Jarní a letní pozorování

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
Odpovědět
Tulen
Věk: 54

Jarní a letní pozorování

Příspěvek od Tulen »

Mozem sa opytat, ake objekty pod 8-7 mag by som teraz mohol sledovat, resp. fotit?Tak zrovna v tuto dobu (konec března - marca) můžeš pozorovat všech 110 objektů Messierova katalogu za jedinou noc! Pro 10-12 cm dalekohled ideální pozorovací náplň.
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
ladis
Věk: 46

Jarní a letní pozorování

Příspěvek od ladis »

Mozem sa opytat, ake objekty pod 8-7 mag by som teraz mohol sledovat, resp. fotit?
Pod 8mag napr:

Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
lachon

Jarní a letní pozorování

Příspěvek od lachon »

no to jsem zvědavej,jestli něco z tohoto seznamu najdu.Protože za 14 dní co mám dalekohled,jsem našel tak akorát velký kulový nic.Ale kdo si počká,ten se dočká.Budu dál bloudit a pátrat. ;)
Dobson 8" Sky-Watcher Flex Tube
Artaban
Věk: 59

Jarní a letní pozorování

Příspěvek od Artaban »

lachon: No neřikej, že jsi nenašel ani M42?
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
lachon

Jarní a letní pozorování

Příspěvek od lachon »

Jsem totál amater.Hlavně jsem ještě nezkusil,jestli mám vůbec zkoliminovaný dalekohled.A taky mi před balkonem svítí lampa.Brzy ho odvezu na zahradu,tak tam to bude snad lepší.
Dobson 8" Sky-Watcher Flex Tube
MaG
Kontaktovat uživatele:

Jarní a letní pozorování

Příspěvek od MaG »

Je to off-topic, ale kolimaci řeší začátečníci zbytečně. Často není třeba ani dva roky. Nauč se hlavně najít vzdálený objekt na obzoru nebo blízkou lampu a vyhledat potom objekt na obloze půjde snáz.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Jasnovidec
Kontaktovat uživatele:

Jarní a letní pozorování

Příspěvek od Jasnovidec »

lachon: No neřikej, že jsi nenašel ani M42?
No ze své zkušenosti vím, že než najdeš první DSO, tak to dá fušku, čučíš do hledáčku a jezdíš nesmyslně po obloze a čekáš, že na tebe vyskočí. Ale až objevíš první tak budeš vědět co hledat a začnou objevy naskakovat jeden za druhým.

Co doporučím, najdi si Saturn, ten najdeš celkem snadno v panně nad Spicou, nejzářivější objekt v panně. A u DSO si je najdi např ve steláriu a sepiš si co chceš vidět a podle toho jeď. M42 určitě najdeš, když budeš vědět kde hledat, podívej se kde přesně je. Já tam v začátcích taky projížděl oriona a ne a ne ji vidět, ale když už víš jak to má vypadat tak tě to praští do očí.
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
Artaban
Věk: 59

Jarní a letní pozorování

Příspěvek od Artaban »

No ze své zkušenosti vím, že než najdeš první DSO, tak to dá fušku
Já si matně pamatuju, ( už to je min. 30 let )  že jsem M 42  viděl poprvé pouhým okem, ale jistota tam nebyla.
Půjčil jsem si triedr 7x50 a byla vidět hned a nádherně. To samé jsem zopakoval na nejjasnějších otevřenkách a nebyl žádný problém je najít. Pozorovat přímo pod lampou nejde.
Kdo nemůže nic najít, měl by používat triedr . Ten funguje nádherně :)
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
ladis

Jarní a letní pozorování

Příspěvek od ladis »

Já si matně pamatuju, ( už to je min. 30 let )  že jsem M 42  viděl poprvé pouhým okem, ale jistota tam nebyla.
Půjčil jsem si triedr 7x50 a byla vidět hned a nádherně. To samé jsem zopakoval na nejjasnějších otevřenkách a nebyl žádný problém je najít. Pozorovat přímo pod lampou nejde.
Kdo nemůže nic najít, měl by používat triedr . Ten funguje nádherně
Svata pravda. Take jsem zacal triedrem a otevrenkami a teprve pote presel na dalekohled. Tento postup doporucuji uplnym zacatecnikum...
Obrázek
Ladislav Červinka
Oldřich Řeháček

Jarní a letní pozorování

Příspěvek od Oldřich Řeháček »

Zdravím všechny.
Chci se s vámi podělit o mikrosetkání u Hlubočce z 24.3.2011. Pozorování se mimo mě zúčastnil Honza OV a jeho Dobson 300/1500. Téma bylo jednoduché - galaxie a jiné DS objekty. Viděli jsme za ty cca 2 hodiny docela dost :

- M 108 - Glx UMa - nápadná oválná, viditelný střední pás s podrobnostmi - nádherná

- M 97 - Pl UMa - za daných podmínek docela vypalovačka, občas na jedné straně kruhové skvrnky náznak podobností - moc pěkná

- NGC 4494 - Glx Com- jasná, nápadná, jasné jádro náznak hala

- NGC 4565 - Glx Com - tzv. jehlová galaxie , naprostý svost, měla tvar UFO z boku, uprostřed nádherná centrální výduť. Tvar krásně ohraničený.

