Inu, včera som tiež pozoroval Jupíka a cez 8mm TV plossla mi pripadal, ako by som si pustil Stellarium
Jupiter
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
miťovka: hlavne ten posledný snímok je naozaj detailný. Inu, čo za vyhladzovanie/spracovanie si tam použil? Hlavne v okolí rovníka a tieňa Io mi to trochu kazí dojem z inak perfektného snímku
.
Inu, včera som tiež pozoroval Jupíka a cez 8mm TV plossla mi pripadal, ako by som si pustil Stellarium
. Obraz bol "rock steady" a boli vidieť pekné podrobnosti už pri tak malom zväčšení (125x). Taktiež pekné štruktúry v oblačnosti a tieň Io sa už dal rozlíšiť, ako kotúčik. Na pohľad to bola nádhera, tak mi to nedalo a vytiahol som na balkón celý stolný počítač (NB stále v servise :-/), aby som niečo nasnímal ;D. Bohužiaľ, kým som sa dostal k snímaniu, obraz sa už vlnil jak v akvárku >:(.
Jupiter 2009
to Rick:
No cakal som takuto reakciu
Sam som chcel napisat ze ten tien ani samotny mesiac sa mi nepacia. Uz nejaku dobu si vsimam ze kotuciky mesiacov resp. ich tienov nie su to idealne. Kolimoval som viac krát a predpokladal som že je chyba tam. Ale nie je. Včera som ešte pred snímaním pre istotu rozostroval na hviezdu a kolimacia vyzerala byt OK, difrakcne obrazce tiez aj ked seeing v tej dobe bol ozaj hrozny.
Zajtra sem skusim dat nejake nazoomovane fotky veci ktore sa mi nepacia, snam mi niekto pomoze. Dufam ze nebudem znova odrezavat sekundar ;D
Inak som rad ze tu nie sme ako na CN a napiseme si sem tam aj nejaku negativnu kritiku.
mitovka
P.S. Na doostrovanie som použil okrem waveletových filtrov v Registaxe este funkciu High Pass Sharpen v Paint Shop Pro. V rozumnej miere, tvar tiena som mal deformovany uz po skladani v Registaxe. Žiadne vyhladzovanie som nepoužil. Priznam že to mohlo byt exponované kratšie, ale to sa mi stáva často - keď na pár sekúnd príde dobrý seeing, mám zrazu veľa svetla.
No cakal som takuto reakciu
Sam som chcel napisat ze ten tien ani samotny mesiac sa mi nepacia. Uz nejaku dobu si vsimam ze kotuciky mesiacov resp. ich tienov nie su to idealne. Kolimoval som viac krát a predpokladal som že je chyba tam. Ale nie je. Včera som ešte pred snímaním pre istotu rozostroval na hviezdu a kolimacia vyzerala byt OK, difrakcne obrazce tiez aj ked seeing v tej dobe bol ozaj hrozny.
Zajtra sem skusim dat nejake nazoomovane fotky veci ktore sa mi nepacia, snam mi niekto pomoze. Dufam ze nebudem znova odrezavat sekundar ;D
Inak som rad ze tu nie sme ako na CN a napiseme si sem tam aj nejaku negativnu kritiku.
mitovka
P.S. Na doostrovanie som použil okrem waveletových filtrov v Registaxe este funkciu High Pass Sharpen v Paint Shop Pro. V rozumnej miere, tvar tiena som mal deformovany uz po skladani v Registaxe. Žiadne vyhladzovanie som nepoužil. Priznam že to mohlo byt exponované kratšie, ale to sa mi stáva často - keď na pár sekúnd príde dobrý seeing, mám zrazu veľa svetla.
mitovka
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
Ahoj Michal. Neber si to prosím zle. Ten snímok je stále perfiš. To len ja som už nejaký rozmaznaný a vadí mi každá drobnosť
. Kľudne sem hod tie veci, tiež tie kotúčiky nemám vždy tiež aké by som si predstavoval.
Včera ma vizuálne perfektný seeing donútil vytiahnuť stolný pc na balkón a nasnímať jupíka. Ale už cez IR bol pohľad dosť biedny. Tak som sa aspoň skúsil pohrať s červeným a zeleným filtrom (a UV/IR cut) a poskladať RGB snímok. Už kombinácia UV/IR+Red dával obraz ako z akvárka, zelená na tom bola o poznanie horšie ... A to som neskúsil modrý kanál ... Nechápem, ako môže miťovka robiť také ostré snímky s tou webkou
.
