Zivot na zemi mimozemskeho puvodu?
Víš Eryn, překvapuje mě, že polemizuješ s něčím, uvádíš protiargumenty, a nakonec se přiznáš, že o teorii Panspermie ( o skutečné teorii, ne těch výmyslů sci-fi) vlastně nemáš žádné informace. .Současné astronomie ve všech dostupných končinách hledá ( a i nachází) vysoce organizované organické molekuly, a zrovna tak v kometách , meteoritech a prachu . Není to sice život, ale vysoceorganizoané organické molekuly něco naznačují. Takže teorie Panspermie není vůbec zavržená a naopak, vědci se snaží najít jakékoliv náznaky ve vesmíru. Za nejpravděpodobnější přenašeče zárodů života se v současnosti považijí komety.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ale no tak... Už zase se hádáte? Oba uvádíte nějaký model, který může, ale nemusí být možný. Buďto ten model vyvracejte, nebo potvrzujte, abychom se zase a znovu dostali ke konstatování "vzhledem k... ...je pravděpodobné, že..., teda pokud nás nestvořil bůh (ve kterýho radši nevěřím, protože mám rád svobodu).
Já nevidím na tom, co napsala Eryn nic nesmyslnýho, nebo závadnýho. Ke každé teorii se musí uměle stanovit podmínky, pravděpodobné, či nepravděpodobné a hledat (nebo aspoň napsat), jak dobře teorie sedí s praxí a to se stalo, nebo snad ne? Eryn uvedla, že ta teorie s praxí zrovna dvakrát nesedí. A uvedla "regulérní argumenty". Teda pokud si správně vykládám pojem "regulérní argumenty".
Takže bych se zdržel jakýchkoli keců na téma kdo tady má "jeden problém" a psal bych sem "regulérní argumenty".
Osobně nabídnu pohled odjinud. Cituji hned z druhého odkazu, co našel soudruh google:
Myšlenka panspermie proto na určitou dobu ustoupila do pozadí - přesto se postupně začala vracet na scénu - ovšem jakoby opačně - mluví se o inverzní panspermii. Vědci totiž nevylučují, že by se živé mikroorganismy ze Země mohly dostat na jiná tělesa sluneční soustavy.
Tak. A proč teda není život např. na Marsu?
Já nevidím na tom, co napsala Eryn nic nesmyslnýho, nebo závadnýho. Ke každé teorii se musí uměle stanovit podmínky, pravděpodobné, či nepravděpodobné a hledat (nebo aspoň napsat), jak dobře teorie sedí s praxí a to se stalo, nebo snad ne? Eryn uvedla, že ta teorie s praxí zrovna dvakrát nesedí. A uvedla "regulérní argumenty". Teda pokud si správně vykládám pojem "regulérní argumenty".
Takže bych se zdržel jakýchkoli keců na téma kdo tady má "jeden problém" a psal bych sem "regulérní argumenty".
Osobně nabídnu pohled odjinud. Cituji hned z druhého odkazu, co našel soudruh google:
Myšlenka panspermie proto na určitou dobu ustoupila do pozadí - přesto se postupně začala vracet na scénu - ovšem jakoby opačně - mluví se o inverzní panspermii. Vědci totiž nevylučují, že by se živé mikroorganismy ze Země mohly dostat na jiná tělesa sluneční soustavy.
Tak. A proč teda není život např. na Marsu?
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
SW 2''-80°-20/50/96
Víš Eryn, překvapuje mě, že polemizuješ s něčím, uvádíš protiargumenty, a nakonec se přiznáš, že o teorii Panspermie ( o skutečné teorii, ne těch výmyslů sci-fi) vlastně nemáš žádné informace.Ona ale nenapsala, že nemá žádné informace. Jen, že určité informace nemá. Máš snad lepší? Pokud si myslíš, že máš, jak jsi k tomu došel? Podle těch pár řádků, co se tady napsalo?
SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
Zkusme si něco zopakovat :
Eryn uvedla :
Čím viac rozmýšľam nad teóriou panspermie ako teóriou "vzniku" života na Zemi, tým viac sa mi zdá nepravdepodobná (radšej nepoužijem tvrdší výraz ). Neviem, či mi niečo uniká, alebo nie, no v každom prípade z môjho pohľadu táto teória naráža na toľko rôznych prekážok, že štatisticky ju možno úplne vylúčiť. Ale môžem sa samozrejme mýliť.
a dál uvádí celkem rozumné důvody, proč to či ono nejde. Bohužel ale, nepolemizuje s teorií Panspermie, ale s podmínkami, které si sama stanovila
Proto jsem dále uvedl obecné principi z teorie Panspermie, z nich je jasně vidět, že nepotřebuje překonávat takové ty brutální překážky, které jsou celkem nepravděpodobné a neproveditelné.
