pomoc pro syny
pomoc pro syny
...on už si dnes potřebné informace zjistí sám,je doba internetu,ovšem jen pokud jeho zájem vydrží.S tím by jsem v podstatě sice souhlasil, ale nedám dopustit na knížky, protože:
1) internetění pořád svádí ke klikání někam, kam jsme se původně nechtěli dostat. I když možná se s tím dokážou mladší srovnat líp, nevím...
2) kvalita a podání informací není vždycky na úrovni knížky, a pokud je, obyčejně je to jen nějaký specializovaný článek. Ještě jsem nikdy na netu nečetl nějakou knížku.
3) informace nejsou většinou na jedné hromadě.
4) ne všechno, co se dá na netu dočíst je pravda. U knížek je snad i v dnešní době pravdivost pavděpodobnější.
1) internetění pořád svádí ke klikání někam, kam jsme se původně nechtěli dostat. I když možná se s tím dokážou mladší srovnat líp, nevím...
2) kvalita a podání informací není vždycky na úrovni knížky, a pokud je, obyčejně je to jen nějaký specializovaný článek. Ještě jsem nikdy na netu nečetl nějakou knížku.
4) ne všechno, co se dá na netu dočíst je pravda. U knížek je snad i v dnešní době pravdivost pavděpodobnější.
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
SW 2''-80°-20/50/96
pomoc pro syny
S tím by jsem v podstatě sice souhlasil, ale nedám dopustit na knížky, protože:
4) ne všechno, co se dá na netu dočíst je pravda. U knížek je snad i v dnešní době pravdivost pavděpodobnější.V podstatě souhlasím taky.
Začínal jsem taky na knížkách,internet nebyl a když byl nebyl jsem připojen,tak pomohla knihovna Brněnské hvězdárny.
Taková publikace pro začátečníky kde jsou všechny potřebné informace v jednom je supr,net je spíš rozšiřující např.kometa Holmes,náhle se zjasnila,to časopis včas nemůže zareagovat.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
pomoc pro syny
Ahoj , užto tady myslím padlo a samozřejmě vůbec nepochybuju, že ty sám dobře víš, že zájem devítiletého kluka podchytit a zejména udržet bude chtít podporu a tvé značné zapojení. Proto i na to co pořídit je potřeba nahlížet ze dvou stran.
1. něco pořídit synovi ... doporučujin zajít do knihkupectví a možná ho i nechat vybrat co by se mu líbilo.
potom zcela určitě otočnou mapku
jako dalekohled do začátku bych doporučoval alternativně
třeba triedr 10x50 (15x70)
nebo malý refraktor .. ten se hodí nejen na hvězdy
2. něco taky tobě ... tady se to týká zejména literatury. Doporučuji např. knihu "hvězdy a souhvězdí" autor Michael Vogel v Knižním klubu. Pro kluka to bude literatura až za nějaký čas, ale ty v ní najdeš spoustu základních informací i návodů na pozorování.
1. něco pořídit synovi ... doporučujin zajít do knihkupectví a možná ho i nechat vybrat co by se mu líbilo.
potom zcela určitě otočnou mapku
jako dalekohled do začátku bych doporučoval alternativně
třeba triedr 10x50 (15x70)
nebo malý refraktor .. ten se hodí nejen na hvězdy
2. něco taky tobě ... tady se to týká zejména literatury. Doporučuji např. knihu "hvězdy a souhvězdí" autor Michael Vogel v Knižním klubu. Pro kluka to bude literatura až za nějaký čas, ale ty v ní najdeš spoustu základních informací i návodů na pozorování.
bóbiká dobson 250, triedr 10x50, CG5, equinox ED 80, lídlskop 70/700, Canon D350 a nějaké ty fíčury
&&http://picasaweb.google.cz/bartaj007
pomoc pro syny
Souhlas se Staňem,Malokuka nebo slušný triedr,využije celá rodina i mimo astro. :)Pokud se"chytne",dalekohled později.
Ještě doplňuji. Je to sice sci fi,ale knížky od A.C.Clarka mě v jeho věku taky táhly ke hvězdám...
Ještě doplňuji. Je to sice sci fi,ale knížky od A.C.Clarka mě v jeho věku taky táhly ke hvězdám...
