refraktor z Lidlu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
RNT

refraktor z Lidlu

Příspěvek od RNT »

Je to tak jak píšete ....
Začal jsem to poté co mi to uteklo z klábosnice ověřovat (ohnisko je pouhých 350 mm) a opravdu to předělat nepůjde :(

Zjistil jsem taky cenu co udává výrobce a je to obvykle prodávané za cca 300 US.
Dominik

refraktor z Lidlu

Příspěvek od Dominik »

Konečne som vás vyprovokoval!!! ;D

Ano mám aj absťák, ale niečo iné: Prečo má ETX tak strašne vela ľudí a prečo mi ho KaPr odporúča?(spomenul aj nekvalitnú optiku)Tu na sú ohlasi ako keby to bol úplný šrot, tak čo potom mám chcieť ako niečo praktické, kvalitné opticky, mechanicky? Dobson 150 si nechcem kúpiť pretože si za nejaký čas až budú podmienky chcem kúpiť dobson 250. Chcel by som niečo praktické, ale kvalitné. A ten môj 60mm refraktor nieje dobrý to musíte vedieť aj vy, taže čo si mám kúpiť kým budem mať dobson chcem sa pripraviť na DSO, ale vela už bez poriadného ďalekohľadu nevydržím? Dobre odhovorili ste ma od ETX. Viete chcem sa už vyvýjať čo sa týka kvality a profesionality a s týmto 60mm sa pozorovať dá, ale...
Si to vyzerá tak, že budem musieť ešte dosť dlho počkať.
michal.b

refraktor z Lidlu

Příspěvek od michal.b »

No dobre, ale porad si nenapsal to nejdulezitejsi. Kolik na to mas penez? 5, 10, 20 tisic, neomezene?
Pavuk_

refraktor z Lidlu

Příspěvek od Pavuk_ »

Dominik napsal: Konečne som vás vyprovokoval!!! ;D

Ano mám aj absťák, ale niečo iné: Prečo má ETX tak strašne vela ľudí a prečo mi ho KaPr odporúča?(spomenul aj nekvalitnú optiku)Tu na sú ohlasi ako keby to bol úplný šrot, tak čo potom mám chcieť ako niečo praktické, kvalitné opticky, mechanicky? Dobson 150 si nechcem kúpiť pretože si za nejaký čas až budú podmienky chcem kúpiť dobson 250. Chcel by som niečo praktické, ale kvalitné. A ten môj 60mm refraktor nieje dobrý to musíte vedieť aj vy, taže čo si mám kúpiť kým budem mať dobson chcem sa pripraviť na DSO, ale vela už bez poriadného ďalekohľadu nevydržím? Dobre odhovorili ste ma od ETX. Viete chcem sa už vyvýjať čo sa týka kvality a profesionality a s týmto 60mm sa pozorovať dá, ale...
Si to vyzerá tak, že budem musieť ešte dosť dlho počkať. za 4990,- si kup radsej refraktor sw 100/500 a budes mat z neho viac uzitku ako z ETX-70
jose

refraktor z Lidlu

Příspěvek od jose »

A keby si si kúpil dva,plus nejaké drobnosti zložíš si binar napr 25x100.
micer

refraktor z Lidlu

Příspěvek od micer »

Koupil jsem tenhle ETX-70 před rokem v Lidlu od počátku se záměrem prozkoumat jeho navigaci a za tu cenu jsem bral optiku jako "bonus navíc". A musím říct, že se mi vůbec nejeví jako špatný za tu cenu, v podstatě mě příjemně překvapil ( moc jsem nečekal). Obraz je srovnatelný asi tak s triedrem stejného průměru (při pohledu jedním okem), klad je že se může jít do větších zvětšení než u triedru ale na druhou stranu zase pohled oběma očima chybí. Reklamní nesmysly jako zvětšení 262x nebo "USB připojení k PC" nekomentuji. Na Barlow zapoměňte a většinou i na nejkratší okulár, jinak už jsou znát optické vady.
Navigace je udělaná hračkovitě, ale přitom funguje velice dobře a spolehlivě! Ustavuje se snadno a rychle a na zvolený objekt najede bez problémů a drží ho v zorném poli. Na focení to není, ale na koukání bez obsluhy a stáleho ručního "dohánění" je to perfektní, nejvíc při roztrhaných mracích a čekání na skulinu. Dobře a pohodlně se ovládá i v zimě a mrazu, dá se výborně přenášet (batůžek ve výbavě). Rozhodně to není pro toho, kdo chce objekty na obloze sám hledat, protože tohle dělá automaticky a celkem dobře. Není ani pro toho, kdo chce především deep-sky, na to je malý. Na hračku je moc dobrý, na kvalitní pozorovací dalekohled zas málo dobrý, něco mezi. Splnil to co jsem od něj původně chtěl, nelituju.
Berte to jen jako čistě osobní a subjektivní názor ....... a mimochodem je k mání, je čas ho poslat dál ..... . :)
Dominik

