Observatorio Astronómico de Mallorca
Ahoj,
právě jsem se vrátil z dovolené, kde jsem při příležitosti výletu po Mallorce navštívil tamní poměrně novou a myslím, že ne moc známou astronomickou observatoř a planetárium.
Observatoř je situávána uprostřed ostrova (asi 50 km k moři na všechny strany), kde by měly být unikátní pozorovací podmínky, především co se seeingu týká.
Zde je malá reportáž a fotografie:
http://pod.snezkou.cz/altan/mallorca.php
A zde na ukázku pár fotek:
Více fotografií viz odkaz výše.
právě jsem se vrátil z dovolené, kde jsem při příležitosti výletu po Mallorce navštívil tamní poměrně novou a myslím, že ne moc známou astronomickou observatoř a planetárium.
Observatoř je situávána uprostřed ostrova (asi 50 km k moři na všechny strany), kde by měly být unikátní pozorovací podmínky, především co se seeingu týká.
Zde je malá reportáž a fotografie:
http://pod.snezkou.cz/altan/mallorca.php
A zde na ukázku pár fotek:
Více fotografií viz odkaz výše.
Bc. Luboš Brát
Dávejte pozor, milí diváci, je tady totiž JAZYKOVÁ POLICIE! ;D ;D
Luboši, nechci Ti do toho mluvit, je to výborný přispěvek, akorát správný název té observatoře je Observatorio astronómico de Mallorca.
Taky bych se tam chtěl někdy podívat ...
V. K.
Luboši, nechci Ti do toho mluvit, je to výborný přispěvek, akorát správný název té observatoře je Observatorio astronómico de Mallorca.
Taky bych se tam chtěl někdy podívat ...
V. K.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Pěkné Luboši, překvapuje mě, že se dá jít až tak blízko. Ještě mě trochu inspiroval nápis na malých kopulích - "SA NOSTRA" nechybí tam na začátku "KO"? 

SA NOSTRA je katalánský název poměrně významné banky, působící na Baleárských ostrovech. Pravděpodobně stavbu observatoře sponzorovala.
V. K.
V. K.
Pěkné 
V noci jsi tam nebyl, že? Zajímalo by mne, jak tmavá je tam obloha...

V noci jsi tam nebyl, že? Zajímalo by mne, jak tmavá je tam obloha...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

moc hezke obrazky takovy "detinsky sen": mit to cely pro sebe, tak bych v noci fotil v treba kopuli Kepler objekt pres Halfu a v kopuli Galileo ten samy objekt treba pres OIII atd. a pak bych mel vysledek za zlomek casu pominu-li drobne technicke problemy 

Ahoj, bohužel jsem tam byl jen ve dne. V noci tam musí být obloha úžasná, ale bohužel s naším rodinným režimem na dovolené nebylo možné se večer vytratit a jet 60km do vnitrozemí.
Takže jsem se musel spokojit jen s krátkou návštěvou ve dne.
Přístup do celého areálu je pro návštěvníky úplně volný a nikdo vám v přístupu až ke kopulím nebrání. Před areálem je velké parkoviště - tak pro 50 aut a několik autobusů, takže jsou zde zvyklí na velké návštěvy. I když mi není jasné, jak by se tam ty autobusy vešly - měl jsem problémy i s osobním autem protáhnout se mezi zídkami plotů u okolních farem...
Takže jsem se musel spokojit jen s krátkou návštěvou ve dne.
Přístup do celého areálu je pro návštěvníky úplně volný a nikdo vám v přístupu až ke kopulím nebrání. Před areálem je velké parkoviště - tak pro 50 aut a několik autobusů, takže jsou zde zvyklí na velké návštěvy. I když mi není jasné, jak by se tam ty autobusy vešly - měl jsem problémy i s osobním autem protáhnout se mezi zídkami plotů u okolních farem...
Bc. Luboš Brát
Co ja si vzpominam, tak Mallorca je s vyjimkou severozapadniho pohori docela placka neprilis vysoko nad morem. Ve vnitrozemi jsem v noci take nebyl, ale turisticka letoviska na pobrezi samozrejme docela sviti, navic kdyz koukam na mapu, tak asi 25km od observatore je 400 tisicova Palma - to nevypada na nejake nadprumerne dobre podminky. Samozrejme seeing muze byt perfektni.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Co ja si vzpominam, tak Mallorca je s vyjimkou severozapadniho pohori docela placka neprilis vysoko nad morem. Ve vnitrozemi jsem v noci take nebyl, ale turisticka letoviska na pobrezi samozrejme docela sviti, navic kdyz koukam na mapu, tak asi 25km od observatore je 400 tisicova Palma - to nevypada na nejake nadprumerne dobre podminky. Samozrejme seeing muze byt perfektni.Právě proto jsem se ptal... 

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Tak trochu zajímavé řešení s kopulemi umístěnými nízko na betonovém platu. Měl jsi možnost zjistit co vedlo k řešení takto umístěných kopulí?
Vzpoměl jsem si na možnou "iradiaci" (tepelné vyzařování) od upraveného terénu při nočním pozorování případně snímání na čidla CCD.
Slunečníl observatoř má klasicky řešené kopule.
Pro astronoma-amatéra jistě krásný zážitek z dovolené.
Habl
Vzpoměl jsem si na možnou "iradiaci" (tepelné vyzařování) od upraveného terénu při nočním pozorování případně snímání na čidla CCD.
Slunečníl observatoř má klasicky řešené kopule.
Pro astronoma-amatéra jistě krásný zážitek z dovolené.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Řekl bych, že to udělaly nízké z důvodu jednoduchosti a ušetření nákladů. Ty stromky okolo už vyšší nebudou (v tom vedru a suchu se jedná spíš o "kleč") a při tomto řešení jsou přístroje dobře odstíněny od případných parazitních světel z okolí a není třeba řešit vstupní dveře.
Čau Luboš
Čau Luboš
Bc. Luboš Brát