Tak nějak, jak je Jupiter na fotce od Atalliho jsem ho včera, vlastně dnes nad ránem, viděl. Při nějakém 230 x zvětšení. To já jen pro srovnání co je vidět okem a co je na fotce.
/jinak obecně je na dobrých a dobře zpracovaných fotkách toho vidět asi víc, si myslím/
Proto asi byla včera a pak nad ránem na Hané skvělá obloha a jsem rád, že jsem byl u toho..
Jen škoda, že nemám 2'' měsíční filtr. Takto jsem svůj 1.25'' použil akorát na 187 x zvětšení a přes filtr detaily/pásy sympaticky "povylezly"
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Tady mám snímky ze 17.7. 2009 mezi 1:15h- 3:00h SELČ
Motaly se tu u nás celou noc mraky, takže sem to lovil v dírách.
Seeing byl nejprve výborný, ale pak se to moc zhoršilo, což je vidět i na snímcích.
Meade LX90 8" SCT projekce za SP26mm okulárem při f/20 - F=4000mm na Meade LPI
Kvůli mrakům se mi nedařilo složit víc než kolem 120 snímků do výsledného. Kdyby jich bylo víc, byl by i výsledný snímek hladší. :-/
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Paráda maser i hamr. Konečne sa tu tie snímky množia aj od iných autorov ::). Včera som mal "spadeno" na ten zákryt, ale seeing mi z kotúčikov vyrobil len machule >:(.
Taky tady přibylo těch "už lepších" snímků Jupitera oproti minulým rokům. Třeba když to srovnám s rokem 2006. Přitom deklinace Jupitera zase tak dramaticky nevzrostla.
Tak jsem zkusil i to třetí AVI. Pořád se mi tam objevuje takový "blbý" kruhový přechod. Nemáte někdo tušení proč a nač se mi tam objevuje? Je tam slabě už po složení v Registaxu a dalším zpracováním, zejména taháním křivek "vyleze" ještě víc!?!
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
To Hamr: zdar Ludku, nevznika to pri odstranovani barevny vady v Registaxu?
Jinak se mi taky postestilo fotit svuj prvni letosni Jupiter za vybornych podminek (Praha-zapad). Sice sem tam prisel mrak, ale seeing nadprumerny.
Skoda jen, ze jsem fotil na rychlo po dofoceni mlhoviny, nemel u sebe notebook na nataceni videa a jeste se mi ani nepodarilo poradne zaostrit.
Takze Jupiter EOSEM:
NWT SW Quattro-250P, SW HelioStar 100 H-alpha
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 294 MM Pro, ZWO ASI 432 MM, ZWO ASI 585 MC, ZWO ASI 174 MM mini
Dneska to budu ještě zkoumat, ale až navečer, přes den budu pryč. Pokusím se to znovu zpracovávat a zjistit, kdy to vzniklo. Zatím díky.
Pro Vlastofka - další přírůstek do letošní skupiny Jupiterů .
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Pro Hamr: Krásné Jupitery.
Těch kružnic je na Jupiteru víc. Myslím, že v tmavých okrajích planety už nemá kamera "dost" barev a Registax zvýrazní přechody mezi isochromami. Mně to dělala kamera, když jsem měl při snímání "tmavý" obraz a úzký kopeček v histogramu. Pomohlo prodloužení expozice (nebo zvýšení zesílení) a lepší zaplnění histogramu.
PS.
takové kružnice umí udělat i komprimované avi.
Murphyho zákon seeingu: Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70 http://astrofotky.cz/~aquarius
to Vlastofka: EOSom? neuveritelne. Prosim o detaily.
to Hamr: Kruh tam bude aj ked budes spracovavat este znova. ako si vravel, bude tam uz pred aplikovanim wavelet doostrovania. Mne sa staval na SPC900 tiez, odkedy nastavujem gama na nizsie hodnoty, kruh vymizol (minimalizoval sa). Ak sa vsak pohras v registaxe alebo dakom obrazkovom editore s nastaveniami, mozes ho trosku spravit menej napadnym. Ak je fotak automat (video), neviem co by si s tym mohol spravit
Dnes som snimal od 00.00 hod asi do 03.45 hod. s prestavkami kvoli oblakom (minimalnymi). do 00.10 hod bol seeing najlepsi tohto roku, ale Jupiter prilis nizko (malo svetla, velka refrakcia). Tesil som sa ze co bude o dake 2-3 hodinky. Zial prisla oblacnost a ked sa pred jednou rozisla, seeing ostal podpriemerny az priemerny.
Dam narychlo jednu animaciu od 00.45 do 01.56, taku verziu s nizkym rozlisenim. Na poriadnu si asi cas nenajdem, ale aspon jeden, dva framy dnes skusim spracovat poctivo a zverejniť.
vlastofka: až teraz pozerám, že je to fotené. No neviem, čo by si dostal, keby snímaš video . Možno by neuškodilo trochu ten snímok zväčšiť, detailov tam je naozaj požehnane ;).
mitovka: na túto noc som sa tešil celý týždeň. Podľa meteoblue vychádzal seeing len na cca 1". Bohužial, najlepšie podmienky som mal v časoch približne, ako ty (a bohužiaľ to bolo viac než tých 1"). K svitaniu sa podmienky už len zhoršovali. Keď sa preberiem tými 81 GB dát, tak sem niečo hodím. ale to asi až budúci víkend, keď sa vrátim z astrozrazu.
PS: pekná animačka ;)
edit:
Pozerám, že máš pri GRS tiež taký bledý chvostík zasahujúci do rovníkovej oblasti. Som myslel, že sa mi to zdá. Že by nejaký nový útvar? Napr týchto starších snímkoch z CN to ešte nebolo: