nicmene preji at se Ti v tomto dari a dlouho se Te ta touha fotit drzi rad si prohlizim astro obrazky a cim vice lidi je bude tvorit, tim lepe pro nas konzumenty
NEW 150/750 CG-5 nebo MAK 127/1500 EQ-3-2
zda se mi, ze jsi do toho "spadnul rovnyma nohama" ;D takze vitej mezi potrefenymi ty moznosti, co jsi napsal jsou OK, v podstate k tomu neni co rict, je videt, ze to mas rozmyslene. Ja bych treba vzal jako koma korektor radeji Paracorr, protoze u MPCC jsem si na fotkach te neostrosti povsiml (tedy pokud uplne nesilham), ale zas jsem slysel (bohuzel, nemam v tomto primou zkusenost, abych mohl argumentovat a vydavat to za nesmrtelne tvrzeni), ze s Paracorrem je nejaky problem s delkou a tedy, ze "zere" vice backfocusu, tj. ze nemusis zaostrit (nebo nevim, zda tam lidi chteji jeste nejake adaptery, filtry apod...). Nejsem DSLR man ani Newton fotic 
nicmene preji at se Ti v tomto dari a dlouho se Te ta touha fotit drzi rad si prohlizim astro obrazky a cim vice lidi je bude tvorit, tim lepe pro nas konzumenty
No spadnul, nespadnul. Do hvězdárny jsem chodil ve Valašském Mezříčí už jako kluk a triedrem pozoroval, co se dalo. Takže si jen plním své dětské sny v rámci času, který mi na to zbývá. Ještě lepím i modely letadel a létám s nimi atd, kolo, UL atd.
Co mne však zajímá, je vhodnost oněch pointačních dalekohledů a záležitost, zda-li komakorektor budu potřebovat i na onu CCD kameru od ORIONu StarShoot Pro V2.0 Deep Space Color CCD vzhledem k velikosti čipu ? Znovu chci zdůraznit, že jsem v tomto ohledu začátečník a hledám doporučení zkušenějších, proto i toto fórum proto i toto téma, protože je to k mému miláčkovi Orion Europa 15O/750. Moc děkuji.
Co mne však zajímá, je vhodnost oněch pointačních dalekohledů a záležitost, zda-li komakorektor budu potřebovat i na onu CCD kameru od ORIONu StarShoot Pro V2.0 Deep Space Color CCD vzhledem k velikosti čipu ? Znovu chci zdůraznit, že jsem v tomto ohledu začátečník a hledám doporučení zkušenějších, proto i toto fórum proto i toto téma, protože je to k mému miláčkovi Orion Europa 15O/750. Moc děkuji.
Orion UK 150/750, Celestron CG-5 Adv. GT, Willam Optics 3,6,12.5mm SPL, 7mm UWA, filtry BDR 1.25",2", Astronomik UHC PROFI 2", BDR 2" MPCC Koma korektor Foto/Visual
pro foceni takto velkym cipem je samozrejme koma korektor potreba (nutnosti), pokud chces mit obrazky bez komy pointacni dalekohled nemusi byt zadne extra valne kvality, ale samozrejme i dobrou optiku lze vyuzit - napr. kdyz mam dalekohledy upnute na fest vedle sebe a pouzivam tedy pozicioner pro nalezeni pointacni hvezdy, tak kdyz je hodne u kraje, tezko se mi zaostri jako bodova hvezda - tady by tedy lepsi optika s rovnacem byla fajn. Pokud bys mel pointacni kruhy, nepotrebujes pozicioner, ale musis hvezdu vyhledat natocenim toho pointacniho dalekohledu (s tim ja zkusenosti nemam). Jaky pristup zvolit je vec individualni. Zakladem totiz je pevnost a tuhost vsech spojeni, aby se ti tam nic nehybalo!
Nicmene velmi dulezitou soucasti je vytah - na jeho kvalite opravdu zalezi. U SW 70/500 jsem slysel jiste pochybnosti o kvalite - no vsak za tu cenu ani nelze nic extra ocekavat. Ja pointuji SW 102/500 a s vytahem problem nemam, docela dobre drzi...
Nicmene velmi dulezitou soucasti je vytah - na jeho kvalite opravdu zalezi. U SW 70/500 jsem slysel jiste pochybnosti o kvalite - no vsak za tu cenu ani nelze nic extra ocekavat. Ja pointuji SW 102/500 a s vytahem problem nemam, docela dobre drzi...
S pozicionerem počítám, znamená to tedy, že ty kruhy potřebovat nebudu? Moho Vás požádat o foto vaší sestavy, pokud Vás to neurazí? Pro inspiraci.
Orion UK 150/750, Celestron CG-5 Adv. GT, Willam Optics 3,6,12.5mm SPL, 7mm UWA, filtry BDR 1.25",2", Astronomik UHC PROFI 2", BDR 2" MPCC Koma korektor Foto/Visual
Pointuji Orion StarShoot Autoguiderem přes 80mm dalekohled (f=480mm) už víc něž rok a nikdy se mi nestalo, že by v zorném poli nebyla vhodná pointační hvězda. Používám pointační kruhy a s dalekohledem jsem nemusel zatím hýbat.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Byl bych rád, aby mi to také tak fungovalo. Nicméně také, aby se mi to na mou CEL CG-5 advanced GT vešlo. Plánuji stavbičku pozorovatelny, včera jsem už vyměřil základy. a dohnodnul jejich realizaci, takže klid pro pozorvání by měl být zachován. Doporučujete tedy zakoupit spíše 1.WO Zenithstar 70ED
2. nebo TSC/SKY REFRAKTOR ED-80 PRO OTA (APO)? Co jsem četl, tak kvalita by měla být dobrá nejen pro pointaci, ale co ta nostnost montáže?
