Jednou z nejjasnějších a přitom nejopomíjenějších galaxií severní oblohy je NGC 2403 v Žirafě. Pokud jsem prohledával fórum dostatečně dobře, zdá se dokonce, že zde nemáme žádný podrobnější popis jejího pozorování, což je u galaxie s katalogovu jasností 8,2 mag (což ji řadí mezi 10 nejjasnějších!) skutečně na pováženou

Zkoušel jsem ji už vloni s 10", ale asi nejen chybějící průměr, ale i zkušenosti, mohly za to, že jsem ji shledal vesměs jen mlhavým obláčkem. Nyní s 12", sice na trochu horší obloze (MHV 6.0 v zenitu) jsem ji zkusil znova a byl jsem příjemně překvapen.
Při pozorování velmi ruší několik jasných hvězd, které se před ni promítají, řešením je nasadit trochu větši zvětšení - galaxie je ovšem dost velká, a tak při zvětšení 100x už je rozlezlá po velko části zorného pole. Na první pohled bylo zřejmé, že tam je "nějaká struktura", teprve ale delším koukáním a zkoušením různých bočních pohledů jsem identifikoval tmavší pruh u jádra, který odděluje nejvýraznější spirální rameno. To potom lze sledovat nějaký kus, než se ztrácí v pozadí.
Galaxie mě velmi povzbudila, jsem přesvědčen že na lepší obloze by to mohla být skutečně zajímavá podívaná!
PS: když už jsme v té Žirafě, tak tady lze také najít IC 342, jednu z nejtajemnějších galaxií na obloze. Její jasnost mezi sdroji kolísá mezi 8,4 a skoro 10 mag, každopádně jde ale o dost jasnou galaxii - jenže úhlově obrovskou. Je totiž velmi blízká, bohužel její světlo je tlumeno prachem v rovině naší galaxie. Podle zahraničních fór ji lze vidět, ale jen na velmi tmavé obloze - v takovém případě je pak ale velmi zajímavá. Zkoušel někdo tuhle perličku?