Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
smoula

Příspěvek od smoula »

Pak ale potrebujes jiny adapter a to T2/EOS nebo T2/Nikon bajonet
No ten muj fotak umi toho hodne a jde prepnout i do uplneho manualu, ale ma pevne 58mm objektiv.

Psali:
"This is a 58mm thread to a T-mount (42mm) thread adapter. It allows all 58mm threaded cameras to be used with telescope and spotting scopes, through the use of a scope T-adapter."
tak jsem cekal ze to jde
AVX 11" SCT Celestron
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Pokud mas objektiv ve fotaku na pevno, pak ti nezbyva nez fotit okularovou projekci - afokalne. Tj budes potrebovat M58 zavit na vystupu z projekcniho okularu...

Ta redukce co mas zrejme slouzi k afokalnimu foceni za okularem, ktery ma T2 zavit na vystupu (myslim ze to tak maji nektere pozorovaci dalekohledy - spektivy).
Pavel Vabrousek
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Přeci jen bychom se mohli držet ustálené terminologie, jinak si nebudeme rozumět.
Afokálně NENÍ focení okulárovou projekcí !

Afokálně znamená, že za okulárem dalekohledu je umístěn foťák S OBJEKTIVEM
Okulárovou projekcí znamená, že za okulárem je umístěn fotoaparát/ kamera BEZ OBJEKTIVU

Takže, nelze li sundat objektiv z foťáku, je potřeba fotit POUZE AFOKÁLNĚ.

Lze -li odmontovat objektiv z foťáku, můžeme jím fotit buď v primárním OHNISKU, nebo PROJEKCÍ. A to projekcí buď NEGATIVNí ( Barlow ) nebo POZITIVNÍ ( okulár.)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Popel na mou hlavu...za nespravne pouzity termit... :-X

Krome terminu to ovsem nic nemeni na faktu ze kolega Smoula bude muset fotit za okularem... ;)
Pavel Vabrousek
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Krome terminu to ovsem nic nemeni na faktu ze kolega Smoula bude muset fotit za okularem...  ;)To ovšem kolega dávno ví, protože ví, že nemůže sundat objektiv :)
Zrovna tak ale nebude potřebovat  redukci na projekční okulár :)
Rada, která by tu asi měla zaznít je ta, že je potřeba vůbec vyzkoušet, jestli bude možné foťák použít   v kombinaci s jeho okuláry. Takže je potřeba dát tam okulár, zaostřit a z ruky přiložit foťák a podívat se, jestli vykreslí jeho celé pole  nebo tam bude jen malý kroužek. A  pokusit se pomocí zoomu vyhledat, jak velké pole to zobrazí. A takhle vyzkoušet všechny okuláry, které má. Jde to dobře i ve dne na vzdálený objekt  nebo zvečera na Měsíc.  Pakliže se najde   vyhovující kombinace, má cenu přemýšlet o spojení foťák/ dalekohled. Univerzální a cenově přístupná je varianta s  afokálním univerzálním držákem. Pokud  okulárový výtah  nebo  okulár má   vnější závit, nabízí se možnost připojit  foťák přes  redukční tubus (ať už to výrobce nazývají jakkoliv). Pro těžší foťák ale bude vhodné pouze připojení přes závit na OV.  Nebo volit složitější variantu, kdy se do OV upne nejprve prodlužovací tubu se závitem, do něho vloží okulát a přes mezikroužek připojí foťák. Vše ale odvisí od  zjištění, že vůbec jde ten foťák kombinovat s nějakým okulárem.
smoula

Příspěvek od smoula »

Krome terminu to ovsem nic nemeni na faktu ze kolega Smoula bude muset fotit za okularem...  
Yep, diky Vabro. Ted jsem asi hodinu a pul Googlil moznosti. Ti hajdalaci to tam meli - mozna zamerne-vagne vysvetleny stylem "tonhleto si koupite a pujde kupodivu pripojit fotak s pevnym objektivem na teleskop". Mno a nebo je to vseobecne jasna vec a jen ja jsem lama, ze to nepochopil  ;D

