Rozdíl v průměru nwt a refr

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Bytomak

Příspěvek od Bytomak »

Mám takový možná naivní dotaz - rozhoduju se mezi refraktorem a reflektorem a protože cena za průměr je u reflektoru nižší - dá se říct že při srovnatelné velikosti v obou uvidím v podstatě to stejné, ale u newtonu levněji ? Tedy třeba u 200 nwt (když zohledním zastínění sekundárním zrcátkem cca 24 %)  je výkon stejný jako u refr 150 ? Nebo je tam ještě nějaký zádrhel ? A ještě jedna otázka - u newtona 250 nebo 200 - o co se připravím když vezmu ten o 5cm menší ? Dá se třeba říct že u nějaké spirální mlhoviny v 250 ramena uvidím ale ve 200 ne ? Nebo uvidím v obou jen obláček ?
David Svatoš

Příspěvek od David Svatoš »

Tohle jsem také řešil Nechci dělat chytrýho, snad to popíšu správně. Je to tady "vyčtený" z fora. Rozlišovací schopnost 20cm zrcadla bude vyšší než u 15cm čočky. Ale díky zastínění zrcátkem trochu klesá kontrast a sběrná plocha zrcadla se také sníží. Takže se to nedá úplně jednoduše porovnat. Ale pro jednoduchou orientaci snad neudělám chybu, když napíšu, že (velice zjednodušeně) třeba 13cm zrcadlo je podobné 10 cm refraktoru.

Prosím nekamenovat :-)
Triedr:  BPC  7x35, 8x40, 20x60, Zeiss 8x30, 7x50, 10x50; Celestron 25x70
Dobson SW 200/1200,  Refra ED-80 na EQ3-2,  Lídlskop 70/700 na Astro-3,
dvader
Věk: 60

Příspěvek od dvader »

Ahoj, vítej na fóru  :)

Je to víceméně tak, jak jsi napsal. Opravdu kvalitní refraktor ti dá navíc oproti Newtonu výrazně lepší kresbu. Proto se doporučuje na pozorování planet a Měsíce. Bohužel jeho cena je mnohem vyšší než u Newtona s podobným světelným ziskem. U průměrů nad 10 cm pro opravdu kvalitní refraktory bez barevné vady i několikanásobná...
Tedy pokud chceš pozorovat DSO (tzv. Deep Sky Objects - galaxie, mlhoviny, hvězdokupy) je cenově nejvýhodnější dalekohled typu Newton na dobsonově montáži. Pozoruje se s ním výborně a zde na fóru najdeš dost vláken, týkajících se tohoto dalekohledu.

Na DSO je to o průměru, větší je vždy lepší než menší. A při porovnání mezi různými průměry vždy najdeš některé konkrétní objekty, které ti ten větší zobrazí viditelně lépe. Ale pozor - je to také o kvalitě oblohy. Na přesvětlené obloze ve městech nebo okolo nich ani nemusíš žádný rozdíl poznat.
Obecně se zde uživatelé shodují na tom, že Newton na DSO má smysl od průměru zrcadla 20 cm, někdo říká 25 cm ale spíše je podstatné, aby sis vybral dalekohled, kterým budeš co nejvíce pozorovat. Dobson (pokud to není přímo tzv. ultralight provedení) má nevýhodu ve velké hmotnosti a rozměrech. Proto může být pro někoho dobrou volbou i 20 cm kvůli transportovatelnosti.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Ad první dotaz:
to se tady taky už mockrát řešilo, dvader to shrnul, jjá dodám osobní preferenci: do 130mm bych pořídil refraktor, od 150 včetně zrcadlo.
Ad druhý dotaz:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1219046824
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Ve větším průměru vždycky uvidíš na slabých objektech jako jsou galaxie víc. Teda při stejných pozorovacích podmínkách. Pod horší oblohou ukáže 250ka míň než 200ka na aspoň trochu slušné obloze. Speciálně to platí o galaxiích. Stejně se ale můžeš zeptat, jaký bude rozdíl mezi 300kou a 250kou a můžeš pokračovat dál (na astrofóru najdeš na toto téma hodně příspěvků). Oba průměry, jak 200 tak 250mm, toho ukáží na tmavé obloze hodně.  Dobsona nemám, v Liticích a Zubří jsem se ale koukal a pozoroval přes různé dalekohledy. Kdybych si měl kupovat velkého dobsona na pozorování slabých objektů (DSO), volil bych maximální průměr, tak abych dalekohled mohl ještě relativně jednoduše sám naložit do auta a vyvézt za tmavou oblohou a abych se u toho nestrhal.

Pokud jde o refraktor vs. reflektor, volba záleží na typu pozorování a účelu, za kterým si dalekohled kupuješ. U pozorování slabých objektů (třeba ty galaxie, které zmiňuješ) jednoznačně vedou reflektory.
---------------------------------------------
Koukám, že než jsem tohle napsal, tak už to dvader pěkně shrnul.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Ad první dotaz:
to se tady taky už mockrát řešilo, dvader to shrnul, jjá dodám osobní preferenci: do 130mm bych pořídil refraktor, od 150 včetně zrcadlo.
Ad druhý dotaz:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1219046824 Je to trochu odbočka, ale tady bych si dovolil nesouhlasit. Nechci rozdmíchávat diskusi na téma jaký průměr má ještě u Newtonu smysl. Jak psal Regulus, je to spíš otázka osobních preferencí. Chci spíš upozornit na Newton 130/650mm od Vixenu, který bych rozhodně nezatracoval. V Zubří jsem měl možnost pozorovat s tímto dalekohledem a velmi příjemně mě překvapil. Jasně, nezobrazil stejné detaily jako vedle stojící 400ky a 450ky. Ale stejně jsem u PetraV a jeho "malého" dalekohledu strávil víc času než u těch obrů. Pohled přes tenhle  dalekohled mě prostě dokázal nadchnout. Fascinovala mě hlavně kresba. Každopádně si nedovedu představit, že bych za stejný peníz sehnal někde stejně kvalitní refraktor se srovantelnými paramety.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Habl

Příspěvek od Habl »

Tam kde chceme větší kontrast (planety, Měsíc, Slunce) se lépe uplatní refraktor. Je nutné se ještě zmínit o aberacích (vadách). U refraktorů je užtečnější refraktor v ED neb APO úpravě, jenže je to především o jeho ceně. Jinak krátkoohniskové refraktory s Fraunhoferovými objektivy nevyhoví pro použití vyšších zvětšení 1,5 až 2 D (D je průměr objektivu).

Habl  
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Odpovědět