Ukradený notebook

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
caribic10

Ukradený notebook

Příspěvek od caribic10 »

Ahoj. S astronomií to nemá vůbec nic společného, proto poprosím moderátora aby toto  téma dříve či později smazal.
Obracím se na Vás, protože řeším ukradení notebooku  :'(
Někde jsem totiž zaslechl, že by se teoreticky dalo zjistit pozici laptopu který se připojí přes wifi. Nevíte co je na tom pravdy, či jak by se tento problém dal vyřešit?

Ještě jednou se omlouvám  za nevhodné téma, které se netýká astronomie, ale na jiných diskuzních fórech jsem odešel s prázdnou. :'( :'( :'(

Předem díky za každou užitečnou radu. Kuba
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Ukradený notebook

Příspěvek od MMys »

Teoreticky možná, prakticky je to bez šance.

1) Ty víš MAC adresu svého Wi-Fi síťového adaptéru co jsi měl v notebooku a máš nějaký doklad, že právě ten notebook s tou MAC adresou je tvůj ? Možná by stačilo i číslo notebooku na faktuře pro pozdější dokazování. Pokud ale neznáš MAC adresu, veškeré další spekulace jsou zbytečné.

2) Máš podezření, kdo ti ho ukradl ? A kde by se s ním mohl vyskytovat ?

3) Pak by byla jistá minimální šance kontaktovat provozovatele těch sítí či hotspotů, kde by se dotyčný mohl chtít připojit, aby tuto MAC adresu blokovali, a pokud někdo přijde "reklamovat" nefunkční připojení, dali ti vědět.

4) Pokud by snad (šance je minimální) i ten notebook našli, další problém bude prokazování, že je tvůj. Dotyčný zloděj po odhalení podezření nejspíš zdrhne, a stopy zamete...

5) Navíc, málokdy tyto věci provozuje přímo zloděj, většinou končí v bazarech či zastavárnách, kde si je pak koupí někdo jiný. Tam bude dokazování ještě těžší a toho člověka pravděpodobně vůbec nikdo nenajde. Tyhle kradené věci se většinou prodávají v úplně jiném městě, než byly ukradené. Tím se zloději a vetešníci vzájemně chrání
před dopadením.

Loni jsem byl také okraden (sice ne notebook) a s policajtem jsem docela pěkně rozebíral, jak tyhle organizované zlodějské bandy pracují. Takže záleží na způsobu a účelu krádeže, a šance je tak jako tak velmi mizivá.

Myslím, že si můžeš jít s klidným svědomím pořídit nový notebook :'( :'( :'(
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
caribic10

Ukradený notebook

Příspěvek od caribic10 »

Teoreticky ale alespoň něco.... Výrobce mi poslal VIN toho notebooku tak bych se alespoň mohl ohánět tím. MAC adresu bohužel nemám, ve finále mám pouze doklad o prodeji a tím to pro mě končí. Možná by se MAC adresa dala také zjistit u výrobce (evidují kdeco) takže by šance byla.
Se servisem mě to už také napadlo, že bude mít s největší pravděpodobností ten dotyčný smůlu. Zkrátka zkusím ještě kontaktovat provozovatele sítě a uvidím. Byl mi ukraden v Chlumci nad Cidlinou takže je to ještě ke všemu trochu z ruky. Podezření nemám, vykradli mi auto  >:( >:( >:(

Bavil jsem se také s PČR, povídali, že opět teoreticky se to dá, ale není to tak jednoduché jako zablokovat telefon. Na nový laptop nemám, proto mě to daleko víc mrzí, že jsem dočasně vyřazen ze snímání oblohy  :'(

S tou IP adresou mě to napadlo proto (jedna teta povídala), že laptop má pevnou IP adresu a pokud se někde např. v kavárně připojí lze ho zachytit, jako třeba ten telefon.

