Jupiter
Jupiter 2009
Cim to fotite? Musíš na oběžnou dráhu jako to někteří místní astrofotografové dělají.
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Jupiter 2009
Tak som venoval trosku viac casu animacii vstupu Ganymeda do tiena. Nasiel som este jedno AVI (ktore predchadzalo tomu vstupovemu) a poslednych 30s z neho som zobral na prvy frame. Uz na nom je kusok z Ganymeda zakryteho. Tym padom cela animacia trva uz asi 200s. Ale znizil som pocet framov, je to nad ludske sily (a hlavne cas) to spracovavat nejak podrobnejsie.
mitovka
mitovka
mitovka
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
Vejr: no klasika, 8" Newt + QHY5. Vidieť, že pri excelentnom seeingu sa i s 8" teleskopom dá dopracovať k fotkám podobným tým zhotoveným cez 14" SCT ... Základom je však seeing, keď ten nespolupracuje, tak je to takmer stratené, ale trochu sa to dá vylepšiť presunom IR oblasti spektra. Miťovke k tomu dokonca stačí web camerka (bez IR)
Jupiter 2009
Tak ja zapasim s necim mensim... Mensi prumer (150) a hlavne mensi ohniskova vzdalenost (750) neni zrovna na planety idealni... Bohuzel zatim to zkousim jen pres fotak (Nikon D90) a vysledek je tento:
Otazka je, co by sa dalo vylepsit zpracovanim, ale zazrak to asi nebude. Jinak mam jeste CCTV kamerku s cipem Sony ExView HAD. S tou by se snad neco dalo. Bohuzel nemam na to, abych na ni udelal upravy Takze snima v klasickem PALu a dost sumi...
Jinak pokukuji po webkamere Logitech QuickCam 9000 Pro. Obsem je otazka, co se podari zachytit, kdyz je to "jen" Newton 150/750...
Otazka je, co by sa dalo vylepsit zpracovanim, ale zazrak to asi nebude. Jinak mam jeste CCTV kamerku s cipem Sony ExView HAD. S tou by se snad neco dalo. Bohuzel nemam na to, abych na ni udelal upravy Takze snima v klasickem PALu a dost sumi...
Jinak pokukuji po webkamere Logitech QuickCam 9000 Pro. Obsem je otazka, co se podari zachytit, kdyz je to "jen" Newton 150/750...
Jsem zacatecnik, ale lecim se 
Jupiter 2009
tak to koukam jako Vejr 
hele Vejr bud rad za 750 ja mam 510 a 330 a tim jsem zkousel Jupiter jednou a mel velikost tak 20 pixelu ale 2 hlavni pruhy videt byly tesim se, ze nekdy vyzkousim taky nejakou planetu, ale jaksi nemam ohnisko a nemam montaz
navic zde uz profesionalove na planety jsou a tezko bych jim mohl delat konkurenci. Ale treba se do planet zas nekdy pustim
hele Vejr bud rad za 750 ja mam 510 a 330 a tim jsem zkousel Jupiter jednou a mel velikost tak 20 pixelu ale 2 hlavni pruhy videt byly tesim se, ze nekdy vyzkousim taky nejakou planetu, ale jaksi nemam ohnisko a nemam montaz
navic zde uz profesionalove na planety jsou a tezko bych jim mohl delat konkurenci. Ale treba se do planet zas nekdy pustim
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
Vejr: Práve som pozeral na ten tvoj ďalekohľad. No, je jedno aké máš ohnisko, to tak či tak, budeš ho predlžovať. Nejde o svetelnosť, či ohnisko, ale o priemer zrkadla. A toto presne posúdiť neviem. Viem síce aký je kvalitatívny skok zo 114 na 203mm, ale neviem, aký je rozdiel medzi 150mm a 203, ale veľký by byť nemal.
Ono to fotenie cez foťák je práve tá najťažšia metóda na získanie ostrého snímku. Určite by si mal poskúšať tú cctv kamerku i keď napr. cez 2m ohnisko. Nejde o priemer kotúča planéty, ale o to koľko detailov tam máš. Napr. mne sa naposledy osvedčilo zísť dolu zo 7m na 5 metrové ohsniko a snímok dodatočne resamplovať. Keď sa dá, tak vyskúšaj aj nejakú webkamerku, určite pri snímaní videa dostaneš o poznanie ostrejšie snímky, než pri single fotkách.
Ono to fotenie cez foťák je práve tá najťažšia metóda na získanie ostrého snímku. Určite by si mal poskúšať tú cctv kamerku i keď napr. cez 2m ohnisko. Nejde o priemer kotúča planéty, ale o to koľko detailov tam máš. Napr. mne sa naposledy osvedčilo zísť dolu zo 7m na 5 metrové ohsniko a snímok dodatočne resamplovať. Keď sa dá, tak vyskúšaj aj nejakú webkamerku, určite pri snímaní videa dostaneš o poznanie ostrejšie snímky, než pri single fotkách.
Jupiter 2009
Konihlav: Nevim jak ty, ale ja to delam pro sebe. Takze mi vubec nevadi, ze tu "profesionalove" jiz jsou Pro mne to je spis inspirujici... 