- NGC 4559 - Glx Com - nápadná, oválný tvar, na ploše oválu 3 hvězdy, taky moc pěkná.

- NGC 4631 - Glx Com - galaxie nazvaná velryba, výrazný ovál, v centrální části náznak výduti, na severní straně viditelná satelitní galaxie NGC 4626 (cca 12 mag.) - prostě nádhera

- NGC 4656 ( a 4657) - Glx Com - Tzv. hokejka, tvar Glx to opravdu potvrzoval, jsou to dva objekty NGC, nepravidelná galaxie, - famózní objekt

- NGC 4725 - Glx Com - kruhová ne příliš jasná skvrna bez detailů.

- M 53 - KH Com - jasná kulovka, částečně rozlišená na hvězdy, pěkná.

- M 64 - Glx Com - velmi jasná, eliptický tvar, náznak rozsáhlého hala

- M 3 - KH CVn - zdatný konkurent M 13

- Leo triplet - M65-M66-NGC 3628 - Glx - nádherné seskupení -  no comment

- Duo M 59 a M 60 - krásné oválné galaxie, u M 60 viditelná satelitní gal. NGC 4647 (12,1 mag.)

- M 58 - Glx Vir - kruhový tvar, nápadný objekt.

- M 89 - Glx Vir - eliptický tvar, náznak struktury.

No a pak jsme museli končit. Bylo to velmi vydařené mikrosetkání.

Orionid 58 Opava
Okus alias Tomáš

Jarní a letní pozorování

Příspěvek od Okus alias Tomáš »

To Orionid: Velmi pěkný report a muselo to tam být super. Byli jste na tom mojem místě co jsem našel? Písni pls do daného vlakna jak to tam vypada. Prosim pokud priste pojedete tak mi alespon dejte prosim vedet.
Tomáš
Celestron 70/400, Triedr 12x40 Tento, Fomei 12x32
seminko3

Jarní a letní pozorování

Příspěvek od seminko3 »

to Orionid 58
Pěkně jste to okoukli. ;)Oproti setkání ve Zbyslavicích zase nějaké nové objekty.
Přidám se k Okusovi-v ten den jsem měl volno,taky bych jel,vědět to. ;)
PS:máš tam 2x M3
Oldřich Řeháček

Jarní a letní pozorování

Příspěvek od Oldřich Řeháček »

Zdravím všechny !

1) 2x M3 bylo špatně, ale M3 a M53 je už lepší - opraveno.

2) Pánové, máte pravdu, že jsme mohli dát vědět, ale já jsem ještě v 18:00 nevěděl, že půjdu ven. Takže pokud máte zájem, tak mi pošlete SZ s mobilem a já se napříště polepším.

3) Dnes večer to vypadá na repete. Vždyť ve Vir je cca 170 objektů do 12 mag.

Olda
ladis

Jarní a letní pozorování

Příspěvek od ladis »

Jako bych již o víkendu při pohledu na matematické modely tušil, byl jsem na noc z pondělka na úterek v očekávání dobré průzračnosti velmi natěšen. Počasí skutečně nezklamalo a na svém oblíbeném pozorovacím stanovišti jsem mohl jen s úžasem pozorovat nebe doslova plné hvězd. Zcela zodpovědně můžu přirovnat oblohu k té "rozdrožské" při dobrých podmínkách. Však ladis-SQM-L, kterým Karell v zenitu naměřil 21.52 a jih jen o desetinku, dvě méně, mluvilo za vše. Na jihu po půlnoci světelné čepice téměř zmizely a taková oblast kolem Havrana i pod ním byla zcela tmavá...

Jakoby masochisticky jsem si nechal galaxijní ZOO ve Vir až na konec a jal se pozorovat od totálních vypalovaček, které při ladis-SQM-L 21.52 vyrovnaly se černobílým fotografiím. Velice známá a i pro menší průměry díky detailům vyhledávaná M82 v Uma ukázala těžko popsatelnou strukturu - galaxie nejen přerušovaná známými prachovými pásy, ale doslova vyplněná kontrastními filamenty, které nejlépe vynikly při zvětšení 200x. Při tomto silním zvětšení (na aperturu 8") již sice jas galaxie slábnul, ovšem filamenty jsem viděl nejlépe. Z estetického hlediska jsme se s Martinem shodli, že nejlépe (a nejjasněji) zářila galaxie při zvětšení 133x. Ještě, že jsem postupoval od nejsilnějších k méně jasným galaxiím, neboť při dnešní průzračnosti M82 rušila adaptaci na tmu :-)

M81 spolu s M82 a jasnou NGC 3077 tvořily nádherné trio, které řadím mezi klenoty oblohy. Pohled na ně si neodepřu nikdy, i když mám v plánu nějaké slabší lahůdky, viz dále...
U galaxie NGC 3077 bych se rád zdržel - překvapil mě nejen silný jas, ale i rozpoznatelný tvar a jeden prstík byc strčil do ohně za to, že jsem viděl prachové zářezy. Minimálně nehomogenity v disku.

