Digitalny fotak

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
FunTomas

Digitalny fotak

Příspěvek od FunTomas »

FunTomas napsal:
...Zatial som cital, ze len EOS1 vie vypnut zosilovac pri dlhych expoziciach....Tak som sa vcera pytal Jerryho Lodrigussa, ako sa to da vypnut. Odpoved je viac nez sokujuca.
Podla neho si to vypne fotoaparat sam, v menu sa to nastavit neda. Mysli si, ze to robi aj EOS 20.
To su podla mna uplne haluze. Myslim, ze ten EOS ma proste tak slaby zavoj, ze ho tam nepostrehne ale nebude to tym, ze by sa vypol zosilovac. Navyse 20 ma tento efekt tiez ale opat je velmi maly (via info na strankach Christiana Buila). Tak toto ma chlapik dost sklamal.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
MP

Re: Digitalny fotak

Příspěvek od MP »

Mohu Te ujistit, ze EOS 20D si zesilovac nevypina. Flek od elektroluminiscence zesilovace je videt v pravem dolnim rohu darkframu. Je fakt, ze neni tak silny, jako u Nikonu nebo starsich Canonu. To bude ale hlavne diky novemu chipu, ktery presto ( nebo prave proto ), ze je rychlejsi, ma mensi odber a mensi proudy zesilovacem znamenaji i mensi problemy s elektroluminisdenci. Da se rici, ze ten flek je jen nepatrne nad urovni sumu a ruznych rusivych signalu ( pruhu v obraze ), takze k jeho odstraneni staci odecist darkframe. A navic na mne tvar toho "fleku" pusobi dojmem, ze si s nim trochu pohraje firmware ( nebo rizeni urovni zesilovace ) i pri vystupu do RAWu ( potlaceny stred fleku ). Tady je ukazka zmenseneho 30sec darkframu z 20D, ISO 3200, vytazena gama :
Obrázek

Tim vypinanim zesilovace bych si nebyl tak jisty ani u toho EOS 1D. To same jsem cetl o 10D a take to neni pravda. Ono to totiz u vetsiny senzoru zkratka a jednoduse nejde, protoze zesilovac ma spolecne napajeni s bunkami senzoru. A vypinani a zapinani navic zpusobi silne ruseni ( vypnout se to da pred zacatkem expozice, ale zapnout se musi pred vycitanim snimku ). Pamatuji si, co mi dalo prace vyladit to u mych CCTV kamerek, nez to zacalo fungovat uspokojive. Pri jejich citlivosti pritom ten flek byl videt uz pri 5sec. expozici.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Tomkk

Digitalny fotak

Příspěvek od Tomkk »

MaG napsal: No já jsem předložil nezpracovanou expozici 2 minuty (jak jsem psal nejspíš 800 ISO), takže porovnání s Martinem jasné. EOS to dělá také, ale dá se s tím, žít. Já jsem si samozřejmě už taky vědom toho, že bez odečtu temných snímků to stejně není ono, takže zrovna tato vada by mi myslím vadila opravdu zcela nepatrně :-)

Předpokládám, že to pude odečíst i u obyčejného Nikona a tak bych se tím již dále nezabýval. Pošli Tome pak výsledky jak ti to šlo.

Tak jsem si včera trochu hrál s tím Nikonem 5400. Fotil jsem na paralaktickém stolku, afokálně svou oblíbenou soustavou - cca 45mm objektiv z triedru + Okulár plosl 40mm.
Podmínky při focení nic moc, občas přecházely řídké mraky, kolem Polárky bylo okem vidět hvězdy tak do páté Mag. Čas cca 23:00hod.

1: Snímek polárky bez odečtení DF, expozice 3min/ISO100, neupraveno, jen zmenšeno.
http://www.volny.cz/tom.home/temp/polarka3x100.jpg
Je tu vidět ten výrazně přesvícený roh.

2: Snímek M51 s automaticky odečteným DF, expozice 3min/ISO400, neupraveno.
http://www.volny.cz/tom.home/temp/m51x1.jpg

3: Pět podobných snímků sečtených v Registaxu a upraveno.
výřez:
celý: http://www.volny.cz/tom.home/temp/m51vysl.jpg

Snímek není upravovány na "parádu" , ale tak, aby z přesvětleného a zašuměného pozadí trochu vystoupila M51.

