Okuláre pre refraktor SW 150/750
Výsledný obraz bude výškovo aj stranovo správny s možnosťou zmeny rozteče okulárov.Mám to všetko vymyslené zhruba vyskúšané,ešte keby som zohnal nejakého schopného sústružníka v Ba.
Připojuji zajímavý odkaz - TV zeštíhlili ethosy o 1,5 mm, aby byly použitelnější v binu.
http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=340
P.S.: Tím nechci lobovat pro ethos. Jen to ukazuje co v binu zhruba je možné použít.
P.S.: Tím nechci lobovat pro ethos. Jen to ukazuje co v binu zhruba je možné použít.
Připojuji zajímavý odkaz - TV zeštíhlili ethosy o 1,5 mm, aby byly použitelnější v binu.
to je už starý....
to je už starý....
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Netvrdím, že je to novinka (i když pro mě ano, a třeba i pro jose).
- Honza Ebr (honza42)
tahat k tomuhle dalekohledy ethosy (ještě navíc dva) je asi dost absrudní ale skutečně některé 2" okuláry (jako třeba můj SWAN 33, ale ten zas mnohým přijde kvalitou nedostačující) jsou relativně úzké, takže pokud chceš opravdu širokoúhlý pohled, může to být cesta - otázka pak ale je, jak to máš vymyšlené s tím binosystémem, protože by pak celý musel být dost "tlustý", aby tím to zorné pole přoslo.
btw. pro tu konstrukci bude nejspíš důležité také to, v jaké poloze jsou okuláry zaostřené - některé, obzvlášť sofistikovanější širokoúhlé okuláry chtějí hodně zasunout což s binosystémem v cestě může být problém.
btw. pro tu konstrukci bude nejspíš důležité také to, v jaké poloze jsou okuláry zaostřené - některé, obzvlášť sofistikovanější širokoúhlé okuláry chtějí hodně zasunout což s binosystémem v cestě může být problém.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Zelené tam nepôjdu určite,to by museli byť iné objektívy a z originál tubusov idú preč okulárové výťahy,takže stavebnú dlžku mám dostatočnú.Celé to beriem ako taký pokus čo sa dá z toho dostať.
tahat k tomuhle dalekohledy ethosy (ještě navíc dva) je asi dost absrudní
Jasně, uváděl jsem odkaz hlavně kvůli té šířce okuláru. Jinak se teď odmlčím, protože debata začíná přesahovat můj rozhled
Jasně, uváděl jsem odkaz hlavně kvůli té šířce okuláru. Jinak se teď odmlčím, protože debata začíná přesahovat můj rozhled

Žádný okulár( ani ten "zelený") neodstraňuje žádné vadyobjektivu, pouze je zobrazí. Špatný okulár vady objekitvu překryje ještě více svými většími vadami, dobrý okulár nic dále nezkazía to, co je vidět, jsou vady objektivu.Investice do drahého okuláru k bídnému objektivu jsou pouze vyhozené peníze.Chce to vyváženost kvalityokulár + objektivJasně, ale proč je kladen takový důraz na to odstraňování vad, když se tady o tom nikdo nezmínil?
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
To je přesně odpověď na Tvoji otázku:
To jako že obraz v okrajích by nebyl lepší ani třeba s některým "zeleným"?
Obraz je primárně zkažený objektivem- a to daleko více, než dokáže kterýkoliv okulár.. Měl-li by být lepší v "zeleném", musel by ho ten vylepšit, ne?
To jako že obraz v okrajích by nebyl lepší ani třeba s některým "zeleným"?
Obraz je primárně zkažený objektivem- a to daleko více, než dokáže kterýkoliv okulár.. Měl-li by být lepší v "zeleném", musel by ho ten vylepšit, ne?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
btw. pro tu konstrukci bude nejspíš důležité také to, v jaké poloze jsou okuláry zaostřené - některé, obzvlášť sofistikovanější širokoúhlé okuláry chtějí hodně zasunout což s binosystémem v cestě může být problém.Nevím, co jsou to sofistikovanější širokoúhlé okuláry. Jsou to např. Ethosy ?
Pokud ano, potom 6 a 8 mm musí být o 1/2 " naopak vysunuty, Ethos 17 zase o 1/2" zasunut oproti "standardu" , kdy je F je
1/4 " před dorazem barelu.Tady žádná rada nepomůže, je potřeba u každého konkrétního okuláru parametry zjistit (ať u výrobce, nebo změřením.)
Měl-li by být lepší v "zeleném", musel by ho ten vylepšit, ne?Ani ne, stačí když si kvalitní okulár lépe poradí (nebo snad ne?) s vysokou světelností objektivu než okulár širokoúhlý levný. Tak jsem můj příspěvek myslel.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Tak mizernému obrazu už nic moc neuškodí, ani horší okulár 

To ste mysleli Váš dobson alebo môj refraktor?
To ste mysleli Váš dobson alebo môj refraktor?
/za "b" je správně/
Nicméně jestli se ti podaří ty dvě trubky zprovoznit tak, aby se ti obraz spojil do prostorového vjemu, tak jako lovec komet či velký kukr/binar na DSO, by to nemuselo být zlé pokoukání..
No uvidíš, buď bude spokojenost nebo naštvanost..
Osobně by mi vadilo, kdybych při pohledu to takového maxi-binaru viděl hvězdy dvakrát, jak to mám u starého triedru a ani rána basebalkou do zátylku by s tím nepohla..Buď šilhám já nebo triedr a u toho maxibina by mě to maxisralo!

Jo, a jaké okuláry? Tak asi bych šel do OKULÁR/WO UWA 16mm 1.25” Nebo do podobného ohniska, co dá kolem 50 x zvětšení..Nebo do 17 mm OKULÁR/CEL #93368 ULTIMA LX 17mm 1.25”/2”

Prostě do okulárů střední třídy a větším zorným polem..
P.S. S výstupní pupilou 3,2-3,4 mm neuděláš chybu a je toho nejvíc vidět i na ne úplně tmavé obloze..
P.S.2 Jo! Je to jen můj názor..
/za "b" je správně/
Nicméně jestli se ti podaří ty dvě trubky zprovoznit tak, aby se ti obraz spojil do prostorového vjemu, tak jako lovec komet či velký kukr/binar na DSO, by to nemuselo být zlé pokoukání..
No uvidíš, buď bude spokojenost nebo naštvanost..
Osobně by mi vadilo, kdybych při pohledu to takového maxi-binaru viděl hvězdy dvakrát, jak to mám u starého triedru a ani rána basebalkou do zátylku by s tím nepohla..Buď šilhám já nebo triedr a u toho maxibina by mě to maxisralo!

Jo, a jaké okuláry? Tak asi bych šel do OKULÁR/WO UWA 16mm 1.25” Nebo do podobného ohniska, co dá kolem 50 x zvětšení..Nebo do 17 mm OKULÁR/CEL #93368 ULTIMA LX 17mm 1.25”/2”

Prostě do okulárů střední třídy a větším zorným polem..
P.S. S výstupní pupilou 3,2-3,4 mm neuděláš chybu a je toho nejvíc vidět i na ne úplně tmavé obloze..
P.S.2 Jo! Je to jen můj názor..

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...