afokalni foceni
- honzazator
afokalni foceni
zdravim, dnes jsem se konecne dostal na postu pro drzak na afokalni foceni. Chtel bych zkusit vyfotit saturn, muze mi nekdo poradit, jak nastavit fotak(klasicky automat s moznosti manualu. Dale by mne zajimalo jaky pouzit okular mam 25 a 10 mm a nejspise budu muset pouzit reduktor... fotit budu pres CPC11. Bohuzel drzak je jen na 1,25 okulary. Dekuji predem za kazdou radu.
Honza
Honza
CPC11", triedr Noname 20x50, triedr Fomei Compakt 8x25
afokalni foceni
Ahoj, nikdo neodpovídá, tak aby řeč nestála, něco přicmrndnu, i když jsem měl možnost jen jednou fotit se stařičkou zrcadlovkou olympus přes 114mm dalekohled a mobilem přes dvojstovku (ale to je samostatná kapitola), nebo ještě webovkou v displeji notebooku (od toho jsem upustil nejrychleji). K tomu focení to bude chtít rozhodně manuál a nastavit expozici tak řádově v setinách sekundy (ISO 100). Dávej si majzla, ať není saturn přepálený- tj. zoom na displeji a pořádně vomrknout. Expozici můžeš odzkoušet. Nebo se tady ještě do večera, než začneš fotit, objeví někdo znalejší, než já a poradí pořádněji. Zkusudělat co nejvíc expozic a jednu pak vybrat, nebo i poskládat např. v registaxu. Nebo i natočit video. Umíš něco s registaxem (nebo pod.)? Zpočátku nečekej zázraky, cesta bude dlouhá.
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
SW 2''-80°-20/50/96
- honzazator
afokalni foceni
dekuji za odpoved, slo mi hlavne o tu expozici, dnes se na to vrhnu a uvidim jak se s tim poperu. mel jsem za to, ze iso by melo byt co nejvyssi, tak jste mi usetril dost trapeni. Diky
Honza
Honza
afokalni foceni
natočit videoJa odporúčam zrobiť videjko. Keď natočíš 15 sec, tak pri 30 obr./sec budeš mať 450 záberov. Z toho vyberieš tie najlepšie a poskladáš v Registaxe. A ISO pokial ho dáš velmi malé, tak budes mat saturn tmavý, ak velké tak budes mat vsade len sum. Treba to odskusat.
afokalni foceni
A ISO pokial ho dáš velmi malé, tak budes mat saturn tmavý, ak velké tak budes mat vsade len sum. .Pokud jde u režimu videa nastavit citlivost...
A nebo pokud je koutouček planety dost velký, aby ho automatika vůbec brala v úvahu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- honzazator
afokalni foceni
vsem diky za rady, vse mam jiz nachystano a cekam na tmu, video zkusim natocit, jeste maly dotaz, co uvidim na displeji fotaku? muze to byt treba jen smouha kterou pak upravim v registaxu, nebo bych mel videt pekny saturn? Jen abych se do rana nesnazil udelat ostrou fotku
dik Honza
dik Honza
afokalni foceni
Upravou smouhy ziskas jen upravenou smouhu. Na displeji bude planeta videt patrne lepe, nez na jednotlivych snimcich videa - to je dane snimkovou frekvenci, malym rozlisenim displeje a vyvazenim urovni, ktere fotak dela pro displej sam, automaticky.
Vyuzij casu do tmy a priprav si vsechno na necisto - pri afokalnim foceni jde o to, abys nastavil spravne zvetseni (asi budes potrebovat kratsi okular, nez objektiv) bez vinetace (nebo s prijatelnou vinetaci) a aby se to dalo zaostrit. To si muzes otestovat "na sucho", abys pak neco nemusel resit potme venku.
Vyuzij casu do tmy a priprav si vsechno na necisto - pri afokalnim foceni jde o to, abys nastavil spravne zvetseni (asi budes potrebovat kratsi okular, nez objektiv) bez vinetace (nebo s prijatelnou vinetaci) a aby se to dalo zaostrit. To si muzes otestovat "na sucho", abys pak neco nemusel resit potme venku.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
afokalni foceni
Ještě k té ISO a expozici:
Když bude menší citlivost ISO, bude sice obrázek tmavší, ale jen při stejné expozici. Pokud expozici prodloužíš, bude zase stejně jasný. Malá citlivost má výhodu, že má fotka menší šum a pak snese mnohem razantnější úpravy, např. doostření. Přitom i při malé citlivosti budou stačit krátký expozice, což je u dobsona zřejmě výhoda, přece jen tím zorným polem planeta celkem pofrčí...