Šum je, myslím, odpovídající této kategorii kompaktů. I po odečtení DF jsou patrné následky toho přesvětleného koutu. Digizrcadlovka Canon to není, ale na to moje občasné hraní to musí stačit. Zdá se mi, že při automatickém odečítání DF foťák nelineárně potlačuje slabé detaily, možná bude lepší odečítat DF na PC.
Mohl by jste někdo odhadnout, jakou magnitudu se podařilo ještě zachytit ?
HonzaS

Digitalny fotak

Příspěvek od HonzaS »

Tomkk napsal:

Zdá se mi, že při automatickém odečítání DF foťák nelineárně potlačuje slabé detaily, možná bude lepší odečítat DF na PC.

Zkus vsechny snimky trochu zesvetlit v oblasti cerne tak o 10%, ten nikon zamerne cernou potlacuje kvuli sumu. Pokud pouzijes RAW neni to problem. A ten darkframe udelej naopak o neco malinko tmavsi, potom ti pri konecnem odecteni zbyde jasnejsi pozadi bez potlaceni detailu.

jestli chces muzes zkusit muj software na odecitani blackframu a hotpixelu jeste v rawu (pred interpolaci), nejprve vsak musis prevest obrazky do DNG formatu. Melo by to chodit, ale neni to otestovane (samozrejme s N5400).

http://canon.unas.cz/subraw/subraw.htm

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
Tomkk

Digitalny fotak

Příspěvek od Tomkk »

HonzaS napsal:

Zkus vsechny snimky trochu zesvetlit v oblasti cerne tak o 10%, ten nikon zamerne cernou potlacuje kvuli sumu. Pokud pouzijes RAW neni to problem. A ten darkframe udelej naopak o neco malinko tmavsi, potom ti pri konecnem odecteni zbyde jasnejsi pozadi bez potlaceni detailu.

jestli chces muzes zkusit muj software na odecitani blackframu a hotpixelu jeste v rawu (pred interpolaci), nejprve vsak musis prevest obrazky do DNG formatu. Melo by to chodit, ale neni to otestovane (samozrejme s N5400).

http://canon.unas.cz/subraw/subraw.htm

HonzaS
Včera jsem se ukládání na RAW vyhýbal, protože ten DCRAW program to sice lineárně převede, ale úrovně jsou tam opravdu hodně jinde (tmavší pasáže jsou dvojnásob tmavé). Při úpravě bych si korekční křivky musel cucat z prstu. Pokud se mi nepodaří najít jiný raw konvertor s odpovídajícím převodem, budu si muset prvně ze vzorových fotek přednastavit nějaké rozumné křivky.

Tu černou bych o 10% zvednot mohl, ale šum je pak hodně rušivý. Navíc by líbivá byla modrá, ale té je tam nejméně, takže když ji pozvednu, tak je šum ještě větší. Na neupravených fotkách výrazně převládá červená.
MilAN
Věk: 76

Digitalny fotak

Příspěvek od MilAN »

Tomkk napsal:
Máš tam hvězdy do 13 mag
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MP

Digitalny fotak

Příspěvek od MP »

Tomkk napsal: DCRAW program to sice lineárně převede, ale úrovně jsou tam opravdu hodně jinde (tmavší pasáže jsou dvojnásob tmavé). Při úpravě bych si korekční křivky musel cucat z prstu. Ja jsem DCRAW na radu Honzy pouzil poprve pred par dny a podle mne ten prevod nemusi byt linearni. Staci nastavit parametr -b ( brightness ), coz ani tak neni nastaveni jasu, ale gamma korekce. Default hodnota je 1.0 ( to je pak opravdu linearni ), pro "normalni" fotky dava koukatelne obrazky hodnota kolem 2 a pro sve podexponovane fotky galaxii jsem nakonec pouzil 3.5.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Digitalny fotak

Příspěvek od Psion »

Dnes jsem dokončil konečně kabel pro program PalmDslr a otestoval jej - funguje bezproblémů a vypadá to, že to nebude špatný pomocník :-)

Při testování programu PALMdslr jsem udělal (pro srovnání s Nikon 5400) DarkFrame 20 minut při ISO400 na Canon EOS 300D:

Odpovědět