Mohli by hviezdy byť živými organizmami?
to Eryn : určitě bych nesouhlasil s bodem 4 a zrovna tak s bodem 6
Mohli by ste to objasniť?
Mohli by ste to objasniť?
Hvězda přece může vzniknout z molekulárního mračna i bez vnějšího podnětu, ne? Pokud oblak splňuje Jeansova kriterium, může se hroutit samovolně, tedy alespoň jsem žil v tom dojmu. Je to špatná úvaha ?
Newton 200/1000 (2x), 114/900; montáže EQ-6, EQ-5, EQ-3; triedr 10x50; triedr WO 8x42; Astronomik UHC; Celestron SkyScout
To Eryn:
nevím, je to možné, ale myslím si, že to spíš byl článek než diskuse. Něco na tom je. Ve finále... pokud chceme tak základní projevy života dokážeme aplikovat na skoro jakýkoliv objekt. Stačí správně vyložit podmínky...
Beasty
nevím, je to možné, ale myslím si, že to spíš byl článek než diskuse. Něco na tom je. Ve finále... pokud chceme tak základní projevy života dokážeme aplikovat na skoro jakýkoliv objekt. Stačí správně vyložit podmínky...
Beasty
Kamna ale nesplňují jednu z dalších hlavních podmínek života. Když, po nějakém čase, například zreznou z jejich zbytků se nová kamna bez zásahu z venčí nezreprodukují.To platí beze zbytku i o hvězdě. 

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
To je pravda 

Newton 200/1000 (2x), 114/900; montáže EQ-6, EQ-5, EQ-3; triedr 10x50; triedr WO 8x42; Astronomik UHC; Celestron SkyScout
moj osobny nazor:
podla mna to prirovnanie dost pokulhava.pocitovo je jasne ze hviezda nie je ziva.
ale pokial viem, zivy organizmus musi mat v sebe kod (ci uz dna alebo rna) ktory mu umozni reprodukovat sa.v kazdom pripade hviezda taky kod nenesie.
a pojem zivota sa uzsie vymedzuje na biologicky system. hviezda biologickym systemom nie je.
podla mna to prirovnanie dost pokulhava.pocitovo je jasne ze hviezda nie je ziva.
ale pokial viem, zivy organizmus musi mat v sebe kod (ci uz dna alebo rna) ktory mu umozni reprodukovat sa.v kazdom pripade hviezda taky kod nenesie.
a pojem zivota sa uzsie vymedzuje na biologicky system. hviezda biologickym systemom nie je.
Nahradím - li slovo hvězda slovem kamna, tak teorie platí s drobnými odchylkami i na ně. Mám tedy doma živá kamna Dokonce s nimi i mohu komunikovat : ony na mě hučí, a já jim občas za to nadávám

