Astrofotografie - dotazy začínajících
Nechapu, proc zde nekteri nejsou schopni nebo ochotni akceptovat fakt, ze dotycny ma nejaky cenovy strop. Kdyz chce dalekohled za 2000, tak mu doporucim neco za 2000. A to je bud Lidlskop, firstskop, 70/500 refraktor, nebo refraktor 80/400 ale s tim, ze musi mit k tomu uz doma pevny fotostativ. Zdrzim se poznamek, ze je to kravina, blbost a ze nekdy to stalo x penez a dnes je to za pakatel. Ono pro kazdeho je pakatel jina castka. Kazdemu snad musi byt jasne, ze kdyz dalekohledy, ktere tu ma vetsina stoji cca 4x az 5x tolik, ze to asi nebudu jen proto, ze to tak stanovil prodejce, ale ze to bude i z jinych duvodu a ze ten muj, za 2000, to asi nedovede.
Rozumim posunu castky cca 10%, ale 100%?
Rozumim posunu castky cca 10%, ale 100%?
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
- Honza Ebr (honza42)
Já zas nechápu, kde je problém v tom, jim ten cenový strop rozmlouvat?
Chci si koupit dům v Praze, můj cenový strop je půl milionu. Je opravdu lepší doporučit mi ať si koupim garáž a dám si na stěnu koberec?
Ty malé dalekohledy na rozklepaných stativech prostě stojí za houby. Nechápu důvody pro nekonečné hledání marginálních důvodů, proč vlastně nejsou tak úplně k ničemu.
Postup "chci dělat tohle a tohle a mám tolik peněz" je naprosto zvrácený. Logický je postup je "chci dělat tohle a tohle, tolik peněz potřebuju, aby to za něco stálo". a) mám je -> du si to koupit b) nemám je -> šetřim dál, nebo si hledám zábavu, na kterou mám.
Chci si koupit dům v Praze, můj cenový strop je půl milionu. Je opravdu lepší doporučit mi ať si koupim garáž a dám si na stěnu koberec?
Ty malé dalekohledy na rozklepaných stativech prostě stojí za houby. Nechápu důvody pro nekonečné hledání marginálních důvodů, proč vlastně nejsou tak úplně k ničemu.
Postup "chci dělat tohle a tohle a mám tolik peněz" je naprosto zvrácený. Logický je postup je "chci dělat tohle a tohle, tolik peněz potřebuju, aby to za něco stálo". a) mám je -> du si to koupit b) nemám je -> šetřim dál, nebo si hledám zábavu, na kterou mám.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Tak tedy koupím, ten Vámi "opěvovaný" skywatcher 80/400 AZ3 za ty 3300. http://www.elektro-partner.cz/hvezdarsk ... z3/obchod/ Ale koupím ho přes elektropartnera, tam ho mají za stejnou cenu, ale dodání je za 80 korun. Tak snad dojde v pořádku a bu se nám s ním pěkně pozorovat... 
Ja si myslim, ze kazdy, ktery sem prijde umi cist. Precte si tedy neco o podobnych tematech a udela si obrazek. Kdyz i potom chce do toho dat 2000 kč a ne víc, tak se zepta na to, co je za ty penize nejlepsi. Kdyz neumi cist, muze umet pocitat a snad vi, kolik ze sveho rodinneho rozpoctu do toho muze investovat. Umi si udelat predstavu jak je to pro nej dulezite a kolik penez si to zaslouzi. Pokud si ale nic neprecte, je mi naprosto jedno, ze si koupi neco, z ceho bude nemile prekvapenej, protoze kdyz se neinformuje (nic si neprecte) je to jen a jen jeho problem.
A konecne...podivejte kolik z vas tady zacinalo na lidlskopu za 2000 Kč...
On Honzo kazdy nepotrebuje videt kdejakou ducharinu. Meli jsme ucitele, ktery kazdy jasny den pozoroval Mesic a pod., a to s necim, jako je lidlskop a vzdy nam v patek rano o prednasce o sedme vypravel co videl, co je videt. A on pozoroval v Rochlic, nejvetsiho sidliste Liberce. Nemusel jezdit za tmou, nemusel videt kdejakou ducharinu, mel radost z pozorovani, mel pokoru pred svetem.
