Jupiter 2009
Jupiter 2009
No idem von, cakat ci sa za 24h ten 10/10 nepresunul nad vychodne Slovensko. Nikto by mi neuveril kolko hodin som stravil tohto roku cakanim na excelentny seeing. Raz musi prist.
mitovka
mitovka
mitovka
Jupiter 2009
Jsem včera prohodil role Dobsona a Malokuka! Do Dobsona jsem dal 19 - panoptic a do malého refra 8 Ethos. Zvětšení bylo 79 ku 50 x a v obou byl Jupiter pěkně ostře vidět. A při pohledu na Měsíc a že strašidlo barevné vady, tak vám můžu říct akorát tolik, že zrcadlový a barevné vady prostý Newton díky Panoptiku "pěkně" barvil a Ethos přenesl trochu žlutějšího okraje mimo střed zorného pole od objektivu obyčejného achromátu a celkově hezčí a kontrastnější obraz..
/Panoptik mě trochu zklamal, jak u okraje barví, ale Ethos je naprosto super!/
Ten barví až na okraji Z.P. kam už stejně nevidím a ještě nijak rušivě..
/Panoptik mě trochu zklamal, jak u okraje barví, ale Ethos je naprosto super!/
Ten barví až na okraji Z.P. kam už stejně nevidím a ještě nijak rušivě..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Jupiter 2009
Hele Stano, je videt, ze Ethos je Ti bliz nez Martinka v Tvem profilu , ale rekni me, zkousel si i jiny typy okularu, abys mel srovnani (plossl, ortho ruznych vyrobcu etc)?
R.
R.
OMC300, SCT8
Jupiter 2009
To stana:
Škoda, že nepoužíváš Panoptic 24mm a i třeba v kombinaci s Powermate. Žádná rušivá barva, jenom ostrý a kontrastní obraz i při použití Powermate 2,5x. Je to můj naprosto nejoblíbenější okulár za všech, kterými jsem se díval pro téměř všechny druhy pozorování. A pro nejjemnější detaily např. nyní na Jupiteru, podle mne nemá moc konkurenci, díky menšímu počtu optických ploch než v předchozích případech, TV Plossl 11 mm (moje první volba jako planetární okulár) resp. Baader Ortho 12,5 mm.
Škoda, že nepoužíváš Panoptic 24mm a i třeba v kombinaci s Powermate. Žádná rušivá barva, jenom ostrý a kontrastní obraz i při použití Powermate 2,5x. Je to můj naprosto nejoblíbenější okulár za všech, kterými jsem se díval pro téměř všechny druhy pozorování. A pro nejjemnější detaily např. nyní na Jupiteru, podle mne nemá moc konkurenci, díky menšímu počtu optických ploch než v předchozích případech, TV Plossl 11 mm (moje první volba jako planetární okulár) resp. Baader Ortho 12,5 mm.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Jupiter 2009
Dnes v noci musel být také dobrý seeing. Viděl jsem ve svém triedru 10x25 čtyři Jupiterovy měsíce. Poprvé za 10 let, co ho mám. Taky jsem viděl triedrem Neptuna. Toho pro změnu podruhé. Mléčná dráha byla vidět až k lesu. A vzhledem k tomu, že jsem ve Vixenu viděl M13 rozloženou na hvězdy, tak musely být opravdu úžasné podmínky.
ahoj
Petr
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Jupiter 2009
No tak to je super s tim seeingem, jsem se na jupíka chystal ale přisunula se celkem hustá oblačnost (akorát měsíc prosvítal) >:(.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Jupiter 2009
To Regulus: já měl čas asi dvě hodiny mezi dvěmi vlnami oblačnosti zrovna kolem půlnoci, tak jsem ho patřičně využil. Nestihl jsem všechno, co jsem chtěl, třeba pořádně se podívat na Jupiter...
ahoj
Petr
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Jupiter 2009
To stana:
Škoda, že nepoužíváš Panoptic 24mm a i třeba v kombinaci s Powermate. Žádná rušivá barva, jenom ostrý a kontrastní obraz i při použití Powermate 2,5x. Je to můj naprosto nejoblíbenější okulár za všech, kterými jsem se díval pro téměř všechny druhy pozorování. A pro nejjemnější detaily např. nyní na Jupiteru, podle mne nemá moc konkurenci, díky menšímu počtu optických ploch než v předchozích případech, TV Plossl 11 mm (moje první volba jako planetární okulár) resp. Baader Ortho 12,5 mm.Používám Pan 19 s Powermate 2 x a dává sympatický ostrý obraz při 158 x. Pan 24 jsem chtěl koupit, ale Pan 19 má pro mě větší uplatnění.
P.S. Měl jsem možnost porovnat Planetární TMB, Naglera, Sky-planetary okulár. A ve všech obraz horší než v Ethosu. V Nagleru mi chybělo víc kontrastu a ty planetární měly zase u jasných objektů víc vnitřních odlesků. Zeleným plosslem jsem se nedíval, ale jistě to na planety je nejlepší volba, ale holt nemůžu mít všechno a zvítězila univerzálnost, aniž bych musel z kvality extra slevit. To, že ortho jsou spešl planetární vím, ale kdo má čučet do tej klíčové dírky a víc než pozorovat postrkovat Dobsona..

P.S. Martinka se se mnou nebaví, páč jsem ji krapítek vytočil.. :'(
Škoda, že nepoužíváš Panoptic 24mm a i třeba v kombinaci s Powermate. Žádná rušivá barva, jenom ostrý a kontrastní obraz i při použití Powermate 2,5x. Je to můj naprosto nejoblíbenější okulár za všech, kterými jsem se díval pro téměř všechny druhy pozorování. A pro nejjemnější detaily např. nyní na Jupiteru, podle mne nemá moc konkurenci, díky menšímu počtu optických ploch než v předchozích případech, TV Plossl 11 mm (moje první volba jako planetární okulár) resp. Baader Ortho 12,5 mm.Používám Pan 19 s Powermate 2 x a dává sympatický ostrý obraz při 158 x. Pan 24 jsem chtěl koupit, ale Pan 19 má pro mě větší uplatnění.
P.S. Měl jsem možnost porovnat Planetární TMB, Naglera, Sky-planetary okulár. A ve všech obraz horší než v Ethosu. V Nagleru mi chybělo víc kontrastu a ty planetární měly zase u jasných objektů víc vnitřních odlesků. Zeleným plosslem jsem se nedíval, ale jistě to na planety je nejlepší volba, ale holt nemůžu mít všechno a zvítězila univerzálnost, aniž bych musel z kvality extra slevit. To, že ortho jsou spešl planetární vím, ale kdo má čučet do tej klíčové dírky a víc než pozorovat postrkovat Dobsona..
P.S. Martinka se se mnou nebaví, páč jsem ji krapítek vytočil.. :'(
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Jupiter 2009
Včera jsem večer vyrazil ven. Chystal jsem se nasnímat Jupiter, ale seeing byl totálně o ničem. K tomu pofukoval vítr a každou minutu se planeta schovala za oblačnost. Vyzkoušel jsem různá zvětšení od 66x po 500x ;D (4mm okulár mm na snímání ale nedalo mi to abych se nepodíval). Nejhezčí byl při 100x, potom už obraz stál za dvě věci. Ještě jsem se kouknul na prstýnek v Lyře a hurá domů. Nechtělo se mi postávat uprostěd noci na poli a čekat jestli se neudělá náhodou lepší počasí....
edit: Doplním jen čas: 00:00 - 1:30 SELČ
edit: Doplním jen čas: 00:00 - 1:30 SELČ
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Jupiter 2009
Ja mam problem ze Jupiter vidim jak hviezdu. Je moc svetly. Nerozoznam nic na "povrchu". Kde je problem ? :-/
Foto:Jupiter 130x pod nim Ganymedes a Europa
Foto:Jupiter 130x pod nim Ganymedes a Europa
Celestron AstroMaster 130/650 EQ
Jupiter 2009
To Daddino:
Napiš, jakým dalekohledem a okulárem jej pozoruješ.
Je to ten Celestron AstroMaster 130/650 EQ, co máš v profilu ? Pokud ano, napiš jakým okulárem.
Napiš, jakým dalekohledem a okulárem jej pozoruješ.
Je to ten Celestron AstroMaster 130/650 EQ, co máš v profilu ? Pokud ano, napiš jakým okulárem.
Jupiter 2009
Ja mam problem ze Jupiter vidim jak hviezdu. Je moc svetly. Nerozoznam nic na "povrchu". Kde je problem ? :-/
Foto:Jupiter 130x pod nim Ganymedes a EuropaA hvězdu zaostříš?
Ono ten obraz vypadá velmi divně.. :-X
Foto:Jupiter 130x pod nim Ganymedes a EuropaA hvězdu zaostříš?
Jupiter 2009
A hvězdu zaostříš?
Nejspíš to bude rozhozená kolimace ale uvidíme až "Daddino" napíše další info. Chtělo by to přesunout do jiné sekce - jsme úplně off topic.
Jupiter 2009
Foto je s pouzitim 10mm okularu+ Barlow2x= 650*2 /10= 130zoom.
Okular je original prilozeny k teleskopu. Je mozne ze je spatne nakolimovany teleskop.
Okular je original prilozeny k teleskopu. Je mozne ze je spatne nakolimovany teleskop.
Celestron AstroMaster 130/650 EQ
Jupiter 2009
Jak to máš celé smontované dohomady ?
Jinak ten Jupiter je tak přeexponovaný, že na něm stejně detaily neuvidíš.
Jinak ten Jupiter je tak přeexponovaný, že na něm stejně detaily neuvidíš.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz