refraktor z Lidlu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
michal.b

refraktor z Lidlu

Příspěvek od michal.b »

Dominik napsal: Viem, že to odbočuje od tématu, ale bol by pre mňa lepší
Achromát d 90/f 900 SW? Dali by sa zaznamenať zmeny tým, že sa zväčšil objektív a ohnisková dĺžka?
Na planéty by bol asi ideálny.
Opet se musim zeptat, kolik na to mas zhruba penez. Jinak ta 90ka by na planety byla samozrejme mnohem lepsi.
ivanmsk

refraktor z Lidlu

Příspěvek od ivanmsk »

Ono ta ETX-ka vyzera skutocne ako kvazihracka pre neastronomov (da sa to pouzit aj na pozeranie po dievcatach...)
Ked uz nieco od Lidla, co tak skusit pockat na ref.70/700, to je sice bez GOTO, ale je to pouzitelnejsie, hlavne ked paralaktiku doplnis pohonom.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Dominik

refraktor z Lidlu

Příspěvek od Dominik »

michal.b napsal:

Opet se musim zeptat, kolik na to mas zhruba penez. Jinak ta 90ka by na planety byla samozrejme mnohem lepsi.
Momentálne tak do 10000sk.
michal.b

refraktor z Lidlu

Příspěvek od michal.b »

Dominik napsal:

Momentálne tak do 10000sk.
Tak se podivej do bazaru, treba je tam 90mm mak nebo 90mm refraktor.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

refraktor z Lidlu

Příspěvek od MMys »

V tom případě si nemůžu pomoct, ale být tebou bych ještě pár tisícovek našetřil, a koupil si rovnou zrcadlový dalekohled dobson tak 150-200mm. Pokud už toho máš zasebou s 60mm refraktorem dost, tak nemá cenu jít na refraktor srovnatelné kvality, s průměrem o 3 cm větším. Já jsem přestoupil z 60mm refraktoru, který jsem měl až do svých zhruba 22 let, rovnou na 200mm zrcadlo.

Oprosti se teď od těch představ, že prostě musíš mít hned nějaký dalekohled, byť jen o chlup lepší, než ten, co máš, a podvíej se na věc realisticky.

1) Bydlíš v Bratislavě - kde, na okraji nebo někde v centru ? Jak se dostaneš s dalekohledem za tmou ? Z města prostě skoro nic neuvidíš (kromě pár planet a Měsíce) . Je Ti 11let. Pokud s Tebou nebudou rodiče ochotni jezdit za tmou, nebo nemáte nějakou chatu něde mimo město, je prakticky jedno, jestli máš 60 nebo 90mm refraktor, a ani 200-ka dobson na tom nebude ve městě nijak výrazně lépe, pokud nemáš možnost používat filtry, což je zatím asi mimo tvoje finanční možnosti. Samozřejmě, ten zrcadlový dalekohled ale ukáže excelentně planety, Měsíc, Slunce (s filtrem z folie za pár stovek) a tak, ať si kdo chce co chce říká, ve srovnání s levnými achromáty kolem 80-90mm, ve tvé cenové třídě prostě vede, a až se jednou dostaneš vlastními silami za tmou, tak ho pořádně využiješ i tam.

2) Potřebuješ paralaktiku ? Podle mne ne. Jasně, i já jsem po ní od začátku toužil, dnes vím, že to byla blbost, má to význam jen na focení, což činím. Na vizuální pozorování budu stejně stavět dobsona, je to daleko pohodlnější.

3) Využil jsi už ten 60mm dalekohled na AZ montáži nadoraz ? Já si myslím, že ne. Dá se toho s ním vidět dost, ale jsme opět tam, kde jsme už byli - prostě to nejde z města. Já osobně si myslím, že by ses spíš měl dát dohromady s nějakou partou starších stejně "postižených" lidí (v Bratislavě určitě tací jsou) a dohodnout s rodiči, aby tě prostě s nimi pustili pozorovat do pořádné tmy. Rozhodně to je lepší cesta, než nyní koupit o pár cm větší dalekohled, a zjistit, že toho s ním vidíš (nebo spíš nevidíš) prakticky stejně. Já jsem v Tvém věku měl tu výhodu, že jsem měl ten dalekohled na venkově u babičky, a každý víkend jsme tam jezdili, a býval jsem tam o prázdninch. Takže jsem se s ním pod tmavou oblohou vyřádil. Jednou jsem si ho vzal do města, a hned příští týden jsme ho odvezli zpátky, a do města jsem ho už netahal. Bylo to zbytečné.