Bohuzel jsem nevygooglil zadnou jinou moznost nez pouziti s pouzitim okularu. Ja nejak zil v predstave, ze se tam vmezeri nejakej jednoduchej clen, kterej upravi ohnisko a roli okularu nahradi  pevne vazany objektiv. Bohuzel tam musi byt oboje. Jsou tri moznosti:
1.) pouziti Baader Clickstop nastavce, ktery se pouziva i pro automaticke minikompakty. problem velky objektiv vs. maly okular - spatne pujde zamerit, tak aby to bylo kolmo, pak bude problem vysouvanim velkeho objektivu pri ostreni/zoomovani atd.
2.) pak neco, cemu rikaj " Eyepiece projection camera adapter" viz napr. http://www.ebay.co.uk/itm/Optical-Hardw ... 3f15ee4c84 .
tj jakysi dostatecne siroky adapter-tubus, ktery ma na obou stranach T-zavit(popr. redukci na 1.25") a uvnitr skryva dalsi 1.25" objimku, do ktere se do vnitr zasune 1.25" okular. okular je tak cely skryty v tom tubusku. na tento tubus se pak pres uz mnou zminovany stepping ring(redukci T-mount->58mm) nasroubuje 58mm objektiv fotoaparatu.
nevyhodou je limitace polomerem toho tubusku. ty, co jsem nasel na netu - a objednal - jsou do velikosti 38mm a SWA-58 Plossl ma nejakych 4,5cm >:(  takze do nej pujde schovat jen orig Skywatcher okular, co dorazil s Dobosnem
3.) posledni moznost je tzv. "Digital T Ring"  krouzek/redukce ktera jde 3mi zajistovacimi sroubky nasadit a zajistit na napr. ten SWA-58 Plossl (nebo jakykoliv jiny okular, ze ktereho jde sundat gumicka a ma pod ni kovovy zarez) a po vnejsim obvodu je zavit T-mount.

Takze ve finale jsou to dva krouzky:
 (a)zarez na okularu->T-mount (viz obrazek)  a na nem
(b)T-mount->58mm. Otazkou je, zda to vydrzi hmostnost fotaku.
AVX 11" SCT Celestron
smoula

Příspěvek od smoula »

Rada, která by tu asi měla zaznít je ta, že je potřeba vůbec vyzkoušet, jestli bude možné foťák použít v kombinaci s jeho okuláry.
He, zrovna jsem psal odpoved Vabrovi a predbehl si me. Jestli po objednani tech dvou redukci 2. a 3. to bude vinetovat a nepujde to, tak se pujdu odstrelit. uz jsem to objedal kazde ca. 20$ :-?
AVX 11" SCT Celestron
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Je to s tebou těžké. Dáš sem dotaz , nevíš sice, jestli to půjde a objednáš.
Zřejmě rada zdarma není to pravé :)
Nevím sice, co máš za foťák, ale s většinou současných jsou dost problémy při afokálním focení. Určitě se vyplatí experimentovat zadarmo
zbignieww
Věk: 83

Příspěvek od zbignieww »

Takže je potřeba dát tam okulár, zaostřit a z ruky přiložit foťák a podívat se, jestli vykreslí jeho celé polenebo tam bude jen malý kroužek. Apokusit se pomocí zoomu vyhledat, jak velké pole to zobrazí. A takhle vyzkoušet všechny okuláry, které má. Jde to dobře i ve dne na vzdálený objektnebo zvečera na Měsíc.
Cekam na koupe kompaktu z vymenitelnym objektivem, se kterym chtel bych udelat prvni krucky afokalne a okularovou projekcji.
Prozatim jednou jsem prilozil jakysi canon power shot od dcery do okularu ( ne pamatuji si presne, ale myslim ze to byl hyperion aspherical 36mm ) a byl jsem prekvapeny: maly krouzek. Mobilem no problem...

