SW Dobson 12 Flex-tube
SW Dobson 12 Flex-tube
Znovu ti Honzo doporučuji promyslet můj skromný nápad:
A to použít normálně látkový návlek a v nějakých vzdálenostech do něj do tunýlků všít (či jinak uchytit) pružné ocelové dráty jako kroužky. Ty to v pohodě udrží ve válcovém tvaru a po sundání to můžeš bez problémů "sploštit"...
A to použít normálně látkový návlek a v nějakých vzdálenostech do něj do tunýlků všít (či jinak uchytit) pružné ocelové dráty jako kroužky. Ty to v pohodě udrží ve válcovém tvaru a po sundání to můžeš bez problémů "sploštit"...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- Alien_MasterMynd
SW Dobson 12 Flex-tube
Jen tady je třeba podtknout, že látkový návlek není řešení. U klasických UL dobsonů bývají tyče křížem a početné, a tak tam je lze prostě látkou obalit, tady ale přes ty tři tyče když přehodíš cokoliv příliš měkkého, tak to bude povlávat do cesty světlu (je to problém dokonce i s celkem pevnou EVA-karimatkou). 3J mi už dlouho slibuje, že mi doporuči nějakou vychytávku, co na to vymyslel, tak jestli se k tomu někdy dostane, tak se snad pak pochlubím s výsledkem.Pochlub se urcite, rekl bych, ze to bude zajimat spoustu lidi

SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
- Honza Ebr (honza42)
SW Dobson 12 Flex-tube
Znovu ti Honzo doporučuji promyslet můj skromný nápad:
Martine, ja vim, že to se mnou myslíš dobře Ale tohle je pro mě relativně pracné a jsem hrozně nešikovný. Ty žaluzie, o nichž mluvil Pepa, vypadaj, že by mohly být celkem bez práce (jakmile mi jednou řekne, kde je vezmu ). Tvůj zajímavý nápad je v pořadí, díky!
Martine, ja vim, že to se mnou myslíš dobře Ale tohle je pro mě relativně pracné a jsem hrozně nešikovný. Ty žaluzie, o nichž mluvil Pepa, vypadaj, že by mohly být celkem bez práce (jakmile mi jednou řekne, kde je vezmu ). Tvůj zajímavý nápad je v pořadí, díky!
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
SW Dobson 12 Flex-tube
My máme stejný flex tube a máme v plánu vyzkoušet klasické řešení s karimatkou kolem dokola. Už je to nakoupené, jestli to už Aleš testl zatím nevím, tak dám vědět. Podle mně to bude stačit, karimatka vytvoří kruhový průřez sama.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
SW Dobson 12 Flex-tube
Cafko
Xscela by som sa opytat ci je lepsie alebo vyhodnejsie kupovat FLEX-TUBE alebo klasiku full,pretoze napr. kamos mi povedal ze je lepsie full lebo mozno by bool problem s tou kolimaciou {kedze su 2 trubky} ...
??? ::)
Xscela by som sa opytat ci je lepsie alebo vyhodnejsie kupovat FLEX-TUBE alebo klasiku full,pretoze napr. kamos mi povedal ze je lepsie full lebo mozno by bool problem s tou kolimaciou {kedze su 2 trubky} ...
??? ::)
SW Dobson 12 Flex-tube
Cafko
??? ::)Nebyl.
A nejsou to dvě trubky, ale 3, a jdou na doraz
??? ::)Nebyl.
A nejsou to dvě trubky, ale 3, a jdou na doraz
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
SW Dobson 12 Flex-tube
ja som nemyslela tie palicky ale ako keby tubus na polovicu a to su 2 casti... pretoze xapes, jedna cast by mohla byt o trocha posunuta?
SW Dobson 12 Flex-tube
nemá se kam vysunout, vysunutí těch 3 tyčí je na doraz , Konstrukce zaručuje možná větší tuhost než celotubus ze slabšího plechu. Není se čeho bát.
lepší rada žádná než špatná
SW Dobson 12 Flex-tube
A ake su nevyhody__???
SW Dobson 12 Flex-tube
Ahoj chtwel bych se zeptat mam SW DOBSON 10" plnotubus.....mam docela problem.......na tubusu mame takove 2 cerne plastove vika do kterych sroubujeme kliky ,kterymi zaaretovávame dalekohled...jedno z tech plastovych vicek se mi uvolnilo a nejde mi utahnout,,,kvedla se mi to z jedne strany na druhou..prosim nevite enkdo co s tim?ja opravdu nevim:(((((
Netyka sa to tvojej otazky, ale uz viackrat som si vsimla ze pises ze mas 10 " ale ved ty mas 8 " pretoze 200mm myslim ze 10" je 250
Netyka sa to tvojej otazky, ale uz viackrat som si vsimla ze pises ze mas 10 " ale ved ty mas 8 " pretoze 200mm myslim ze 10" je 250
SW Dobson 12 Flex-tube
A ake su nevyhody__???Nevýhodou flex je v podstatě otevřený tubus..
/Parazitní světlo, větší náchylnost na rosení a ptákokoblihytrefení.. ;D/
/Parazitní světlo, větší náchylnost na rosení a ptákokoblihytrefení.. ;D/
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
SW Dobson 12 Flex-tube
...a vyssi hmotnost.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
SW Dobson 12 Flex-tube
Ojojójójój... Ták to potom bez váhania beriem full... ;D
- Honza Ebr (honza42)
SW Dobson 12 Flex-tube
Tinka_xD: je takový problém si přečíst několik příspěvků zpátky? Otázka kolimace flex-tube se už probírala na AF dokonce několikrát, navíc jednou přímo v tomto vlákně! Stejně tak i další otázky jsou v podstatě zodpovězeny už výše.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
SW Dobson 12 Flex-tube
Ojojójójój... Ták to potom bez váhania beriem full... ;DNo ptala ses na nevyhody. Dalekohled ma samozrejme i vyhody, jinak by se snad ani nevyrabel. Zalezi na potrebach kazdeho pozorovatele. Doporucuji ti podivat se na nejake astrosetkani, kde si jednotlive kousky osahas a pak uvidis.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)