Vy jako moderátoři také vydíte mojí IP a můžete zjistit odkud vlastně píšu na fóru. Nebo se pletu? Proto pokud by byla možnost jak zjistit IP toho notebooku podle čísla VIN dala by se určit jeho poloha. A já se nějak rozepsal a hezky jsem se do toho zamotal.  ::)
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Ukradený notebook

Příspěvek od MMys »

Bohužel to co píšeš není pravda a nejde to tak. IP adresa není vlastnost notebooku. Tu ti přiděluje provozovatel sítě pomocí DHCP, nebo je nastavená v operačním systému ručně, podle toho co ti provider sdělil při uzavření smlouvy.  Tedy IP adresa není parametr tvého notebooku, to je parametr tvého připojení k internetu. A bude (pokud ji máš od providera pevnou) stejná, ať tam připojíš jakýkoli počítač. A je to ta adresa, co vidíme, tedy pokud ji máš opravdu veřejnou. Pokud ne, tak to co vidíme je jenom IP adresa nějaké brány tvého poskytovatele. Tím notebook bohužel najít nelze.

MAC adresa je (nebo by měla být, lze to ale někdy obejít) unikátní adresa síťového adaptéru, vázaná přímo ke konkrétnímu kusu hardware. Tou lze tedy identifikovat i ten notebook. Pokud ji nemáš, je opravdu vše marné a nalezení je pouze otázkou náhody, že policajti chytí nějakou partičku, co vykrádá auta, a ještě to u nich najdou neprodané. Jaká je asi šance víš sám.

Je mi to líto, ale nechci v tobě budit falešné naděje.

Snad jediná možnost, jak zjistit tvoji MAC adresu, když už zařízení nemáš, by bylo požádat tvého poskytovatele připojení, jestli by nenašel v nějakém logu (pokud ho vede) MAC adresu k tvé IP adrese z doby, kdy jsi se ještě připojoval notebookem.

Ale jak píšu, i když ji budeš mít, tak pokud nemáš podezření, u koho nebo v jaké oblasti pátrat, je šance minimální.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
caribic10

Ukradený notebook

Příspěvek od caribic10 »

Díky Martine za "nepovzbudivé" rady. Holt mám smolíka pacholíka a vykašlu se na to. Jsem ponaučený pro příště. Asi to skončíme a můžeš to smazat ať to tu nepřekáží když to do astronomie nepatří. ;)

Ještě jednou díky za tvůj čas. Kuba
:o(

Ukradený notebook

Příspěvek od :o( »

Nemazal bych to , vzhledem k tomu že většina z nás nějaké to HW má
a na rozdíl od normálních uživatelů ho tahá sebou
( pozorování aj)
může být toto varování pro ostatní.
Mám pro znalé věci dvě otázky.
1) Jak zjistím MAC adresu svého notebooku
2) Nemá někdo něco jako osobní SPYWARE, který by při každém připojení na NET poslal IP adresu s časem a datem připojení na WEB
(samozřejmě mnou definovaný)?
Pokud by součástí byla i fotka z WEBkamery
(já ji mám vestavěnou a na moderních noteboocích to bývá standartem) bylo by to naprosto dokonalé ::)

caribic10-ovi to už nepomůže, ale pro ostatní by to byla prevence na slušné úrovni, přijít na policii "ukradli mi notebook, ale mám foto zloděje"
KoMar
Věk: 55

Ukradený notebook

Příspěvek od KoMar »

Něco podobného se před nedávnem řešilo zde:

http://www.elektroworld.info/modules.ph ... c&start=15

nějaká šance je u notebooků DELL
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Ukradený notebook

Příspěvek od Konihlav »

1) Jak zjistím MAC adresu svého notebookupod Windows: Start->Spustit... (Run...)->cmd prikazem ipconfig /all - je to 6 dvoumistnych hexadecimalnich cisel oddelenych pomlckou
pod Linuxem: ifconfig vypise konfigurace vsech sitovych adapteru vcetne jejich fyzicke adresy (HWaddr 6 dvoumistnych hexa cisel oddelenych dvojteckou).

pod Linuxem si ale kazdy muze snadno zmenit tu HWaddr. Pod Windows to jde taky, ale musi se zmenit vice mist ve windows registry - je to vice prace, ale jde to i rucne regeditem.
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Ukradený notebook

Příspěvek od biker.fm »

Je to berlicka, ale neznalym zlodejum to muze i zneprijemnit zivot pri prodeji. At si kazdy, kdo ma NB zahesluje pristup do BIOSu a nastavi si v BIOSu at po kazdem zapnuti NB musi nejdrive zadat heslo, jinak na NB nespusi nainstalovany OS. Jeste je dobre si v BIOSu nastavit (pokud to je mozne) i poradi z ceho se ma boot-ovat (1-HDD, 2-CD/DVD, 3-USB,4-...), pripadne povolit jen boot-ovani z interniho hdd.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
caribic10

Ukradený notebook

Příspěvek od caribic10 »

Je to berlicka, ale neznalym zlodejum to muze i zneprijemnit zivot pri prodeji. At si kazdy, kdo ma NB zahesluje pristup do BIOSu a nastavi si v BIOSu at po kazdem zapnuti NB musi nejdrive zadat heslo, jinak na NB nespusi nainstalovany OS. Jeste je dobre si v BIOSu nastavit (pokud to je mozne) i poradi z ceho se ma boot-ovat (1-HDD, 2-CD/DVD, 3-USB,4-...), pripadne povolit jen boot-ovani z interniho hdd.
To je opravdu dobrý nápad. To mě ani nenapadlo [smiley=thumbsup.gif] , ale s mojí leností bych to dlouho se zaheslovaným OS nevydržel. Upravit bootování a zaheslovat BIOS je fajn [smiley=dankk2.gif]
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Ukradený notebook

Příspěvek od biker.fm »

ale s mojí leností bych to dlouho se zaheslovaným OS nevydrželTo je urcita "dan" za to, ze kdyz mi to nekdo ukradne, tak mam aspon pocit ze to ma zneprijemnene pro dalsi prodej/kseft. Ja na svem NB mam zaheslovany BIOS a kdyz nekde jsem venku s NB, tak to i "dostatecne dam info" ze je to pod heslem a tim mozna i odradim pripadneho zlodeje. Jinde nez na astro-foto ten NB netaham.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
jozopovazan

Ukradený notebook

Příspěvek od jozopovazan »

ale zaroven plati, ze kazdy vyrobca ma univerzalne hesla pre BIOS (aspon niekedy to tak bolo)
celkom uzitocna vec je USB kluc, ktory moze fungovat ako bootovaci kluc, pripadne snimac otlacku prstu,
Je to ako s autom, nikdy nezabranite aby bolo ukradnutelne, ale kombinaciou viacerych veci mozete zlodeja odstrasit. (mne sa velmi osvedcila blikajuca diodka, ktora nema ziadnu funkciu - ale odkedy ju tam mam do auta sa mi nikto nevkradol, teda dufam, ze aj zajtra to tak bude)
navrhoval by som heslo na BIOS este niecim poistit. (FABkou)

s tou MAC adresou je to prolem, lebo skoro kazda sa da prepisat.
10" dobson, 10x50, bresser R90
dvader
Věk: 59

Ukradený notebook

Příspěvek od dvader »

Ještě je dobré si zaheslovat i HDD - pokud to notebook umí. K tomu neexistuje univerzální heslo a na data se vám tak nikdo nedostane. Jedinou možností, kterou vám servis nabídne pak je odemčení disku ale se ztrátou dat - tedy je to něco jako low level format...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Alien_MasterMynd

Ukradený notebook

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Ještě je dobré si zaheslovat i HDD - pokud to notebook umí.Nebo pouzivat TrueCrypt a notebook to ani nemusi umet sam o sobe ;)
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
:o(

Ukradený notebook

Příspěvek od :o( »

Odpovědět