Re: refraktor z Lidlu

Příspěvek od Dominik »

micer píše: Splnil to co jsem od něj původně chtěl, nelituju.
Berte to jen jako čistě osobní a subjektivní názor ....... a mimochodem je k mání, je čas ho poslat dál ..... .  :)
A čo si od neho očakával?
Teraz naozaj neviem či je dobrý alebo nie!!!
Najviac ma odrádza to zväčšenie, naozaj sa nedá použiť ani 2* barlow?(však vela ľudí ho používa)Ak nie tak neviem používal by som ho hlavne na planéty, ale toto na planéty nieje čo s ním pozoruješ? Ešte uvidím.
hadacek

refraktor z Lidlu

Příspěvek od hadacek »

2 micer: no ... a je k mani levněji než v Lidlu? :)
Dominik

refraktor z Lidlu

Příspěvek od Dominik »

RNT

refraktor z Lidlu

Příspěvek od RNT »

Dominik

Re: refraktor z Lidlu

Příspěvek od Dominik »

Myslel som, že už je to na internetovej stránke lidl.
Pozrite na údaje ktoré uvádzajú:
Počítačový teleskop ETX 70

* počítačově řízený s elektromotory
   * zvětšení 14x - 262,5x
   * průměr objektivu 70 mm
   * ohnisková vzdálenost 350 - 1050 mm
   * Amici-prizma pro vzpřímenou a směrusprávnou reprodukci obrazu
   * 3 čočky: MA - 25 mm (pro sledování galaxií a hvězd), MA - 12 mm (klasická - pro sledování měsíce), MA 4 mm (pro sledování planet)
   * výškově nastavitelný hliníkový stativ (57 - 120 cm)
   * s veškerým příslušenstvým pro připojení k PC
   * včetně automatické navigace pro astro software
   * včetně batohu, stativu a příslušenství
   * cena za komplet
   * záruka 5 let !

Ako myslia tú ohniskovú vzdialenosť 350 - 1050 mm?
Majú inú okulárovú sadu. Ako by boli vidieť cez ten okulár MA4mm planéty?
zdenek
Věk: 56

refraktor z Lidlu

Příspěvek od zdenek »

Hmm, inu papir snese vsechno. takze:
- neocitej s tim, ze by jsi dostal pri f'=350mm smysluplny obraz pri zvetsenich nad nekde okolo 100x (i to uz je moc). Barevna vada je tam tak silna, ze cely obraz je prakticky nepouzitelny.
- f' je opravdu jen 350mm. Onech 1050mm souvisi s tim, ze soucasti soupravy je i Barllow 3x. Popravde receno alespon u meho ETX-70 je to asi nejpovedenejsi kousek optiky a pomerne rad je pouzivam i u velkeho Dobsona.
- MA 4mm je takrka nepouzitelny (blizka vystupni pupila, silna barevna vada a to nejen objektivu, ...).
- opravdu nevim jak je to s "veskerym prislusenstvim k pripojeni PC", protoze minuly rok to tam meli tusim
rovnez, ale propojovaci kabel tam nebyl (a ke vsemu to neni jen kabel, ale soucasti kabelu je i nejkaka predprogramovany jednochip a dalsi elonika).
Mates
Věk: 64

refraktor z Lidlu

Příspěvek od Mates »

Dominik napsal:

Teraz naozaj neviem či je dobrý alebo nie!!!
Najviac ma odrádza to zväčšenie, naozaj sa nedá použiť ani 2* barlow?(však vela ľudí ho používa)Ak nie tak neviem používal by som ho hlavne na planéty, ale toto na planéty nieje čo s ním pozoruješ? Ešte uvidím.
Dominiku, píšeš, že chceš někam pokročit. Ale s tímto dalekohledem to asi nebude. Jediná jeho výhoda je, že za ty peníze sám najde spoustu objektů na obloze. Ovšem nebudou vidět nebo jen velmi špatně. Neuvidíš víc než svým stávajícím přístrojem. Jestli se ale do Lidla půjdeš podívat s penězi asi si jej koupíš. Vypadá hezky.
michal.b

refraktor z Lidlu

Příspěvek od michal.b »

Mates napsal:

Dominiku, píšeš, že chceš někam pokročit. Ale s tímto dalekohledem to asi nebude. Jediná jeho výhoda je, že za ty peníze sám najde spoustu objektů na obloze. Ovšem nebudou vidět nebo jen velmi špatně. Neuvidíš víc než svým stávajícím přístrojem. Jestli se ale do Lidla půjdeš podívat s penězi asi si jej koupíš. Vypadá hezky.

Nejvic se mi libi, jak na strankach Meade uvadi, ze autostar ma v databazi 11 kvasaru
;D ;D ;D
Dominik

refraktor z Lidlu

Příspěvek od Dominik »

Viem, že to odbočuje od tématu, ale bol by pre mňa lepší
Achromát d 90/f 900 SW? Dali by sa zaznamenať zmeny tým, že sa zväčšil objektív a ohnisková dĺžka?
Na planéty by bol asi ideálny.
Odpovědět