Ačkoliv jsem se neuvěřitelně těšil na Sombrero, Antenae, Siamská dvojčata a galaxijní ZOO ve Vir, jelikož jsem měl ještě pořád natočen dalekohled k severu, zůstal jsem chvíli u Uma a pokochal se pohledem na M101, kde byla méně zřetelně patrná ramena, na M109 a nešlo jinak než otočit téměř do zenitu na Vírovou galaxii M51. Nasazené zvětšení 80x, kontrastní ramena mě okamžitě udeřila do očí. Nechtělo se mi odvrátit oko od okuláru, který mi poskytoval nádherný pohled ramen galaxie. Přesto jsem nasadil zvětšení 133x a kontrast ještě o něco zvýšil. Ramena při přímém vidění problikávala, při postranním byla viditelná neustále. Pohled mi připomínal pohled 300kou za průměrných podmínek. Dnes ale byly podmínky excelentní (rekord stanoviště) a tak jsem se pustil do něčeho odvážnějšího - do kolizních galaxií.

Kolizní galaxie pozoruji velmi rád. Když si člověk něco přečte či v dokumentech shlédne o kolizích galaxií a ví, co při srážkách probíhá za úžasné děje, o to více si užije pohledu na něco, co i naší galaxii čeká a nemine :-)
Schválně jsem si počkal, až po půlnoci souhvězdí Havrana bude kulminovat a přesune se do oblasti s minimem LP. Rozptylové podmínky byly této noci tak skvělé, že si odvažuji tvrdit, že Havran byl zcela mimo jakékoliv viditelné LP. Kolizní galaxie Antenae (NGC 4038/NGC 4039) jsou díky jasné hvězdě na západní straně "čtverce" Havrana velice snadno nalezitelné. Ještě teď před sebou vidím postup doskákání od této hvězdy: "trochu na sever  hvězdný pravostranný trojúhelník, pod ním dvě jasné hvězdy a mezi nimi Anténky". "Tykadla" jsem v 8" pochopitelně neviděl, zato tvar interagujících galaxií, dohromady tvořící "srdce", bezpečně a jasně.

Tu noc jsem se poprvé podíval na o něco méně známý interagující pár v Panně - na "Siamská dvojčata" - galaxie NGC4567 a 4568. Jménu dostávají tím, že se jsou jakoby vnitřní částí spojeny. 8" dobson mi při vyšším zvětšení 133x ukázal bezpečně tvar galaxií, natočení jedné z nich vůči druhé. Při 80x se mi galaxie slévaly do jedné relativně světlé hmoty. Opravdu vizuálně nádherný pár, který doporučuji určitě prozkoumat!

Po těchto méně známých objektech jsem se nebál podívat se na "lampičku" v podobě Sombrera. Galaxie, která mi svojí krásu ukáže nejlépe při zvětšení 200x. Tehdy mi zobrazí své korpulentní jádro, halé kolem a středový prachový pás, táhnoucí se dlouhým galaxijním diskem. Další jasný klenot, šperk oblohy.

Jelikož galaxie souhvězdí Panny akorát kulminovaly, vytáhl jsem si detailní mapu galaxií v Panně a začal, jak jinak, od Markarianova řetízku galaxií. V porovnání s takovými M84 či M86 byly postranní galaxie (NGC 4388 a 4402) horní části "řetízku" slabší, avšak stále krásně viditelné a úžasně zploštělé. Kvalitu oblohy potvrdila i další galaxie tohoto vrchního kvintetu - NGC 4387. Byla nejslabší, ale stále viditelná a nepřehlédnutelná. Markarianův řetízek pokračuje dalšími šesti hlavními galaxiemi.

Poté jsem pomocí přibližovací mapky detekoval další desítky galaxií v Panně. Doslova a do písmene, kam jsem v Panně namířil dalekohled, tam vždy něco bylo. Pokročilá hodina (02:15h), vlezlá zima po čtyřech hodinách pozorování (i přes výhřev zadku a bot) a představa ranního vstávání v 6h mě přinutily tuto nádhernou noční seanci ukončit...

Obrázek
Ladislav Červinka
Bart

Jarní a letní pozorování

Příspěvek od Bart »

SUPER CTENI. PARADA. TAKOVYCH REPORTU VIC. ;)
NIKON 8x40 CF
Odpovědět