Já to pochopil tak, že vůbec netuší, do jaké šílenosti se žene a proto, když už mu něco k tomu doporučit, tak poncetku a hrát si s focením planet. Protože tohle řešení, dát newton z dobsonu na montáž a začít fotit není o investici do vhodné montáže, ale možná úplně blbost, když nemáš aspoň nějakou zkušenost. Kolik lidí tu dokáže dělat slušné výsledky s podobným řešením? Spočtem je na prstech jedné ruky, nebo je to věc vhodná pro začátečníky jako něco běžného? Takové řešení nemohu s čistým svědomím ani zmínit, přestože není úplně sci-fi.
Alien: vím, že to teď ode mně směrem k tobě znělo hnusně, ale vem si, jaký blbosti se tu teď ve fóru pro začátečníky řeší, tak jsem použil exemplárně trochu expresivnější mód odpovědi
sonk: řešením je spíše nechat dobsona jak je a k němu koupit fotosestavu. Když fotosestava fotí, je čím koukat. Jenže fotosestava je řádově dražší než dobson.
Ale jo, s tím jsem do toho trochu sel, nekdo se zminil, ze to neni na foceni ale spis na pozorovani. Nicmene jsem spis myslel, jestli by bylo mozny, dokoupit jinou montaz (EQ6 ...) dat ji na Dobson, cimz bych si pomohl v mnoha ohledech si myslim a pozdeji ji pouzit jako jiz koupenou montaz vhodnou k jine roure. Ze uz bych si predkoupil stativ predem a zatim ho pouzil k Dobsonu. Bude takovahle varianta o mnoho lepsi? Nebo to nema cenu. Spis neco takovyho jsem myslel. Jak jsem psal, moc rad fotim normalne a kdyz je dobson low na foceni, tak jsem z nej chtel dostat maximum a prave treba tou jinou montazi. Co myslis? kravina?