Tu je výsledný snímok za priemerného/podpriemerného seeingu v IR:
a kombinovaný farebný IRRG(B) s dopočítaným modrým kanálom
Červenú farbu Io spôsobilo neprekrytie rgb zložiek kvôli jeho posunutiu (neodhadol som dobu snímania).
K tomu čo som si predstavoval to má ešte veeľmi ďaleko >:(.
Včera ma vizuálne perfektný seeing donútil vytiahnuť stolný pc na balkón a nasnímať jupíka. Ale už cez IR bol pohľad dosť biedny. Tak som sa aspoň skúsil pohrať s červeným a zeleným filtrom (a UV/IR cut) a poskladať RGB snímok. Už kombinácia UV/IR+Red dával obraz ako z akvárka, zelená na tom bola o poznanie horšie ... A to som neskúsil modrý kanál ... Nechápem, ako môže miťovka robiť také ostré snímky s tou webkou
Tu je výsledný snímok za priemerného/podpriemerného seeingu v IR:
a kombinovaný farebný IRRG(B) s dopočítaným modrým kanálom
Červenú farbu Io spôsobilo neprekrytie rgb zložiek kvôli jeho posunutiu (neodhadol som dobu snímania).
K tomu čo som si predstavoval to má ešte veeľmi ďaleko >:(.
Jupiter 2009
Rick: ved citaj co pisem - neberem si to vobec zle. Aj tuto noc ma trapil nejaky opticky problem (asi) pri snimani Marsu, neskor cez den sa k tomu urcite dostanem. Vidim ze sa zlepsujes v tom spracovani cez filtre, ako to stihas menit? Si si spravil nejaky home-made filterwheel
?
No tuto noc som pochopil co to je to "Rock Steady" co tu zvyknete spominat. A to takmer v kuse od 22.30 do 02.00.
Jediny problem je ze som mal najprv (asi od 22.30 do 00.30) dalekohlad u svagrinej (grilovacka), kde som tiez velmi kontinualne nesnimal, potom som sa presunul domov, znova sa rozložil....., takže na animáciu to nevyšlo.
Idem sa preberať snímkami, dúfam že to bude stáť za to
mitovka
No tuto noc som pochopil co to je to "Rock Steady" co tu zvyknete spominat. A to takmer v kuse od 22.30 do 02.00.
Jediny problem je ze som mal najprv (asi od 22.30 do 00.30) dalekohlad u svagrinej (grilovacka), kde som tiez velmi kontinualne nesnimal, potom som sa presunul domov, znova sa rozložil....., takže na animáciu to nevyšlo.
Idem sa preberať snímkami, dúfam že to bude stáť za to
mitovka
mitovka
Jupiter 2009
Věřím,Michale,že to stát za to bude.
Těším se na další snímky a animačky.Ty máš stále lepší.
Tom
Těším se na další snímky a animačky.Ty máš stále lepší.
Tom
refr. 70/700 mm,tri 10 x 50,SW 200/1000 mm,ASI 120 mc,ASI 224 mc,ASI 294 mc , C11" 280/2800 mm
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
Jasne michal, čítal som, ale aj tak mi to pripadalo také blbé, že len ja som sa ozval s námietkou. Inak toto bol prvý pokus o RGB s UV/IR cut filtrom. Ten predošlý bol bez. Ale stále váham, či nepôjdem do farebnej neximage... Dúfam, že budúci týždeň už príde notebook zo servisu a pohrám sa s tým viac.
Inu, teším sa na tvoju animačku. Mne sa do toho už nejak nechce, i keď pár snímkový materiál by aj bol, ale v BW to tak neukáže, ako vo farebnej verzii.
Inu, teším sa na tvoju animačku. Mne sa do toho už nejak nechce, i keď pár snímkový materiál by aj bol, ale v BW to tak neukáže, ako vo farebnej verzii.
Jupiter 2009
No animacia bude jedna taka kratsia ako vyliezaju Io a Europa spoza planety, ako som vravel viac asi nie, snimal som zriadkavo a nepravidelne tuto noc.
