Nejv(ý)hodnější volba?

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Ondřej Illek

Nejv(ý)hodnější volba?

Příspěvek od Ondřej Illek »

Zdravím,
1) abych objasnil situaci - naše škola nakupuje dalekohledy pro astronomický kroužek, 2 dalekohledy už nezměníme, ale ten třetí - dostal jsem za úkol "ušít si ho na tělo", jenže necítím se natolik znalý abych se do toho pustil sám, prosím tedy o pomoc
2) rozpočet na dalekohled se pohybuje kolem 20tisíc, tento chceme na paralyktické montáži, průměr zrcadla 200 - 250mm, uvažovali jsem i nad Dobsony, ale tam už tápeme uplně, prosím tedy o pomoc...

mám pár tipů:
1. http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... &vyska=422
2. http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... &vyska=500

popřípadě ještě nějaké dalekohledy přidám, prosím o ZHODNOCENÍ a popřípadě NAVRHNUTÍ nějakého, lepšího, výhodnějšího...Děkuji za pomoc :)
KoMar
Věk: 54

Nejv(ý)hodnější volba?

Příspěvek od KoMar »

A co budou zač ty další 2 dalekohledy? Jde o to aby se přístroje vzájemně vhodně doplňovali.
Jinak pro pozorování pro veřejnost se mi zdá nejvhodnější nějaký katadioptr, protože je dobře přístupný okulár pro většinu návštěvníků. Montáž samozřejmě s pohonem alespoň v RA. Použitelný je i Newton cca 150-200mm na paralaktice, ale je nutné mít nějaké schůdky pro ty menší a často otáčet tubus v kruzích.
Pro kroužek, kde se předpokládá účast alespoň lehce zaškolených osob by mohl být vhodný i ten Dobson trochu většího průměru.
Ondřej Illek

Nejv(ý)hodnější volba?

ty dva dalekohledy jsou: 1) http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... dzb=841291
2) http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... &vyska=633 - jestli jsem to dobře pochopil tento bude určen pro fotografování

ještě k tomu třetímu - ten budeme brát pouze na soukromá pozorování (mimo kroužek), takže tam katadioptr asi nebude potřeba
dvader
Věk: 59

Nejv(ý)hodnější volba?

Příspěvek od dvader »

V tom případě bude asi důležité, jak jste mobilní.
Větší Newton na paralaktice či Dobson nejsou žádní drobečkové...

Tady je pár tipů, které by mohly být relevantní pro používání ve vašem kroužku:

Dobson
+ rychlé sestavení
+ intuitivní a rychlé vyhledávání
- pokud se bude objekt postupně ukazovat více lidem, musí se neustále
  dalekohled ručně natáčet za objektem - lze ale natrénovat a lze to
+ větší průměr za stejný peníz než v případě paralaktiky

Newton na paralaktice
- pracnější sestavení a ustavení
- méně intuitivní vyhledávání objektu "podle oka"
+ při správném ustavení možnost vyhledat objekt pomocí souřadnic
+ pokud bude vybaven hodinovým strojem, bude se sám natáčet za objekty
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Ondřej Illek

Nejv(ý)hodnější volba?

díky jen bych Vás poprosil o nějaký Váš tip jaký dalekohled...byl bych moc vděčný...připomínám pouze že limit je +-20 tisíc...díky
vla

Nejv(ý)hodnější volba?

Příspěvek od vla »

Přijde mi to takhle, Refraktor ED vhodný na focení, SC vhodné na vizuální pozorování.  Pokud by se fotilo chybí mi pointační dalekohled s výbavou, chybí mi cosi na focení , DSLR, kamera atd.  Takže nejprve bych rozmyslel co vlastně chci s výbavou dělat a hlavně co pro tuto činnost potřebuji, doplnil bych příslušenství a pokud ještě budou peníze koupil co největšího dobsona. Menší průměry už máte slušně zastoupené, takže kupovat dalekohled stejných rozměrů je zbytečné. 20 000 kč, pokud ještě zbude by mohlo vyjít na dobsona kolem 300mm průměr.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
I.
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Nejv(ý)hodnější volba?

Příspěvek od I. »

Zdravím!

Můj student to hodně zmotal, ale jinak tu diskuzi budu moc rád pozorovat. Vložím sem to, co jsem napsal před chvílí jemu:

"Uf, ahoj, pošlu ti to všecko časem. Když se dívám na tu diskuzi - dost jsi to tam zmotal.
Ten hlavní dalekohled (ten, co jsi uvedl jako 2.) bude hlavně pro prezentační účely, na to focení se až tak často používat asi nebude.
Ten první (čočkový) bude určitě vybaven azimutální montáží, ale bude se moct dát i na tu rovníkovou montáž z dalekohledu prvního. Tento čočkový dalekohled budeme používat pro rychlou, nenáročnou obhlídku oblohy, budeme s ním fotit hlavně planety, Slunce a Měsíc.
Nad tím třetím přemýšlíme (určitě Newton, možná Dobson), každopádně taky by se měl dávat na montáž 1. dalekohledu - pak by se používal asi pro focení deep-sky objektů. Ten třetí dalekohled samozřejmě nebude jen pro soukromé účely, ale když budeš mít zájem a budeš do toho dělat, samozřejmě ti ho budu rád půjčovat.
Oprav to v té diskuzi, nebuď tak zbrklý!

