Habl mi úplně ukradl myšlenku, se kterou jsem se původně zdráhal zapojit

.
Nemůžu než s ním plně souhlasit. Co by mi nejvíce u toho MAKu vadilo, tak by bylo jeho malé zorné pole. Z fotek mi připadá, že má totiž jenom 1,25" výstup, a tak při použití 24mm Panoptiku, který je sestaven tak, aby poskytoval nejširší možné pole v 1,25" barelu, dostaneš skutečné pole pouze nějakých 54'! To mi zejména na otevřené hvězdokupy připadá žalostně málo. O tom MAKu bych uvažoval opravdu jenom v případě, že by měl 2" výstup.
Pokud budeš pozorovat z Brna, na ty "spirální ramínka" to bohužel nebude. Z DSO objektů pro tebe skutečně budou nejzajímavější hvězdokupy a například rozsáhlejší emisní mlhoviny a ty prostě v takovém zvětšení nebudou tak působivé.
To EDčko je fajn, ale opravdu má menší světelný zisk. Když si spočteš čistou plochu (i po odečtení zástinu sekundárem), zjistíš, že ten 150mm reflektor má prakticky 2x větší světelný zisk a je to znát. Osobně teď často mívám pod oblohou vedle sebe právě 150mm f/5 newtona a 100mm Somet Monar a ten newton je výkonem prostě o krok dál (vím, že EDčko je kontrastem a antireflexními vrstvami jinde než Somet, ale zase ten můj newton taky nemá nějaké "enhanced" odrazivé vrstvy a ten novější XSL od Celestronu na tom bude taky líp, než je ten můj).
Osobně bych z těch dvou šel přesně do toho třetího, totiž do newtona 150/750

. Neboj se nějaké "slabší obrazové kvality u newtonu", to je fáma vzniklá spíše používáním méně kvalitních okulárů či neuměním dalekohled zkolimovat. Já mám ten 150/750 právě od Celestronu (ta starší verze, no prostě Synta) a s použitím kvalitních okulárů (TV) dává perfketní, bodový obraz hvězd (i při kombinaci 13mm Naglera s 2,5x Powermatem).
Konstrukčně je pořád lehký a skladný. Podstatně více, než například 8" f/4 newton, kterého jsem vlastnil donedávna.