Anketa: Jste členem České astronomické společnosti
Pokud je mi známo, tak rozpočet ČAS se pohybuje v řádu statisíců. Nyní se snad přiblížil ke 2 milionům, ale v tom je mnoho účelově vázaných dotací na konkrétní projekty (Astronomická olympiáda, Keplerovo muzeum, Mezinárodní rok astronomie, Noc vědců atd.). S takovým rozpočtem se dnes v hokeji nebo fotbale nedá hrát snad ani okresní přebor a my bychom chtěli 1.ligu. ;D Když vidím jaká drastická omezení rozpočtu chystá vláda na příští roky např. Akademii věd, tak je téměř jisté, že to bude ještě mnohem horší. >:(
To že ČAS toho dělá málo pro veřejnost a své členy bych také netvrdil. Mnoho věcí totiž asi považujeme za tak samozřejmé, že ani nevnímáme podíl ČAS na nich. Přečtěte si výroční zprávy na serveru astro.cz. ČAS také poskytuje servis a právní subjektivitu mnoha svým kolektivním členům a sekcím. Někteří členové a sekce jsou aktivnější a někteří se jen vezou, ale to je v lidech, s tím ČAS bude jen těžko něco dělat, protože ji tvoří opět ti samí lidé (většinou amatéři, kteří jsou rádi, když vyšetří trochu času na svého koníčka a na aktivnější zapojení do činnosti ČAS nemají čas.). Aby se to někam viditelně pohnulo, tak by ČAS potřebovala minimálně dalších 50 lidí, kteří by pro ni pracovali naplno a zadarmo ve svém volném čase (a přitom ještě byli schopni mezi sebou dlouhodobě spolupracovat, vzájemě se respektovat, nepomlouvat a neurážet) nebo aspoň 5000 pasivních členů, aby z jejich příspěvků a dotací mohla zaplati 5 profesionálů na plný úvazek.
To že ČAS toho dělá málo pro veřejnost a své členy bych také netvrdil. Mnoho věcí totiž asi považujeme za tak samozřejmé, že ani nevnímáme podíl ČAS na nich. Přečtěte si výroční zprávy na serveru astro.cz. ČAS také poskytuje servis a právní subjektivitu mnoha svým kolektivním členům a sekcím. Někteří členové a sekce jsou aktivnější a někteří se jen vezou, ale to je v lidech, s tím ČAS bude jen těžko něco dělat, protože ji tvoří opět ti samí lidé (většinou amatéři, kteří jsou rádi, když vyšetří trochu času na svého koníčka a na aktivnější zapojení do činnosti ČAS nemají čas.). Aby se to někam viditelně pohnulo, tak by ČAS potřebovala minimálně dalších 50 lidí, kteří by pro ni pracovali naplno a zadarmo ve svém volném čase (a přitom ještě byli schopni mezi sebou dlouhodobě spolupracovat, vzájemě se respektovat, nepomlouvat a neurážet) nebo aspoň 5000 pasivních členů, aby z jejich příspěvků a dotací mohla zaplati 5 profesionálů na plný úvazek.
Dlouho jsem byl členem ČASu, žel jsem již vystoupil. Je to o té aktivitě uvnitř a vně společnosti, respektive pobočky. Snad jedinou výhodou tehdá pro členy byla úhrada cestovného na akce a občasník ČASu ("Kosmické rozhledy"). Ale časy se trochu změnily. Teplická hvězdárna již neparcipuje na akcích pobočky ČAS, což souvisí se změnou z rozpočtové na příspěvkovou organizaci. Rovněž z tohoto důvodu i zanikl Astronomický klub při PKO Liberec. Pro mne je pobočka mrtvá.
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Clenem jsem, vyhody z toho plynouci vnimam vcelku pozitivne a myslim si ze za svoje 400 toho dostavam pomerne hodne. Centralne dostavam Astropis + KR a slevy ktere obcas vyuzivam, existuje astro.cz, na serveru CASu bezi Astro forum...
Moje pobocka potom vydava kazdy mesic vlastni zpravodaj, provozuje webove stranky, porada pro cleny pravidelna setkani, pozorovani, vylety, expedice a vyviji dalsi aktivity i smerem navenek (soutez o svetelnem znecisteni, putovni vystavy, ucast na VTU...).
Do centralni organizace nevidim, takze nemuzu soudit, jestli funguje dobre nebo spatne, ale co se lokalniho pusobeni tyka, tak jsem spokojeny.
Moje pobocka potom vydava kazdy mesic vlastni zpravodaj, provozuje webove stranky, porada pro cleny pravidelna setkani, pozorovani, vylety, expedice a vyviji dalsi aktivity i smerem navenek (soutez o svetelnem znecisteni, putovni vystavy, ucast na VTU...).
Do centralni organizace nevidim, takze nemuzu soudit, jestli funguje dobre nebo spatne, ale co se lokalniho pusobeni tyka, tak jsem spokojeny.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Já jsem také členem ČASu a vnímám její činnost pozitivně. Znám se s pár lidmi, kteří ČAS vedou a vzhledem k tomu, že to dělají ve svém volném čase, toho dělají opravdu hodně. Přesně jak psal michal.b v předchozím příspěvku. Vždyť v definici ČASu je přímo, že se jedná o "dobrovolné sdružení". Nemůžete od toho očekávat tolik, jako od nějaké státem zřízené a přímo dotované kulturní či vědecké organizace... 