Zatím ahoj."

Jinak máme i další peníze na příslušenství, DSLR bude Canon EOS 450D, přemýšlíme nad kamerou do 9000 Kč a tak dále, ale nechám to pěkně na Ondrovi, ať se snaží, chlapec... :)

Lukemon
Věk: 45

Nejv(ý)hodnější volba?

Příspěvek od Lukemon »

Hlavně nezapomente na okuláry případně UHC filtr,tyhle věci taky něco stojí.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
KoMar
Věk: 54

Nejv(ý)hodnější volba?

Příspěvek od KoMar »

Pokusil jsem se podle snímků dohledat konkrétní typy vašich dalekohledů. Dále předpokládám na základě vašich otázek, že s focením teprve začínáte a nebude to hlavní náplní vaší činnosti.

Dalekohled č. 1 (ED80/600) bude na focení DSO vhodný, ale bude potřebovat doplnit o pointační dalekohled nař. refraktor 70/500 v ceně cca. 1000,-Kč. Časem ještě v případě vyšších nároků rovnač pole/reduktor.
U dalekohledu č. 2 (SCT 203mm) bude vhodný na focení planet a při dokoupení reduktoru i na DSO, ale lepší to bude pro začátek č.1. Opět nutno použít pointační dalekohled.
Kupovat Newton na focení pro vás nemá smysl, protože na té montáži je největší použitelný rozměr 200/800 nebo 150/750 a tudíž jej předchozí přístroje celkem dobře nahrazují. K tomu Newtonu byste dále museli koupit komakorektor a pointační dalekohled. Začínat focení DSO bude jednodušší s tím ED80 nebo ještě lépe s nějakým teleobjektivem. Na focení přes velký Newton je času dost.

Doporučil bych koupit nějaké příslušenství nebo toho Dobsona průměru 250-300mm (dle možností transportu).
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Nejv(ý)hodnější volba?

Příspěvek od Konihlav »

priklanim se k nazoru KoMara na tu montaz co jiz mate bych na foceni DSO videl rozumny tak newton o prumeru maximalne 150 (napr. http://www.orionoptics.co.uk/EUROPA/eur ... delux.html), coz mi ale neprijde uplne rozumne, protoze tim k tomu co jiz mate nic navic neziskate... takze bych zvazil dalekohled predevsim na vizualni pozorovani, kde cim vetsi prumer, tim lepe no a v pomeru cena/vykon vyhrava dobson :-)

preji stastnou volbu!
grajda

Nejv(ý)hodnější volba?

Příspěvek od grajda »

Doporučuil bych koupit stejný dalekohled, jako je ten můj, stojí cca 10000 (dá se sehnat levněji, než u supry) a k tomu za zbytek do 20000 dokoupit aspoň  pár okulárů a ra pohon. Má- li dalekohled sloužit i pro veřejnost, tak DOBSON V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ. Katadioptr taky ne, má horší poměr cena/výkon a Váš rozpočet nic moc- stolička, nebo schůdky bude v astronomickém kroužku určitě k dispozici. Co se týče mobility- dalekohled je neforemný a bez vybavení má cca 30kg. Na druhé straně, je- li vás víc, pak nevidím důvod, proč by nešlo stroj propašovat po částech např. v autobusu. Výrobky sky watcher mají dobrou pověst, co se týče kvality newtonů- plně vyhovuje- a výborný poměr cena/výkon. Rozepsal bych se víc, ale bohužel sám nestíhám...

Chcete- li fotit a chcete- li to dělat aspoň trochu na úrovni, tak 20000 prakticky nestačí. To však neplatí pro afokální foto planet. Zdar, spěchám, Jura.

V první řadě by to však chtělo upřesnit, kolik máte peněz, kolik (rozmezí) jste za který dalekohled ochotni dát atd.
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
michal.b

Nejv(ý)hodnější volba?