Triedr TS 20x80Triplet na stativu BDP,Triedr 7x50 sovětský,Lídlák 70-700 deluxe na Astro3.
pomoc pro syny
něco taky tobě ...Nechtěl by jsem, aby to vypadalo, jako vytrhávání z kontextu, jak tady někteří uživatelé mají ve zvyku, jen jsem vypíchnul tuhle větu, protože by snad při nepozorném čtení mohla být chápána špatně (a to asi nebyl účel
). Pánové, já děcka nemám, ale pár těch mladších už jsem měl možnost "usměrňovat" (dávám záměrně do uvozovek, protože nikomu svůj názor nehodlám vnucovat, obzvlášť ne někomu, kdo si mě váží víc, než si zasloužím a je mladší). Chtěl jsem jen podotknout (a z toho, co cituji, to mohlo být chápáno opačně), že naše potřeby jsou až na nejposlednějším místě!!! Kvůli komu se v té práci každej den otravujeme? Kvůli sobě snad? Tak to ne, radši třeba proto, aby se ti mladší poučili z našich chyb- ale v tom jim musíme pomoct, a na sebe myslet až v poslední řadě, i když vžít se (po tolika letech) do myšlení toho mlašího (ale v žádným případě horšího, nebo slabšího, spíš jinak uvažujícího), je nesmírně namáhavá věc, obzvlášť po divokým dni v práci. Tak hodně síly! A když bude chtít mladej pořádnej dalekohled, tak do nákupu! Stím malým je stejně pořádně vidět jen pár otevřených hvězdokup... :-/ Ale pokud ho astronomie nezajímá a jen neví, co roupama, tak samozřejmě triedr 10*50 ::) Když se to člověk naučí držet tak, aby se obraz moc neklepal, dá se s tím prohlížet detaily hooooodně daleko. ;D
Zdraví:
Ožralý JG
PS: Děkuji za zapůjčení tety Edity Stanovi.
PS2: I tady děkuji za zapůjčení tety Edity Stanovi. Šikovná paní.
PS3: EDIT: On ten dobson na dnešní poměry zase tolik totiž nestojí a vzhledem k tomu, že se dá kolimovat, pokovovat a upgra(j)dovat, je prakticky nerozbitnej.

Zdraví:
Ožralý JG
PS: Děkuji za zapůjčení tety Edity Stanovi.
PS2: I tady děkuji za zapůjčení tety Edity Stanovi. Šikovná paní.
PS3: EDIT: On ten dobson na dnešní poměry zase tolik totiž nestojí a vzhledem k tomu, že se dá kolimovat, pokovovat a upgra(j)dovat, je prakticky nerozbitnej.
SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
pomoc pro syny
Já se taky tak trochu vyjádřím. Jelikož mám k jeho věku docela blízko a znám pár jemu podobných, tak si myslím, že je docela dobře možné, že ho to opustí. Ale nemosí. Jak už hodně lidí psalo, tak bych doporučila nějakou knížku pro mladší. A určitě zajet někam na hvězdárnu, jak bude pěkně. Když já jsem začínala, tak pro mňa byla návštěva hvězdárny tak trochu odrazovým můstkem. Ukážou mu souhvězdí a taky se kukne dalekohledem. Pokáď ho to bude aj potom zajímat, tak určitě nějaký ten triedr, maximalně malý refraktor, ale spíš na azimutální montáži. Myslím, že paralaktika by na něho byla zbytečně složitá... 
pomoc pro syny
Neboj. Na hvězdárnu jsem poprvé přišel někdy v deseti a americká paralaktická montáž, ani 240/1440 newton mě nepřišly být složitými. Nepodceňujte ty mladý, to je jen další dogma naší společnosti. Podle moderních poznatků má mozek právě v tomto věku nejvyšší potenciál! Už v pubertě se schopnost učit se zhoršuje, nehledě na rozhození hormónů, kvůli kterýmu to myšlení funguje dočasně vcelku úchylně. Co rámcově koupit, nebo nekoupit synovi, to ale nakonec ví nejlíp jen Karlos.35 a ten jeho syn... Ale už se tady radši vyjadřovat nebudu, nebo to zase slíznu... 
SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
pomoc pro syny
grajda: Jasně, s tím s tebou samozřejmě souhlasím. Ale tak například já ještě furt nejsu schopná se naučit ovládat paralaktiku. Pro mě je to nepřirozené hýbat s dalekohledem v inačích směrech než navrch - důle a doleva - doprava. Tak by z toho možná mohl být klučina zmatený, jako su já. Ale určitě záleží na tátovi a taky to třeba bude dáno tím, že já su tak trochu opačné pohlaví než on 
pomoc pro syny
grajda: Jasně, s tím s tebou samozřejmě souhlasím. Ale tak například já ještě furt nejsu schopná se naučit ovládat paralaktiku. Pro mě je to nepřirozené hýbat s dalekohledem v inačích směrech než navrch - důle a doleva - doprava. Tak by z toho možná mohl být klučina zmatený, jako su já. ;) Ale určitě záleží na tátovi a taky to třeba bude dáno tím, že já su tak trochu opačné pohlaví než on :) :)Věř, že je to jen o zvyku a možná jen malé troše představivosti
. Podle mě se z toho na AF (směry pohybu) dělá zbytečná věda a sugestivně se pořád opakuje, že nahoru- dolů je lepší, až se ze stokrát opakované lži stává pravda. Co takhle, když napíši, že dobrá montáž má pohyb v podstatě neomezený a problémy, co jsou s azimutálkou v zenitu, jsou s paralaktikou na pólu. Zkusil jsem si obojí a obojí mě přišlo být v podstatě nastejno, jen ta ztáta pohodlí byla v jiných polohách... Ale samozřejmě je to věc až proklatě (a vlastně i nečekaně) subjektivní...
Mimochodem, když se mám tak rozepsat (nebo když jsem si to dovolil), kdyby jsem si někdy kupoval dobsona, stejně by jsem ho postavil (pokud by to teda šlo) na nějakou cca 50° plošinu (ale fakt nevím, co to má za ložiska), protože tření v klidu a za pohybu se přece jen liší a líp by se mě pohybovalo jen s jednou osou, než s oběmi naráz.
No, když změním perfektně seřízenou paralaktiku s tak lehkým pohybem a vyváženým dalekohledem, že pochybuju, že dobson na tom bude o moc líp na azimutálku, zjistím, že pořád dalekohled postrkovat je otrava, beroucí, hlavně při zvětšeních tak (subjektivně) nad 70* pohodlí při pozorování (nepočítám vlastníky ethosů+ komakorektrorů). Když mám ustavenou paralaktiku a jen otářím knoflíkem polární osy, je to o poznání lepší. (
). A když zapnu motor a můžu nerušeně pozorovat (nepočítám extrémisty mezi dvojhvězdami pro 200mm), je to fakt bomba. Pamatuju si, že už tenkrát na hvězdárně jsem si říkal, že bez motoru by to asi za moc nestálo. Pořád hlídat dalekohled (a tam je ta nejlepší montáž, o kteé se kdekomu může jen snít- tuhá a přesná). Jo, a má to ještě jednu výhodu- když si zajdu na čtvrt hoďky domů na zahřátí, tak když se vrátím, pořád mám v zp pozorovaný objekt. Bez motoru by stačilo lehce otočit knoflíkem... A s azimutálkou bez trochu lepších motorů a softwaru? Znovu hledat. Takže nakonec rozhoduje jen cena, pokud odmyslím zdánlivou "jednoduchost". Kdyžtak se dá na paralaktice pozorovat i s povolenými aretacemi a horizontální poloze polární osy, jako kdyby to byl dobson...
No, ale stejně za svůj názor a obhajobu paralaktiky budu bit, protože většina má opačný názor.
Na druhé straně, pro začátečníka je nakonec stejně podle mě lepší dobson. Když tady vidím, kolik problémů tady kdekomu dělá jen ustavení polární osy montáže, proč tím někoho odrazovat. Ale...
Mimochodem, když se mám tak rozepsat (nebo když jsem si to dovolil), kdyby jsem si někdy kupoval dobsona, stejně by jsem ho postavil (pokud by to teda šlo) na nějakou cca 50° plošinu (ale fakt nevím, co to má za ložiska), protože tření v klidu a za pohybu se přece jen liší a líp by se mě pohybovalo jen s jednou osou, než s oběmi naráz.