Delat zabavu takovou, na kterou mam je taky docela nestastne reseni(jasny, ze neberu extremy, ze treba chci letat proudovym letadlem, apod.) Ale uvedu jeden priklad z amaterskeho sportu. Pomerne nedavno se do hokeje prestali hlasit novi chlapci a devcata. Treneri se ptali jakto? Vzdyt v minulosti to chtel hrat skoro kazdy, bere nam je fotbal, hraje se florbal, apod. Chyba ale, ti kluci porad chteji byt jako Jagr, Hasek, Reichel, Dopita nebo Plekanec, ale nekteri z tech funkcionaru zacli zit mimo realitu. Nepochopili, ze hokej je pomerne financne narocny sport, ze deti rostou a kdyz syn chce byt brankarem, tak mu ob rok musim kupovat betony, lapacku, masku, vyrazecku, atd. Nepochopili, ze driv na vystroj prispivaly kluby, ze i kdyz to nemeli super moderni od renomovanych znacek, tak to mohli hrat. Kdyz to pochopili, udelali zcela jednoduche kroky k tomu aby se to dostalo i k tem, kteri na to uplne nemaji a uz nesou prvni ovoce.
Nebudme jako ti hloupi funkcionari, kterym zamotaly hlavu opravdu velke prumery. Pochopte, ze na to nema a nebo ani nechce mit kazdy, ze nekomu staci ta levna, bazarova vystroj, treba po nekom a staci mu zcela amaterske parametry, ze nepotrebuje kompozitovou hokejku nebo helmu jako ma Ovečkin. Jasny, kdyz ji ma a nekdo ho trefi pukem, bude ho to bolet mene nez v Jofe po brachovi, stejne tak uvidi mene dalkohledem za 2000 nez v drazsim, ale tu zabavu muze delat a o to asi v zabave jde, ne?
A konecne...podivejte kolik z vas tady zacinalo na lidlskopu za 2000 Kč...
On Honzo kazdy nepotrebuje videt kdejakou ducharinu. Meli jsme ucitele, ktery kazdy jasny den pozoroval Mesic a pod., a to s necim, jako je lidlskop a vzdy nam v patek rano o prednasce o sedme vypravel co videl, co je videt. A on pozoroval v Rochlic, nejvetsiho sidliste Liberce. Nemusel jezdit za tmou, nemusel videt kdejakou ducharinu, mel radost z pozorovani, mel pokoru pred svetem.
Delat zabavu takovou, na kterou mam je taky docela nestastne reseni(jasny, ze neberu extremy, ze treba chci letat proudovym letadlem, apod.) Ale uvedu jeden priklad z amaterskeho sportu. Pomerne nedavno se do hokeje prestali hlasit novi chlapci a devcata. Treneri se ptali jakto? Vzdyt v minulosti to chtel hrat skoro kazdy, bere nam je fotbal, hraje se florbal, apod. Chyba ale, ti kluci porad chteji byt jako Jagr, Hasek, Reichel, Dopita nebo Plekanec, ale nekteri z tech funkcionaru zacli zit mimo realitu. Nepochopili, ze hokej je pomerne financne narocny sport, ze deti rostou a kdyz syn chce byt brankarem, tak mu ob rok musim kupovat betony, lapacku, masku, vyrazecku, atd. Nepochopili, ze driv na vystroj prispivaly kluby, ze i kdyz to nemeli super moderni od renomovanych znacek, tak to mohli hrat. Kdyz to pochopili, udelali zcela jednoduche kroky k tomu aby se to dostalo i k tem, kteri na to uplne nemaji a uz nesou prvni ovoce.
Nebudme jako ti hloupi funkcionari, kterym zamotaly hlavu opravdu velke prumery. Pochopte, ze na to nema a nebo ani nechce mit kazdy, ze nekomu staci ta levna, bazarova vystroj, treba po nekom a staci mu zcela amaterske parametry, ze nepotrebuje kompozitovou hokejku nebo helmu jako ma Ovečkin. Jasny, kdyz ji ma a nekdo ho trefi pukem, bude ho to bolet mene nez v Jofe po brachovi, stejne tak uvidi mene dalkohledem za 2000 nez v drazsim, ale tu zabavu muze delat a o to asi v zabave jde, ne?
Newton 203/1200, dobson
Neřekl bych opěvovaný, ale v dané cenové relaci jedna z mála možností. Tady je ještě jeden typ od binoxu http://www.binox.cz/70mm-refraktory-coc ... -sk707az2/.
