Jupiter
Jupiter 2009
Ten prvy je ozaj dobry.
U mna cely tyzden zamracene alebo neopisatelne zly seeing.Uz mam Jupo-abstak.
mitovka
U mna cely tyzden zamracene alebo neopisatelne zly seeing.Uz mam Jupo-abstak.
mitovka
mitovka
Jupiter 2009
Já jsem ho včera také zkusil. Jel jsem hlavně nasnímat Měsíc, tak jsem se Jupiteru vůbec nevěnoval. Zkusil jsem nasnímat jen jedno video.
400 snímků zpracováno v Registax V5, Astra Image, Photoshop.
400 snímků zpracováno v Registax V5, Astra Image, Photoshop.
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Jupiter 2009
to Caribic10:
No skoro by som vynechal snimok v odpovedi č.556 - pekna praca, vidiet ze ides dopredu, sa na ten Jupik troku clovek zapozera, najde dost detailov.
Asi v 1/4 napravo od stredu kotucika tam v rovnikovej oblasti mam stale pocit nejakej vyraznej cinnosti. Nieco sa tam roztahuje smerom do rovnikovych pasov.
No skoro by som vynechal snimok v odpovedi č.556 - pekna praca, vidiet ze ides dopredu, sa na ten Jupik troku clovek zapozera, najde dost detailov.
Asi v 1/4 napravo od stredu kotucika tam v rovnikovej oblasti mam stale pocit nejakej vyraznej cinnosti. Nieco sa tam roztahuje smerom do rovnikovych pasov.
mitovka
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
milan: máš tam spoustu podrobností
.
caribic: už ma fakt udivuješ, čo s tým relatívne malým priemerom zrkadla dokážeš zachytiť, je to proste paráda
. Len tak ďalej.
caribic: už ma fakt udivuješ, čo s tým relatívne malým priemerom zrkadla dokážeš zachytiť, je to proste paráda
Jupiter 2009
Kubo, je to stále lepší a lepší
.
Milan opět pěkný Jupiter
.
Chci ještě prubnout GRS, letos se mi jakž takž povedla ta strana bez ní. Chtěl jsem do toho jít teď o víkendu,ale nevím nevím co zas udělá to počasí. Tradičně přes týden hezky a s blížícím se víkendem zas mraky >:(.
Milan opět pěkný Jupiter
Chci ještě prubnout GRS, letos se mi jakž takž povedla ta strana bez ní. Chtěl jsem do toho jít teď o víkendu,ale nevím nevím co zas udělá to počasí. Tradičně přes týden hezky a s blížícím se víkendem zas mraky >:(.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Jupiter 2009
Kluci díky. Od takových "planetárních matadorů" mě to velice potěšilo... 
Chtěl bych ještě zkusit zkrátit redukci k webce a snímat místo za 15mm za 10mm okulárem. Udělat takový kompromis ve zvětšení. U 15mm okuláru je kotouček moc malý a u 10mm zase moc veliký a nemám tam dost světla u tohohle průměru.
Tak ji zkrátím, třeba se mi povede zachytit detailů víc, možná to skončí nezdarem. Uvidím.
Já jsem každopádně namlsaný snímky které sem vkládáte, které jsou plné různých podrobností a když se pak pustím do zpracovávání, pořád nejsem spokojen. Zkrátka pořád mě motivujete k lepším výsledkům....
Kuba ;)
Chtěl bych ještě zkusit zkrátit redukci k webce a snímat místo za 15mm za 10mm okulárem. Udělat takový kompromis ve zvětšení. U 15mm okuláru je kotouček moc malý a u 10mm zase moc veliký a nemám tam dost světla u tohohle průměru.
Tak ji zkrátím, třeba se mi povede zachytit detailů víc, možná to skončí nezdarem. Uvidím.
Já jsem každopádně namlsaný snímky které sem vkládáte, které jsou plné různých podrobností a když se pak pustím do zpracovávání, pořád nejsem spokojen. Zkrátka pořád mě motivujete k lepším výsledkům....
Kuba ;)
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Jupiter 2009
Kluci díky. Od takových "planetárních matadorů" mě to velice potěšilo... 
Kuba ;)
Caribic 10
Nezoufej,mě to taky nejde.Když už se na Jupík dostanu,tak je zrovna utopen v cirech a městském obzoru,jako to bylo ve čtvrtek. Na 125 refraktor bylo tak světla velmi poskromnu.
http://kamii.webgarden.cz/image/15007959
Asi to holt u nás pod Orlickými horami nejde... :-X
Kuba ;)
Caribic 10
Nezoufej,mě to taky nejde.Když už se na Jupík dostanu,tak je zrovna utopen v cirech a městském obzoru,jako to bylo ve čtvrtek. Na 125 refraktor bylo tak světla velmi poskromnu.
http://kamii.webgarden.cz/image/15007959
Asi to holt u nás pod Orlickými horami nejde... :-X
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, KC200/2000, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
- KpS
- Věk: 80
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
Se zpožděním se vracím ke dni, kdy jsem pozoroval (měřil) částečné zatmění Europy. Nedlouho po něm vznikl následující snímek, zvětšený oproti čipu jen 1,08x (seeing byl jen mírně nadprůměrný).
