Dalekohled pro (skoro)začátečníka
Aha, to je dobře, mažu to.
KDan většinou píše rozumně a pravdivě.
KDan většinou píše rozumně a pravdivě.
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
SW 2''-80°-20/50/96
Jenže jsou věci, na které můžeme mít odlišný názor, a tam je na místě diskuse. Ale pak jsou fyzikální zákony ....apod. a tam není moc prostoru pro diskusi a názory .Tam nejde zrovna připustit názor, že mě se to líbí víc tak a tak a budeme o tom diskutovat. Tam buď vím, nebo nevím. Velké nebezpečí je totiž v tom, že takové ty lehce pochopitelné závěry a teze jsou ve většině případů špatné a nebylo by dobré je nechat volně šířit na AF. Alespoň pokud budeme souhlasit s tím, že astronomie je věda.
..................
Jestli si chcete průběžně mazat příspěvky, nemá ale diskuse smysl. Možná už nepochopíte, proč jsem příspěvek napsal:)
..................
Jestli si chcete průběžně mazat příspěvky, nemá ale diskuse smysl. Možná už nepochopíte, proč jsem příspěvek napsal:)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Velké nebezpečí je totiž v tom, že takové ty lehce pochopitelné závěry a teze jsou ve většině případů špatné a nebylo by dobré je nechat volně šířit na AF.A taky byly nakonec zdárně potlačeny. Muselo se k tomu ale taky nakonec použít diskuze. No, a někdy je ta diskuze i dobrá k tomu, že se uvidí, jak kdo na nějaký nesmysl přišel a kde se ve své dedukci a proč felil. Takže to máš těžký. Sice v podstatě souhlasím, ale nabízím i jiný úhel pohledu... 
SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
Ono, pro ostatní co se chtělí něco dozvědět, je lepší, když tu začnu něco psát a třeba blbosti a pak znalým nezbyde, než se přidat do debaty!
Nechci od Tebe odpověď na otázku, proč by Ti měl někdo nesmysly vyvracet. Ale PROČ TY NESMYSLY PÍŠES. Proč musíš psát, když neznáš odpověď? Proč to tu zaplavuješ nesmysly? Co Tě k tomu nutí.? Proč přiděláváš druhým práci aby museli ty nesmysly vyvracet?. Přečti si , prosím, posledních svých 100 příspěvků. Víš, co tam je : - zelený granát, malokuk , 300 Dobson a 10 piv. Najdeš 10 příspěvků ze 100, kde to není ? Myslíš, že 100x opakovaná lež / nesmysl se stává pravdou ? .O čem chceš diskutovat ?
Tohle mi připadá opravdu někdy jako debata v hospodě po 10 pivech. Jenže tam, pokud je to přestane bavit, Tě vyhodí. Tady je to ale stále dokola, a čím dál, tím méně lidí Ti bude oponovat. Ne proto, že máš tu pravdu, ale proto, že to ty druhé nebaví stále dokola. Nejsou v hospodě.
Nechci od Tebe odpověď na otázku, proč by Ti měl někdo nesmysly vyvracet. Ale PROČ TY NESMYSLY PÍŠES. Proč musíš psát, když neznáš odpověď? Proč to tu zaplavuješ nesmysly? Co Tě k tomu nutí.? Proč přiděláváš druhým práci aby museli ty nesmysly vyvracet?. Přečti si , prosím, posledních svých 100 příspěvků. Víš, co tam je : - zelený granát, malokuk , 300 Dobson a 10 piv. Najdeš 10 příspěvků ze 100, kde to není ? Myslíš, že 100x opakovaná lež / nesmysl se stává pravdou ? .O čem chceš diskutovat ?
Tohle mi připadá opravdu někdy jako debata v hospodě po 10 pivech. Jenže tam, pokud je to přestane bavit, Tě vyhodí. Tady je to ale stále dokola, a čím dál, tím méně lidí Ti bude oponovat. Ne proto, že máš tu pravdu, ale proto, že to ty druhé nebaví stále dokola. Nejsou v hospodě.