Co se týče videa a automatiky. Když jsem se pokoušel o první afokální fotky saturna mobilem, přemočil jsem automatiku tak, že jsem si do tubusu dalekohledu pořádně posvítil. Bohužel, fotky byly nepoužitelný kvůli šumu a světla navíc bylo taky málo. Jinak je jasný, že to světlý "pozadí", co takhle vznikne, se dá odečíst a vznikne saturn na tmavým podkladu.
Na první afok. pokusy je asi nejlepší měsíc. Ten zvládne udělat hezky i mobil bez jakýchkoli fligen...
Když bude menší citlivost ISO, bude sice obrázek tmavší, ale jen při stejné expozici. Pokud expozici prodloužíš, bude zase stejně jasný. Malá citlivost má výhodu, že má fotka menší šum a pak snese mnohem razantnější úpravy, např. doostření. Přitom i při malé citlivosti budou stačit krátký expozice, což je u dobsona zřejmě výhoda, přece jen tím zorným polem planeta celkem pofrčí...
Co se týče videa a automatiky. Když jsem se pokoušel o první afokální fotky saturna mobilem, přemočil jsem automatiku tak, že jsem si do tubusu dalekohledu pořádně posvítil. Bohužel, fotky byly nepoužitelný kvůli šumu a světla navíc bylo taky málo. Jinak je jasný, že to světlý "pozadí", co takhle vznikne, se dá odečíst a vznikne saturn na tmavým podkladu.
Na první afok. pokusy je asi nejlepší měsíc. Ten zvládne udělat hezky i mobil bez jakýchkoli fligen...
SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
afokalni foceni
za pokus stojí i dvojhvězdy. expozici by jsem (bych) nastavil tak, aby byla slabší složka na displeji sotva vidět. a zase více fotek...
SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
- honzazator
afokalni foceni
Zdravim, foceni saturnu se moc nevydarilo, hodne foukalo, drzak fotaku je hodne vrtkavy a nestabilni (co by jsem chtel za 800 kc), velmi spatna manipulace s fotakem( chtelo by to dalkovou spoust a jiny fotak, tento je 7 let stary a uz tenkrat byl levny). tak tady je muj prvni pokus, vybral jsem nej fotku.
http://jenikzatorsky.rajce.idnes.cz/sat ... CF0675.JPG
pak jsem si spravil chut na mesici, ten mi sel podstatne lepe (alespon myslim
http://jenikzatorsky.rajce.idnes.cz/mesic_1.pokus/
uz se tesim na dalsi pokusy
dik Honza
http://jenikzatorsky.rajce.idnes.cz/sat ... CF0675.JPG
pak jsem si spravil chut na mesici, ten mi sel podstatne lepe (alespon myslim
http://jenikzatorsky.rajce.idnes.cz/mesic_1.pokus/
uz se tesim na dalsi pokusy
dik Honza
afokalni foceni
Hele, co bys taky chtěl od saturna na jedinou expozici? Pěkná fotka! Ale asi by to, kvůli rozlišení, chtělo tak dvakrát kratší f okuláru (nebo ještě víc) a možná ještě malinko jít dolejc s expozicí, myslím se stejným okulárem. Ale pokud bude mít okulár kratší f, pak dube možná naopak potřeba expozici prodloužit, nebo nechat.
Osobně jsem bez držáku přes dvaapůlku okulár měl hodně problém se dobrat k takhle slušné fotce s mobilem. A to jsem musel použít mnohem kratší okulár a ještě svítit do dalekohledu silnou baterkou, aby nebyl saturn úplně přepálenej. Možná někdy vezmu zbytky PS skla a udělám si na mobil taky držák. A do tubusu si dám ledky... ...to už stejně plánuju půl roku. Ale až po vyhřívání sekundáru a větrácích+ topení (
) na primár.
PS: Hlavně s tím okulárem to rozuvažuj. Kompakty si samy obrázky sofrwarově doostřují a pak jsou data nepoužitelná k dalším úpravám.
Osobně jsem bez držáku přes dvaapůlku okulár měl hodně problém se dobrat k takhle slušné fotce s mobilem. A to jsem musel použít mnohem kratší okulár a ještě svítit do dalekohledu silnou baterkou, aby nebyl saturn úplně přepálenej. Možná někdy vezmu zbytky PS skla a udělám si na mobil taky držák. A do tubusu si dám ledky... ...to už stejně plánuju půl roku. Ale až po vyhřívání sekundáru a větrácích+ topení (
PS: Hlavně s tím okulárem to rozuvažuj. Kompakty si samy obrázky sofrwarově doostřují a pak jsou data nepoužitelná k dalším úpravám.
SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
- honzazator
afokalni foceni
Zdravim, myslite pouzit pri foceni vetsi zvetseni? zkousel jsem fotit i pres 10 okular, ale byl problem s uchycenim drzaku. na tom fotaku co jsem pouzil na foceni neni moznost nastavit si presne delku expozice, jsou tam jen prednastavene, chci zkusit poupravit drzak a pouzit velkou 2” zrcadlovku a 2” okular. Nic mene myslim ze tudy cesta nepovede a premyslim o nejake ccd kamere or upravene zrcadlovce.
muze nekdo poradit jakou ccd popripade zrcadlovku a jak vyresit pointaci, momentalne mam k dispozici cca 10 000 kc.
Diky Honza
muze nekdo poradit jakou ccd popripade zrcadlovku a jak vyresit pointaci, momentalne mam k dispozici cca 10 000 kc.
Diky Honza
afokalni foceni
Nic mene myslim ze tudy cesta nepovede a premyslim o nejake ccd kamere or upravene zrcadlovce.
Honzo,
pro ucely astrofotografie s vysokym zvetsenim (Mesic, planety, kde se pouziva afokal) ti zrcadlovka celkem v nicem nepomuze (natoz upravena)...
Ne ze by to neslo vubec, ale vysledek nebude o mnoho lepsi (spise naopak) nez foceni kvalitnim kompaktem za okularem, pripadne projekci na slusnou webkamerku.
Projdi si nejpovedenejsi snimky, ktere by jsi chtel delat napriklad na www.astrofotky.cz a schvalne se podivej cim je to foceno.
Role DSLR je v astrofoceni nekde jinde - pri foceni plosne rozsahlejsich ale o to slabsich objektu DSO - Mlhovin, Galaxii, Hvezdokup,...
Honzo,
pro ucely astrofotografie s vysokym zvetsenim (Mesic, planety, kde se pouziva afokal) ti zrcadlovka celkem v nicem nepomuze (natoz upravena)...
Ne ze by to neslo vubec, ale vysledek nebude o mnoho lepsi (spise naopak) nez foceni kvalitnim kompaktem za okularem, pripadne projekci na slusnou webkamerku.
Projdi si nejpovedenejsi snimky, ktere by jsi chtel delat napriklad na www.astrofotky.cz a schvalne se podivej cim je to foceno.
Role DSLR je v astrofoceni nekde jinde - pri foceni plosne rozsahlejsich ale o to slabsich objektu DSO - Mlhovin, Galaxii, Hvezdokup,...
Pavel Vabrousek
- honzazator
afokalni foceni
ahoj,
dik za radu, samozrejme by jsem chtel fotit DSO, ale jak jsem se dival na fotografie, tak naklady na fotak, nebo kameru jdou do desitek tisic, jeste jsem zvazoval toto, ale to na DSO asi neni. Nevim jestli ma cenu kupovat kvalitni kompakt, nebo radsi pockat a koupit neco kvalitnejsiho, protoze o DSO bych se nerad pripravil, prave tyto fotografie (DSO) me privedly k astronomii.
dik za radu, samozrejme by jsem chtel fotit DSO, ale jak jsem se dival na fotografie, tak naklady na fotak, nebo kameru jdou do desitek tisic, jeste jsem zvazoval toto, ale to na DSO asi neni. Nevim jestli ma cenu kupovat kvalitni kompakt, nebo radsi pockat a koupit neco kvalitnejsiho, protoze o DSO bych se nerad pripravil, prave tyto fotografie (DSO) me privedly k astronomii.