Pokud tu někdo chce celkem uznávanou teorii vyvrátit, měl by použil k tomu relevantní metody ( je nefér vložit do teorie svůj předpoklad a potom ho vyvrátit - a na základě toho dojít k závěru, že ta teorie je špatná.)
Mě prosím, z uvedené diskuse vynechte, já jsem pouze upozornil na to, že to, s čím tu bojuje Eryn, není teorie ,Panspermie. Což je míněno jako konstatování, ne jako urážka.
Eryn uvedla :
Čím viac rozmýšľam nad teóriou panspermie ako teóriou "vzniku" života na Zemi, tým viac sa mi zdá nepravdepodobná (radšej nepoužijem tvrdší výraz ). Neviem, či mi niečo uniká, alebo nie, no v každom prípade z môjho pohľadu táto teória naráža na toľko rôznych prekážok, že štatisticky ju možno úplne vylúčiť. Ale môžem sa samozrejme mýliť.
a dál uvádí celkem rozumné důvody, proč to či ono nejde. Bohužel ale, nepolemizuje s teorií Panspermie, ale s podmínkami, které si sama stanovila
Proto jsem dále uvedl obecné principi z teorie Panspermie, z nich je jasně vidět, že nepotřebuje překonávat takové ty brutální překážky, které jsou celkem nepravděpodobné a neproveditelné.
Pokud tu někdo chce celkem uznávanou teorii vyvrátit, měl by použil k tomu relevantní metody ( je nefér vložit do teorie svůj předpoklad a potom ho vyvrátit - a na základě toho dojít k závěru, že ta teorie je špatná.)
Mě prosím, z uvedené diskuse vynechte, já jsem pouze upozornil na to, že to, s čím tu bojuje Eryn, není teorie ,Panspermie. Což je míněno jako konstatování, ne jako urážka.
Ja se tesim az konecne pristane neco na Europe a pod ledem tam najde alespon mikroorganizmy. Sice to nepotvrdi nebo nevyvrati ani jednu teorii, ale minimalne poukaze na to ze teorie panspermie nemusi byt uplnym vyplodem fantazie, a ze zivot muze vzniknout i za zcela jinych podminek nez panovali na zemi, a tedy ze zivot ve vesmiru je nejen mozny, ale i zcela bezny. Ja se napriklad domnivam, ze mohou byt spravne napriklad obe teorie zaroven.
&&Lidlskop 70/700 a dobra predstavivost ...Zivot na zemi mimozemskeho puvodu?
To Eryn:na antarktídu připadá 30 nálezů meteoritů z Měsíce a v podstatě stejné množství meteoritů z Marsu 
Newton 114/900
Druhy panspermie
• Litopanspermia: Spôsob prenosu spór na meteoritoch, ktorý im poskytuje ochranu proti radiácií. Aj keď nejasné bolo aká udalosť mohla spôsobiť odtrhnutie skaly z biologicky aktívnej planéty do vesmíru. Ale dnes už sú prevažné dôkazy že litopanspermia naozaj môže fungovať – na Zemi boli nájdené meteority ktoré celkom určite pochádzaju z Marsu a Mesiaca.
• Radiopanspermia: Arrhenius tvrdil, že život vo forme spór môže existovať vo vesmíre a šíriť sa z jednej planéty na druhú pomocou tlaku svetelných lúčov.
http://www.astro.cz/~grygar/prezentace/Panspoin.ppt
• Litopanspermia: Spôsob prenosu spór na meteoritoch, ktorý im poskytuje ochranu proti radiácií. Aj keď nejasné bolo aká udalosť mohla spôsobiť odtrhnutie skaly z biologicky aktívnej planéty do vesmíru. Ale dnes už sú prevažné dôkazy že litopanspermia naozaj môže fungovať – na Zemi boli nájdené meteority ktoré celkom určite pochádzaju z Marsu a Mesiaca.
• Radiopanspermia: Arrhenius tvrdil, že život vo forme spór môže existovať vo vesmíre a šíriť sa z jednej planéty na druhú pomocou tlaku svetelných lúčov.
SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
Druhy panspermie
Moc hezka prezentace 8-)
Obvzlast se mi libyla tato pasaz:
,,C. H. Lineweaver, T. M. Davisová (2002): Pokud život na Zemi vznikl již 200 mil. roků po konci těžkého bombardování kosmickými projektily (-4,0 mld. let), je ve vesmíru běžný. Komplexní život vzácný; vznik na Zemi trval velmi dlouho. Život na Zemi zanikne za 1 miliardu let - stihlo se to tak tak.