Je to poskladane z techto snimku (tohle je jeden z lepsich):
Rick: Prumer by mel delat detaily, ohnisko zase zvetseni. Oboje je na planety celkem dulezite. Co se tyka prumeru, tak je zdanlive rozdil maly, ale plocha zrcadla je temer dvojnasobna. Kamerku bych vyzkousel rad. Stejne jako bych si rad pujcil klasickou kameru i tu web kameru. Zatim ale narazim na to, ze mohu pozorovat jen na louce nad chatou, kde nemam napajeni. Neco utahnu z baterie, ale v tomto pripade bych potreboval napajet kamerku, digitalizer a jeste booka To se mi zatim moc nedari. Ale snad na to casem dojde.
Jinak - je to seice focene na fotak, ale na HD video. Takze se to chova trochu jinak nez klasicke fotky Obycejnou kameru jsem zkousel, ale to bylo nepouitelne
Jeste se zeptam - tu kamerku mas umistenou kde? Predpokladam, ze kdyz mluvis o nekolikametrovem ohnisku, ze asi nepujde o primarni ohnisko
Je to poskladane z techto snimku (tohle je jeden z lepsich):
Rick: Prumer by mel delat detaily, ohnisko zase zvetseni. Oboje je na planety celkem dulezite. Co se tyka prumeru, tak je zdanlive rozdil maly, ale plocha zrcadla je temer dvojnasobna. Kamerku bych vyzkousel rad. Stejne jako bych si rad pujcil klasickou kameru i tu web kameru. Zatim ale narazim na to, ze mohu pozorovat jen na louce nad chatou, kde nemam napajeni. Neco utahnu z baterie, ale v tomto pripade bych potreboval napajet kamerku, digitalizer a jeste booka To se mi zatim moc nedari. Ale snad na to casem dojde.
Jinak - je to seice focene na fotak, ale na HD video. Takze se to chova trochu jinak nez klasicke fotky Obycejnou kameru jsem zkousel, ale to bylo nepouitelne
Jeste se zeptam - tu kamerku mas umistenou kde? Predpokladam, ze kdyz mluvis o nekolikametrovem ohnisku, ze asi nepujde o primarni ohnisko
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
No, tak som dal dokopy môj čiernobiely snímok s farebným snímkom od miťovky a vypadá to, že spolupráca sa vyplatila. Ostrý snímok od Michala mi dovolil spracovamoe so zanedbateľnou stratou detailov a tak sem môžem dať tento zatiaľ asi náš najlepší LRGB kompozit :).
Dúfam, že Vás to povzbudí a navnadí na snímanie planét, nech nás tu je viac "planétofotičov"
Tak ten snímek nemá naprosto chybu. S ohledem na výšku nad obzorem a to, co obvykle vidím, je to naprosto TOP snímek na naše poměry.
Gratuluji !
Dúfam, že Vás to povzbudí a navnadí na snímanie planét, nech nás tu je viac "planétofotičov"
Tak ten snímek nemá naprosto chybu. S ohledem na výšku nad obzorem a to, co obvykle vidím, je to naprosto TOP snímek na naše poměry.
Gratuluji !
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Jupiter 2009
Gratuluji !
A kolik ta výška nad obzorem byla?
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
Kdybys četl téma pravidelně a celé, víš, že fotil o půl druhé, takže výška asi 25°. To je na minutu hledání. Čekám tvé výlevy na adresu že tam není čas focení 
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Jupiter 2009
To rick01 a mitovka: Obvykle dělám mrtvého brouka, ale váš společný výsledek musím komentovat - VYNIKAJÍCÍ! Mohu si to dát do noťasu na pozadí? 
Jupiter 2009
Rick01 - jeste se zeptam, jak docilujes to dlouhe ohnisko? To mas tu kamerku za okularem (jakym?)?
Jupiter 2009
To rick01 a mitovka:
Nádhera, skvělá práce !
Nádhera, skvělá práce !
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Jupiter 2009
Myslim ze mozem napisat aj za rick01 ze dakujeme za vsetky pozitivne ohlasy.
V spolupraci budeme pokracovat, hlavne co sa tyka farebnej casti snimku, mam este urcite rezervy, prave o 01.28hod mi velmi neprial seeing. (zato rickovi mimoriadne ;D), takze ja dufam ze tu latku posunieme este vyssie.
to Vejr: rick01 pouziva rovnako ako ja pozitivnu okularovu projekciu (pisem len preto ze ti dako neodpoveda) na chip kamery. Cim kratsi okular a vacsia vzdialenost chipu od okularu, tym vacsie vysledne "ohnisko". Ak sa nemylim rick01 pouziva TeleVue plossl myslim 8mm.
V spolupraci budeme pokracovat, hlavne co sa tyka farebnej casti snimku, mam este urcite rezervy, prave o 01.28hod mi velmi neprial seeing. (zato rickovi mimoriadne ;D), takze ja dufam ze tu latku posunieme este vyssie.
to Vejr: rick01 pouziva rovnako ako ja pozitivnu okularovu projekciu (pisem len preto ze ti dako neodpoveda) na chip kamery. Cim kratsi okular a vacsia vzdialenost chipu od okularu, tym vacsie vysledne "ohnisko". Ak sa nemylim rick01 pouziva TeleVue plossl myslim 8mm.
mitovka