Ako tak prechadzam AVI dva kusky sa mi ozaj pacia, asi moje najostrejsie Jupitery doteraz:
00.12 hod (22AUG)
a 01.47 (22AUG)
Viem ze s farbami este asi treba daco robit a tie okraje tiez nie su idealne, ale vyzera to ze pod vplyvom domacej marhulovice sa mi dari ;D (odkial bral Stana tie paradne smajliky?)
mitovka
Ako tak prechadzam AVI dva kusky sa mi ozaj pacia, asi moje najostrejsie Jupitery doteraz:
00.12 hod (22AUG)
a 01.47 (22AUG)
Viem ze s farbami este asi treba daco robit a tie okraje tiez nie su idealne, ale vyzera to ze pod vplyvom domacej marhulovice sa mi dari ;D (odkial bral Stana tie paradne smajliky?)
mitovka
mitovka
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
Uf, to vypadá veľmi dobre. Tie detaily doladíš. Sú to ozaj asi tvoje najdetailnejšie snímky doteraz
.
Ešte som sa hral s druhým videjkom, kde nebol taký časový sklz, ako na predchádzajúcom snímku a teda i rgb sadlo lepšie (ale stále nie dokonale). R kanál som snímal v IR oblasti a zelený cez obyčajný zelený filter (nie astronomik) + UV/IR cut filter. Modrý kanál bol dopočítaný. Snímky sú zmenšené, lebo ako to býva, prvé pokusy nebývajú valnej kvality >:(. Takže zatiaľ iba taký náhľad IRG(B):
Ešte som sa hral s druhým videjkom, kde nebol taký časový sklz, ako na predchádzajúcom snímku a teda i rgb sadlo lepšie (ale stále nie dokonale). R kanál som snímal v IR oblasti a zelený cez obyčajný zelený filter (nie astronomik) + UV/IR cut filter. Modrý kanál bol dopočítaný. Snímky sú zmenšené, lebo ako to býva, prvé pokusy nebývajú valnej kvality >:(. Takže zatiaľ iba taký náhľad IRG(B):
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
Ešte jeden taký podarenejší snímok, ako mesiačik vchádzal popred Jupiter spoju aj s tieňom:
Jupiter 2009
to Rick:
V IR vyzera ta rovnikova oblast velmi pekne, kopu detailov. Skoda ze vo viditelnom spektre su tam tie struktury dost slabe.
Vzdy ked si citam Tvoj prispevok ako stahujes pocitac na balkon si to v hlave predstavujem, musel to byt zazitok. Ked som byval v panelaku uz moj dalekohlad vzbudzoval v ludoch z panelaku oproti cudne pocity. Este keby videli ako terigam bednu a monitor asi by zavolalali aj zvysok rodiny nech sa pridu zabavit...
mitovka
V IR vyzera ta rovnikova oblast velmi pekne, kopu detailov. Skoda ze vo viditelnom spektre su tam tie struktury dost slabe.
Vzdy ked si citam Tvoj prispevok ako stahujes pocitac na balkon si to v hlave predstavujem, musel to byt zazitok. Ked som byval v panelaku uz moj dalekohlad vzbudzoval v ludoch z panelaku oproti cudne pocity. Este keby videli ako terigam bednu a monitor asi by zavolalali aj zvysok rodiny nech sa pridu zabavit...
mitovka
mitovka
Jupiter 2009
Po zpracování nejdéle pořízeného videa, jsem zjistil, že tam jeden měsíček nakonec taky mám
. Měl by to být Ganymedes, a to vlastní kotouček, stín byl ještě mimo planetu:
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
Luďku, máš to fakt výborné
. Normálne si "poskočil" s kvalitou snímkov. Ten Ganymedes je tam pekne vidieť (akurát tu šípku možno trochu ďalej, nech neruší).
Páči sa mi aj ako si sa pekne zbavil tých nepekných efektov. Ako sa ti to podarilo? Stačili úpravy v registaxe, alebo si skúšal iný program? Inu, možno trochu menej toho doostrovania, resp. jemné vyhladenie v NeatImage by asi snímku ešte polepšilo
.
Michal: no jo, čo nespravím kvôli snímaniu planét, vypadalo to fakt komicky
. Ale už vydržím pokým sa nb vráti zo servisu. Takto sa to proste nedá.
Ešte som sa hral s tým jedným IRG videjkom a myslím, že jemnejší processing tomu prospel (i keď je to vlastne dosť biedny snímok za podpriemerného seeingu snímaný s časovým sklzom a ešte aj s nejakým bordelom na čipe, ktorý sa prejavil na snímku >:( ):
IR_G_(B) v mierke 1:1:
Páči sa mi aj ako si sa pekne zbavil tých nepekných efektov. Ako sa ti to podarilo? Stačili úpravy v registaxe, alebo si skúšal iný program? Inu, možno trochu menej toho doostrovania, resp. jemné vyhladenie v NeatImage by asi snímku ešte polepšilo
Michal: no jo, čo nespravím kvôli snímaniu planét, vypadalo to fakt komicky
Ešte som sa hral s tým jedným IRG videjkom a myslím, že jemnejší processing tomu prospel (i keď je to vlastne dosť biedny snímok za podpriemerného seeingu snímaný s časovým sklzom a ešte aj s nejakým bordelom na čipe, ktorý sa prejavil na snímku >:( ):
IR_G_(B) v mierke 1:1:
Jupiter 2009
Ano Hamr, uz som Ti to chcel napisat ked si siel na vylet, ze ho tam mas (Ganymede, tien prisiel za nim). Mas tam inak viac zaujimavych detailov, napriklad ten biely oval "na piatej hodine". Ozaj neviete niekto ako sa tie biele ovaly volaju? Raz som to niekde nasiel ale odvtedy sa na tu stranku neviem vratit. Mari sa mi nieco ako OOW alebo WOO ale vobec si nie som isty.
Ja som trosku pokracoval v spracovavani dat z predposlednej noci (21-22AUG) a mozem povedat ze to su najlespie data co som kedy nahral, len to spracovanie mi robi nejake problemy (okraje planety). No uvidime ci sa s tym niekde pohnem.
Spravil som aspon animaciu vychodu Io a Europy spoza planety, aj ked je trosku "na riedko". Pekne na nej vidiet ako Io pali ako o preteky s Europou, chvilu som musel obrazky skumat kym som pochopil ktory mesiac vyliezol z tiena prvy (druhy frame animácie). Pred snimanim som si CdC ani len nepozrel, bolo by zaujimave spravit podrobnejsiu animaciu ako vyliezali z tiena:
mitovka
P.S. Poradte nejaky program na tvorbu animacii, tento Easy Gif Animator mi obrazky nejako "zasumi" a potom s vysledkom nies som celkom spokojny
Ja som trosku pokracoval v spracovavani dat z predposlednej noci (21-22AUG) a mozem povedat ze to su najlespie data co som kedy nahral, len to spracovanie mi robi nejake problemy (okraje planety). No uvidime ci sa s tym niekde pohnem.
Spravil som aspon animaciu vychodu Io a Europy spoza planety, aj ked je trosku "na riedko". Pekne na nej vidiet ako Io pali ako o preteky s Europou, chvilu som musel obrazky skumat kym som pochopil ktory mesiac vyliezol z tiena prvy (druhy frame animácie). Pred snimanim som si CdC ani len nepozrel, bolo by zaujimave spravit podrobnejsiu animaciu ako vyliezali z tiena:
mitovka
P.S. Poradte nejaky program na tvorbu animacii, tento Easy Gif Animator mi obrazky nejako "zasumi" a potom s vysledkom nies som celkom spokojny
mitovka
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
Hmm, neviem prečo ti ich zašumuje, mne to nerobilo. Ale kvôli veľkým dátovým objemom vytvorených gif (nemestili sa na astrotofotky) som znovu stiahol tuším Movie Gear zo stahuj.cz a tam nebol problém s ničím (na druhej strane je to shareware ...). Doporučujem skúsiť.
Jupiter 2009
ak je to "gif movie gear" tak ten som pred hodinou stiahol a po prvom pokuse vymazal - fotky mi zasumel a dokreslil niekolko vrstvove cibule....
Je nejak podstatne v akom formate davam fotky do animatora?
mitovka
Je nejak podstatne v akom formate davam fotky do animatora?
mitovka
mitovka