Pokud se mýlím, a opravdu ho používáš pod tmavou oblohou, a prokoukal jsi už všecko, co s ním jde, tak se omlouvám. A v tom případě je opravdu čas na větší dalekohled, a tím myslím minimálně 150-ku. Pokud to je tak, jak píšu, tak se nad tím zamysli, ale hlavně nekupuj ten ETX-70 ani žádný jiný malý refraktor, kor na nějaké mizerné paralaktice, a raději to vydrž a ještě těch pár tisícovek našetři.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
micer

refraktor z Lidlu

Příspěvek od micer »

hadacek napsal: 2 micer: no ... a je k mani levněji než v Lidlu? :)
Dal jsem ho tady do bazaru za 4000 Kč, první zájemce se přihlásil za 8 minut, je zamluvený, zatím neprodaný
micer

refraktor z Lidlu

Příspěvek od micer »

Dominik napsal:

A čo si od neho očakával?
Teraz naozaj neviem či je dobrý alebo nie!!!
Najviac ma odrádza to zväčšenie, naozaj sa nedá použiť ani 2* barlow?(však vela ľudí ho používa)Ak nie tak neviem používal by som ho hlavne na planéty, ale toto na planéty nieje čo s ním pozoruješ? Ešte uvidím.
Přesně jak jsem psal jsem ho kupoval ne na pozorování, ale na prozkoumání jak mají dělané GOTO, jak se v detailech chová Autostar. To jsem chtěl a to výborně splnil, mechanika i elektronika mu chodí citelně líp než jsem si představoval. Nazval bych to asi nejvýstižněji "samopolohovací půltriedr se zvětšením 30 - 42 ". Barlow samozřejmě použít jde, ale moc kvalitní není.
pesvo
Věk: 59

refraktor z Lidlu

Příspěvek od pesvo »

Měl bych jeden dotaz ohledně toho ETX 70. Nevíte někdo, jak je to s připojením na PC. Dle letáku by se to mělo propojit a hotovo. Jestli v balení není nějaky klasický seriový nebo USB kabel, tak to nevadí, to lze přikoupit za pár korun, ale pokud to bude potřebovat něco speciálního, tak je to dle mě od nich podraz.

Chtěl bych jej použít na vzdálený monitoring oblačnosti přes vzdálenené řízení přes PC. Za tu cenu bych asi nic lepšího nepořídil. O optiku nejde, osadil bych jej nějakou TV nebo web kamerkou třeba i s vlastním objektivem, ale to řízení z PC je pro mě podmínkou...
Petr Svoboda (tribase.net@volny.cz)
voko

Re: refraktor z Lidlu

Příspěvek od voko »

U Lídla nabízený ETX-70 je nabízen s jednodušším Autostarem #494. Já mám Autostar #497, takže mohu jen teoretizovat, nicméně si myslím, že připojení bude analogické (jinak však lze ETX-70 připojit i přes ten složitější model 497).
Připojuje se přes připojovací sadu #506 (nutno dokoupit). Na popisu stojí (http://www.optcorp.com/product.aspx?pid ... =Meade&st= nebo i tady http://www.opticsplanet.net/meade-astro-finder-kit.html#), že obsahuje kromě 6' kabelu ještě DB-9 sériový adaptér a AstroFinder Software (o ten je to dražší oproti jen soupravám s kabely).
Takže by to mělo být připojitelné k jakémukoli PC s OS Windows (specifikace v dalších záložkách na výše citovaných www stránkách), a to tak, že připojený kablík se zasune do toho adptérku DB-9 a druhým koncem do buď ručky Autostaru nebo přímo někam na panel dalekohledu (z foto to není dost patrné, většinou to bývá přesně specifikované na přibaleném letáku k dané kabelové soupravě). Pokud by PC neměl RS232 port, ale jen USB port, pak nutno dokoupit ještě redukci USB-RS232.
Ovládat by se to mělo buď přes klasický Autostar Suite nebo ten přibalený software (asi nějaká jednodušší verze Autostaru Suite). Možná mě upřesní nějaký majitel přímo ETX-70, který ji používá, ale myslím, že se v základech nemýlím.
Něco by šlo dopátrat i zde: http://www.weasner.com/etx/menu.html
e-mail: vokope(at)cmail.cz
zdenek
Věk: 56