Pokud to neni moc slozite :-[, prosim Milane o vysvetleni, o co se jedna, ze jedny okulary vyhovuji, jine - ne! Je to vec parametru okularu, vystupni pupily, objektivu kompaktu, cipu...???
Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

je to záležitost skutečné ohniskové vzdálenosti okuláru, velikosti výstupní pupily soustavy dalekohled-okulár, velikosti oční čočky okuláru a hlavně konstrukce objektivu foťáku. Některé mají mnoho členů, přičemž frontální čočka je veliká a daleko od vstupní pupily objektivu, a nelze přiblížit objektiv dostatečně blízko k okuláru tak, aby zobrazil viditelné obrazové pole v okuláru přes celý senzor.

Ve výhodě jsou obvykle malé objektivy s krátkým ohniskem, použité na okuláru s dostatečně velkou oční čočkou.

Naopak, fotit afokálně například DSLR s objektivem je téměř nemožné (ani to není potřeba). Pokud se současné kompakty konstrukcí blíží DSLR (velký objektiv, velký senzor) je to problém.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN

Příspěvek od MilAN »

U pevného ohniska by o tom šlo asi jednoduše pojednat. U zoomů a superzoomů, kde se všechno vzájemně pohybuje je to složitý problém.Hlavně se rovina toho objektivu dostává dost daleko od okuláru - od výstupní pupily. výsledek je potom podobný tomu, jako když oko vzdaluješ od okuláru - z celého zorného pole zůstává jen malý kroužek.
Tohle chce předem odzkoušet.
Pokud budeš kupovat mirrorless kameru, určitě nefoť afokálně. Buď v primárním ohnisku nebo projekcí Barlowem nebo okulárem. Tam není žádný problém. Jako projekční okulár použít třeba Plössl
zbignieww
Věk: 83

Příspěvek od zbignieww »

...no jo, cim dal v les, tim vic stromu... Ale to jsem cekal, jsem absolutni novacek z fotoaparaty, posledni byl rusky FED...Bude to Sony Nex5N - ale absolutne ne kvuli tomu, ze si cinim naroky na extra fotky, ale proste at neco poradneho v Rodine zustane... Pro denni fotky, videjka atd...

Samozrejme premyslim tez o foto v ohnisku, poridil jsem si velmi levne v Krakove adapter z bajonetem typu E pro Nex-y, adapter z zavitem T2, drzak BP a adapter pro toho hyperiona 36mm... Jsem zvedav, kolik toho budu davat na prodej...

Chtelo by to mit nekolik zivotu, jako kocka... :)
Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
luki007

Příspěvek od luki007 »

Děkuji moc za radu a při první příležitosti to vyzkouším . ;)
smoula

Příspěvek od smoula »

Naopak, fotit afokálně například DSLR s objektivem je téměř nemožné (ani to není potřeba). Pokud se současné kompakty konstrukcí blíží DSLR (velký objektiv, velký senzor) je to problém.  
No jo, mas pravdu. Ty blaaaho, tak co budu delat? :-/ Ted jsem to zkousel s Fuji 6500fd a nejde to. Pri maximalnim zoomu pokryva zobrazena oblast tak 60-70procent a nejde ani manualne poradne doostrit. pri minimalnim je videt jen bily krouzek. J a to risknul protoze pres maly binokular jsem s tim kdysi zkousel z posedu cosi a az na spatnou kvalitu v tom videt neco bylo. Tak jsem asi skoncil. Kompakt CanonIXUS je smejd kterej neumi v zadnem jakemkoliv rezimu doostrit, zaclonit  atd. protoze tam hleda ksichty atp. a jinak naprosto super fuji s manualnim nastavenim vseho (vpodstate takova pseudo DSLR) a 28-300mm objektivem na to nejde. navic jsem vcera koupil na ebay redukce, ktere jsou mne osobne tudiz naprd  :-?
AVX 11" SCT Celestron
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nojo, no, tak to dopadá když se nejdřív kupuje a pak teprve ptá a studuje.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět