Mohli by hviezdy byť živými organizmami?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

Prosím vás, predtým, než to znechutene zavhrnete alebo napíšete, že by to malo ísť do astronomického humoru, skúste si toto najprv prečítať a zamyslieť sa.

Viem, znie to úplne absurdne - hviezdy a živé tvory! Ale keď som sa tak zamýšľala nad tým, čo sú to vlastne prejavy života, s prekvapením som zistila, že hviezdy ich majú takmer všetky. Na rozdiel od vírusov, ktoré väčšina prostého ľudu i biológov pokladá za živé organizmy.

1. Živý organizmus je presne ohraničené teleso, ktoré ale prijíma zo svojho prostredia látky a tiež tam nejaké vydáva. Hviezda takisto. Hviezda na rozdiel od buniek síce neselektuje, čo prijíma - proste nechá na seba spadnúť všetko, čo sa dostane do jej gravitačného dosahu, lenže hviezda selektovať vydávané látky ani nepotrebuje na rozdiel od živého organizmu, ktorý by sa bez tejto vlastnosti ľahko otrávil.

2. Živé organizmy sú schopné vyrábať energiu pre svoje fungovanie a sú v rovnováhe. To hviezdy takisto. Termojadrové reakcie sú síce z fyzikálneho hľadiska oveľa jednoduchšie, ako biochemické pochody, ale aj ony majú svoje katalyzátory a inhibítory a čo je hlavné - sú schopné stabilne zabezpečovať enrgiu potrebnú pre existenciu jedinca.

3. Živé organizmy sa vyvíjajú. Rodia sa, žijú a umierajú. To hviezdy takisto. V publikáciách sa dokonca celkom bežne hovorí o živote hviezd. Hviezda dokonca počas celého svojho života rastie (i keď jej hmotnosť pritom klesá) - ďalšia podobnosť s množstvom živých tvorov.

4. Tak, ako každá bunka vzniká z bunky, tak každá hviezda vzniká z hviezdy. Hviezdy sa svojim spôsobom aj rozmnožujú. Vznik novej hviezdy sa nezaobíde bez účasti zaniknutých hviezd.

5. Dedičnosť. Hviezdy síce nedostávajú od svojich "rodičov" nijakú kompletnú informáciu vo forme DNA, ale dostávajú od nich určité zastúpenie chemických prvkov a to rozhodne ovplyvňuje dĺžku a priebeh ich života.

6. Živé orgnaizmy aj hviezdy podliehajú evolúcii. Evolúcia hviezd nápande pripomína ranné štádium evolúcie pozemského života. Prvé hviezdy, tak ako prvé organizmy neboli ktovieako stabilné a životaschopné, ale s každou ďalšou generáciou sa to postupne zlepšovalo.  

7. Jediné, čo hviezdam chýba, je dráždivosť, pružná reakcia na zmeny vonkajších podmienok. Lenže... dráždivosť u živých orgnaizmov je len dôsledok evolúcie. Ak by organizmy napríklad neboli schopné uniknúť v prípade nebezpečenstva, zahynuli by. Lenže nenapadá ma nič, čo by mohlo ohroziť existenciu hviezdy (pravda, okrem vysokého veku a inej hviezdy). Takže hviezda nereaguje napríklad na dopad kométy na sovj povrch preto, že nemusí. Táto udalosť nemá totiž nijaký vplyv na jej "metabolizmus" termojadorvých reakcií, ani ju nijako neohrozuje.

Takže si myslím, že pri dostatočne otvorenom a ústretovom náhľade na život nie je dôvod, prečo hviezdy nepovažovať za nejaké formy života. Koniec koncov, nevieme nájsť nijaký mimozemský život možno práve preto, že ho máme priamo pred nosom...
Tulen
Věk: 53

Příspěvek od Tulen »

Jakožto biologovi mi to nijak ujeté nepřipadá. Biologům se prý vyčítá, že zkoumají život jako cosi "mrtvého", co se "z něčeho skládá"...ale naštěstí to není pravda. Takže v tomto případě by možná stačil pouze jiný pohled na známou věc.......Rozhodně zajímavé téma k přemýšlení. A jen malý dotaz: máš to z vlastní hlavy nebo to už někde někdo hlásá?
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Sajri
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sajri »

Mam jeden argument proti a jeden pro:

1. Živý organizmus je presne ohraničené teleso...

Hvezda neni presne ohranicene teleso, ale volne prechazi v meziplanetarni prostor.

7. Jediné, čo hviezdam chýba, je dráždivosť, pružná reakcia na zmeny vonkajších podmienok.

A co dvojhvezdy s pretokem hmoty? Tam obcas byva jedna z hvezd hodne drazdiva :-).
dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

Je to zajímavá myšlenka... ... na hranici definic. :P
Pěkný rozbor této problematiky je např. zde:
http://www.distantworlds.wz.cz/DisWorld ... finice.htm
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

A co dvojhvezdy s pretokem hmoty? Tam obcas byva jedna z hvezd hodne drazdiva :-).
Myslíš novy? Tam jedna hviezda síce po čase zareaguje na vytrvalý prílev hmoty z tej druhej, lenže takáto reakcia jej nijako nepomôže. :-/ Keď si však uveodmíme, ako málo generáciii hviezd sa zatiaľ narodilo od vzniku vesmíru, nemôžeme sa čudovať, že u hviezd sa ešte nestihol vyvinúť nijaký obranný mechanizmus voči tým málo javom, ktoré ich môžu ohroziť. Ale ktovie, možno za pár desiatok miliárd rokov si ohrozovaný člen v dvojhviezde bude vedieť so svojim nebezpečným partnerom poradiť. ;)
Aladin

Příspěvek od Aladin »

A hvězdy žijí v páru, hejnu a velkých koloniích.
Když jsou tak rády pohromadě, tak mě napadá: zaznamenal už někdo srážku hvězd? Nebo stopy po takové kolizi?
SW dobson 200/1200. Okuláry: 32mm, 25, 13 (Hyperion), 10, 8 (Hyperion), barlow 2x. Triedr: 7x50.
BiF
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

Tak, ako každá bunka vzniká z bunky, tak každá hviezda vzniká z hviezdy. Hviezdy sa svojim spôsobom aj rozmnožujú. Vznik novej hviezdy sa nezaobíde bez účasti zaniknutých hviezd.
Mě to taky nepřipadá až tak moc ujetý, přiznám se, že dříve jsem nad podobnými věcmi hodně přemýšlel a tenkrát jsem došel k závěru, že se dá téměř o všem, co je k vidění ve vesmíru, říci, že je to živé. Pak jsem ale někde našel definici co lze požadovat za "živé". Pokud si dobře pamatuji, tak hlavním předpokladem je schopnost právě toho rozmnožování, což se u hvězdy asi předpokládat nedá. To že hvězda ztrácí hmotu a z té se vyvine další generace hvězd asi nelze považovat za "rozmnožování". Ale rád se nechám poučit...
Franta
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
grajda

Příspěvek od grajda »

Tak, ako každá bunka vzniká z bunky, tak každá hviezda vzniká z hviezdy. Hviezdy sa svojim spôsobom aj rozmnožujú. Vznik novej hviezdy sa nezaobíde bez účasti zaniknutých hviezd.Mě osobně to nesedí hlavně tady. Hvězda nemusí přece zákonitě vzniknout v důsledku výbuchu supernovy (i když to tak často bývá).

Určitě by se dalo najít plno dalších protiargumentů, proč nejsou hvězdy živé, ale o to se snažit nebudu... Já si spíš myslím, že směrodatným by mělo být chápání slova život, které těžko někdo někdy definuje a můžeme ho chápat leda tak intuitivně. Intuitivně mě hvězdy nepřipadají být živými... ::) Ale myšlenka je to pěkná a na jejím základě by se určitě dalo najít plno dalších věcí, které jsou vlastně živými tvory a upozornit tak na nedokonalost "definice" života, nebo na to, jak moc je na některý věci věda krátká.
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
Sajri
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sajri »

Když jsou tak rády pohromadě, tak mě napadá: zaznamenal už někdo srážku hvězd? Nebo stopy po takové kolizi?
http://www.asu.cas.cz/news/10_rozhovor- ... u-galaxie/

Taky jsem videl o srazkach hvezd prednaset Zdenka Mikulaska, rikal, ze se tim da vysvetlit, proc jsou nektere hvezdy v kulovych hvezdokupach "starsi" nez je stari cele Galaxie (ve skutecnosti se nam jen zda, ze jsou starsi, jde o hvezdy, ktere vznikly srazkou/splynutim dvojice mladsich hvezd).
-SF-

Příspěvek od -SF- »

A co takhle nepovažovat celé hvězdy za živé oraganismy, ale jen jejich části. Hvězdu můžeme považovat jen za prostředí pro život. Podle mého názoru je mnohem pravděpodobnější existence nějakých živých struktur, jako shluků plasmatu uvnitř hvězdy. Co vy na to ? (tato myšlenka není originální, četl jsem o tom v jedné sci-fi od A.C. Clarka)
Newton 200/1000 (2x), 114/900; montáže EQ-6, EQ-5, EQ-3; triedr 10x50; triedr WO 8x42; Astronomik UHC; Celestron SkyScout
Aladin

Příspěvek od Aladin »

Tak hvězdy se srážejí - spojují. Těžko to ale uvidíme. Díky.
SW dobson 200/1200. Okuláry: 32mm, 25, 13 (Hyperion), 10, 8 (Hyperion), barlow 2x. Triedr: 7x50.
-SF-

Příspěvek od -SF- »

Srážka dvou hvězd bude v každém případě velice dramatický jev. Nebude nechávat v prostoru nějakou stopu ? Něco jako planetární mlhovinu jen v menším měřítku. Takové objekty by měly být detekovatelné, ne ?
Newton 200/1000 (2x), 114/900; montáže EQ-6, EQ-5, EQ-3; triedr 10x50; triedr WO 8x42; Astronomik UHC; Celestron SkyScout
Beasty

Příspěvek od Beasty »

Někde jsem četl pojednání na toto téma. dokonce tam bylo psáno, že hvězdy mají víc projevů života než viry....
Beasty
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

to Eryn : určitě bych nesouhlasil s bodem 4 a zrovna tak s bodem 6
...................
Nahradím - li slovo hvězda slovem kamna, tak teorie platí s drobnými odchylkami i na ně. Mám tedy doma živá kamna Dokonce s nimi i mohu komunikovat : ony na mě hučí, a já jim občas za to nadávám :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
-SF-

Příspěvek od -SF- »

Kamna ale nesplňují jednu z dalších hlavních podmínek života. Když, po nějakém čase, například zreznou z jejich zbytků se nová kamna bez zásahu z venčí nezreprodukují.
Odpovědět