refraktor z Lidlu

Příspěvek od zdenek »

voko napsal: U Lídla nabízený ETX-70 je nabízen s jednodušším Autostarem #494. Já mám Autostar #497, takže mohu jen teoretizovat, nicméně si myslím, že připojení bude analogické Uz jsem to psal nekde vyse ale pro jistotu to zopakuji. ETX-70 s Autostarem 494 potrebuje SPECIALNI kabel (prave onen #506) na propojeni s PC a kabel pro Autostar 497 NEBUDE korektne pracovat. Odzkouseno, overeno.
voko

refraktor z Lidlu

Příspěvek od voko »

[quote author=zdeneklink=board=dalekohledy;num=1104512261;start=180#190 date=12/02/05 - 10:26:42]Uz jsem to psal nekde vyse ale pro jistotu to zopakuji. ETX-70 s Autostarem 494 potrebuje SPECIALNI kabel (prave onen #506) na propojeni s PC a kabel pro Autostar  497  NEBUDE korektne pracovat. Odzkouseno, overeno.
Já také nikde netvrdím, že by to mělo pracovat s připojovací sadou kabelů k Autostaru #497 (označenou Meade #505), ale s Autostarem #497, a to je rozdíl. Ale ten Autostar #497 (což znamená vlastně nový ruční ovladač) by si musel pochopitelně zájemce přikoupit nový (nebo použít z nějakého jiného stávajícího dalekohledu), ale ten by zase nepracoval s tou kabelovou sadou #506. Ale faktem je, že ten dokonalejší Autostar má bohatší databázi objektů, kterou by ETX využilo tak z 1/4, takže by to byla investice z hlediska samotného ETX skoro zbytečná (ledaže by někdo uvažoval o koupi dokonalejšího dalekohledu od Meade v budoucnosti s jejím následným použitím).  
Ale nevidím důvod nevěřit tvrzení Meade, že ETX-70 + Autostar #494 s tou kabelovou sadou Meade #506 k PC připojit lze, jen jsem psal, že ovládání takového dalekohledu s takovou sadou a Autostarem #494 nemám odzkoušeno.
Takže snad je už všem jasné, co jsme oba chtěli říct a nezamotali jsme někomu příliš hlavu čísly!
zdenek
Věk: 56

refraktor z Lidlu

Příspěvek od zdenek »

Jasne, myslim ze je to uz jasne. Ja pochopil, ze doporucujes pouzit kablik z jineho Autostaru. Jinak s tebou souhlasim. Porizovat jiny Autostar k tomuto pristroji je asi stejne, jako cpat do trabanta motor z BMW
MilAN
Věk: 77

refraktor z Lidlu

Příspěvek od MilAN »

voko napsal:
Ale faktem je, že ten dokonalejší Autostar má bohatší databázi objektů, kterou by ETX využilo tak z 1/4, takže by to byla investice z hlediska samotného ETX skoro zbytečná Ta 1/4  by byla moc optimistická. U hvězd ze SAO katalogu-budiž. Ale DSO, kterých má Autostar  v databázi přes 13.000, je vidět tak 100 (no, ono to ani v ETX90 a ETX125 ten poměr pro DSO moc nevylepší.)
To jen informace pro ty, kteří si myslí že Autostar  pro tyhle dalekohledy má až takový velký přínos.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
voko

refraktor z Lidlu

Příspěvek od voko »

MilAN napsal: To jen informace pro ty, kteří si myslí že Autostar  pro tyhle dalekohledy má až takový velký přínos.
Souhlasím, s tím, že hlavní význam lze spatřovat především v levném GoTo.
pesvo
Věk: 59

refraktor z Lidlu

Příspěvek od pesvo »

Pánové, díky moc. Micer mi to také potvrdil, že v tom balení není ani obyčejný ani žádný jiný káblík na propojení s PC. Je vidět, že si ty super a hypermarkety si dělají se zákazníkama, co chtějí dle hesla PAPÍR SNESE VŠECHNO !
Petr Svoboda (tribase.net@volny.cz)
Odpovědět