylo neco okolo 10-15C.
Obcas nejaky mrak, jinak super noc.

Je to foceno NikonemD200 na primo, bez okularu, nenapadlo me nic krome teploty teleskopu a treba i ochlazovani zeme, co by to mohlo byt.

Nevite prosim? Priste bych rad uz zkusil "poradnou" fotku.

Dobson 200/1200
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ale pokud budeš chtít fotit ohniskem 1200mm na EQ6, čeká tě ještě komkorektor, pointační dalekohled a autoguider.
(tedy pokud to snad nechceš pointovat ručně přes pointační okulár).  

Dále budeš potřebovat třmeny na tubus, upínací lištu, a něco pro spojení obou dalekohledů a hledání pointační hvězdy, tedy buď stavitelné kruhy pro pointér, nebo napevno sešroubovat a použít nějaký pozicionér, nebo tak citlivou pointační kameru, která najde pointační hvězdu kdekoli.

Každopádně všechny tyhle položky jsou další citelná investice. Jen montáž to nespraví.

k tomu Měsíci:
Buď nezaostřené, nebo rozklepané při focení. Nejlepší je zaostřit přes Live view (má ho Nikon D200 ?) a pro focení použít předsklopení zrcadla a časovač nebo kabelovou spoušť.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět