Jupiter 2009
Jupiter 2009
To VK,
použil jsem ještě 5mm okulár Vixen, žel pozorovací podminky nízko nad obzorem (seeing 4/10) již nedovolili použít silnější okulár neb Barlowa 2 x i to se stává při pozorování.
Jinak jsem zatím spokojen s úpravou nástřiku prstenců z perlinky černou matovou barvou. Původní bílá způsobovala reflexi před maskou.
Habl
použil jsem ještě 5mm okulár Vixen, žel pozorovací podminky nízko nad obzorem (seeing 4/10) již nedovolili použít silnější okulár neb Barlowa 2 x i to se stává při pozorování.
Jinak jsem zatím spokojen s úpravou nástřiku prstenců z perlinky černou matovou barvou. Původní bílá způsobovala reflexi před maskou.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
- David Svatoš
Jupiter 2009
Teď jsem ještě před spaním narychlo koukl z balkonu Dobsonem na Jupiter. A lepší se to, už jsem se díval i se 120x a dalo se to Pásy krásně viditelný. Už aby byl ještě výš..
Triedr: BPC 7x35, 8x40, 20x60, Zeiss 8x30, 7x50, 10x50; Celestron 25x70
Dobson SW 200/1200, Refra ED-80 na EQ3-2, Lídlskop 70/700 na Astro-3,
Dobson SW 200/1200, Refra ED-80 na EQ3-2, Lídlskop 70/700 na Astro-3,
Jupiter 2009
Mám, dotaz: O víkendu jsem dělal první pozorování vůbec a Jupiter mi docela učaroval. Viděl jsem 4 měsíce + pátý přecházející přes Jupiter(?). Je to možné? Zkoušel jsem někde najít přechody měsíců přes kotouč, ale našel jsem jen údaje o vzájemných zákrytech měsíců (navíc pro mě jako pro naprostého začátečníka docela nesrozumitelné).
Nemáte někdo odkaz na přechody přes Jupiter? Díky.
Newton 254/1200 + EQ6 SkyScan
Jupiter 2009
Teď jsem ještě před spaním narychlo koukl z balkonu Dobsonem na Jupiter. A lepší se to, už jsem se díval i se 120x a dalo se toSmiley Pásy krásně viditelný. Už aby byl ještě výš..Bohužel letos již výše nebude >:( I přesto je to lepší jak loni. Pozor ale, příští rok se dostane na chvilku do plusových hodnot deklinace. Zkrátka už to bude jen a jen lepší. 
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Jupiter 2009
Ten pátý měsíc mohl být stín jednoho ze 4 měsíců. Jinak si zkus stáhnout např toto:
http://www.astrosurf.com/rondi/jupiter/
http://www.astrosurf.com/rondi/jupiter/
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Jupiter 2009
Mám, dotaz: O víkendu jsem dělal první pozorování vůbecSmiley a Jupiter mi docela učaroval. Viděl jsem 4 měsíce + pátý přecházející přes Jupiter(?). Je to možné? Zkoušel jsem někde najít přechody měsíců přes kotouč, ale našel jsem jen údaje o vzájemných zákrytech měsíců (navíc pro mě jako pro naprostého začátečníka docela nesrozumitelné).
Ahoj, gratuluji k prvnímu pozorování této nádherné planety.
V běžném amatérském dalekohledu můžeš pozorovat pouze 4 měsíce. Ten "pátý" co popisuješ nebyl měsíc, ale nejspíš nějaký útvar v oblačnosti Jupitera a nebo stín od některého měsíce (z těch čtyř) => pokud ten útvar byl zřetelně černý a kulatý. Když napíšeš přesný čas pozorování, můžeme to společně zjistit.
Pro vykreslování měsíců s úspěchem používám software "Jupiter 2".
Zde je odkaz na stažení: http://www.astrosurf.com/rondi/jupiter/
edit: Luděk byl rychlejší
Ahoj, gratuluji k prvnímu pozorování této nádherné planety.
V běžném amatérském dalekohledu můžeš pozorovat pouze 4 měsíce. Ten "pátý" co popisuješ nebyl měsíc, ale nejspíš nějaký útvar v oblačnosti Jupitera a nebo stín od některého měsíce (z těch čtyř) => pokud ten útvar byl zřetelně černý a kulatý. Když napíšeš přesný čas pozorování, můžeme to společně zjistit.
Pro vykreslování měsíců s úspěchem používám software "Jupiter 2".
Zde je odkaz na stažení: http://www.astrosurf.com/rondi/jupiter/
edit: Luděk byl rychlejší
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Jupiter 2009
Mám, dotaz: O víkendu jsem dělal první pozorování vůbec :) a Jupiter mi docela učaroval. Viděl jsem 4 měsíce + pátý přecházející přes Jupiter(?). Je to možné? Zkoušel jsem někde najít přechody měsíců přes kotouč, ale našel jsem jen údaje o vzájemných zákrytech měsíců (navíc pro mě jako pro naprostého začátečníka docela nesrozumitelné).
Přechody galileovských měsíců i jiné úkazy jsou každoročně uváděné ve Hvězdářské ročence (dnes vydává Lid. hvězd. Štefánikova v Praze). O pozorování Jupitera lze jako úvodní informace využít záznam přednášky - http://cspp.astro.cz/clanky/juppredn.htm .
V. K.
Jupiter 2009
Díky moc všem, ten software je přesně to co jsem si představoval, takže už vím, že to byl stín od Io. Super!
Newton 254/1200 + EQ6 SkyScan
Jupiter 2009
V kolik hodin v těchto dnech kulminuje?
Dík za odpověď..
