Filmy pro astrofoto

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
Jan_Babovec

Filmy pro astrofoto

Příspěvek od Jan_Babovec »

Chtěl bych se zeptat,jestli je film KONICA CENTURIA 800 vhodná pro astrofotografii.Ve starších příspěvcích se zmiňujete KONICE CENTURII 400.
Na stránkách Martina Myslivce to vypadá,jako by ta 800 byla poslední alespoň přijatelný film pro astrofoto na mlhoviny.Mám ale problém se sháněním filmů z této edice.Prolezl jsem asi 9labů.Nikde ho nemají a odmítají ho objednat,protože by ho nikdo nekupoval.Škoda. Vypadá to,že než začnu pořádně fotit,tak už nebudu mít na co.NEZNÁTE NĚJAKÝ VHODNÝ INTERNETOVÝ OBCHOD S FILMY?
Astronomií se zabývám 7let,rád pozoruji a poslouchám hudbu(hlavně metal)
vla

Re: Filmy pro astrofoto

Příspěvek od vla »

Pokud jsi s focením ještě doopravdy nezačal, tak si zatím s filmem nemusíš dělat starosti, emisní mlhoviny nejsou jediné objekty ve vesmíru, takže můžeš začít galaxie, hvězdokupy atd, a zjistíš, že máš problémy se sestavou dalekohledu, montáží, pointací, nežádoucím osvětlením, zpracováním snímků atd. Cesta k fotkám, které tady jsou k vidění je skutečně zdlouhavá a velmi pracná. Fotit můžeš zpočátku na cokoliv, pokud nemáš nějaké zázračné schopnosti pro astrofoto, stejně většina prvních snímků nebude stát za nic, teprve s množstvím hodin strávených u dalekohledu dosáhneš publikovatelné výsledky. Samozřejmě, radost ze snímků budeš mít podstatně dříve, alespoň mě potěší i snímky, které zatím nejsou moc kvalitní, ale začal jsem a doufám že se někdy přiblížím ke kvalitě MMys a dalších, kteří jsou zatím šikovnější než já.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Chtěl bych se zeptat,jestli je film KONICA CENTURIA 800 vhodná pro astrofotografii.
Jak bylo řečeno mnohokrát, asi není žádný vhodný negativní film. Snahou výrobců je hnát křivky blíže lidskému vnímání a tím bohužel H-alfa červených mlhovin není.
Konica 800 asi nebude vhodná, jak je vidět v datasheetu (zadej Konica do google a zde hledáš film - konica 800 a datsheet - měl by ses dostat sem ;-) http://www.konica.com/products/film/)
- viz. http://konicaminolta.net/products/consu ... per800.pdf

Je tam vidět, že sahá v červené sotva na 650 nm a to je příliš málo.

Jinak poznámka od "vla" je přesná. Jestli si se však ptal z důvodu, že začínáš a hodláš fotit širší hvězdná pole jako fotím já, pak je mi tě líto (stejně jako mě samého). Jediné vhodné zůstávají nejspíš diapozitivní filmy jako např. Kodak E200.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Jan_Babovec

Filmy pro astrofoto

Fotím už rok,ale výsledky nejsou super. Některé fotky se dají,ale chci začít s pointovanými snímky.Vybavení mám k dispozici(fotít budu na hvězdárně ve vsetíně),už jen nějaký ten Zenit(bez problémů)a film(velké problémy).S vyvoláváním inverzních filmů asi bude trochu problém.Místním labům se do jejich vyvoláváním moc nechce.To aby byl člověk hrubý na takové zjevy,co ví o fotografování ještě třikrát míň než já. :rockstar:
MaG
Kontaktovat uživatele:

Filmy pro astrofoto

Příspěvek od MaG »

Na jednom webu se objevil zajímavý výsledek pro Fuji Sper HQ 200. Jen jsem se nedíval zda se vůbec dá koupit. Být to negativ, nebylo by co řešit..

http://home.woh.rr.com/pfcf/latest_film.htm
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Jan_Babovec

Filmy pro astrofoto

Jestli to není jen podvod,tak je to dobrý.
Já už ale fotím na inverzní(Kodak Elitchrome 200)
Marlosk

Filmy pro astrofoto

Příspěvek od Marlosk »

Zkoušel jsem Fuji Senzia 200 (inverzní), mlhoviny zvládne. Ještě existuje dražší Fuji Provia.
Rambo

Filmy pro astrofoto

Příspěvek od Rambo »

MaG napsal: Na jednom webu se objevil zajímavý výsledek pro Fuji Sper HQ 200. Jen jsem se nedíval zda se vůbec dá koupit. Být to negativ, nebylo by co řešit..

http://home.woh.rr.com/pfcf/latest_film.htm
V prodeji asi bude, je to negativní film:
http://www.fujifilm.cz/produkty.php?sel_podsekce=1
Rambo

Příspěvek od Rambo »

Pardon, to není typ HQ.
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Pokiaľ ide o ten Kodak Max Versatility Plus, ten som skúšal. Podľa grafu je to super film, ale realita je žiaľ  taká, že ani po 30 minútach som nemal uspokojivo zachytenú severú ameriku (sonar 2.8/200 clona 3.5). Momentálne tiež skúšam Kodak Elitechrome 200.
Ten Fuji HQ... kedysi sa také filmy robili, ale to je už dávno, odvtedy prešli na nové emulzie. Neviem odkiaľ vyhrabal ten maník tento film. Jedine, že by sa jednalo o iné označenie existujúceho materiálu.
Napríklad taký Kodak Max 400 sa predáva pod týmito označeniami:  KODAK MAX Versatility Film / GC, KODAK MAX 400 Film / GC, KODAK GOLD ULTRA 400 FILM / GC (Europe), KODAK ULTRA 400 Film / GC (Latin America) ... závisí od krajiny v ktorej ho kupuješ.
Tú 800 ASA verziu som po ťažkých vyjednávaniach získal z Kodaku v Lamači, ale bol to boj. V USA ho predávajú pod označením KODAK MAX Versatility Plus a keď som ho takto pýtal od zastúpenia Kodaku na SLovensku a neskôr v čechách, takmi nevedeli ani len zistiť o aký film sa jedná. Mali by podať demisiu. Napokon som našiel na UK verzii Kodak stránky taký istý film s označením KODAK ULTRA MAX a ten som potom zohnal cez ten minilab. Hoci sa tvárili, že sa im to neoplatí, napokon mi ho objednali. Nadšený ním ale nie som. Možno ho treba lepšie spracovať (ako tvrdí ten amík).
mail to:fun2mas(at)gmail.com
PDlink
Kontaktovat uživatele:

Filmy pro astrofoto

Příspěvek od PDlink »

Pokiaľ ide o ten Kodak Max Versatility Plus, ten som skúšal. Podľa grafu je to super film, ale realita je žiaľ taká, že ani po 30 minútach som nemal uspokojivo zachytenú severú ameriku (sonar 2.8/200 clona 3.5).
Tak to som teda sklamaný. Ešte som ho nevyskúšal, ale podarilo sa mi ho zohnať. Ale poslali mi ho známi priamo z Kanady ;D. Podľa spekt. charakateristik to mal byt super film. No som sam zvedavý.
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"
FunTomas

Filmy pro astrofoto

Příspěvek od FunTomas »

Daj vedieť ako ti vyjdú obrázky. Ja som teda nadšený nebol. A pozor pokiaľ máš verziu 400ASA, tak tá má úplne inú charakteriestiku...
Pozri na test Patricka Freemana. Je to horsie ako biedne. :-/
mail to:fun2mas(at)gmail.com
PDlink
Kontaktovat uživatele:

Filmy pro astrofoto

Příspěvek od PDlink »

Mam 800ASA. Inak ta 400ASA podla tej snimky je naozaj nic moc.
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Napríklad taký Kodak Max 400 sa predáva pod týmito označeniami:  KODAK MAX Versatility Film / GC, KODAK MAX 400 Film / GC, KODAK GOLD ULTRA 400 FILM / GC (Europe), KODAK ULTRA 400 Film / GC (Latin America) ... závisí od krajiny v ktorej ho kupuješ.
Pokud to tedy je takto (ekvivalentní s Kodak Gold Ultra 400) tak to je opravdu marné. Tento film jsem už taky kdysi zkoušel  a výsledek je nepoužitelný. Prakticky tam bylo jedno, jestli jsem udělal 20 nebo 40min expozici, při delších se dělal spíše již jen závoj, ale slabé objekty se neukázaly, hlavně ty červené. Zřejmě má velmi výrazný Schwarzchildův jev.  Výrobce to ovšem u těchto "konzumních" filmů neuvádí.  Vhodné křivky spektrální citlivosti ještě neznamenají, že film bude OK. Dokonce jsem zjistil, že Schwarzchildův jev je pro každou vrstvu jiný, a při dlouhých expozicích dochází k barevným posunům. Tak tomu bylo i u zlatého dobrého Kodaku Supra (starého). Čím delší expozice, tím více do modrofialova byl výsledek. Pro opakovatelnost jsme měl nastavení skeneru uložené do souboru a až jsem se divil, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými expozicemi, a hlavně jednotlivými vyvolanými várakmi ustříhanými z jednoho filmu. Zřejmě na to má v těchhle extrémních podmínkách vliv i aktuální stav vyvolávacích lázní v labu.

Opravdu vám asi nezbyde nic jiného, než diapozitivy. Já jsem s nimi maximálně spokojený. Jediný problém je menší expoziční pružnost, takže z přepáleného bílého prostředku objektu s velkým rozsahem jasů nic nedostanete. Narozdíl od negativu, kde většinou pomůže skener, který zvládne vyšší denzitu. Dá se to obejít krátkou doplňkovou expozicí, třeba jen 5 min, ze které vezmete při zpracování jasnější partie objektu, které na snímku dlouhým časem nejsou.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
PDlink
Kontaktovat uživatele:

Filmy pro astrofoto

Příspěvek od PDlink »

Opravdu vám asi nezbyde nic jiného, než diapozitivy.
To "Vám" znamená, ze si s fotenim na film skoncil?
Odpovědět