Pre každý život je charakteristické, že len časť energie, ktorú vyrobí, vydáva do okolitého prostredia a časť energie využíva na to, aby sa udržal takpovediac "pokope". To platí, pre človeka, baktérie i hviezdy, ale nie pre kamna. S ohňom či bez, stále budú zachovávať rovnaký tvar, čo je typické pre všetky neživé veci.
Pre každý život je charakteristické, že len časť energie, ktorú vyrobí, vydáva do okolitého prostredia a časť energie využíva na to, aby sa udržal takpovediac "pokope".Kterou část "vyrobené" energie spotřebovává hvězda na svůj "život " ?
lepší rada žádná než špatná
Kterou část "vyrobené" energie spotřebovává hvězda na svůj "život " ?
No predsa tú, ktorá ju udržiava v hydrostatickej rovnováhe a zabraňuje gravitačnému kolapsu.
No predsa tú, ktorá ju udržiava v hydrostatickej rovnováhe a zabraňuje gravitačnému kolapsu.
To je pouze rovnovážný stav mezi jádrem hvězdy a vnějšími slupkami. Gravitace a atomy hmoty resp. jejich elementy tento stav vytvoří zcela přirozeně. Nejedná se o hydrostatickou rovnováhu.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Hmm, já si stejně pořád myslím, že chápání pojmu život je jen intuitivní a pokud někdo někdy někde najde nějakou formu "života", "definice" se okamžitě upraví... Co je to vlastně život?
Ale přece je tady ještě jedna moudrá věta: Živé je to, co se bojí umřít. Popisuje sice vyšší organismy, ale budiž. Co když je např. virus opravdu jen zkroucená genetická šroubovice a nic víc, nic živého? Až mě někdo dokáže definovat pojem život a hranici mezi tím neživým a živým, požádám ho, aby rozhodnul, zdalipak je hvězda živá, nebo ne. Do té doby zbývá místo k fantazírování, polemizování, nebo... ...intuici, která takový problémy řeší i v těch nejexaktnějších vědách (množina, čas, čára, číslo... ...ví tady někdo, co PŘESNĚ to je?). A intuice mě zase a znovu přesvědčuje, že hvězda je jen shluk hmoty.
Ale děkuju za tohle vlákno, protože dává možnost všechno si to ujasnit a zauvažovat ve směru vlastní nedokonalosti, nechápavosti, neznalosti... Astronomie má mimo plno dalších významů i ten význam filozofický... [smiley=engel017.gif] [smiley=happy.gif] [smiley=tekst-toppie.gif] [smiley=vrolijk_26.gif] [smiley=2vrolijk_08.gif] [smiley=beer.gif]
Ale přece je tady ještě jedna moudrá věta: Živé je to, co se bojí umřít. Popisuje sice vyšší organismy, ale budiž. Co když je např. virus opravdu jen zkroucená genetická šroubovice a nic víc, nic živého? Až mě někdo dokáže definovat pojem život a hranici mezi tím neživým a živým, požádám ho, aby rozhodnul, zdalipak je hvězda živá, nebo ne. Do té doby zbývá místo k fantazírování, polemizování, nebo... ...intuici, která takový problémy řeší i v těch nejexaktnějších vědách (množina, čas, čára, číslo... ...ví tady někdo, co PŘESNĚ to je?). A intuice mě zase a znovu přesvědčuje, že hvězda je jen shluk hmoty.
Ale děkuju za tohle vlákno, protože dává možnost všechno si to ujasnit a zauvažovat ve směru vlastní nedokonalosti, nechápavosti, neznalosti... Astronomie má mimo plno dalších významů i ten význam filozofický... [smiley=engel017.gif] [smiley=happy.gif] [smiley=tekst-toppie.gif] [smiley=vrolijk_26.gif] [smiley=2vrolijk_08.gif] [smiley=beer.gif]
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
SW 2''-80°-20/50/96
Ale přece je tady ještě jedna moudrá věta: Živé je to, co se bojí umřít.
[smiley=engel017.gif] [smiley=happy.gif] [smiley=tekst-toppie.gif] [smiley=vrolijk_26.gif] [smiley=2vrolijk_08.gif] [smiley=beer.gif]
;)Myslíš, že vir se bojí umřít ? Nebo není živý ? Ta věta nemá s tím přívlastkem mnoho společného.
A to je právě to, co už jsem napsal: Co když není? Nevím, jak Ty, ale já si ze své pozice "živého tvora" a svým omezeným pohledem tohle netroufám potvrdit, ani vyvrátit... Stejně, jako si netroufám definovat, co je to síla, matematický objekt, nebo dělení nulou.
PS: Vidím, že nový smajlíky AF mají úspěch...
[smiley=bath.gif] [smiley=cry.gif] [smiley=evil.gif] [smiley=laugh.gif]

SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
A to je právě to, co už jsem napsal: Co když není? Nevím, jak Ty, ale já si ze své pozice "živého tvora" a svým omezeným pohledem tohle netroufám potvrdit, ani vyvrátit... Stejně, jako si netroufám definovat, co je to síla, matematický objekt, nebo dělení nulou.
Vir je na pomyslné hranici mezi živým a neživým. Jak "nežije" můžeš poznat třeba při chřipce. Ale mít integrované vědomí, schopnost uvědomování si vlastního "Já" a schopnost analyticko-kritických procesů přece nemají všechny formy života. Jedná se o instikty, nutné pro biologické přežití, protože každý organizmus je biologicky naprogramovaný k maximalizaci vlastního zisku. Koneckonců, u lidí to můžeš velmi často pozorovat
. Jinak do oblasti života, tak jak jej poznáváme bych hvězdu opravdu neřadil...

Vir je na pomyslné hranici mezi živým a neživým. Jak "nežije" můžeš poznat třeba při chřipce. Ale mít integrované vědomí, schopnost uvědomování si vlastního "Já" a schopnost analyticko-kritických procesů přece nemají všechny formy života. Jedná se o instikty, nutné pro biologické přežití, protože každý organizmus je biologicky naprogramovaný k maximalizaci vlastního zisku. Koneckonců, u lidí to můžeš velmi často pozorovat

SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96