Vzhledem k menší světelnosti bych řekl, že Měsíc a planety ukáže líp než ten 80/400. V Lídlu by měli mít o Vánocích podobný refraktor 70/700 za 1999,- (aspoň se to tu někde objevilo, ale ten leták už jsem nenašel).
Vzhledem k menší světelnosti bych řekl, že Měsíc a planety ukáže líp než ten 80/400. V Lídlu by měli mít o Vánocích podobný refraktor 70/700 za 1999,- (aspoň se to tu někde objevilo, ale ten leták už jsem nenašel).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Neřekl bych opěvovaný, ale v dané cenové relaci jedna z mála možností. Tady je ještě jeden typ od binoxu http://www.binox.cz/70mm-refraktory-coc ... -sk707az2/.
Vzhledem k menší světelnosti bych řekl, že Měsíc a planety ukáže líp než ten 80/400. V Lídlu by měli mít o Vánocích podobný refraktor 70/700 za 1999,- (aspoň se to tu někde objevilo, ale ten leták už jsem nenašel).No tys to tím tipem teda zazdil...
::)
Fakt je zbytečné se tu unavovat... :-/
P.S. To si snad děláš pr..del.. :-X
P.S.2. Jsem chtěl jen říct asi tolik, že je mi proti srsti radit něco jen proto, abych se někomu zalíbil v názoru..
Vzhledem k menší světelnosti bych řekl, že Měsíc a planety ukáže líp než ten 80/400. V Lídlu by měli mít o Vánocích podobný refraktor 70/700 za 1999,- (aspoň se to tu někde objevilo, ale ten leták už jsem nenašel).No tys to tím tipem teda zazdil...
::)
Fakt je zbytečné se tu unavovat... :-/
P.S. To si snad děláš pr..del.. :-X
P.S.2. Jsem chtěl jen říct asi tolik, že je mi proti srsti radit něco jen proto, abych se někomu zalíbil v názoru..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Nechapu, proc zde nekteri nejsou schopni nebo ochotni akceptovat fakt, ze dotycny ma nejaky cenovy strop. Kdyz chce dalekohled za 2000, tak mu doporucim neco za 2000.Naprosto s Tvými názory souhlasím, tak nějak si to taky myslím, neříkám, že se tady lidi nesnaží dobře poradit, ale některým ke štěstí stačí málo... 
Říká kdo
To Paja: já jsem Ti jej nedoporučoval, já jen chtěl demonstrovat extrémnější řešení, které mi ale kupodivu celkem funguje :D Chtěl jsem něco ultra skladného tak jsem si jej pořídil. Za tu cenu ale něco takového jak kolega výše navrhuje bude lepší.
Niečo podobne som si dokúpil k veľkému 5“ teleskopu a teraz to slúži ako zameriavač. Kúpil som si konkrétne:
Celestron Travel Scope 70
refraktor priemer objektívu 70mm; ohnisko 400mm, okulár 20mm (zväčšenie 20x), okulár 10mm (zväčšenie 40x), prevratný hranol, batoh na prenášanie, foto-statív, hľadáčik 5x24, váha 1500g;
Upevnil som ho takto:
jb :D
Celestron AstroMaster 130/650 Dobson + OTG ( ako hľadáčik )
Celestron FirstScope 75
Celestron FirstScope 75
No, to mi nepripada zrovna jako rozumne reseni. To se musi trast jak osika.
Newton 203/1200, dobson
Já zas nechápu, kde je problém v tom, jim ten cenový strop rozmlouvat?
S tímto názorem se také ztotožňuji - vždy jsem se jím řídil,ať se to týkalo astro,muziky či jiných koníčků - kompromisy moc nefungují
S tímto názorem se také ztotožňuji - vždy jsem se jím řídil,ať se to týkalo astro,muziky či jiných koníčků - kompromisy moc nefungují
refr. 70/325,SC 6,triedr Zeiss 7x50,SW Flexi-tube 300,Lumicon UHC,barlow Ultima,
okuláry: ATC 4,Speer waler 7,6mm,Nagler 11,Ultrascopic 15,TV Panoptic 24,TV plossl 25,ATC 32, Hyperion 31, Explore 4,7 a 6,7
ve výstavbě ultralight 178/890 ATC optika
okuláry: ATC 4,Speer waler 7,6mm,Nagler 11,Ultrascopic 15,TV Panoptic 24,TV plossl 25,ATC 32, Hyperion 31, Explore 4,7 a 6,7
ve výstavbě ultralight 178/890 ATC optika
Pro Stana,
pr...el si nedělám, předpokládám, že ten refraktorek 70/700 bude na tom dle parametrů podobně jako Lídlskop a když si porovnám Lídlák s Malokukem, je to "nebe a dudy" ve prospěch lídláku - týká se planet a Měsíce. Takže asi tak, oba dalekohledy jsem měl
. Howgh
.