2. nebo TSC/SKY REFRAKTOR ED-80 PRO OTA (APO)? Co jsem četl, tak kvalita by měla být dobrá nejen pro pointaci, ale co ta nostnost montáže?
SW 80/600 je opticky lepší, ale na pointaci je skoro zbytečně velký. Celková váha sestavy ( s kterýmkoliv z nich) ale je skoro nad rozumnou mez montáže CG5
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Aha. Takže zpět na stromy a vrátit se třeba ke skywatcheru 102/500?
na nase sestavy se muzes podivat na http://astrofotky.cz/index_gallery.php oznacis Technicke vybaveni fotografa - v pravo dole a das Zobrazit vyber 
kdyz jsi mluvil o ZenithStaru, mam pocit, ze se jedna o ponekud drazsi model, nez je SW ED-80, v tom pripade si rikam, zda jsi zbytecne nepoddimenzoval montaz, kdyz munice by byla? montaz je totiz pro foceni proste zaklad...
kdyz jsi mluvil o ZenithStaru, mam pocit, ze se jedna o ponekud drazsi model, nez je SW ED-80, v tom pripade si rikam, zda jsi zbytecne nepoddimenzoval montaz, kdyz munice by byla? montaz je totiz pro foceni proste zaklad...
Aha. Takže zpět na stromy a vrátit se třeba ke skywatcheru 102/500?myslim, ze zde jiz nekteri (uspesne) pointovali/pointuji i pres "hledacky", tj. mini-dalekohledy, tak treba by utrousili trochu zkusenosti...
Aha. Takže zpět na stromy a vrátit se třeba ke skywatcheru 102/500?80/600 a 100/500 váží dle Sky-Watcher stránek 2,5 kg tubus...80/400 jen 1,5 kg..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Koukám na to,ale hmotnost 80/400 jsem neviděl http://www.skywatchertelescope.net/swti ... 41&id20=28
No spíše se zeptám, na nosnost CG5, protože ta je mi taktéž utajena, pro pozorování a pro foto?
No spíše se zeptám, na nosnost CG5, protože ta je mi taktéž utajena, pro pozorování a pro foto?
Tak jsem fotky našel a vlastnictví souprav si odvodil. Děkuji.
Taky by mě docela zajímalo jaká je vlastně nosnost montáže CG5
Taky by mě docela zajímalo jaká je vlastně nosnost montáže CG5
Podle mého odhadu na focení tak maximálně 8-9 kg s krátkým tubusem. Odvozuji to z mé HEQ5-ky, která myslím má uvedeno v návodu 15kg fotograficky ale reálně je to 10 až 11kg max. Nejde o to, že by fyzicky více ty montáže neunesly ale jsou tam při těchto horních zátěžích samozřejmě větší setrvačné momenty a zvětšuje se taky pružení montáží. Je potřeba celou sestavu vnímat jako celek a od toho odvozovat jeho chování v praxi.
Jinak pokud mám na montáži pověšeno cca 8 kg, tak se chová stabilně i když trochu fouká a tato váha v kombinaci s ohniskem 600mm se mi jeví jako optimum pro HEQ5-ku na dvoupalcovém, ocelovém tripodu. Takže optimum pro CG5-ku by mohlo ležet někde nedaleko, možná 6 až 7 kg.
Přetěžování montáží nejen při focení je zbytečné a nepřináší kromě problémů nic užitečného. Je to přesně naopak; montáž by měla mít ještě rozumnou rezervu vůči tomu, co na ní nakládám aby vše bylo s minimem starostí a fungovalo jak má. Mám na mysli plynulý chod montáže, s menší zátěží i menší opotřebení materiálu, minimum v pointaci ujetých snímků, když zrovna foukne vítr atd.
Podle mého odhadu na focení tak maximálně 8-9 kg s krátkým tubusem. Odvozuji to z mé HEQ5-ky, která myslím má uvedeno v návodu 15kg fotograficky ale reálně je to 10 až 11kg max. Nejde o to, že by fyzicky více ty montáže neunesly ale jsou tam při těchto horních zátěžích samozřejmě větší setrvačné momenty a zvětšuje se taky pružení montáží. Je potřeba celou sestavu vnímat jako celek a od toho odvozovat jeho chování v praxi.
Jinak pokud mám na montáži pověšeno cca 8 kg, tak se chová stabilně i když trochu fouká a tato váha v kombinaci s ohniskem 600mm se mi jeví jako optimum pro HEQ5-ku na dvoupalcovém, ocelovém tripodu. Takže optimum pro CG5-ku by mohlo ležet někde nedaleko, možná 6 až 7 kg.
Přetěžování montáží nejen při focení je zbytečné a nepřináší kromě problémů nic užitečného. Je to přesně naopak; montáž by měla mít ještě rozumnou rezervu vůči tomu, co na ní nakládám aby vše bylo s minimem starostí a fungovalo jak má. Mám na mysli plynulý chod montáže, s menší zátěží i menší opotřebení materiálu, minimum v pointaci ujetých snímků, když zrovna foukne vítr atd.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.