,,
a
,,A. K. Pavlov aj. (2002): Ve svrchním regolitu na Marsu zničí radiace z vesmíru mikrob Deinococcus radiodurans během 30 tis. roků. Galaktické kosmické záření zničí vše za méně než 2 miliony let a radioaktivita hornin za 40 milionů let. Poruchy si umějí opravit jen živé organismy, ale nikoliv spory. Buď byly Mars i Země infikovány životem současně, anebo se vzájemně oplodňovaly.,,
a naposledy ,,"Buď jsme ve vesmíru sami, anebo nejsme. V každém případě je to ohromující.",,
Moc hezka prezentace 8-)
Obvzlast se mi libyla tato pasaz:
,,C. H. Lineweaver, T. M. Davisová (2002): Pokud život na Zemi vznikl již 200 mil. roků po konci těžkého bombardování kosmickými projektily (-4,0 mld. let), je ve vesmíru běžný. Komplexní život vzácný; vznik na Zemi trval velmi dlouho. Život na Zemi zanikne za 1 miliardu let - stihlo se to tak tak.
,,
a
,,A. K. Pavlov aj. (2002): Ve svrchním regolitu na Marsu zničí radiace z vesmíru mikrob Deinococcus radiodurans během 30 tis. roků. Galaktické kosmické záření zničí vše za méně než 2 miliony let a radioaktivita hornin za 40 milionů let. Poruchy si umějí opravit jen živé organismy, ale nikoliv spory. Buď byly Mars i Země infikovány životem současně, anebo se vzájemně oplodňovaly.,,
a naposledy ,,"Buď jsme ve vesmíru sami, anebo nejsme. V každém případě je to ohromující.",,
&&Lidlskop 70/700 a dobra predstavivost ...Zivot na zemi mimozemskeho puvodu?
Základom každého živého organizmu je prítomnosť uhlíka. Uhlík mohol byť prinesený na Zem zrážkou s nejakým telesom, ktoré pochádza z oblastí vesmíru, kde sa uhlík vyskytuje. Na Zemi sa ujal, možno prispôsobil podmienkam, modifikoval, a šťastnou náhodou sa vyvinul prvý živý organizmus. Myslím, že nedávno sa potvrdila prítomnosť glycínu na kométe - na telese, ktoré sa pohybuje vo vesmíre (a nie je len jedno) a môže ľahko "nakaziť" aj iné planéty.
Takže ja možnosť, že život bol na Zem prinesený, nevylučujem.
Takže ja možnosť, že život bol na Zem prinesený, nevylučujem.
Proč předpokládáš, že uhlík na Zemi nebyl a byl přinesen , a jinde byl ?
Nevylučujem, že mohol byť aj na Zemi. Ale ak bol, tak príliš dlho nečinne čakal, kým sa s ním udialo niečo, čo z neho vytvorilo živý organizmus. Na druhej strane, ak bol uhlík prinesený, bola by to dosť veľká udalosť, náhla prudká zmena, ktorá mohla podmieniť vznik života. Mohla, ale nemusela. Všetko sú len dohady...
Tak se zeptám jinak : proč by rovna na Zemi chyběl prvek, který je součástí CNO cyklu hvězd a patří k všeobecně zoršířenému prvku ve vesmíru a v celé sluneční soustavě ?
Nezdá se Ti , že stavět teorii na tom,že tu všeobecně rozšířený prvek chyběl, jako extrém.? Prvek, kterého je dost všude kolem. ? A on by se sem dostal teprve tím, že by sem přiletěl a zároveň tím dal vznik životu ?
Nezdá se Ti , že stavět teorii na tom,že tu všeobecně rozšířený prvek chyběl, jako extrém.? Prvek, kterého je dost všude kolem. ? A on by se sem dostal teprve tím, že by sem přiletěl a zároveň tím dal vznik životu ?
Hm... Dobre, to je pravda. Tak možno nie je problém v uhlíku, ale v niečom inom. Niečo to muselo spustiť. Možno tu uhlík všade bol, ale nič sa s ním nedialo. Možno sa to začalo, až keď sa na Zem dostalo niečo iné. A možno ani nič nové neprišlo, iba nejaké teleso zmenilo prírodné podmienky na Zemi. Veď keď je ho všade toľko, prečo na žiadnom inom mieste v Slnečnej sústave nevznikol? (alebo o tom zatiaľ nevieme...) Môže za to naozaj iba výhodná poloha Zeme?