Na západním okraji právě zapadá GRS a poblíž hranice jižní polární oblasti se k centrálnímu poledníku přiblížil v délce už značně roztažený červencový impakt. Poloha ztmavení odpovídá jeho souřadnicím.
Na západním okraji právě zapadá GRS a poblíž hranice jižní polární oblasti se k centrálnímu poledníku přiblížil v délce už značně roztažený červencový impakt. Poloha ztmavení odpovídá jeho souřadnicím.
Karel
- SIRIUS_758
Jupiter 2009
Výborný výsledek, zvlášť s ohledem na použitý dalekohled a naše podmínky - Schmidt-Cassegrain 150/1500 s centrálním stíněním 37% ! ::) Spousta teoretiků a kritiků SC, kteří i zde na fóru diskutují o vlivu centrálního stínění a o vhodnosti, či nevhodnosti, různých dalekohledů na planety, by se měla inspirovat..
Tento velmi příjemný a kompaktní SC vlastním též, jeho vlastnosti - velmi dobrý kontrast a obrysová ostrost - mne příjemně překvapily.. A podstatnějším neduhem je snad pouze zklenutí pole.
Tento velmi příjemný a kompaktní SC vlastním též, jeho vlastnosti - velmi dobrý kontrast a obrysová ostrost - mne příjemně překvapily.. A podstatnějším neduhem je snad pouze zklenutí pole.
- KpS
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
to SIRIUS_758: Díky za pochvalu! Myslím si, že rozlišení tohoto snímku by umožnil i 5-ti palcový refraktor. Jeho váha však a především moment setrvačnosti jsou oproti 6"SC nevýhodou. Při dostatečně dlouhém ohnisku je u planet světla pomálu a tak bohužel ani těch 6" není na jejich focení nic moc.
Karel
Jupiter 2009
To KpS: to je focené Atikem? Když jsem zkoušel fotit Jupitera, tak jsem dostal jenom zářící kotouč bez náznaku detailů. Zkoušel jsem různé časy expozice.
ahoj
Petr
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
- KpS
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
to je focené Atikem? Když jsem zkoušel fotit Jupitera, tak jsem dostal jenom zářící kotouč bez náznaku detailů. Zkoušel jsem různé časy expozice.Focené je to kamerkou G1-0300. Atikem by to jít mělo, ale snímků by pro skládání bylo kvůli Jupiterově rychlé rotaci málo.
Zářící kotouč byl skutečně na snímcích, nebo jenom "live" na displeji při snímání? Vždy je třeba zvolit vhodnou vizualizaci, tedy vhodný stretch.
Zářící kotouč byl skutečně na snímcích, nebo jenom "live" na displeji při snímání? Vždy je třeba zvolit vhodnou vizualizaci, tedy vhodný stretch.
Karel
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
KpS: zase sa ti s tým priemerom podaril husársky kúsok. Ako píše i Sirius, tých detailov tam je na ten priemer naozaj viac než dosť. Takže len tak ďalej
.
PS Sirius: veru, polemiky ohľadom obštrukcie sú v našich podmienkach, myslím, nepodstatné vzhľadom na seeing, aký tu poväčšine času panuje.
PS Sirius: veru, polemiky ohľadom obštrukcie sú v našich podmienkach, myslím, nepodstatné vzhľadom na seeing, aký tu poväčšine času panuje.
Jupiter 2009
To KpS: koukám, že uložené mám u Jupitera jenom snímky s expozicí 0.5 sec. To je moc. Tys tam měl 0.1 sec, že? Zkusím to znovu a dám vědět.
zdraví
Petr
zdraví
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
- KpS
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
To Rick: Díky Romane! Detailů je tam sice zdánlivě dost, bohužel za cenu nepříjemně velkého šumu. Potřeboval bych tak 4x víc snímků.
To Tulen: Měl jsem 0,1s, ale s barevným filtrem a f/26. Povrchovou jasnost má Jupiter vysokou a tak je při Tvé půlsekundě a f/9,4 přepálený.
To Tulen: Měl jsem 0,1s, ale s barevným filtrem a f/26. Povrchovou jasnost má Jupiter vysokou a tak je při Tvé půlsekundě a f/9,4 přepálený.
Karel