pr...el si nedělám, předpokládám, že ten refraktorek 70/700 bude na tom dle parametrů podobně jako Lídlskop a když si porovnám Lídlák s Malokukem, je to "nebe a dudy" ve prospěch lídláku - týká se planet a Měsíce. Takže asi tak, oba dalekohledy jsem měl
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
S tímto názorem se také ztotožňuji - vždy jsem se jím řídil,ať se to týkalo astro,muziky či jiných koníčků - kompromisy moc nefungujíCo tedy uz neni kompromis? Kde zacina ta hranice "nekompromisniho" reseni?
Newton 203/1200, dobson
No, to mi nepripada zrovna jako rozumne reseni. To se musi trast jak osika.
Uvidím čo som to skúšal len tak sa vôbec netriasol ak nepočítam obvykle trasenie čo zažívam pri pozorovaní.
jb
Uvidím čo som to skúšal len tak sa vôbec netriasol ak nepočítam obvykle trasenie čo zažívam pri pozorovaní.
Celestron AstroMaster 130/650 Dobson + OTG ( ako hľadáčik )
Celestron FirstScope 75
Celestron FirstScope 75
To Vla - já vím že se dycky ví kdo to psal Dyť to bylo celé s nadsázkou ;) Trochu srandovní je, že na té pidinožce je to stabilnější než na tom fotostativu co mám, ale chce to samozřejmě ten stůl bo tak...
Je nám všem jasné, že Malokuk na AZ3 je lepší řešení než na fotostativu a Pája udělala dobře. Můj názor podložený zkušeností je, že trochu solidní fotostativ jej taky utáhne.
Jinak bych si dovolil oba názory spojit: cenový limit je cenový limit, někdy nejde ani tak o to přišetřit ale o to že do toho nechce dotyčný víc vrazit... Připomíná mi to když jsem si vybíral nové kolo cca do 5000,- a prolézal jsem příslušná fora s podobnými tématy a tam na stejný dotaz někdo odpověděl začátečníkovi - A chceš přední nebo zadní ;D
Něco do 2000 doporučit určitě jde, třeba minidobsonek nebo triedr. Něco jde doporučit asi vždy (pokud není cenový limit stovka :D). Ale je nutné upozornit, pokud by to snad začátečníkovi nebylo jasné, že je nutné investovat více aby to pozorování bylo jakštakš s přijatelným výsledkem (což je opět pro každého relativní pojem, zvláště my, co se díváme lepšími kukátky vidíme v těch malých levných chyby, ale začátečníkovi to může stačit a může ho těšit že když ho to chytne a pořídí si něco pořádného tak to bude o dost lepčí ).
Je nám všem jasné, že Malokuk na AZ3 je lepší řešení než na fotostativu a Pája udělala dobře. Můj názor podložený zkušeností je, že trochu solidní fotostativ jej taky utáhne.
Jinak bych si dovolil oba názory spojit: cenový limit je cenový limit, někdy nejde ani tak o to přišetřit ale o to že do toho nechce dotyčný víc vrazit... Připomíná mi to když jsem si vybíral nové kolo cca do 5000,- a prolézal jsem příslušná fora s podobnými tématy a tam na stejný dotaz někdo odpověděl začátečníkovi - A chceš přední nebo zadní ;D
Něco do 2000 doporučit určitě jde, třeba minidobsonek nebo triedr. Něco jde doporučit asi vždy (pokud není cenový limit stovka :D). Ale je nutné upozornit, pokud by to snad začátečníkovi nebylo jasné, že je nutné investovat více aby to pozorování bylo jakštakš s přijatelným výsledkem (což je opět pro každého relativní pojem, zvláště my, co se díváme lepšími kukátky vidíme v těch malých levných chyby, ale začátečníkovi to může stačit a může ho těšit že když ho to chytne a pořídí si něco pořádného tak to bude o dost lepčí ).
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Tak, presne tak Regule!
Newton 203/1200, dobson