Efektivita pozorování v ČR

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 11381
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Efektivita pozorování v ČR

#16

Příspěvek od MaG »

O koho nám vlastně v této diskuzi jde? O astronomické časopisy? O vědecky zaměřené nebo odborné časopisy? O běžná média jako je denní tisk? O internetové servery? I to bychom si měli ujasnit, pokud hodláme diskutovat nad tím, jak a kde by mělo být uvedeno, co má být jak použito.

Vidím také jen dvě cesty. Buď u svých fotek uvedu explicitně, jak je může někdo použít, nebo mi v tom bude muset pomoct nějaká zastřešující organizace, která dá informaci médiím, že bude prostředníkem mezi námi a médii. Něco jako mediaserver.

V prvním případě bych vás tedy asi mohl požádat o nápady, jak byste vy uváděli práva o použití fotek přímo k těm fotkám - jakou formou, kdy a za jakých podmínek? Mně vždy potěší, když to někdo chce využít a jen jednou v životě jsem dostal za své snímky peníze a to nikterak velké, takže i když by mi nevadilo poskytnout je vždy zdarma, moje ješitnost mi radí, že by bylo ještě milejší, když někdo něco málo zaplatí, protože mně tím udělá ještě větší radost. Takovou platbou je např. autorský výtisk apod. Nemluvím tu o tisících.. tohle bych tedy tam chtěl pořešit.

V druhém případě bych se chtěl zeptat jaká organizace by to asi měla být. Máme založit novou přidruženou např. k astrofotky.cz nebo má pomoci ČAS, kterou už v ČTK znají nejlépe? U ČAS mám zatím problém v tom, že její podpora amatérské astrofotografii je přinejmenším diskutabilní.

edit..
Koukám že jsme utekli od tématu. Nechám to tu zatím "dojet" a pak to zkusíme přesunout do vhodnější sekce. Napadá mně sekce Astrofotografie..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17622
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Efektivita pozorování v ČR

#17

Příspěvek od MMys »

a znovu si prohlédl Tvůj web a musím konstatovat, že ochota poskytnout snímky (byť za různých podmíněk) tam není nikde deklarována. Opakuju, chce se na to kouknout pohledem člověk z venku, ne nás, co si víme, co jsi zač Smiley Nepřemlouvám Tě, abys kvůli mě běžel a předělával svůj web, jsou to jen takové myšlenky, co by se třeba dalo udělat trochu jinak, než to teď je.
Na stránce úvod: http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/uvod.htm

stojí dole toto:

Snímky na těchto stránkách

Použití snímků:
Pokud není uvedeno jinak, jsou všechny snímky vybavení i objektů na těchto stránkách moje vlastní. Můžete je jakkoli používat za podmínky, že tak činíte POUZE pro svoji osobní potřebu nebo pro účely použití ve webových stránkách nekomerčního neziskového charakteru (osobní stránky, stránky pro výukové účely a podobně). V těchto případech stačí jasně uvedený odkaz na autora a jeho web, odkud byly snímky převzaty. Pro případ komerčního využití nebo veřejné prezentace (např. využití jako součást vašich komerčních WWW stránek, v knize, časopise) mne kontaktujte pro dohodnutí podmínek. Jakékoli šíření snímků je možné pouze v nezměněné podobě a s odkazem na autora.

Na druhou stranu, je to tam dost zastrčené. To je pravda. můžu to dát víc na ránu. Já už si navíc přes rok říkám, že bych měl ten web přepsat ze statického HTML do něčeho modernějšího (minimálně přes CSS nebo rovnou použít nějaký CMS systém, abych to mohl aktualizovat operativněji) Jenomže si asi dokážete představit, kolik by to stálo času, kterého mám dost málo. Hlavně všechny ty texty + obrázky do toho systému znova naládovat.

Mimochodem, nechcete si někdo udělat brigádičku (klidně i nějak rozumně zaplacenou a pomoct mi s tím ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17622
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Efektivita pozorování v ČR

#18

Příspěvek od MMys »

A když potom nějakému neastronomovi řeknete o AF, řeknete mu tu adresu, on ji naťuká do počítače, zapomene na tu pomlčku uprostřed, dostane se na poněkud jinou stránku. Taky se na ní píše o astrofotografii, jen těch fotek je na ní nějak méně a nejsou to ty, o kterých jsme mu říkali. A první odkaz je Blacklist. Tak tam klikne a uvidí: "závistivý astrográzl ...", .... "závistivý a jen těžko chápající astrográzl", .... "astrográzl s internetovými výpady". A řekne si: "do p ....., rychle pryč!" A stáhne si fotky z HST, HST to jistí.

Třeba to není tak vyhrocené, jak to tady píšu. Ale úplnou blbost - myslím si - nepíšu.
Tohle máš bohužel pravdu, takových případů, kdy jsem adresu fora sdělil kolegovi ústně a on pak skončil na té pochybné stránce jsm už taky zažil několik... Jenomže s tím my bohužel nic nenaděláme. Tahle praxe používání podobných názvů domén k přilákání pozornosti jinam je bohužel na internetu dost rozšířeným jevem.  
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
Honza Ebr (honza42)
Příspěvky: 3531
Registrován: 20. 10. 2004, 14:48

Efektivita pozorování v ČR

#19

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Na stránce úvod: http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/uvod.htm
Sypu si popel na hlavu, že jsem říkal, že to tam nemáš. Ale když já tuhle stránku neznám, já chodím vždycky rovnou do "galerie" :)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Odpovědět