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Na zmiňované astro.cz nejde z rozpočtu ČAS ani 1 Kč.
Dobson 200/1200, SCT 127/1250, AC 120/600, 80/400, ED 72/420
15x70, 10x30, 6.5x32
15x70, 10x30, 6.5x32
... Vždyť v definici ČASu je přímo, že se jedná o "dobrovolné sdružení". Nemůžete od toho očekávat tolik, jako od nějaké státem zřízené a přímo dotované kulturní či vědecké organizace... :)
To je snad pro všechny členy ČAS jasné, ale tam, kde chybí členská základna, a navíc je sídlo pobočky excentricky umístěné, tak i aktivita tomu odpovídá. Zde především patří dík 2 aktivním členům.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
nejsem, ale po dnesku zvazuji, ze se jim stanu. Mohl bych totiz ted byt po dnesni navsteve Supry Praha o par tisic Kc bohatsi, kdybych clenem byl ta sleva 5% mi tedy unikla... Astropis navic dobrovolne odebiram tak jako tak...
takze zvazuji vstup
takze zvazuji vstup

Já jsem členem ČAS odnedávna.. Hlavní důvod byl -najít si kontakty ,lidi na pozoroování v Jihočeském kraji,jelikož nás tu moc není.
Dále astropis zdarma a vlastní zpravodaj ,který si jihočeská pobočka vydává..
Dále astropis zdarma a vlastní zpravodaj ,který si jihočeská pobočka vydává..

Dobson SW 200/1200 ,sw planetary 5 a 7 mm ,SP 10 a 25 mm
ked som slovak predsa nemozem byt clenom CAS nie? mimochodom niesom ani clenom SZAA 

Hyperion 13mm, SQM; nikon CF 10x50
...mimochodom niesom ani clenom SZAASZAA nie je zrovna adekvátna porovnávacia skupina. Skôr SAS (Slovenská astronomická spoločnosť). Ale asi nie si ani tam. 

mail to:fun2mas(at)gmail.com
SZAA nie je zrovna adekvátna porovnávacia skupina. Skôr SAS (Slovenská astronomická spoločnosť). Ale asi nie si ani tam
mas pravdu ani v SAS niesom..
mas pravdu ani v SAS niesom..
ked som slovak predsa nemozem byt clenom CAS nie?Preco nie? To, ze si Slovak nevylucuje moznost byt clenom CAS. Alebo sa mylim?
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
tiez som zo SR, a nie som clenom ziadnej organizacie, stacilo mi, ze som musel byt za sociku pionierom a svazakom ;D
inac, minuly tyzden som poziadal o el.verziu Astropisu a ejhla zatial ziadna odpoved...toz si budem musiet vystacit so slov. Kozmosom
osobne mi pripadaju tieto struktury(SR) hodne "zdrevnatele", asi sami RNDR, CSC, DOC ap., hovori sa tomu akademicka poda
)) a z mojich skusenosti z inej oblasti maju skor "vlastne" problemy a popularizacia ich az na vynimky nezaujima...
Pokial by nebolo amaterskych nadsencov, ktori sa vypracovali vyssie...
inac, minuly tyzden som poziadal o el.verziu Astropisu a ejhla zatial ziadna odpoved...toz si budem musiet vystacit so slov. Kozmosom
osobne mi pripadaju tieto struktury(SR) hodne "zdrevnatele", asi sami RNDR, CSC, DOC ap., hovori sa tomu akademicka poda

Pokial by nebolo amaterskych nadsencov, ktori sa vypracovali vyssie...
Preco nie? To, ze si Slovak nevylucuje moznost byt clenom CAS. Alebo sa mylim?
ved prave to neviem... ani kde sa da prihlasit do SAS
povedz mi nejake vyhody co da clenstvo v SAS obycajnemu clenovi, resp. z tych prispevkov co ide na popularizaciu ?
http://sas.astro.sk/index.php
Vari mas zaujem o zlavu vo vydavatelstve SAV VEDA ? ;D
http://www.veda.sav.sk/ediciaplan.php
Na slovensku (MOJ NAZOR) je astronomia v tom lepsom pripade vo faze hibernacie...O tom svedci, ze weby su neaktualizovane, som konkretne z bratislavy - hlavneho mesta, a je hanbou naroda a SAS, ze tu nemame ani planetarium !!!