Dík za odpověď..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Jupiter 2009
V techto dnech kratce pred 4:30 SELC, ve vysce cca 25° nad obzorem.
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Jupiter 2009
V tu dobu už je ale světlo, takže se to nedá využít.
Jupiter 2009
Bude se to zlepsovat. Koncem srpna už bude kulminovat o půlnoci.
//příspěvek jsem Martine upravil, protože napsat půlnoc a do závorky SEČ se podařilo i mně si špatně vyložit jako půlnoc naši a ne tvou. Takže po Milanově upozornění jsem to raději rovnou korigoval MaG
//příspěvek jsem Martine upravil, protože napsat půlnoc a do závorky SEČ se podařilo i mně si špatně vyložit jako půlnoc naši a ne tvou. Takže po Milanově upozornění jsem to raději rovnou korigoval MaG
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Jupiter 2009
Vcera sa konecne trochu vyjasnilo a hoci bol seeing uplne hrozny, tak som konecne mal moznost pokochat sa nad Jupiterom. Detaily som nevidel ziadne, nakolko sa kvoli atmosfere vlnil ako nejaka menavka. >:(
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
daghtus: to si viem predstaviť ;). Snímal som ho včera na dnes len v rámci "hrania" sa s kamerkou, okulármi a barlowovmi v úlohe predlžovacích členov (barlow bez čočky pripevnený za okulárom a za ním kamerka).
Jupíka som sledoval cez qhy5 od východu, kedy z neho bola samozrejme len oválna machuľa. Po zaradení 760nm IR filtra bolo zaostrovanie lepšie. Ale Jupiter sa stále "krčil". Nazrel som aj očkom cez 10mm plossl, čo to povie vizuálne. Refrakcia si s Jupíkom dosť pohrávala, dokonca som videl pár pekných zelených zábleskov (teda skôr lúčov :)).
Potom som už jupíka sledoval len cez qhy na monitori. Seeing sa do tej cca pol druhej príliš nemenil. Dokonca sa na nejakých desať minút ešte zhoršil. Pripadal mi ako by ním tiekla nejaká rieka (taká riadna amazonka ;D). Proste seeing -1/10
.
Po pol druhej sa situácia zrazu viditeľne zlepšila. Začal som konečne pekne rozoznávať oblačné pásy. Odvtedy sa seeing postupne zlepšoval a pred treťou ráno už boli oblačné pásy viditeľné zreteľne dosť často (teda seeing odhadom okolo 6/10). Najlepší seeing bol pri svitaní, medzi tou treťou, štvrtou. Potom už začal rušiť jas oblohy a kontrast sa vytrácal. Taktiež sa začal zhoršovať aj seeing.
Myslím, že to bude platiť všeobecne, a teda kto si plánuje privstať na jupíka, tak myslím, že najlepší čas na pozorovanie/snímanie je cca od tej tretej, mierne sa zlepšujúci, až kým nezačne rušiť jas oblohy. Možno by sa vyjadril aj miťovka, jupíka tento rok pozoroval o niečo častejšie
.
Uf, pardon za ten sloh, nebol v pláne :).
PS: keď spracujem snímky, tak niečo hodím do patričnej sekcie (i keď z toho asi nič extra nebude). Taktiež tam hodím, ako sa menili zobrazené detaily ako sa seeing zlepšoval. Plus asi prihodím poznámočku o tom čo som vytiahol z fotky a čo videl okom
.
Jupíka som sledoval cez qhy5 od východu, kedy z neho bola samozrejme len oválna machuľa. Po zaradení 760nm IR filtra bolo zaostrovanie lepšie. Ale Jupiter sa stále "krčil". Nazrel som aj očkom cez 10mm plossl, čo to povie vizuálne. Refrakcia si s Jupíkom dosť pohrávala, dokonca som videl pár pekných zelených zábleskov (teda skôr lúčov :)).
Potom som už jupíka sledoval len cez qhy na monitori. Seeing sa do tej cca pol druhej príliš nemenil. Dokonca sa na nejakých desať minút ešte zhoršil. Pripadal mi ako by ním tiekla nejaká rieka (taká riadna amazonka ;D). Proste seeing -1/10
Po pol druhej sa situácia zrazu viditeľne zlepšila. Začal som konečne pekne rozoznávať oblačné pásy. Odvtedy sa seeing postupne zlepšoval a pred treťou ráno už boli oblačné pásy viditeľné zreteľne dosť často (teda seeing odhadom okolo 6/10). Najlepší seeing bol pri svitaní, medzi tou treťou, štvrtou. Potom už začal rušiť jas oblohy a kontrast sa vytrácal. Taktiež sa začal zhoršovať aj seeing.
Myslím, že to bude platiť všeobecne, a teda kto si plánuje privstať na jupíka, tak myslím, že najlepší čas na pozorovanie/snímanie je cca od tej tretej, mierne sa zlepšujúci, až kým nezačne rušiť jas oblohy. Možno by sa vyjadril aj miťovka, jupíka tento rok pozoroval o niečo častejšie
Uf, pardon za ten sloh, nebol v pláne :).
PS: keď spracujem snímky, tak niečo hodím do patričnej sekcie (i keď z toho asi nič extra nebude). Taktiež tam hodím, ako sa menili zobrazené detaily ako sa seeing zlepšoval. Plus asi prihodím poznámočku o tom čo som vytiahol z fotky a čo videl okom
Jupiter 2009
Ten filtr 760nm IR jsi použil při vizuálním pozorování?
A má to velký přínos?
Kde se dá sehnat?
Díky.
A má to velký přínos?
Kde se dá sehnat?
Díky.