Já si nemyslím, že by stana psal nesmysly. Je fanda do bojleru, granátu a malokuku, toť vše. Někdo jinej zase fandí něčemu jinýmu. Kdyby na AF nepsal, byla by tady nuda. A třeba by ani nebylo co vyvracet a diskutovat, proč tomu tak není. No, a na tom, kdo to tady čte, je všechno si přebrat.
SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
Já si ale nemyslím, že píšu nesmysly...A když kvůli tvé kritice odtud zmizím, tak přijde další..
Upřímně řečeno se cítím dost a to teda fest uražen, žes zaškatulkoval mých dle mého názoru cca sto normálních příspěvků mezi NESMYSLY!
Měj se a už na mě nereaguj a já na tebe taky nebudu reagovat...
Upřímně řečeno se cítím dost a to teda fest uražen, žes zaškatulkoval mých dle mého názoru cca sto normálních příspěvků mezi NESMYSLY!
Měj se a už na mě nereaguj a já na tebe taky nebudu reagovat...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Mozna Stana obcas pise vice nez je zdravo, ale jedno se mu uprit neda - ma hodne napozorovano a z nejednoho prispevku je znat pozorovaci praxe.
A od toho jsme na diskuzi, at se diskutuje. Radeji "diletantske" AF s 50 prispevky denne, nez "vedecke" s prispevkem za tyden (nadsazka).
Ale chapu i Milana, ma v leccems take pravdu. Tady je problem v tom, ze Milan se oboru venuje uz dlouhou dobu a ma jak vynikajici znalosti tak nadhled, zatimco jini se do oboru teprve dostavaji a chybi jim jak jedno, tak druhe. Porad ale lepsi, kdyz kecaji, ale pritom pozoruji a deli se o sve dojmy z pozorovani, nez kdyby jen kecali...
A od toho jsme na diskuzi, at se diskutuje. Radeji "diletantske" AF s 50 prispevky denne, nez "vedecke" s prispevkem za tyden (nadsazka).
Ale chapu i Milana, ma v leccems take pravdu. Tady je problem v tom, ze Milan se oboru venuje uz dlouhou dobu a ma jak vynikajici znalosti tak nadhled, zatimco jini se do oboru teprve dostavaji a chybi jim jak jedno, tak druhe. Porad ale lepsi, kdyz kecaji, ale pritom pozoruji a deli se o sve dojmy z pozorovani, nez kdyby jen kecali...

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Jsme v sekci pro začátečníky. Jak správně všichni píší, poradíme začátečníkům.
Jenže, začátečník tu byl naposledy v příspěvku č. 43 a teď je příspěvek 104. Mezitím hodně ještě smazaných. Komu jste poradili, pomohli vytříbit názory. ?
Jenže, začátečník tu byl naposledy v příspěvku č. 43 a teď je příspěvek 104. Mezitím hodně ještě smazaných. Komu jste poradili, pomohli vytříbit názory. ?
Tak už toho vzájemného propírání se nechte. Já myslím, že je docela dobré, když se na jednom poli - diskuzním fóru - mohou sejít a střetnout například exaktní názory Milanovy s lidovými názory stany. Se stanou si občas prostřednictvím soukromých zpráv píšu a vím, že toho má taky hodně napozorováno a hlavně - vím, že má astronomická pozorování rád, stejně jako my všichni. Jsem si proto skoro jistý, že při těchto setkáních nikdo nic apriori zle nemyslí, navíc každý má svůj díl pravdy.
Proto se prosím vraťme k tématu - anebo se přesuňme do jiného vlákna, tohle se má opravdu věnovat něčemu jinému. Jinak už budu vše, co s původním tématem dál nesouvisí, nelítostně mazat.
[smiley=dankk2.gif]
Proto se prosím vraťme k tématu - anebo se přesuňme do jiného vlákna, tohle se má opravdu věnovat něčemu jinému. Jinak už budu vše, co s původním tématem dál nesouvisí, nelítostně mazat.
[smiley=dankk2.gif]
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Chlapi, Grajdo, Stano, dost už sakra... Mějte rozum !
MMys
MMys
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Nestačím se divit, jak se tahle diskuse rozběhla. Vidím, že se tu také někdo pohádal, to ale rozhodně nebyl můj záměr. Děkuju všem, kteří jsou určitě mnohem zkušenější než já a dokáží dobře poradit. Je zajmavé přečíst si tolik různých názorů na jedinou otázku. 
Nestačím se divit, jak se tahle diskuse rozběhla. Vidím, že se tu také někdo pohádal, to ale rozhodně nebyl můj záměr. Děkuju všem, kteří jsou určitě mnohem zkušenější než já a dokáží dobře poradit. Je zajmavé přečíst si tolik různých názorů na jedinou otázku. 
No, to máš těžké. ;)
Položil jsi otázku, která zde na astro-fóru patří mezi ty nejzákeřnější: Jaký dalekohled vybrat? Nejzákeřnější proto, že není přesně specifikována. Ostatně i Ty sám píšeš, že chceš znát co nejvíce názorů.
Není-li Tebou samým podobná otázka přesně specifikována, je celkem jasné, že každý odpoví podle svých subjektivních dojmů a v lepším případě podle svých zkušeností - a ty mají oslovení pozorovatelé jen s dalekohledy, které používají oni sami. Logicky musíš tedy dojít i Ty sám k závěru, že velké množství názorů na podobnou otázku je celkem zákonité.
Zajímalo by mě, jaký je Tvůj názor, pro jakou volbu jsi nakonec nakloněn Ty sám?
No, to máš těžké. ;)
Položil jsi otázku, která zde na astro-fóru patří mezi ty nejzákeřnější: Jaký dalekohled vybrat? Nejzákeřnější proto, že není přesně specifikována. Ostatně i Ty sám píšeš, že chceš znát co nejvíce názorů.
Není-li Tebou samým podobná otázka přesně specifikována, je celkem jasné, že každý odpoví podle svých subjektivních dojmů a v lepším případě podle svých zkušeností - a ty mají oslovení pozorovatelé jen s dalekohledy, které používají oni sami. Logicky musíš tedy dojít i Ty sám k závěru, že velké množství názorů na podobnou otázku je celkem zákonité.
Zajímalo by mě, jaký je Tvůj názor, pro jakou volbu jsi nakonec nakloněn Ty sám?
Nestačím se divit, jak se tahle diskuse rozběhla. Vidím, že se tu také někdo pohádal, to ale rozhodně nebyl můj záměr. Děkuju všem, kteří jsou určitě mnohem zkušenější než já a dokáží dobře poradit. Je zajmavé přečíst si tolik různých názorů na jedinou otázku. :)A nebo, pokud jsi se ještě nerozhodnul, může diskuze i dál pokračovat. Bylo by však fajn, kdyby pokračovala trochu rozumnějším směrem a to závisí na nás, ale i na Tobě. Pokus se shrnout, jaké máš nejasnosti (jso- li nějaké), popř. mezi jakými přístroji se rozhoduješ. Přijít s nějakou radou pak bude snadnější a příspěvky budou stručnější. viz.
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1221076549
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1221076549
SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
Ještě dodám, že u tohoto typu dotazu, který jsi položil, se VŽDYCKY dočkáš zákonitě podobných odpovědí, jež jsi zde mohl mezi řádky vyčíst:
1) Achromatický refraktor, třeba ten 90/900, který jsi navrhoval. Sám jsem ho měl a potvrzuji, že to není špatná volba.
2) Menší ED refraktor, SW 80/600. Tento přístroj vlastním a potvrzuju, že ten je výbornou volbou.
3) Dobson, minimálně 200/1200. Nevlastním přímo ten, ale disponuju Newtonem 200/1000 a opět hlásím, že pro Tebou zmíněný účel se nejedná o špatnou cestu, naopak.
4) Katadioptrický přístroj, třeba levný Maksutov. Vlastním 102/1300, stál jen pár peněz a zase, jak jinak, funguje na všechno to, co jsi vyjmenoval, naprosto skvěle. Často jím velmi podrobně zkoumám Měsíc, Jupiter, Starurn, Venuši...
Všechny tyto přístroje jsem vyzkoušel a pravidelně provozoval a provozuju. Evidentně nejhůře funguje ten refraktor 90/900, hlavně kvůli zbytkové barevné vadě, ale jinak - se vším se dá velmi dobře a dlouho pracovat a nic z toho není příliš drahé.
Až budeš mít víc peněz, pak, budeš-li chtít pouze pozorovat, koupíš si nějaký robotizovaný katadioptrický dalekohled s průměrem objektivu kolem 250 mm anebo skončíš s menším pohodlím u daleko levnějšího Dobsona s průměrem zrcadla minimálně 300 mm a budeš mít vystaráno.
Možná... ;)
1) Achromatický refraktor, třeba ten 90/900, který jsi navrhoval. Sám jsem ho měl a potvrzuji, že to není špatná volba.
2) Menší ED refraktor, SW 80/600. Tento přístroj vlastním a potvrzuju, že ten je výbornou volbou.
3) Dobson, minimálně 200/1200. Nevlastním přímo ten, ale disponuju Newtonem 200/1000 a opět hlásím, že pro Tebou zmíněný účel se nejedná o špatnou cestu, naopak.
4) Katadioptrický přístroj, třeba levný Maksutov. Vlastním 102/1300, stál jen pár peněz a zase, jak jinak, funguje na všechno to, co jsi vyjmenoval, naprosto skvěle. Často jím velmi podrobně zkoumám Měsíc, Jupiter, Starurn, Venuši...
Všechny tyto přístroje jsem vyzkoušel a pravidelně provozoval a provozuju. Evidentně nejhůře funguje ten refraktor 90/900, hlavně kvůli zbytkové barevné vadě, ale jinak - se vším se dá velmi dobře a dlouho pracovat a nic z toho není příliš drahé.
Až budeš mít víc peněz, pak, budeš-li chtít pouze pozorovat, koupíš si nějaký robotizovaný katadioptrický dalekohled s průměrem objektivu kolem 250 mm anebo skončíš s menším pohodlím u daleko levnějšího Dobsona s průměrem zrcadla minimálně 300 mm a budeš mít vystaráno.
Možná... ;)
Když už jsem se tak rozepsal, svou myšlenku ještě dokončím:
Volba dalekohledu podle zadání, které jsi uvedl, není jednoznačnou a exaktní záležitostí. Hrajou v ní roli dokonce i takové faktory jak který dalekohled vypadá, a podobně. Tedy přímo osobní sympatie k tomu či onomu typu přístroje.
Pokud se ale budeš držet té částky 6000Kč, není Tvoje volba (refraktor 90/900) nijak špatná. Newton 150/750 by byl ještě lepší. A tak dále, a podle mého názoru...
Hlavní je pořídit si takový dalekohled, jímž se budeš koukat.
Nenech se odradit nejednoznačností odpovědí a budeš-li chtít, dej vědět, čemu jsi nakloněn. Nakonec, můžeš se s někým z nás domluvit, či se stavit na nějaké astrosetkání a podívat se sám, co by Ti vyhovovalo.
Volba dalekohledu podle zadání, které jsi uvedl, není jednoznačnou a exaktní záležitostí. Hrajou v ní roli dokonce i takové faktory jak který dalekohled vypadá, a podobně. Tedy přímo osobní sympatie k tomu či onomu typu přístroje.
Pokud se ale budeš držet té částky 6000Kč, není Tvoje volba (refraktor 90/900) nijak špatná. Newton 150/750 by byl ještě lepší. A tak dále, a podle mého názoru...
Hlavní je pořídit si takový dalekohled, jímž se budeš koukat.
Nenech se odradit nejednoznačností odpovědí a budeš-li chtít, dej vědět, čemu jsi nakloněn. Nakonec, můžeš se s někým z nás domluvit, či se stavit na nějaké astrosetkání a podívat se sám, co by Ti vyhovovalo.