No, když změním perfektně seřízenou paralaktiku s tak lehkým pohybem a vyváženým dalekohledem, že pochybuju, že dobson na tom bude o moc líp na azimutálku, zjistím, že pořád dalekohled postrkovat je otrava, beroucí, hlavně při zvětšeních tak (subjektivně) nad 70* pohodlí při pozorování (nepočítám vlastníky ethosů+ komakorektrorů). Když mám ustavenou paralaktiku a jen otářím knoflíkem polární osy, je to o poznání lepší. (
No, ale stejně za svůj názor a obhajobu paralaktiky budu bit, protože většina má opačný názor.
Na druhé straně, pro začátečníka je nakonec stejně podle mě lepší dobson. Když tady vidím, kolik problémů tady kdekomu dělá jen ustavení polární osy montáže, proč tím někoho odrazovat. Ale...
SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
pomoc pro syny
off-topic příspěvky smazány.
shodam
shodam
pomoc pro syny
Věř, že je to jen o zvyku a možná jen malé troše představivosti
S poslední větou absolutně souhlasím. Ale když já jsem poprvé chytla do ruky paralaktiku (samozřejmě bez pohonu), tak ten kusanec oblohy za chvílu ujel. Snažila jsem se to posunout, ale dostala jsem se nějak na opačnou stranu a absolutně se mě to nepodařilo dostat zpátky. Furt jsem jezdila sem a tam a nakonec jsem se úplně jinam dostala. A takhle se mě to stává furt až do teď. Pro mě je daleko pohodlnější azimutální moznáž a rozhodně nesouhlasím s tím, že by to byla opakovaná lež a tím by se stala pravdou. Možná to tak je, že více lidem vyhovuje azimutálka, je to pro vnímání prostoru člověkem o něco přiroznější než tá paralaktika. Ale samozřejmě je to můj názor a já ti ten tvůj neberu...
Je jasné, že špunti jsou do všeckého hrrr. Takže dobsona bych asi takému nekupovala, jenom by kolem něho proletěl a už by byl mimo (samozřejmě mimo zorné pole). Takže nemyslíš, že bysme sa mohli shodnout na tom, že by si měl ze všeckého nejdřív pořídit triedr? Tam se žádná monáž neřeší, když bude mět jenom menší, tak ani stativ nepotřebuje....
pomoc pro syny
Hmm, pokud, jak jsem psal, jen neví, co roupama, tak triedr jo.
Jenže ti špunti vypadají navenek tak, že opravdu kolem něčeho proletijou a hned jsou mimo, ale jde o to, že tu chybu udělají dvakrát a pak už ne. Otázkou je, zdali jim ti starší umožní se z chyb učit, nebo je zarazí hned v prvopočátku objevování souvislostí. V praxi platívá to druhé, protože chybí ten dostatek síly a trpělivosti, co jsem zdůraznil. Ale každej jsme vlastně jinej, takže ani Tvůj, ani můj protichůdný názor, nemůžou platit univerzálně, jen snad budou ukázkou různých pohledů na jednu věc, každý ve svém pohledu pravdivý...
Popravdě mě nešlo už od začátku o to, obhájit, že ten mladej potřebuje za každou cenu ondřejovský dvoumetr a k tomu přikoupit kameru za milión, fotometr, blblblblbl. Chtěl jsem jen co nejvýrazněji poukázat na to, co se hrozně opomíjí a co se nikde nikdy neprezentuje (mimochodem, ještě tolik uznávaný Freud tvrdil, že dítě si ani neuvědomuje samo sebe
blbec!). A to mě hodně vadí.