Příspěvek od michal.b »

Ondreji, "I." : zdravim vas panove :)

Vas vyber prvnich 2 dalekohledu povazuji za velmi dobry.
Refraktor bude opravdu vhodny na rychle prehlidky oblohy, na pozorovani Mesice a planet, na fotografovani (kdyz ho date na paralaktickou montaz). A nezapomente na Slunce! Jelikoz jste skolni krouzek, tak pozorovani Slunce bude vyborna prilezitost jak neco ukazat jak zbytku skoly (pri hodine fyziky nebo zemepisu), tak treba verejnosti. Dalekohledu by slusela nejaka pekna azimutalni montaz - napr. Vixen porta.

SCT na paralakticke montazi s GO-TO vyuzijete pro serioznejsi pozorovani deep-sky objektu, ale i teles slunecni soustavy pri vetsim zvetseni. Je jeste dobre prevozny a na laiky pusobi profesionalnim dojmem ;)

Myslim, ze by byla skoda dublovat poslednim dalekohledem nektery z predchozich dvou - jako idealni vidim dobson co nejvetsiho prumeru (tedy 300mm). Tady uz jde stranou efekt, foceni nebo komfort a nastupuje maximalni vykon. To ovsem predpoklada, ze budete mit moznost jednou za cas vzit auto a vyrazit nekam za tmavsi oblohou - je to velky a tezky stroj, ktery nejlepe vyuzijete na pozorovani deep-sky (a ve kterem uz toho bude pomerne hodne videt).
Pokud podobne nocni vylety za tmou nejsou realne, mozna bych finance vyuzil spis na nakup prislusenstvi k prvnim dvema dalekohledum (budete potrebovat okulary, zenitova zrcatka, hledacky, napajeni, filtry, pripadnou fotografickou vybavu...).
I.
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Nejv(ý)hodnější volba?

Příspěvek od I. »

Především, vám všem moc děkuji! Jsem tu nový. Viz Nováčci se představují. Už delší době jsem nosil v hlavě myšlenku založit na škole astronomický kroužek. Využil jsem k tomu projektové výzvy Zlínského kraje - a k mému překvapení projekt vyšel.

Ten projekt na sebe, jak už to tak bývá, namotal spoustu balastu. Díky němu ale škola například získá spoustu notebooků, interaktivní tabuli atd. Jsem utrmácený kantor (nikoli astronom), který vedle výuky píše ŠVP, připravuje děcka na soutěže, k maturitám, řeší třídnictví a (i v našem astronomickém projektu) je zavalen spoustou byrokracie, atd., atd. Mé časové možnosti jsou proto velmi omezené. Nákup vybavení konzultuju s brněnskou hvězdárnou. Nemám teď čas rozepisovat jednotlivé položky, které musíme utratit. Problém je, že zadavatel projektu požaduje, aby dodavatel byl pouze jeden (vybral jsem tedy pana Zahajského) a jednotlivé položky musejí být často krkolomně fakturovány. Dnes se mi ozval student prvního ročníku - Ondra, tak jsem ho nahecoval, ať mi s výběrem třetího dalekohledu pomůže. Nedalo mi to a především příspěvek od michala.b (za který moc děkuju) mě znovu vyburcoval do téhle diskuze vstoupit. Spoléhám na Ondru, že, budete-li mít o to zájem, jednotlivé položky tady vysvětlí a rozepíše.

Ano plánuju jeden dalekohled s GOTO zejména pro veřejné prezentace a snad i astrofoto. Ten refraktor jsem prostě jako "klasiku" chtěl, snad nám dobře poslouží pro astrofoto Slunce, Měsíce, planet, nejrůznějších zatmění, zákrytů, atd.

Ten 3. jsem asi naivně zamýšlel pro náročnější astrofoto, ale jak to tady tak čtu, tak asi vybereme nějakého toho Dobsona. Upřímně řečeno té obrovské roury se trochu bojím, ale plánuju, že budeme asi za vesnici jezdit 1 - 2 autama a prostě to tam nějak narvem.
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Nejv(ý)hodnější volba?

Příspěvek od biker.fm »

Ten 3. jsem asi naivně zamýšlel pro náročnější astrofoto, ale jak to tady tak čtu, tak asi vybereme nějakého toho Dobsona. Upřímně řečeno té obrovské roury se trochu bojím, ale plánuju, že budeme asi za vesnici jezdit 1 - 2 autama a prostě to tam nějak narvem.No a zde se nabizi http://www.celestron.cz/hledej.html?co= ... +flex+tube , je to do cenoveho limitu 20000,- a do auza se to vmestna taky v pohode.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
dvader
Věk: 59

Nejv(ý)hodnější volba?

Příspěvek od dvader »

Ještě by bylo dobré k tomu zakoupit UHC filtr pro pozorování mlhovin:
http://www.celestron.cz/hledej.html?co=uhc+profi

Pro začátek by mohl stačit ten 1,25". Časem jistě budete dokupovat i další okuláry a je otázkou, zda se vydáte cestou 1,25" nebo 2". Ale to je na delší diskuzi...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Odpovědět