Co pozorovat s newtonem 76/700

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
VK

Příspěvek od VK »

Jako vtip dobrý, ale stejně malým průměrem vidím a asi bych to měl dát do uvozovek jen jasné Messiéry a tím to, co se týká galaxií,  ta přehlídka končí..
Jako těžko napočítám přes dvacet obláčků jen v souhvězdí Lva a vvo tom tto je! V malokuku vidím tak 5-6 z těch dvaceti..Prostě pominu -li fotiče, tAk berte kukry 250 mm a výš..Víc nevím a jestli jsem někoho nasr..al, tak se omlouvám..Osobně bych rád čučel do nějakého čtyřkila, kdyby ten větší "krám" nebyl tak drahý a oproti tříkilu je tam holt cenový skok a to nepočítám koupi schůdků pod nohy..Ups. ;D
To Jiri_OV: Stanův příspěvek - kdyby byl napsaný standardní češtinou a lépe voleny výrazové prostředky - nejspíš bych se pod něj okamžitě podepsal.

Konkrétní závěr pro Newton 76/700, který z toho vyplývá (může vyplývat): Newton 76/700 je lidově řečeno "spíš dalekohlídek než dalekohled". Kniha Karkoscha, E.: Astronomický atlas hvězdné oblohy je určena pro pozorování oblohy Triedrem 10 X 50 od Zeisse. Ovšem poměrně kvalitní oblohy. Dá se říci, že totéž, co bys měl podle této knížky vidět triedrem 10 X 50, to uvidíš "s o něco větší zárukou" i v tomto svém dalekohledu.

Přeložený článek S. O'Meary jsem Ti poslal ;)

V. K.
baranka

Příspěvek od baranka »

Dá se říci, že totéž, co bys měl podle této knížky vidět triedrem 10 X 50, to uvidíš "s o něco větší zárukou" i v tomto svém dalekohledu.Tak to je docela dost objektů a pokud se k tomu přidá Měsíc a planety má Jiri_OV co pozorovat celej rok.Takovej dalekohled byl můj první (když nepočítám brejlák a různé udělátory)a byl jsem sním dost spokojený.Dost lidí zde na fóru má dalekohled podobných parametrů a nechce se mě věřit ,že by nikdo znich vlastně nepozoroval.
Newton 114/900
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Četl jsi TENTO článek?
Cetl jsem tento clanek
How faint can you see? Clark, R. N., Sky & Telesc., Vol. 87, No. 4, p. 106 - 108
ve kterem je pozorovani O'Meary zminovano. Zadny clanek s timto nazvem primo od O'Meary neznam, takze je otazkou, zda mluvime o tomtez clanku. Pokud muzes, posli mi ten o kterem mluvis ty.
baranka

Příspěvek od baranka »

O.K. Pro začátek to jakš takš jde, ale pak s jídlem roste chuť vidět toho víc..
Mimochodem ještě s ním pozoruješ nebo už stojí někde v koutě a koupils lepčí.. ;)

Ne,kdepak,už ho nemám, pořídil jsem si 114/900 (na to mé pokukování z balkónu to dostačuje a jsem sním spokojen).Jediné co jsem si ponechal z astrozačátků je 60/300 v papírové trubce od diplomu.
Newton 114/900
VK

Příspěvek od VK »

Cetl jsem tento clanek
How faint can you see? Clark, R. N., Sky & Telesc., Vol. 87, No. 4, p. 106 - 108
ve kterem je pozorovani O'Meary zminovano. Zadny clanek s timto nazvem primo od O'Meary neznam, takze je otazkou, zda mluvime o tomtez clanku. Pokud muzes, posli mi ten o kterem mluvis ty.
Ano, je to tento článek. Autorem je doopravdy Roger N. Clark a ne Stephen O'Meara.

Já jsem to Michalovi.b napsal už do soukromé zprávy. Napíšu to i tady veřejně: ten článek nikomu neublíží (tím, že si ho někdo přečte). Navíc začátečník je většinou inteligentní člověk a informace si dokáže setřídit sám.

V. K.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Dá se říci, že totéž, co bys měl podle této knížky vidět triedrem 10 X 50, to uvidíš "s o něco větší zárukou" i v tomto svém dalekohledu.
Já jsem nedávno zakoupil Newton 76/300mm jako dekoraci domů, na astronomii to fakt není, ale nebyl bych si jistý, že s 76/700 uvidíš o něco více než s kvalitním triderem 10x50 a to nejen vzhledem k centrálnímu stínění Newtonu.
Kikan

Příspěvek od Kikan »

Pokud by si někdo chtěl přečíst originál toho článku, o kterém se tu bavili Vláďa a Michal, pak zde je link na pdf verzi. A tady je poněkud rozvedená "hardcore" verze spojující zdroje z více článků.
"Please do not stare into laser with remaining eye."
EQ-5 GoTo, SW N200/1000, UHC Astronomik Profi, Barlow 2x Ultima 1.25”, Vixen PL32mm, SP-25mm, SP-10mm, SW UWA 6mm
stana

Příspěvek od stana »

Já jsem nedávno zakoupil Newton 76/300mm jako dekoraci domů, na astronomii to fakt není, ale nebyl bych si jistý, že s 76/700 uvidíš o něco více než s kvalitním triderem 10x50 a to nejen vzhledem k centrálnímu stínění Newtonu.To bych osobně radši koupil nějaký mosazný cool čočkáč..
Nic proti Newtonu, ale přeci jen časem slepne a potřeba ho poslat znovu k pokovení a taky prach, všudybyl v bytě mu taky nepřidá..
Když něco malého do bytu jako funkční dekoraci, tak refráč!
Ale proti gustu..I tak je to zajímavý počin a můžeš okukovat ulici.. ;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Tak on je to malý dobson vyrobený při příležitosti Mezinárodního roku atronomie (IYA 2009) tedy takový výroční dalekohled, který již pak nebude v prodeji. K tomu slepnutí - dekoraci to nevadí a dnešní kvalitní zrcadla vydrží opravdu hodně dlouho.
Rigel1

Příspěvek od Rigel1 »

Spekulace o tom, co ještě je vidět nebo už není vidět jsou "teoreticky zastřešeny" v článku O'MEARA, Stephen: How Faint Can You See?, Sky and Telescope 4/1994, článek jsem přeložil do češtiny a mám k dispozici.

V článku je zpochybněn pojem MHV (mezní hvězdná velikost) jako takový. Na příkladech je ukázána jeho bezpodstatnost. Dále je předložen výklad vlivu atmosféry na astronomická pozorování a z něho vyvozeny (zajímavé) závěry.

V. K.
Zdravím,
ten článek může být zajímavý, rád bych si ho přečetl. Můžu požádat o zaslání na e-mail ?
Newton 200/1000 na EQ5, Newton 130/1000, Tessar 100/500, Tessar  60/210, triedr 20x50
Tharos

Příspěvek od Tharos »

V článku je zpochybněn pojem MHV (mezní hvězdná velikost) jako takový.To bych netvrdil. To, že má MHV charakter pravděpodobnostní funkce je dobře známá věc a zkušení pozorovatelé s tím počítají. Tato skutečnost však určitě pojem MHV jako takový nezpochybňuje, jen poukazuje na to, že její určení není úplně triviální. A také na to, že z libovolného dalekohledu se při pokročilých pozorovatelských technikách dá získat mnohem více, než by se na první pohled mohlo zdát . Běžně se jako MHV bere jas hvězdy, která je viditelná po 50% času (k této hodnotě se zhruba dospěje i metodami sčítání hvězd v různých regionech).
jiri_OV

Příspěvek od jiri_OV »

Tak jsem nasel stranku, kterou jsem asi hledal. http://astronet.wz.cz/
Typek se stejnym dalekohledem popisuje, co s nim pozoroval. Bohuzel plosne DSO jsou fakt slabota, ale popisuje jich docela dost, takze mam prez leto co delat. Taky prej nasel hvezdu 11.43 mag. Snad bude pocasi.
Jeste k tomu clanku o MHV.
Cituji: "...hvězda 'blikla' v zorném poli jenom na sekundu, asi tak jednou za minutu..." Zkousel jste tohle nekdo ? Me to prijde jako hrozna nuda.
J.
VK

Příspěvek od VK »

Tak jsem nasel stranku, kterou jsem asi hledal. http://astronet.wz.cz/
Typek se stejnym dalekohledem popisuje, co s nim pozoroval. Bohuzel plosne DSO jsou fakt slabota, ale popisuje jich docela dost, takze mam prez leto co delat. Taky prej nasel hvezdu 11.43 mag. Snad bude pocasi.
Jeste k tomu clanku o MHV.
Cituji: "...hvězda 'blikla' v zorném poli jenom na sekundu, asi tak jednou za minutu..." Zkousel jste tohle nekdo ? Me to prijde jako hrozna nuda.
J.
Nuda to není, protože ten člověk se na to intensivně soustředí. A že jde o sekundu a minutu, to ví jen podle hodinek, protože při takovém soustředění je čas vnímán subjektivně úplně jinak, než normálně.
Algol77 (Jakub Koukal)
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

1.Zpochybňování mhv jako takové je zcestné, pro mě je to jeden ze základních, byť subjektivních korekčních faktorů (konec konců individuální korekce každého jedince lze stanovit)...
2. v monaru 25x60 sem při pozorování V Boo viděl (cca. 50% času) hvězdu o vizuální magnitudě 12,6, takže s Newtonem 76/700 to nuda není (mám ho ještě někde na hvězdárně)
3. pokud začínám, měl bych tomu volit adekvátní vybavení, kdysi, když sem začínal s DSO, stačil mi triedr 7x50 a na několik desítek pozorování bylo o zábavu vystaraný (byť i třeba seznamování se se širokým okolím slabších DSO objektů)
4. nevím proč je třeba vždycky začínat se 400-kou Dobsonem, když ani nevím, kde mám co hledat...
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
VK

Příspěvek od VK »

1.Zpochybňování mhv jako takové je zcestné, pro mě je to jeden ze základních, byť subjektivních korekčních faktorů (konec konců individuální korekce každého jedince lze stanovit)...
2. v monaru 25x60 sem při pozorování V Boo viděl (cca. 50% času) hvězdu o vizuální magnitudě 12,6, takže s Newtonem 76/700 to nuda není (mám ho ještě někde na hvězdárně)
3. pokud začínám, měl bych tomu volit adekvátní vybavení, kdysi, když sem začínal s DSO, stačil mi triedr 7x50 a na několik desítek pozorování bylo o zábavu vystaraný (byť i třeba seznamování se se širokým okolím slabších DSO objektů)
4. nevím proč je třeba vždycky začínat se 400-kou Dobsonem, když ani nevím, kde mám co hledat...
To napiš Rogeru N. Clarkovi.
Odpovědět