K paralaktice. Jak jsi souhlasila- je to hrozně subjektivní. Možná je pro někoho (nebo dokonce většinu) opravdu malinko težší se s ní naučit, ale výsledek stojí za to. Někdo asi musí naklonit hlavu o nějakých těch padesát stupňů, či co. Ale pokud má montáž lehký pohyb, měl by být rozdíl logicky znatelný až v tom pólu, nebo zenitu. Ale když někdo stokrát opakuje, že ta azimutální montáž je jednodušší, pak ji dotyčný jednou zkusí a hned mu to s ní nejde. Ale nad tím by se dalo tisíc a jednu noc polemizovat. Na druhé straně se mě nelíbí každému tady vnucovat dobsona, i když by to mohl být typ člověka, co bude pro vizuál spokojenější s paralaktikou. A navíc jde o to, že když je ta paralaktika "nekvalitní" (např. celestron firstscope 114/900 na EQ2), tak opravdu na dobsona nemůže mít. S tou jsem taky míval boje a boje. Štěstí, že to mělo aspoň jemný pohyby.
Jenže ti špunti vypadají navenek tak, že opravdu kolem něčeho proletijou a hned jsou mimo, ale jde o to, že tu chybu udělají dvakrát a pak už ne. Otázkou je, zdali jim ti starší umožní se z chyb učit, nebo je zarazí hned v prvopočátku objevování souvislostí. V praxi platívá to druhé, protože chybí ten dostatek síly a trpělivosti, co jsem zdůraznil. Ale každej jsme vlastně jinej, takže ani Tvůj, ani můj protichůdný názor, nemůžou platit univerzálně, jen snad budou ukázkou různých pohledů na jednu věc, každý ve svém pohledu pravdivý...
Popravdě mě nešlo už od začátku o to, obhájit, že ten mladej potřebuje za každou cenu ondřejovský dvoumetr a k tomu přikoupit kameru za milión, fotometr, blblblblbl. Chtěl jsem jen co nejvýrazněji poukázat na to, co se hrozně opomíjí a co se nikde nikdy neprezentuje (mimochodem, ještě tolik uznávaný Freud tvrdil, že dítě si ani neuvědomuje samo sebe
K paralaktice. Jak jsi souhlasila- je to hrozně subjektivní. Možná je pro někoho (nebo dokonce většinu) opravdu malinko težší se s ní naučit, ale výsledek stojí za to. Někdo asi musí naklonit hlavu o nějakých těch padesát stupňů, či co. Ale pokud má montáž lehký pohyb, měl by být rozdíl logicky znatelný až v tom pólu, nebo zenitu. Ale když někdo stokrát opakuje, že ta azimutální montáž je jednodušší, pak ji dotyčný jednou zkusí a hned mu to s ní nejde. Ale nad tím by se dalo tisíc a jednu noc polemizovat. Na druhé straně se mě nelíbí každému tady vnucovat dobsona, i když by to mohl být typ člověka, co bude pro vizuál spokojenější s paralaktikou. A navíc jde o to, že když je ta paralaktika "nekvalitní" (např. celestron firstscope 114/900 na EQ2), tak opravdu na dobsona nemůže mít. S tou jsem taky míval boje a boje. Štěstí, že to mělo aspoň jemný pohyby.
SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
pomoc pro syny
Věř, že je to jen o zvyku .....
A s azimutálkou bez trochu lepších motorů a softwaru? Znovu hledat.
S azimutálkou Ti objekt nikam daleko neuteče, taky jenom otočíš kolečky - jedním víc a druhým jenom trošku. Je to opravdu o zvyku.
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
pomoc pro syny
Koupil jsem pred vanocema SW 80/400 na stolni paralaktice EQ-1. Je to prvni dalekohled co jsem kdy mel, zkusenosti tedy zadne. Na vanoce jsme pak s kamaradem dalekohled prehodili na jeho fotostativ, tedy AZ montaz. Mne paralaktika nevadi, ale manipulace s AZ je citelne jednodussi a podle me si 9-ti lete dite s paralaktikou neporadi, bude ho otravovat.
Dobson 254/1200 (SW 10" Flex Tube), SW 80/400 Table
pomoc pro syny
Taky si myslím,9-letý kluk,azimutální montáž stačí,třeba loňská verze Lídlskopu 70/700 lehce přenosný a lehký,pro pokročilejší paralaktika samozřejmě tuhé konstrukce 
Newton 150/750 OMNI XLT,Lídlskop,Bresser10*50,Meopta AD800,ST 20*80,refraktorSW 80/400 achromát,Cel 7*35